Τα Μεταχειρισμένα

στις

Από δεύτερο χέρι

Οι καλές τιμές και η μοναδικότητά τους αλλά και η νοσταλγία που κουβαλάνε τα μεταχειρισμένα, τα ρετρό και τα vintage παντός είδους κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των ελλήνων καταναλωτών

Οι στοές και τα υπόγεια της οδού Ηφαίστου στο Μοναστηράκι και τα μικρομάγαζα στα στενά γύρω από το σταθμό του τραίνου μέχρι του Ψυρρή και την Κεντρική Αγορά της οδού Αθηνάς είναι εδώ και δεκαετίες ο αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις των αγορών με μεταχειρισμένα. Στην περιοχή μπορεις να βρεις ότι ζητήσεις. Παλιά έπιπλα, αντίκες, μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια, σπορ εξοπλισμός, στρατιωτικά είδη, συλλεκτικά αντικείμενα και σουβενίρ, χρήσιμα και άχρηστα πράγματα, ηλεκτρονικά και κινητά τηλέφωνα, βιβλία, δίσκοι,cd, κασέτες και βίντεοκασέτες από δεύτερο και τρίτο χέρι, όλα υπάρχουν σ’αυτή την πλούσια και ανεξάντλητη αγορά που συνεχώς ανανεώνεται. Στην περιοχή πάλι γύρω από το Πανεπιστήμιο, οι γνώστες θα αναζητήσουν παλιά βιβλία και δίσκους, και από την Ομόνοια μέχρι το Πολυτεχνείο είναι ο παράδεισος των μεταχειρισμένων κινητών και των και λαπτοπς. Η αγορά των μεταχειρισμένων, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στο κέντρο της πόλης. Σε όλες σχεδόν τις γειτονιές, όπου υπάρχουν μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι και φτηνά ενοίκια, ξεφυτρώνουν καταστήματα με αντικείμενα από δεύτερο χέρι. Το κοινό τους δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία ή προέλευση. Στα αγορές των μεταχειρισμένων και στα υπαίθρια παζάρια όλοι δυνητικά μπορούν να είναι πελάτες. Στυλίστες, διακοσμητές, ηθοποιοί, σκηνογράφοι, αλλά και κοινοί θνητοί που αναζητούν εκκεντρικά κομμάτια για να ανανεώσουν την εμφάνισή τους, φοιτητές, οικονομικοί μετανάστες και γενικά όσοι έλκονται από τις χαμηλές τιμές είναι οι βασικοί πελάτες τους. Ο περισσότερος κόσμος βέβαια αποφεύγει τα μεταχειρισμένα γιατί τα σιχιαίνεται ή γιατί θεωρεί αμφίβολη την ποιότητά τους’ παρόλαυτα το εμπόριο ειδών -κάθε λογής- από δεύτερο χέρι ανθίζει και ευτυχώς δηλαδή αφού στην εποχή της υπερκατανάλωσης που ζούμε, η αγοραπωλησία μεταχειρισμένων είναι χωρίς αμφιβολία ένας καλός τρόπος ανακύκλωσης. Πράγματα παλιά και άχρηστα σε κάποιους, από τη στιγμή που θα αλλάξουν χέρι ξαναγίνονται «καινούργια» και χρήσιμα στους νέους ιδιοκτήτες τους. Οι χαμηλές τιμές είναι συνήθως πολύ δελεαστικές δεν αποτελούν όμως το μοναδικό κίνητρο για τους αγοραστές. Οι φανατικοί των μεταχειρισμένων ισχυρίζονται, και τις περισσότερες φορές δεν έχουν άδικο, ότι τα παλιά αντικείμενα είναι πολύ καλύτερης ποιότητας απο αντίστοιχα καινούργια. Πράγματι για σκεφθείτε! Για να αντέχουν στο χρόνο και στη χρήση, τα παλιά πράγματα δεν αρκεί να είχαν καλή μεταχείρηση. Ηταν σίγουρα καλής ποιότητας και κατασκευής.

Αμερικάνικα και βίντατζ
Η αναζήτηση της ευκαιρίας σε είδη ρουχισμού και οικοσκευής ξεκινάει βασικά από τις αμερικάνικες αγορές. Τα καταστήματα αυτά πήραν το όνομά τους από τα αμερικάνικα είδη που άρχισαν να κυκλοφορούν και στη χώρα μας μετά το τέλος του πολέμου. Εχετε ακουστά την περίφημη αμερικάνικη βοήθεια; Τα «αμερικάνικα» έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 50 και γνώρισαν μεγάλες δόξες μέχρι και τη δεκαετία του 70. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους ήταν οι προκλητικά χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με την ποικιλία και την ποιότητα των ειδών. Προέρχονται κυρίως από δημοπρασίες που πραγματοποιούν θρησκευτικές και άλλες οργανώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλά και από εμπορικές εταιρείες που κλείνουν. Οι Αμερικάνοι άλλωστε ήταν και είναι πρωταθλητές της κατανάλωσης και ξεφορτώνονται με μεγάλη ευκολία τα πράγματά τους για να αποκτήσουν καινούργια.

Τα ρούχα, βέβαια, ανήκουν σε μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία. Όταν είναι από δεύτερο χέρι, δύσκολα θα τα φορέσουν οι πολλοί, έχουν όμως κι αυτά το κοινό τους. «Τι τα κάνει άραγε τόσο ποθητά;» ρώτησα μια καλοβαλμένη κυρία που συνάντησα σε μια από τις πρόσφατες εξορμήσεις μου στην Αμερικάνικη Αγορά της οδού Αθηνάς. «Τα φορεμένα ρούχα κρύβουν κάτι πολύ ρομαντικό. Εκτός από τη μοναδικότητά τους, υπάρχει και το μυστήριο της προέλευσης. Αυτοί που τα είχαν παλιότερα είναι συνήθως άγνωστοι, δεν ξέρεις πού και πώς τα φόρεσαν, μπορείς όμως αν θέλεις να πλάσεις τη δική σου ιστορία για το παρελθόν τους» μου είπε και στην κουβέντα επάνω μου εξομολογήθηκε ότι η ίδια μόνο εσώρουχα και παπούτσια αγοράζει καινούργια.
Τα περισσότερα μαγαζιά με μεταχειρισμένα ρούχα μοιάζουν με αποθήκες και το ψάξιμο σε πάγκους, ράφια, κρεμάστρες, κούτες και καλάθια έχει κι αυτό τη δική του γοητεία. Οι πωλητές και οι πωλήτριες δεν σε ενοχλούν ποτέ όση ώρα και αν σου πάρει το ψάξιμο, αυτές οι αγορές άλλωστε απαιτούν αρκετό χρόνο αφού τα εμπορεύματα είναι πάρα πολλά και οι πελάτες σπάνια ψάχνουν να βρουν κάτι συγκεκριμμένο ή ξέρουν τι θέλουν. Τα εμπορεύματα ανανεώνονται πολύ συχνά. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες βγάζουν «καινούργια» είδη από τις αποθήκες τους σχεδόν μια φορά την εβδομάδα, πράγμα που κάνει ακόμη πιο ελκυστική την επίσκεψη. «Είμαστε τρελλοί, όλοι μείς που ψάχνουμε εδώ μέσα, αλλά έρχεσαι, ψάχνεις, ξεδίνεις, χαλαρώνεις και ξεχνάς» μου είπε ένας άλλος τακτικός πελάτης. Οι αγορές αυτές βρίσκονται συνήθως σε όροφο έτσι οι πελάτες τους είναι αρκετά προστατευμένοι, πράγμα απαραίτητο αφού -όπως μου είπε η Ελένη Κατσίχτη, ιδιοκτήτρια της Αμερικάνικης Αγοράς που βρίσκεται πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στην οδό Αθηνάς- οι γυναίκες συνήθως- δεν θέλουν να μαθευτεί ότι ψωνίζουν μεταχειρισμένα.
Τα Vintage είναι μια άλλη κατηγορία καταστημάτων που έχουν γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Τα είδη τους, αυθεντικά κομμάτια περασμένων δεκαετιών από γνωστούς συνήθως σχεδιαστές δεν είναι απαραίτητα μεταχειρισμένα΄ μπορεί επίσης να προέρχονται από στοκ παλιών καταστημάτων, και οι τιμές τους ποικίλουν ανάλογα με τη ζήτηση, τη σπανιότητα και το πόσο καλή είναι η κατάστασή τους.

Παλαιοβιβλιοπωλεία
• «Βιβλιοφιλία», Σπανός Κωνσταντίνος (Μαυρομιχάλη 7, τηλ: 210-3614332, http://www.booksauction.gr) για ψαγμένους βιβλιόφιλους που αναζητούν πληροφορίες σε σύγχρονα περιοδικά των τελευταίων 2-3 ετών αλλά και συλλέκτες βιβλίων και περιοδικών του περασμένου αιώνα. Η «Βιβλιοφιλία» διοργανώνει επίσης δημοπρασίες σπάνιων βιβλίων, χαρακτικών και τεκμηρίων ιστορίας και τέχνης.
• «Βέργος Πέτρος» (Μαυρομιχάλη 20, τηλ:210-3614897, τηλ: http://www.vergosauctions.gr) Ασχολείται αποκλειστικά με δημοπρασίες παλαιών βιβλίων, περιοδικών και έργων τέχνης ελλήνων καλλιτεχνών των νεώτερων χρόνων.
• ΙΣΤΩΡ (Ιπποκράτους 156, Αθήνα, τηλ: 210-6435762, Ζ. Πηγής, 12-14&Σόλωνος, http://www.booksistor.gr) Στα ράφια του υπάρχουν περισσότεροι από εκατό χιλιάδες τίτλοι παλαιών βιβλίων. Ο ιδιοκτήτης του Γιάννης Πανουσόπουλος έχει συγκεντρώσει βιβλία και περιοδικά από δεύτερο χέρι, εξαντλημένες εκδόσεις, παλιές εκδόσεις και αρχεία. Εχει επίσης δημιουργήσει μια πολή καλή βάση δεδομένων της ελληνικής βιβλιογραφίας και μπορεί να σας δώσει πολλές σχετικές πληροφορίες.
• ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (Ηφαίστου 20, Μοναστηράκι, τηλ: 210-3210298, 210-2798436). Λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια μέσα στη Μουσική Στοά της Ηφαίστου. Εδώ θα βρείτε παλιά βιβλία που αγοράζονται από αγγελίες, από ιδιώτες και από τους πωλητές που μαζεύονται τα ξημερώματα της Κυριακής στην υπαίθρια αγορά της οδού Θεσσαλονίκης στο Γκάζι κοντά στο Πιλοποιείο του Πουλόπουλου.
• Παλαιοβιβλιοπωλείο Νασιώτη (Ηφαίστου 24, Μοναστηράκι, 210-3212369). Για παραδοσιακούς συλλέκτες αλλά και νεαρούς αναγνώστες στο υπόγειο της στοάς υπάρχει ένας ανυπολόγιστος αριθμός βιβλίων από τον 18 αιώνα μέχρι σήμερα και περιοδικών που κυκλοφόρησαν αρκετές δεκαετίες πριν.
• Ταμάρα Χιωτάκη (Νορμάνου 7, Μοναστηράκι, τηλ: 210-3247835). Συλλέγει τα βιβλία της από γυρολόγους, παλαιοπώλες, δημοπρασίες, ιδιώτες που αδειάζουν τις βιβλιοθήκες τους και περαστικούς που έρχονται να πουλήσουν. Θα βρείτε φτηνά βιβλία και περιοδικά από δεύτερο χέρι αλλά και κάποια σπάνια συλλεκτικά κομμάτια.
• Κουγέας Ιωάννης (΄Αστιγγος 6, τηλ: 210-3245331, ΄Αστιγγος 21 & Ερμού, τηλ:2103219608)Στα ράφια των καταστημάτων θα βρείτε κυρίως περιοδικά των τελευταίων χρόνων αλλά και παλιώτερων δεκαετιών καθώς και μια συλλογή από κόμικς και cd. Όταν o καιρός το επιτρέπει, τα εμπορεύματα εκτίθενται σε πάγκους έξω από τα καταστήματα στον ήσυχο πεζόδρομο της Αστιγγος.

Βινύλιο και cd
• Music House (Ιπποκράτους 107, τηλ: 210-3606675). Το πιο cult δισκάδικο της Αθήνας ειδικεύεται σε ότι είναι χαραγμένο πάνω σε βινύλιο. Εδώ μάλιστα μπορείτε να φέρετε τους παλιούς δίσκους σας για «πλύσιμο» ή να αγοράσετε το ειδικό «πλυντήριο» δίσκων βινυλίου που έχει εφεύρει και πατεντάρει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Θεόδωρος Σαμπαϊντάς.
• Σόλωνος & Μασσαλίας (Καπλανών 14, Κολωνάκι, τηλ: 210-3616570) Μη σας μπερδεύει το όνομα του, αυτή είναι η παλιά διεύθυνση του μαγαζιού, που μετακόμισε στον πεζόδρομο της Καπλανών, ανάμεσα Σόλωνος και Σκουφά. Είναι χωμένο σε ένα υπόγειο αλλά αξίζει τον κόπο να κατέβετε τα –αρκετά- σκαλιά του γιατί ειδικεύεται σε όλα τα είδη της μουσικής και κατά διαστήματα θα βρείτε πολύ οικονομικές προσφορές.
• Art Nouveau, (Σολωμού 23, Εξάρχεια, τηλ: 210-3843556) Μπορείτε να βρείτε παλιά και καινούργια cd’s και βινύλια σε προσιτές τιμές. Το κοινό του καταστήματος, πάντως, που ειδικεύεται σε μουσική των δεκαετιών 60 και 70, ακούει κυρίως ψυχεδέλεια και progressive.
• 7+7, (Ηφαίστου 22, Μοναστηράκι, τηλ: 210-3214032) Το κατάστημα, που είναι κλειστό τις Δευτέρες, ειδικεύεται σε μουσική ροκ, σόουλ, τζαζ και χέβυ μέταλ. Στα ράφια του θα βρείτε παλιές και καινούργιες κυκλοφορίες και πολλές προσφορές.
• «Αγορές-Πωλήσεις Δίσκων ΖΑΧΑΡΙΑΣ», (Αθήνα, Πανεπιστημίου 39, τηλ: 210-3245876, Μοναστηράκι, Ηφαίστου 20, τηλ: 210-3245035, Θεσσαλονίκη, Δ. Γούναρη 17, πλατεία Ναυαρίνου, τηλ: 2310-287688). Ο Ζαχαρίας πουλάει και αγοράζει από παλιά βινύλια και δίσκους 78 στροφών μέχρι σύγχρονα λέιζερ ντισκς. Θεωρείται, μάλιστα, ένας από τους μεγαλύτερους –στην Ευρώπη αν όχι στον κόσμο- εμπόρους δίσκων σε βινύλιο. Πηγές του είναι τα διεθνή παζάρια δίσκων, αλλά και οι ίδιοι οι πελάτες του που συχνά πουλάνε τις δισκοθήκες τους για να τις ανανεώσουν.

Ο παράδεισος των ηλεκτρονικών και της τηλεφωνίας.
• CRETA BYTES (Αγίας Σοφίας 92, Ν. Σμύρνη, τηλ: 210-9318228). Λειτουργεί από το 1997 και είναι το πιο καλά οργανωμένο κατάστημα μεταχειρισμένων κομπιούτερ στην Ελλάδα. Διαθέτει περισσότερα από 4.000 διαφορετικά είδη υπολογιστών, αλλά και κάθε είδους μηχανές γραφείου (φωτοτυπικά μηχανήματα, τηλεφωνικά κέντρα, κλπ), που προέρχονται από ανταλλαγές, εταιρείες που κλείνουν κλπ.
• Kάιζερ (Πατησίων 55 & Μάρνη 2, τηλ: 210-8847438, Γ’ Σεπτεμβρίου 35& Στουρνάρη, τηλ: 210- 5223477, Πανεπιστημίου 65, Ομόνοια, τηλ: 210-3213917, Σερρών 43 & Ταξιαρχών, Πλατεία Ελευθερίας – Κορυδαλλός, τηλ: 210-4979909) Στα τέσσερα καταστήματα του κ. Κάιζερ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα και laptops. Εδώ μπορείτε να πουλήσετε τοις μετρητοίς το παλιό κινητό ή το φορητό κομπιούτερ σας, να το ανταλλάξετε ή να αγοράσετε ένα άλλο –μεταχειρισμένο επίσης.

Αμερικάνικες αγορές και Vintage
• «Troc – retro ντύσιμο» (Αθήνα, Δημ. Σούτσου, 39, Πλατεία Μαβίλη, 210-6442520) Είναι το γνωστό κατάστημα της οδού Ξενίας, που τα τελευταία χρόνια έχει μετακομίσει στη Σούτσου. Θα βρείτε αυθεντικά κομμάτια εποχής –ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, τσάντες και μια μεγάλη συλλογή από καπέλα και μπιζού- από τις δεκαετίες του 20 και του 30 μέχρι και το 70 αλλά και σύγχρονα ρούχα από δεύτερο χέρι στις καλύτερες τιμές της Αθήνας. Μη διστάσετε παρόλα αυτά να κάνετε παζάρι. Εδώ μπορείτε επίσης να πουλήσετε παλιά ρούχα και άλλα δικά σας αντικείμενα. Θα τα αφήσετε παρακαταθήκη αφού συμφωνήσετε με την ιδιοκτήτρια του καταστήματος κ. Βασιλική Ζη την τιμή.
• Le Streghe Son Tornate, (Χάρητος 9, Κολωνάκι, τηλ: 210-7212581) Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά καταστήματα της περιοχής και οι τιμές του είναι αλμυρούτσικες, στις «στρίγγλες» όμως θα βρείτε μοναδικά κομμάτια βίντατζ μεγάλων οίκων (Thiery Mugler, Helmut Lang, Tseklenis, Y.S.L., Chanel, Prada, Balenciaga, Courreges, Burberrys, Louis Vuitton, Mary Quant, Tsouchlos, Jean Desses, Dior) που έρχονται κατευθείαν από το Παρίσι και είναι σε τόσο καλή κατάσταση που δύσκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι είναι μεταχειρισμένα. Μπορείτε επίσης να αφήσετε παρακαταθήκη και δικά ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ που έχετε πια βαρεθεί να φοράτε.

• Στρατιωτικά & Συλλεκτικά Είδη ΤΟΝΙΑ ΜΠΑΛΗ», (Νορμάνου 5 Μοναστηράκι, τηλ: 210-3251429, http://www.stratiotika.gr ) Τα προμηθεύονται από δημοπρασίες του στρατού αλλά και ιδιώτες που εκποιούν τις συλλογές τους. Συλλέκτες, διακοσμητές, άνθρωποι του θεάτρου και της διαφήμισης αλλά και fashion victims βρίσκουν στο μικρό μαγαζάκι της Νορμάνου, στρατιωτικά είδη από το 1912 έως το 1990, παντελόνια παραλλαγής, χιτώνια, τζάκετ, ζώνες, παράσημα και σηματάκια και γενικά ότι απαιτεί το συνεπές military look.

• Νέα Σύγχρονη Αμερικάνικη Αγορά (Αθηνάς 30, Αθήνα, τηλ: 210-3217876) Βρίσκεται στο 1ο (ανδρικά) και τον 2ο όροφο (γυναικεία & παιδικά) του κτιρίου πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Οι τιμές έχουν αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, αλλά σας περιμένει πάντα κάποια ευκαιρία, ειδικά αν σας ενδιαφέρουν οι καμπαρντίνες, τα παλτά, οι γούνες, τα καπέλα, οι τσάντες, τα παπούτσια, τα καπέλα και κυρίως οι τουαλέτες και τα βραδυνά. Τα ρούχα ξεχειλίζουν σε αυτή την αγορά, είναι όλα σε καλή κατάσταση και έρχονται τέσσερις φορές το χρόνο από το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη, αλλά ανανεώνονται μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον.

• «Αμερικάνικα-Λουμάκος & ΣΙΑ» (Σοφοκλή Βενιζέλου 6, Χαλάνδρι, τηλ: 210-6814022). Ανοιξε το 1952 και είναι μια από τις πρώτες αγορές μεταχειρισμένων της πόλης. Το κατάστημα βρίσκεται στο ισόγειο, αερίζεται καλά και η ατμόσφαιρά του είναι πιο ευχάριστη από άλλες αγορές, αφού τα ρούχα είναι τακτικά τοποθετημένα σε κούτες, πάγκους και κρεμάστρες. Θα βρείτε κάζουαλ και βραδυνά ρούχα, γυναικεία, ανδρικά και παιδικά, το εμπόρευμα έρχεται σε φορτία από τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, καθημερινά υπάρχει κάτι καινούργιο και η ευγενική κυρία Λουμάκου που ταξιδεύει στην Αμερική για να κάνει η ίδια την επιλογή θα σας δώσει ότι πληροφορία θέλετε για κάθε κομμάτι ξεχωριστά.

• YESTERDAYS BREAD (Καλλιδρομίου 87-89, Εξάρχεια, 210-8811233) Πέντε χρόνια τώρα ο Στράτος διατηρεί το μικρό του κατάστημα στις παρυφές των Εξαρχείων. Είναι το πιο τακτικό του είδους και το εμπόρευμά του που έρχεται κάθε τόσο από την Ολλανδία περιλαμβάνει πουλόβερ, σακάκια, δερμάτινα και γουναρικά, αθλητικά -κυρίως- παπούτσια, πουκάμισα, καπέλα και πολλά αξεσουάρ που αν δεν πουληθούν εγκαίρως βγαίνουν σε προσφορά με ακόμη χαμηλώτερες τιμές. Πελατεία του οι πάντες από πιτσιρικάδες της γειτονιάς μέχρι και ακμαίες γιαγιάδες στα ενενήντα τους που μπορούν με άνεση να αναγνωρίζουν με άνεση τα αυθεντικά μοντέλα του 60, του 70 και του 80.

• BUBBLES clothes club-shop (Χαλάνδρι, Αγίου Γεωργίου 4, 2ος όροφος, Πλατεία Δούρου, τηλ: 6827550, Κάτω Πατήσια, STER cinemas, Αχαρνών 373, Αγ. Ελευθέριος, τηλ: 210-2021575, BUBBLES franchise, Ναύπακτος, Τζαβέλα 2 & Κλεονίκου, τηλ: 26340-25419, Αίγινα, Στρ. Πετρίτη 1, τηλ: 22970-23310, http://www.bubblesshop.com) Η μοντέρνα ιδέα ανήκει στον Δανό Τακ Κράρουπ που φέρνει κανούργια ρούχα περασμένων συλλογών αλλά και ελαφρά μεταχειρισμένα, που έχουν φορεθεί από μοντέλα στις επιδείξεις των οίκων και δειγματισμούς πωλήσεων. Στα BUBBLES θα βρείτε σπασμένα νούμερα και μοναδικά κομμάτια Tommy Hilfiger, Dolce & Gabbana, Seven, Pinko, Tods, DKNY, Joop Jeans, Quicksilver, O’Neil, Banana Republic, Morgan, Henry Cottons, Gap, Kookai και Von Dutch σε καταπληκτικές τιμές: 10, 20 και 30 ευρώ. Το εμπόρευμα ανανεώνεται κάθε Παρασκευή αλλά οι κάτοχοι της κάρτας- μέλους έχουν την πρωτιά και μπορούν να δοκιμάσουν τα νέα ρούχα μια ώρα νωρίτερα. Το κατάστημα του Χαλανδρίου ανοίγει μόνο τα Σαββατοκύριακα, όταν τα άλλα μαγαζιά είναι κλειστά.

• «Μίμης – πηγή των γυαλιών», (Κάνιγγος 1 & Γλάδστωνος, πλατείς Κάνιγγος τηλ: 210-3832431) Οι σκελετοί γυαλιών περασμένων δεκαετιών αποτελούν το τέλειο συμπλήρωμα για μια vintage εμφάνιση, όμως ακόμη και αν δεν συνηθίζετε να φοράτε παλιά ρούχα ένα ζευγάρι γυαλιά άλλης εποχής είναι αρκετό για να αλλάξετε στύλ. Στη φωλιά των γιαλιών του Μίμη θα βρείτε μεγάλο στοκ από σκελετούς οράσεως και ηλίου με απορροφητικά κρύσταλλα από τις δεκαετίες του 50 και του 60 μέχρι σήμερα με ελάχιστα χρήματα (από 3-15 ευρώ).

• Παλαιοπωλείο κοσμημάτων Ξύδη, (Αιόλου 19, Αθήνα, τηλ: 210-3246245) Στο κατάστημα του κυρίου Αντώνη Ξύδη, που είναι ανοικτό μόνο τα πρωϊνά από τις 9:30π.μ.-3:30 μμ, υπάρχουν εξαιρετικά παλιά κοσμήματα από το 1850 μέχρι σήμερα με πιστοποιητικό γνησιότητας, αντίγραφα κοσμημάτων καθώς και αυθεντικά στοιχεία (κοσμήματα, ζώνες, πόρπες, χαϊμαλιά) από παραδοσιακές στολές. Εδώ μπορείτε να πουλήσετε παλιά ή νεώτερα κοσμήματα ή απλά να τα φέρετε στον έμπειρο κύριο Ξύδη για να τα εκτιμήσει.

Vintage έπιπλα και οικιακά
• MOFU – Vintage and Contemporary Design, (Ψυρρή, Σαρρή 28, τηλ: 210-3311922, mofudem@yahoo.com), Το κατάστημα ειδικεύεται στο μοντέρνο, εδώ μάλιστα θα σας δώσουν πολλές πληροφορίες για όλα τα αντικείμενα που διαθέτουν αλλά και γενικώτερα, για ότι αφορά στο συγκεκριμμένο στυλ. Επιπλα, ταπετσαρίες, διακοσμητικά, σερβίτσια και φωτιστικά εισάγονται κυρίως από την Αμερική και δευτερόντως από την Ευρώπη γιας συλλέκτες και μη. Όλα τα αντικείμενα είναι αυθεντικά και σε εξαιρετική κατάσταση και οι τιμές τους ποικίλουν, τα παλιότερα πάντως των δεκαετιών του 20 και του 40 είναι αρκετά ακριβά.
• Designs4interiors (Σπάρτακου 3, Καλλιθέα, τηλ: 210-3417850, Θεσσαλονίκης 101Α, Ανω Πετράλωνα, τηλ: 2103417850, 6944-964888) Στα δύο καταστήματά του -βιομηχανικοί χώροι του ’50, που έχουν μετατραπεί σε show room – , ο Αλκέτας Πάζης διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή Vintage που υπάρχει στην Ελλάδα για ντεκόρ, διαφημιστικά, για ταινίες κλπ αλλά και για συλλέκτες ή απλούς φαν του στυλ, που θα πρέπει όμως να τηλεφωνήσουν προηγουμένως για ραντεβού. Επιπλα, φωτιστικά. γυαλικά, σερβίτσια, ταπετσαρίες, υφάσματα και διακοσμητικά εποχής εισάγονται κυρίως από την Ευρώπη και προέρχονται από πλειστηριασμούς και εκθέσεις.
• SKANZA UNIQUE, (Εθνάρχου Μακαρίου 61, Ηλιούπολη, τηλ: 210-9731450), Αν σας ενδιαφέρει αμιγώς το αγγλοσαξωνικό στυλ επισκεφτείτε το. Θα βρείτε παλιά κομμάτια, έπιπλα και μικροέπιπλα, διακοσμητικά, φωτιστικά, καθρέφτες, κηροπήγια, βιβλία, γραφομηχανές κλπ αρτ ντεκό, βικτωριανά, arts & craft, που προέρχονται από δημοπρασίες και πλειστηριασμούς και εισάγονται αποκλειστικά από την Αγγλία.


Τα μεταχειρισμένα της Θεσσαλονίκης

Σε μικρά στενάκια και υπόγεια, στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν καταστήματα που πωλούν, αγοράζουν και ανταλλάσσουν αντικείμενα με ιστορία. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε τζιν, μπουφάν, παπούτσια, γυαλιά, αλλά και δίσκους βινυλίων, βιντεοκασέτες, παλιά βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά με λίγα μόλις ευρώ.

• «Πάρε – Δώσε», ( Δημ. Γούναρη 12, τηλ: 2310 -223.521)
Το «Βιβλιοδισκοπωλείο μεταχειρισμένων ειδών», όπως ορίζει το κατάστημά του ο Παναγιώτης Τελλίδης σε τίποτα δεν θυμίζει παραδοσιακό παλαιοπωλείο, αφού διαφέρει τόσο η ταξινόμηση των αντικειμένων όσο και η μυρωδιά του χώρου. Ο ιδιοκτήτης του άλλωστε δεν ενδιαφέρεται για παλιά συλλεκτικά αντικείμενα αλλά για ενδιαφέροντα μεταχειρισμένα αντικείμενα που μπορούν να πωληθούν σε χαμηλώτερη τιμή.
• «Παλαιοβιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης», (πλ. Αγίου Παντελεήμονος 5, -Ροτόντα, τηλ: 2310-218049)
Η κ. Δέσποινα Καραμουζά αγοράζει και πουλάει παλιές εφημερίδες και περιοδικά, καρτ – ποστάλ, ιστορικές εγκυκλοπαίδειες, παλιά –100 ετών και πάνω- βιβλία ξενόγλωσσα και ελληνικά, αλλά και νεώτερα βιβλία σύγχρονης λογοτεχνίας από δεύερο χέρι.

• «ANTICHIC», (Αιμ. Γρεβενών 7, Ναυαρίνο, τηλ: 2310 284.304).
Η ιδέα ξεκίνησε από την αγάπη του «ροκά» καταστηματάρχη για τα μεταχειρισμένα ρούχα και απευθύνεται σε όσες και όσους συμφωνούν ότι τα μεταχειρισμένα –κυρίως δερμάτινα σακάκια και τζιν παντελόνια- έχουν καλύτερη εφαρμογή από τα καινούργια. Στη συλλογή του υπάρχουν επίσης πουκάμισα, μπλουζάκια, και ωραία vintage αξεσουάρ.

• «Παλαιοπωλείο Exlibris», Αλ. Σβώλου 55, τηλ: 2310 – 260.615, 2310- 720.577, e-mail: exlibris05@spark. net.gr
Στο υπόγειο παλαιοπωλείο του κ. Βουλγαρίδη κάτω από την σκόνη, κρύβεται ένας πραγματικός θησαυρός! Θα βρείτε βιβλία (μερικά πολύ παλιά του 18ου και του 19ου αιώνα), εφημερίδες, περιοδικά, αλλά και γραμματόσημα, γκραβούρες, καρτ-ποστάλ, αφίσες και παλιά νομίσματα που κοστίζουν από 3 ως και 3.000 ευρώ!

• «Second Hand Music», (Δημ. Γούναρη 28 , Ναυαρίνο, τηλ: 2310- 273 222)
Ο ηχολήπτης Θοδωρής Κίοσης αγοράζει, πουλάει και ανταλλάσσει μεταχειρισμένους δίσκους, βινύλια και CDs της παγκόσμιας δισκογραφίας, με έμφαση κυρίως στα συλλεκτικά κομμάτια. Το κατάστημα δουλεύει με ένα στάνταρ πελατολόγιο συλλεκτών από 25 -60 χρόνων, στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέα μέλη απo την Ελλάδα και το εξωτερικό και οι τιμές του κυμαίνονται από 50 λεπτά ως 50 ευρώ.
• «Αμερικάνικη Αγορά», (Μοναστηρίου 4, Βαρδάρι)
Η αγορά, που άνοιξε πριν από 40 χρόνια και βάλε, βρίσκεται μέσα στη στοά και τα μαγαζάκια της λειτουργούν καθημερινά από τις 7 το πρωϊ μέχρι τις 10 το βράδυ. ΄Ατομα κάθε ηλικίας και φύλου, αλλά και τουρίστες σε γκρουπ, φοιτητές και φαντάροι -η αγορά φημίζεται για την μεγάλη ποικιλία της σε στρατιωτικά είδη- ντύνονται εδώ με μεταχειρισμένα ρούχα. Θα βρείτε από μπαλάσκες, φόρμες, σακίδια, σακάκια, στρατιωτικά παγούρια και ζώνες του ΄40, μέχρι δερμάτινα, παλτά, κουστούμια, καπέλα και καμπαρτίνες, αλλά και υπνόσακους, ορειβατικά και εκδρομικά είδη κλπ.

• «Era Antica» (Νικ. Φωκά 25 & Τσιμισκή, τηλ: 2310-232-222)
Εξειδικευμένο κατάστημα σε έπιπλα, φωτιστικά και διακοσμητικά των αρχών του 20ου αιώνα (αρ νουβό, αρ ντεκό και Μπίντερμάιερ) που τα επιλέγει και τα εισάγει η ίδια η κ. Εφη Κώνστα από τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Θα βρείτε επίσης κοσμήματα και αξεσουάρ αρ ντεκό.

• «Μνήμες», (Προσφυγική Αγορά 18 – Μπιτ Παζάρ2310-239566)
Τα αντικείμενα που θα βρείτε εδώ είναι όλα προπολεμικά (από το 1880 το παλιότερο) και σε αρίστη κατάσταση αφού το κατάστημα ειδικεύεται στη συντήρησή τους. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επίπλων από τα τέλη του 19ου αιώνα που εισάγονται αποκλειστικά από την Αγγλία και τη Γαλλία, φωτιστικά, διακοσμητικά και διάφορα είδη σπιτιού επίσης φωτογραφικές μηχανές και διάφορα άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Μέρος του δημοσιεύτηκε στον Ταχυδρόμο (Απρίλιος 2007)

Advertisements

40 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

 1. Ο/Η Στυλιάνα Γκαλινίκη λέει:

  Από τις εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS κυκλοφορεί το βιβλίο της Στυλιάνας Γκαλινίκη «ΡΟΥΧΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΕΡΙ».
  Ιστορίες στο χαρτί. Κομμάτια ενός πατρόν σε πάγκο ραπτικής. Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα ενός ανθρώπου που χρησιμοποιεί τις ζωές των άλλων σαν ρούχα από δεύτερο χέρι.
  Τα «ρούχα από δεύτερο χέρι» είναι ένα βιβλίο για την αυτοεικόνα, για το χτίσιμο του εαυτού μέσα από τους άλλους, αλλά και για την ίδια τη γραφή ως μια αναζήτηση, ή υπονόμευση, της διαλεκτικής σχέσης του «εγώ» με τον «άλλον».

 2. Ο/Η Foteini λέει:

  Πληρέστατο το ρεπορτάζ και πολύ ενδιαφέρον! Εϊχα χάσει εδώ και καιρό τα ίχνη της σελίδας σου Κική και την ξαναβρήκα μέσα από την Chichipiru.gr Θα προσπαθήσω να την κανω bookmark

  Φιλικά
  Φωτεινή

 3. Ο/Η kikitri λέει:

  Σ’ευχαριστώ

 4. Ο/Η dimitris karasaridis λέει:

  ειμαι ιδιωτις και εχω στη κατοχη ενα σπαθι του 1764 πολονικο βασιλικο με αναγλυφη γραφη στη λαμα του το ονομα του ,θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει ενδιαφερον απο εσας, ευχαριστω.6932302626

 5. Ο/Η αννυ λέει:

  retro & second hand clothing

  recycle with style

 6. Ο/Η αννυ λέει:

  retro & second hand clothing

  when recycling has stylish vibes

 7. Ο/Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ λέει:

  θα ηθελα να μαθω σε πια οπτικα θα μπορουσα να ανταλαξω τα γυαλια μυωπιασ μου με αλλα γυαλια…εχω ακουσει οτι γινεται…ευχαριστω πολυ!!

 8. Ο/Η άνκα λέει:

  ξερει κανεις που θα βρω παλιους [ή στη χειρότερη, και καινουριους αλλα ιδιαίτερους] χάρτες της ευρώπης?

 9. Ο/Η maria λέει:

  iparxun k alla second hand thessaloniki
  px to «bilbao» pano apo to parko tis rotontas!
  to xei mia nea kopela sosti k me poli oreasecond hand rouxa-kai markes ktl

  1. Ο/Η γιαννης λέει:

   μηπως κατα τυχη γνωριζετε καποιο τηλ. της κοπελλας που εχει το bilbao καταστημα;
   ειμαι εκτος θεσ/νικης.

 10. Ο/Η γιαννης λέει:

  εχω καταστημα γυναικειων ενδυματων και αξεσουαρ και ψαχνω να αγορασω χονδρικως ειδη περασμενης σεζον η ελαφρως μεταχειρισμενα , σε αριστη κατασταση, για το καταστημα μου.

  ελπιζω καποιος να ξερει!
  ευχαριστω.

  1. Ο/Η Anna λέει:

   Exw arketa rouxa ,papoutsia kai tsantes ths etairias GUESS,metaxeirismena kai kainuria se xamhles times.Epishs kai rologia kainouria.Opoia endiaferetai mporei na epikoinwnisei mazi mou sto minimal_anna@windowslive.com h na me rwthsei gia to kinhto mou.

  2. Ο/Η christaki50 λέει:

   Έχω στη κατοχή μου ελαφρώς μεταχειρισμένα επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ από προσωπική συλλογή.

   Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

   1. Ο/Η Γιαννης λέει:

    ευχαριστω για την απαντηση. ενδιαφερομαι για χειμερινα ρουχα αλλα θα ηθελα να ξερω και το μεγεθος και τι περιπου ειναι καθως και την ποσοτητα και τις τιμες,

    ευχαριστω

    Γιαννης

  3. Ο/Η christaki50 λέει:

   ΕΧΩ ΡΟΥΧΑ ΕΠΩΝΥΜΑ, (ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ) ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΦΟΡΕΤΑ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ. ΑΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΟΥ Ή ΓΡΑΨΕ ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

   ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

   1. Ο/Η christaki50 λέει:

    ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ. ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΙΝΑΙ (L & XL). ΦΟΡΕΜΑΤΑ
    ΒΡΑΔΙΝΑ, ΜΠΟΥΦΑΝ, ΠΑΛΤΟ, ΣΑΚΚΑΚΙΑ, ΠΟΥΛΟΒΕΡ.
    ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤ/ΜΑ?
    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΟ Τ/Φ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

   2. Ο/Η Γιαννης λέει:

    το μηνυμα σου με ενδιαφερει. θα ηθελα βεβαια να δω τα ρουχα πρωτα. να ταιριαζουν στο υφος του μαγαζιου.

    περιμενω τηλ. σου.

    6985994894

    γιαννης-βολος

 11. Ο/Η kikitri λέει:

  @Γιάννης, στη θέση σου θα επικοινωνούσα με τους «μεγάλους» εισαγωγείς που φέρνουν πάρα πολλά όπως ο Σπηλιώπουλος (στην Ερμου και την Πανδρόσου)
  @ όλους: Σας ευχαριστώ για κάθε νέα πληροφορία που ανεβάζετε
  Κική Τριανταφύλλη

  1. Ο/Η γιαννης λέει:

   ευχαριστω πολυ για την πληροφορια. θα το δω. αν και ψαχνω επιλεγμενα και σε αριστη κατασταση ρουχα.

 12. Ο/Η γιαννης λέει:

  αγαπητη μαρια
  μηπως γνωριζεις το τηλ. της κοπελλας που εχει το κατ/μα bilbao στη θεσ/νικη;

  ξερεις αν πουλαει χονδρικως;

  αν ξερεις περενω απαντηση σου.
  ευχαριστω

  γιαννης

 13. Ο/Η PETROULA λέει:

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ .ΕΧΩ ΦΟΤΟΤΥΠΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΩ.ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΑΛΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ?

 14. Ο/Η eve λέει:

  θα ήθελα να πουλήσω τα έπιπλα μου μεταχειρισμένα 6 ετών.
  Σετ καθιστικου με τραπεζι, διθεσιο καναπε, 2 πολυθρονες, τραπεζι τηλεορασης, τραπεζαρια με 4 καρεκλες, όλα ξυλο μασιφ παλαιο στυλ καλογερικό, πολύ ωραίο για όσους αγαπούν το παλιο στυλ.
  Επίσης πουλάω και ένα καναπε – κρεβάτι αλλου τύπου (μοντερνου).

  Γνωρίζει κανεις που πρέπει να απευθυνθώ;

 15. Ο/Η Evi Zack Kousoulis λέει:

  γεια σασ εχω μια ολοκαινουργια μακρια γουνα και θα ηθελα αν υπαρχει καταστημα που να αγοραζει γουνες, ευχαριστω ζαχαριασ

 16. Ο/Η maria λέει:

  kalispera sas!8a i8ela na rwtisw uparxei kapoio magazi stin a8ina pou na agorazei na metaxeirismena mas gualia iliou???

  eyxaristw.

  1. Ο/Η martha λέει:

   Kalispera Maria
   tyxaia epesa sth selida ths kikhs kai eida thn erwthsh sou sxetika me magazi metaxeirismenwv optikwn sthn Athina, an vrikes kapoio theleis na to moirasteis mazi mou?
   se euxaristw
   martha

 17. Ο/Η eleni λέει:

  kalispera, me aformh twn olwn parapanw, thelw na pw pws exw sthn katoxh mou 7 palaia vivlia. opoios epithumei na mathei perissotera as epikoinwnhsei mazi m sto parakatw email: eleni.ma@hotmail.com.. onomazomai eleni.

  eyxaristw.

 18. Ο/Η manos λέει:

  εχω Δισκους και CD που ενδιαφερομαι να πουλησω. μηπως εχετε πληροφοριες που να παω ?
  ευχαριστω,
  Μανος

 19. Ο/Η B. manikas λέει:

  θελω να πουλησω μια γουνα αριστης ποιοτητας ελαχιστα φορεμενη

 20. Ο/Η aggeliki λέει:

  gnwrizete kapoio magazi pou na mporoume na dwcoume rouxa kalis poiothtas me kapoio antitimo..?dhladi na paroume lefta gia afta..?polla einai k me kartelakia kai einai krima na ta dwcoume tcampa..euxarictw.

  1. Ο/Η Γιαννης λέει:

   parakalo enimeroste me gia to idos ton rouhon ( endiaferome mono gia ginekia) kathos ke megethi.

   apo times ti zitate? ego agorazo me to kilo

   perimeno apantisi sas

   Yiannis

   1. Ο/Η elena λέει:

    geia sas,diathetw arketa rouxa metaxeirismena se aristi katastasi,merika einai kai kainourgia.Gynaikeia se mikra megethi diladi S-M.an endiafereste steilte mou e-mail sto elenakas4@yahoo.com na milisoume gia times.

   2. Ο/Η Γιαννης λέει:

    με ενδιαφερουν κυριως ρουχα σε μεγεθη M-L-XL.

    αν εχετε κατι τετοιο ευχαριστως να τα πουμε.

   3. Ο/Η chris λέει:

    καλησπερα ειδα την ανακοινωση σας,διαθετω πολλα ρουχα σε αυτα τα νουμερα καποια απο αυτα ειναι ακομα αφορετα,διαθετω επισης και πολλα παπουτσια νουμερο 40-41. Σας ενδιαφερει?

   4. Ο/Η Γιαννης λέει:

    ναι με ενδιαφερει αλλα πρεπει να τα δω πρωτα οπως καταλαβαινετε!

   5. Ο/Η χριστια λέει:

    Πως οριζετε τις τιμες,εχει διαφορα το ειδος η απλα το πατε με το κιλο?ποσο δινετε?

   6. Ο/Η Γιαννης λέει:

    εξαρταται απο το ειδος. αν ειναι πολυ παλια ρουχα αλλα παντα καθαρα και χωρις φθορες ειναι 6 ευρω το κιλο.

    αν ειναι μοντερνα και καλοδιατηρημενα ρουχα μπορει και με 2-3 ευρω το κομματι.

  2. Ο/Η christaki50 λέει:

   ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΤΙ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΨΑΧΝΩ & ΕΓΩ. ΟΛΟΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ΤΣΑΜΠΑ.

 21. Ο/Η Κωνσταντινα λέει:

  εχω 2 ζευγαρια γυαλια ηλιου vogue σχεδον καινουρια. οποιος θελει να τα αγορασει να επικοινωνησει μαζι μου..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s