ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

στις

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Τα κοσμήματά της είναι πολύτιμα, διαχρονικά, πέρα και πάνω από τη μόδα αφού τα σχέδιά τους συνδέουν το παρόν αυτού του κόσμου με το παρελθόν και το μέλλον του. Το να συναντήσουμε την Αικατερίνη Λαλαούνη παραμονές Χριστουγέννων δεν ήταν το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, αν και η ίδια σπάνια φεύγει από το κατάστημά της, στην καρδιά της Αθήνας, γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου. «Μην ξεχνάτε είμαστε χρυσοχόοι» μας είπε η υπεύθυνη για τα ελληνικά καταστήματα του οίκου που έκανε διάσημο το σύγχρονο ελληνικό κόσμημα στα πέρατα του κόσμου. Σκληρά εργαζόμενη και παθιασμένη με τη δουλειά της, το χρυσό και τους ημιπολύτιμους λίθους, η Κατερίνη για τους φίλους και την οικογένειά της, χαλαρώνει και χαμογελά ήρεμη μόνον όταν μιλάει για τα παιδιά της τη Λάουρα και τον Ηλία, τα μεγαλύτερα από τα 10 εγγόνια του Ηλία Λαλαούνη, που ετοιμάζονται και αυτά να μπουν σιγά σιγά στην οικογενειακή επιχείρηση.

1. Ο οίκος Λαλαούνη είναι ο μοναδικός ίσως οίκος που κρατάει τόσο καλά στην εποχή μας, που είναι η εποχή των πολυεθνικών. Πώς τα καταφέρνετε;
Αχ, ξέρετε είναι πάρα πολύ δύσκολο και αξιοπερίεργο για τη σημερινή εποχή, γιατί όπως συμβαίνει σε κάθε οικογενειακή επιχείρηση όλα γίνονται από μας τους ίδιους. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμς τις πολυεθνικές, που έχουν ένα διαφημιστικό μπάτζετ, αδιανόητο για μας. Και γιαυτό συμβαίνουν πράγματα που μας στενοχωρούν. Μας είναι πολύ δυσάρεστο π.χ. να βλέπουμε σε όλα τα ξένα περιοδικά μόδας ένα δαχτυλίδι που φιάξαμε εμείς με τη αδελφή μου αλλά το αντέγραψε και το διαφημίζει η Σανέλ. Τόσο οι αδελφές μου κι εγώ, όσο και οι γονείς μας δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά. Παρόλο ότι κάποια στιγμή είχε τεθεί το θέμα να μπει η εταιρεία στο χρηματιστήριο, αποφασίσαμε τελικά, όσο αντέξουμε να κρατήσουμε την επιχείρηση οικογενειακή.

2. Ποια είναι η δική σας σχέση με το κόσμημα;
Είναι μια σχέση πάθους, γενικά παθιάζομαι με αυτό που κάνω και το λέω και στα παιδιά μου: «Δεν θέλω επειδή υπάρχει αυτή η οικογενειακή επιχείρηση να την ακολουθήσετε οπωσδήποτε, θέλω όμως αυτό που θα κάνετε στη ζωή σας να το κάνετε με πάθος, γιατί αν το αγαπάτε θα το κάνετε καλά.

3. Λένε ότι «γεννηθήκατε» μέσα στο χρυσοχοείο. Είναι αλήθεια;
(Γέλια) Πράγματι, αυτό είναι το joke της οικογένειας, όταν γεννήθηκα ο πατέρας μου από το νοσοκομείο με έφερε πρώτα στο μαγαζί για να βάλω το πόδι μου μέσα και μετά με πήγε στο σπίτι. Το ίδιο έκανα κι εγώ με τα παιδιά μου. Από μικρή, μάλιστα, όταν τα άλλα παιδιά πηγαίνανε στην παιδική χαρά, εμένα με έπαιρνε ο πατέρας μου στο εργαστήριο.

4. Τι θυμόσαστε από εκείνη την εποχή;
Ηταν ένα δαιδαλώδες κτίριο με δωμάτια και δωματιάκια και μια σκάλα κυλινδρική σιδερένια. Φανταστείτε τώρα ένα μικρό παιδάκι εκεί μέσα. Ακόμα δεν έχω ξεπεράσει το φόβο της σκάλας που έτρεμε και έτριζε. Πήγαινα όμως σε όλα τα τμήματα και ασχολιόμουν, σχεδίαζα, έφιαχνα, μετά πηγαιναμε με τον πατέρα μου στο κατάστημα, πουλούσα κι εγώ. Το πρώτο μου δαχτυλίδι το πούλησα όταν ήμουν πέντε χρονών.

5. Φοράγατε κοσμήματα όταν είσαστε μικρή;
Τότε μου βάζανε αλλά δεν τα ήθελα καθόλου τα κοσμήματα, μέχρι τα 11-12 δεν μου άρεσε να τα φοράω και περιέργως έγινε το ίδιο ακριβώς και με την κόρη μου! Όταν όμως μπήκα στο γυμνάσιο με έπιασε μανία και από τότε θέλω να φοράω όσο περισσότερα γίνεται. Οι αδελφές μου μου λέγανε «δεν μπορείς να βγαίνεις έτσι έξω, πιο λίγα πιο λίγα, φοράς πολλά» Η Μαρία π.χ. λατρεύει τα κοσμήματα αλλά είναι τελείως μίνιμαλ, εγώ ακριβώς το αντίθετο, είμαι παθιασμένη και αν έμενα στη Σαουδική Σραβία θα φορούσα πάρα πολλά.

6. Πιο ήταν το πρώτο κόσμημα που φορέσατε;
Ηταν το πρώτο που αγόρασα με δικά μου χρήματα, ένα βυζαντινό δαχτυλίδι με ρουμπίνια γιατί το κόκκινο είναι το αγαπημένο μου χρώμα. Αν θυμάμαι καλά ήμουν δεκατεσσάρων ετών και είχα δουλέψει στο μαγαζί ολόκληρο το καλοκαίρι για να το πάρω.

7. Από πού το αγοράσατε;
Από εμάς. Εμείς εδώ έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τα κοσμήματα. Μπορεί φυσικά να δανειστούμε για μια βραδιά κάτι αλλά όλα τα κοσμήματα που έχουμε τα αγοράζουμε.

8. Αγοράζετε κοσμήματα άλλων οίκων;
Όχι και να σας πω γιατί; Δεν προλαβαίνω να φορέσω όλα τα πράγματα που έχουμε εμείς και που τα θέλω ώστε να πάω και κάπου αλλού. Εχουμε υπολογίσει ότι τα σχέδια που έχει παρουσιάσει ο οίκος Λαλαούνη ξεπερνάνε τα 15.000. Το πρόβλημα, μάλιστα, της εταιρείας μας είναι η υπερπαραγωγή σχεδίων. Παλιότερα κάθε συλλογή είχε περίπου 500 κομμάτια διαφορετικών σχεδίων, τώρα προσπαθούμε να μην παράγουμε περισσότερα από 200 το χρόνο.

9. Τι σημασία έχουν για σας τα μέταλλα και οι πολύτιμες πέτρες;
Τεράστια, γιατί έχουν ενέργεια. Όλα τα πράγματα, το γνωρίζουμε πια στη σημερινή εποχή, έχουν ενέργεια ή μια μαγνητική εκπομπή, όλα τα αντικείμενα έχουν κάτι, ειδικά τα μέταλλα και οι πέτρες, τόσο οι πολύτιμες όσο και οι ημιπολύτιμες. Εγώ ειδικά νιώθω τεράστια αγάπη για τους ημιπολύτιμους λίθους. Εχω ένα σωρό φυσικούς κρυστάλλους ακατέργαστους παντού μέσα στο σπίτι μου και μέσα σε κασελάκια, γιατί κάποια στιγμή θα μου έρθει μια ιδέα, θα πάρω την πέτρα και θα την κάνω κάτι.

10. Πως νιώθετε μπροστά σ’αυτό το θαύμα της φύσης;
Δεν περιγράφεται! Είναι σαν το σύμπαν να μπαίνει μέσα σου. Τις ημιπολύτιμες πέτρες τις αισθάνομαι σαν οντότητες, δεν είναι κάτι το άψυχο. Το ορυκτό βασίλειο εκπέμπει μια ενέργεια, οι άνθρωποι μάλιστα που ασχολούνται με τη μεταφυσική λένε ότι μπορούν να συντονιστούν και να έρθουν σε επαφή με τις οντότητες που έχουν σχέση με αυτές τις πέτρες.

11. Ποιες είναι οι αγαπημένες σας;
Το ορυκτό κρύσταλλο, το crystal de rose που λέμε, ο αμέθυστος, το ρουμπίνι και τελευταίο το διαμάντι. Ειδικά το ορυκτό κρύσταλλο είναι για μένα κάτι σαν φυλακτό, ακόμη και όταν ταξιδεύω το έχω μέσα στην τσάντα μου. Υπάρχει ένας κανόνας που συνδέει τις πέτρες με τα ζώδια αλλά προσωπικά πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να φοράει αυτή που τον τραβάει προσωπικά.

12. Φο μπιζού φοράτε;
Όχι μου είναι αδύνατον. Λατρεύω το χρυσό και όταν λέω χρυσό, εννοώ 20-22 καράτια, αυτό είναι για μένα το κόσμημα που με το ζεστό του χρώμα φωτίζει και κολακεύει τις γυναίκες. Μπορεί, βέβαια, να δω κάτι και να μου αρέσει αλλά δεν θα είναι ψεύτικο, θα είναι, π.χ. ημιπολύτιμες πέτρες δεμένες ίσως χωρίς χρυσό.

13. Εσείς αγοράζετε, μόνον κοσμήματα Λαλαούνη. Πόσο προσιτά όμως είναι για τους κοινούς θνητούς;
Ότι τα κοσμήματα Λαλαούνη είναι ακριβά είναι ένας μεγάλος μύθος, ένα μεγάλο λάθος, όπως και το ότι φιάχνουμε μόνον αρχαιοελληνικά κομμάτια, οι πελάτες μας ευτυχώς αυτό το γνωρίζουν. Εμπνεόμαστε τα κοσμήματά μας από την αρχαιότητα όχι μόνον την ελληνική, όπως π.χ. η συλλογή precolombian, που κάναμε με τη Μαρία, ή πρόσφατα τη συλλογή του DNA, όλα κυκλοφορούν, σε ασήμι, ασήμι – χρυσό και χρυσό και υπάρχουν αντικείμενα που ξεκινάνε από πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές.

14. Από τι είδους υλικά χρειάζεται να είναι ένα «ερωτικό» δώρο;
Για μένα προσωπικά αν έπαιρνε κανείς ένα κλαδάκι από ένα δέντρο, το έστριβε και το έκανε δαχτυλίδι την ίδια αξία θα είχε με ένα διαμάντι 5 καράτια. Η σκέψη του ανθρώπου, που θέλει να κάνει ένα τέτοιο δώρο έχει σημασία αλλά και το συναίσθημα. Με την ευκαιρία θα ήθελα να κάνω έκκληση στους άντρες να να αγοράζουν οι ίδιοι το δώρο τους για τη γυναίκα τους. Μπορεί να έχουν αλλάξει οι εποχές αλλά εμείς οι γυναίκες δεν θέλουμε να μας πει «διάλεξε και πες μου πόσα χρήματα θέλεις να σου δώσω», θέλουμε να χάσει λίγο από το χρόνο του και να μας τον αφιερώσει.

Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ 
«Το savoir faire των γονιών μας έλεγε ότι από άντρα ή αγόρι δέχεσαι μόνον σοκολατάκια ή βιβλία, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει» λέει η Αικατερίνη Λαλούνη και προτείνει να διαλέξετε:
• Καρφίτσα, παντατίφ ή βραχιόλι για μια γυναίκα, αν δεν θέλετε να τη φέρετε σε δύσκολη θέση
• Δαχτυλίδι και σκουλαρίκια είναι προσωπικά δώρα που με το συμβολισμό τους δημιουργούν ερωτικούς συνειρμούς. Για γάμο ή αρραβώνα, ειδικά, προτιμήστε διαμάντια.
• Καρφιτσάκια για το πέτο ή ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα προδιαθέτουν έναν άντρα, να νιώσει καλύτερα.
• Ένα βραχιόλι,κρεμαστά σκουλαρίκια για τρύπια αυτιά, κάτι μοντέρνο για το λαιμό είναι πάντοτε ευπρόσδεκτα δώρα για ένα κορίτσι

ΠΩΣ ΘΑ ΦΟΡΕΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΣΑΣ 
«Επιμένω να λέω τη γνώμη μου μέχρι παρεξηγήσεως γιατί θέλω το κόσμημα που θα φορέσει μια γυναίκα να την κολακεύει και να την δείχνει πιο ωραία»
• Φορέστε τα κοσμήματά σας από το πρωί ως το βράδυ και χαρείτε τα
• Τα μακρυά σκουλαρίκια δεν πρέπει να ακουμπάνε στον ώμο. Μην τα φοράτε αν δεν έχετε ψηλό λαιμό.
• Τρυπήστε τα αυτιά σας στο σωστό σημείο, στο κέντρο του λωβού προς τα πάνω, γιατί το σκουλαρίκι δεν πρέπει να τραβάει το λωβό και να «κρέμεται»
• Το βραχιόλι και τα μεγάλα σκουλαρίκια δεν είναι πολύ βολικά. Αν κάνετε δουλειά γραφείου ή μιλάτε συχνά στο τηλέφωνο προτιμήστε τα σκουλαρίκια για τρύπια αυτιά.
• Ένα σκληρό κολιέ στέκεται καλύτερα σε ένα γεμάτο ντεκολτέ. Αν είστε αδύνατη, με κόκκαλα που πετάνε στο στέρνο και στην κλείδα, προτιμήστε μια «πλεκτή» μαλακιά καδένα ή κάτι «σπαστό»
• Φορέστε ένα ωραίο ζευγάρι σκουλαρίκια από το πρωί, αρκεί για να νιώσετε ωραία.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ 
1940: Γόνος τέταρτης γενιάς χρυσοχόων, ο Ηλίας Λαλαούνης αναλαμβάνει σε ηλικία 20 χρονών τη διεύθυνση της οικογενειακής εταιρείας «Ε.Ζολώτας», ενώ παράλληλα σπουδάζει οικονομικά και στη συνέχεια νομικά. Ο τότε συμφοιτητής του και κατόπιν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωσταντίνος Τσάτσος τον προτρέπει να ασχοληθεί με το αρχαίο ελληνικό κόσμημα και την τέχνη της αρχαιότητας.
1957: Αρχίζει η αναγέννηση της ελληνικής χρυσοχοϊας. Ο Λαλαούνης μαζί με μια μικρή ομάδα συναδέλφων του ιδρύει και δραστηριοποιεί τον Σύλλογο Χρυσοχόων, οργανώνει την πρώτη ελληνική έκθεση κοσμημάτων στα πλαίσια της ΔΕΘ και εκεί εκθέτει για πρώτη φορά σύγχρονα κοσμήματα εμπνευσμένα από αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς.
1967: Τα δύο μεγάλα όνοματα της ελληνικής χρυσοχοϊας διαφοροποιούνται, ιδρύεται ο οίκος Λαλαούνη και αρχίζει την λαμπερή του πορεία με τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Η γνώση του Λαλαούνη και η ικανότητα να εμβαθύνει στις πηγές της τέχνης και την ιστορία των πρώιμων πολιτισμών οδηγούν σε μια σειρά «αρχαιολογικών» συλλογών βασισμένων σε διάφορους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Τη δεκαετία του ’70, αρχίζουν επίσης να εφαρμόζονται νέες ιδέες με θεματικά σχέδια βασισμένα στη μοντέρνα τεχνολογία, την αστρονομία, τη φύση και τη βιολογία.
1976: Εγκαινιάζεται η νέα Galerie “ilias LALAoUNIS” στο Παρίσι και τρία χρόνια αργότερα το πρώτο κατάστημα Λαλαούνη στη Νέα Υόρκη. Ακολουθούν υποκαταστήματα στο Τόκυο και το Χόνγκ Κόνγκ αλλά και στη Γενεύη, τη Ζυρίχη και το Λονδίνο ενώ επίσης οι διάσημες πια σε όλο τον κόσμο συλλογές του Ηλία Λαλαούνη αρχίζουν να παρουσιάζονται σε μουσεία και διεθνείς εκθέσεις κοσμημάτων μαζί με τους οίκους BULGARI, VAN CLEEF & ARPELS, κλπ
1991: Ο Ηλίας Λαλαούνης τιμάται από την Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών ως το μοναδικό μέλος – κοσμηματοποιός που έχει εκλεγεί ποτέ και η ύψιστη αυτή τιμή αποτελεί την κορυφαία στιγμή μιας σειράς διεθνών βραβείων που έχει λάβει για τη δουλειά του
1993: Ιδρύεται το νέο σύγχρονο εργοστάσιο στην Κηφισιά, όπου σχεδιάζονται κα παράγονται όλα τα κοσμήματα της εταιρείας “Greek Gold-Ilias Lalaounis S.A.” για τα επώνυμα καταστήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την ίδια χρονιά πραγματοποιείται και το μεγάλο όνειρο του δημιουργού με την ίδρυση του πρώτου και μοναδικού ελληνικού Μουσείου Κοσμήματος στην Αθήνα. Οι τέσσερις κόρες του Ηλία και τις Λίλας Λαλαούνη αναλαμβάνουν πλέον την επιχείρηση και η κάθε μία έχει το δικό της τομέα. Η Αικατερίνη, όπως και ο πατέρας της, σχεδιάζει κοσμήματα και είναι υπεύθυνη για τα καταστήματα στην Ελλάδα, η Δήμητρα που είναι εγκατεστημένη στο Λονδίνο εποπτέυει τα καταστήματα του εξωτερικού, η Μαρία είναι υπεύθυνη παραγωγής ενώ η Ιωάννα η μικρότερη έχει αναλάβει το έργο του μουσείου.

ΙΝΦΟ

Το μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη στεγάζει στις μόνιμες συλλογές του περισσότερα από 4000 κοσμηματα και μικρογλυπτά από 50 συλλογές που σχεδιάστηκαν από τον ιδρυτή του μεταξύ 1940-2001 και κοσμήματα διαφορετικών περιόδων και πολιτισμών. Διαθέτει εξειδικευμένη βιβλιοθήκη, πρωτότυπο εργαστήριο κοσμήματος για πρακτική εξάσκηση, οπτικοακουστικό υλικό και πραγματοποιεί τέσσερις περιοδικές εκθέσεις ετησίως με κοσμήματα και έργα εφηρμοσμένων τεχνών από όλο τον κόσμο. Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Καρυατίδων – Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη,

Πληροφ: ΤΗΛ. 210-9221044, http://www.lalaounis-jewelrymuseum.gr,
e-mail: info@lalaounis-jewelrymuseum.gr
Ωράριο: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 9πμ-4μμ,                                                            Κυριακή 11πμ-4μμ, Τετάρτη 9πμ-9μμ, Τρίτη: κλειστά.
Γενική είσοδος
: 4 ευρώ, μειωμένο εισητήριο για φοιτητές και ηλικιωμένους 2,30ευρώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s