ΛΕΥΚΟ, ΚΟΚΚΙΝΟ ή ΡΟΖΕ;

στις

Το βιβλίο της Αννας και του Γιώργου Βέκιου «Από την κουζίνα και την κάβα» είναι μια ωραία συλλογή συνταγών και ταυτόχρονα ένα ευχάριστο παιχνίδι παντρέματος των γεύσεων που μας χαρίζουν τα φαγητά και το κρασί.

Η κοινή διαβίωση ενός οινολόγου και μιας μαγείρισσας, η αγάπη τους για το καλό φαγητό, και η συνεχής ενασχόλησή τους με το συνδυασμό γεύσεων και κρασιών είχε ως αποτέλεσμα ένα πρωτότυπο βιβλίο με τίτλο «Από την κουζίνα και την κάβα – συνδυάζοντας γευστικά πιατα με εξαιρετικά κρασιά» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψύχαλου. Ο Γιώργος Βέκιος, μετά τις σπουδές του στη Γαλλία, εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες παραγωγής κρασιών και ποτών ενώ η σύζυγός του Αννα Βέκιου, οικονομολόγος αρχικά, ασχολήθηκε συστηματικά με τη μαγειρική τέχνη. Ετσι, είχαν την ιδέα να γράψουν μαζί ένα βιβλίο που δεν αναφέρεται απλά και γενικόλογα σε συνδυασμούς φαγητών και κρασιών, αλλά κάνει συγκεκριμμένες προτάσεις. Χωρίς να θέλουν να φιάξουν έναν οδηγό κρασιών, οι συγγραφείς προτείνουν το πάντρεμα συγκεκριμμένων ελληνικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας με ευφάνταστες και δημιουργικές συνταγές που δεν στερούνται γευστικής και θρεπτικής αξίας. Εκτός από τις πληροφορίες για το κρασί γενικά, το βιβλίο τους περιλαμβάνει 171 πλήρεις συνταγές για σαλάτες, πίτες, λαχανικά, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, θαλασσινά, ψάρια, κιμάδες, πουλερικά, κυνήγι και κρέατα (αρνί, χοιρινό και μοσχάρι) με αντίστοιχες οινικές προτάσεις που αιτιολογούνται αναλυτικά.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαλάτα λάχανο με φιστίκια, βερίκοκα και μπέΙκον
Για 4 άτομα
Υλικά

2 φλιτζάνια λάχανο άσπρο, ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια λάχανο κόκκινο, ψιλοκομμένο
2 φλ. καρότο τριμμένο
2 φλιτζάνια κινέζικο λάχανο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
3 κ. σ. βαλσαμικό ξίδι
½ φλιτζάνι λάδι
2 κ. σ. φιστίκια Αιγίνης καθαρισμένα και καβουρδισμένα
5 βερίκοκα ξερά μουλιασμένα σε κονιάκ ή νερό και ψιλοκομμένα
4 φέτες μπέϊκον ψιλοκομμένο και ψημένο σε αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς το λίπος του)
αλάτι
Εκτέλεση
1. Ανακατεύετε τα λάχανα με το καρότο. Τα βάζετε σε πιατέλα και ρίχνετε από πάνω το μπέϊκον, τα βερίκοκα και τα φιστίκια.
2. Χτυπάτε το σκόρδο, το βαλσαμικό ξίδι, το λάδι και το αλάτι και περιχύνετε τη σαλάτα.
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Στη σαλάτα αυτή το βαλσαμικό ξίδι προσφέρει τόσο στο άρωμα όσο και στη γεύση με τη γλυκόξινη σύνθεσή του. Το μπέϊκον από την πλευρά του αρωματίζει με το καπνιστό χαρακτήρα του και συμμετέχει στην ενίσχυση της δομής της σαλάτας. Αν και η σαλάτα περιέχει ξίδι και συνεπώς είναι δύσκολος συνδυασμός, επειδή είναι βαλσαμικό (γλυκόξινο), είναι πιο εύκολο να προτείνουμε ένα λευκό με κάπως ενισχυμένη οξύτητα και άρωμα fumé, προτείνουμε το «Βασιλείου fumé» από τον Γιώργο Βασιλείου, ένα “καπνιστό” Σαββατιανό.

Τάρτα με σολομό
Για 4-6 άτομα
Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας
3 κ. σ. λάδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5 κ.σ. ρύζι γλασέ
3 φλ. ζωμό λαχανικών
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
50 γρ σολομό καπνιστό κομμένο κυβάκια
25 γρ μπλε τυρί ή ροκφόρ
½ φλ κρέμα γάλακτος
2 αυγά χτυπημένα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμυδάκι και το ρύζι να γυαλίσει. Ρίχνετε το ζωμό, τον άνηθο, το μαϊντανό, το σέλινο και αφήνετε να βράσει το ρύζι και να απορροφηθεί ο ζωμός.
2. Προσθέτετε έπειτα το σολομό, την κρέμα γάλακτος και το τυρί και αποσύρετε από τη φωτιά.
3. Σε μια ταρτιέρα βουτυρωμένη στρώνετε τη σφολιάτα, την αλείφετε με λίγο από τα αυγά και τα υπόλοιπα τα ρίχνετε στο μίγμα μαζί με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
4. Απλώνετε πάνω στη σφολιάτα το μίγμα και ψήνετε σε μέτριο φούρνο 45 λεπτά.
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Μια όμορφη εμφανισιακά τάρτα που θα σας ικανοποιήσει και γευστικά. Το ζωντανό χρώμα του σολομού σχηματίζει ένα πολύχρωμο μωσαϊκό στην επιφάνεια της τάρτας μαζί με τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια και το τυρί. Φυσικά στο στόμα και στο άρωμα ο σολομός έχει δώσει τον (καπνιστό) του χαρακτήρα και το ρύζι με το τυρί δημιουργούν μια μαλακιά κρεμώδη υφή. Για να το συνοδεύσουμε διαλέξαμε ένα λευκό κρασί που η ωρίμανση σε βαρέλι το έχει εφοδιάσει με το «καπνιστό» αντίστοιχο άρωμα. Προτείνουμε το Chardonnay Fume του Μανωλεσάκη Γ. από τη Δράμα.

Info
Εκδόσεις Ψύχαλος, ΄Αννα Βέκιου – Γιώργος Βέκιος, «Από την κουζίνα και την κάβα – συνδυάζοντας γευστικά πιάτα μες εξαιρετικά κρασιά», σελίδες 280, τιμή: 38,50 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στον Ταχυδρόμο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s