νΤΑΪΑΝΑ ΚΟΧΥΛΑ – ΧΟΡΤΟΜΑΝΙΑ

στις

ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Η Νταϊάνα Κόχυλα δεν δηλώνει χορτοφάγος, σαν γνήσια παραδοσιακή ελληνίδα, όμως, λατρεύει τα ζαρζαβατικά, καλλιεργεί το μποστάνι της στην Ικαρία και φροντίζει, όλο το χρόνο, να μαγειρεύει συνταγές με εποχιακά χορταρικά, όπως αυτές που έχει συγκεντρώσει στο καινούργιο της βιβλίο «Χορτομανία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».

Οι Ελληνες και γενικώτερα όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου είναι χορτοφάγοι αλλά και «χορτομάγοι», όπως λέει η Νταϊάνα Κόχυλα στην εισαγωγή του καινούργιου της βιβλίου με τίτλο «Χορτομανία», χωρίς καλά καλά να το γνωρίζουν. Σήμερα, βέβαια, η πλειονότητα μάλλον έχει ξεχάσει πια αυτόν τον τρόπο διατροφής, και προτιμά καθημερινά, το κρέας, παραδοσιακά, όμως, τα χορταρικά κυριαρχούσαν στο τραπέζι μας και σ’αυτά τα πιάτα τα «φτωχά» κρύβεται όλο το μεγαλείο της ελληνικής μαγειρικής. Η αγάπη για τα χορταρικά αποτελεί, άλλωστε, τον συνδετικό κρίκο όλων των λαών, που μοιράζονται τις παραδόσεις της Μεσογείου και εξακολουθούν να διατηρούν ζωντανές τις γευστικές τους μνήμες, εδώ και αιώνες. Η Νταϊάνα, λοιπόν, συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο μια σειρά από συνταγές που έχουν στον πυρήνα τους την ελληνική παράδοση, προχώρησε όμως και πέρα από αυτήν, αφήνοντας το βλέμμα και τη γεύση της να περάσουν από όλη τη Μεσόγειο και να μας ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική με πιάτα θρεπτικά, νόστιμα και ευπαρουσίαστα για όλες τις εποχές του χρόνου. Η «Χορτομανία», που την κοσμούν οι ωραίες φωτογραφίες του Βασίλη Στενού, έχει στην εισαγωγή ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα βασικά υλικά όπως η ελιά και το ελαιόλαδο, ρο ψωμί, το τυρί, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί και τα αρωματικά βότανα, που εμπλουτίζουν και νοστιμεύουν τα πιάτα με τα ζαρζαβατικά και στη συνέχεια μικρές συμβουλές για το καθάρισμα και το ψήσιμο των διάφορων χορταρικών, όπως το καθάρισμα της αγγινάρας, της σελινόρυζας και των κουκιών ή το ψήσιμο και το ξεφλούδισμα της πιπεριάς Φλωρίνης. Οι συνταγές, που ακολουθούν, χωρίζονται σε ενδιαφέρουσες ενότητητες –μεζέδες, από το τηγάνι, σαλάτες, ζυμαρικά, ρύζι και άλλα δημητριακά, ψητά λαχανικά στο φούρνο, γεμιστά, λαχανικά στον τέντζερη, σούπες, πίτες και εύκολα ψωμιά, αυγά- ενώ σε όλες σχεδόν υπάρχει ένα μικρό σχόλιο για την προέλευσή της μαζί με κάποια τρικ που διευκολύνουν την εκτέλεση ή την εμφάνιση του πιάτου.

Ινφο
Το βιβλίο «Χορτομανία» της Νταϊάνας Κόχυλα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 185 σελίδες, τιμή: 22,90 ευρώ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ
1. Καυτερές πιπεριές με ντομάτα

Για 4-6 μερίδες

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή και περισσότερο αν χρειαστεί)
750γρ πράσινες πιπεριές καυτερές
3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλιτζάνι ντομάτες αποφλοιωμένες
3-4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

Α. Πλένουμε και στεγνώνουμε τις πιπεριές. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα καστανό χρώμα.
Β. Βγάζουμε τις πιπεριές με τρυπητή κουτάλα. Μέσα στο λάδι του τηγανιού ρίχνουμε το σκόρδο, το αφήνουμε για 2-3 λεπτά και εν συνεχεία προσθέτουμε τις ντομάτες. Τις αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά και μετά ξαναρίχνουμε τις πιπεριές και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για ακόμα 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

2.Φακές σαλάτα με ψητές πιπεριές και φέτα

Για 6-8 σελίδες
250γρ χοντρές φακές
6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
250γρ κόκκινες πιπεριές ψημένες (χωρίς τους σπόρους),
αποφλοιωμένες και κομμένες σε μπαστουνάκια
αλάτι και μαύρο πιπέρι
½ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
120 γρ φέτα σε τρίμματα

Α. Βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό για 10 λεπτά. Κατόπιν τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε σε σουρωτήρι με κρύο νερό. Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τις σιγοβράζουμε για 10-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να χυλώσουν. Οσο βράζουν αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια. Τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό.
Β. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις φακές, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τις πιπεριές. Σε αυτό το μίγμα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι, και το ξύδι. Προτού τις σερβίρουμε, τις αφήνουμε να «σταθούν» για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Τις γαρνίρουμε με άνηθο και φέτα.

3.Μελιτζάνες στο φούρνο με καρύδια και σκόρδο

Για 4-6 μερίδες
3 μέτριες μελιτζάνες
αλάτι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (και 2 κουταλιές επιπλέον)
½ φλιτζάνι καρύδια
2-3 κουταλιές σκόρδο
2-3 κουταλιές ξίδι από σέρι
1/3 φλιτζανιού νερό (ή και περισσότερο αν χρειαστεί)
2-3 κουταλιές μαϊντανό ή φρέσκο δυόσμο

1. Από τις μελιτζάνες αφαιρούμε το κοτσάνι και το κάτω τμήμα τους. Τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες περίπου 1εκ. Και τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι ανά στρώσεις, τις οποίες αλατίζουμε με μπόλικο αλάτι. Τις αφήνουμε για μια ώρα και εν συνεχεία τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε.
2. Προθερμαίνουμε το γκριλ. Λαδώνουμε τις μελιτζάνες και απότ ις δύο πλευρές με ένα πινέλο και τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Τις γυρίζουμε μόνο μια φορά και προσθέτουμε λάδι αν χρειαστεί.
3. Οσο ψήνονται οι μελιτζάνες, ετοιμάζουμε τη σάλτσα καρυδιών και σκόρδου. Πολτοποιούμε τα καρύδια είτε στο γουδί είτε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το σκόρδο και ξαναχτυπάμε. Ρίχνουμε το αλάτι, τ κουταλιές λάδι, ξίδι και νερό, μέχρι η σάλτσχα να γίνει κρεμώδης αλλά πηχτή.
4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι (30 εκ.) και τοποθετούμε τις μελιτζάνες, αρχίζοντας από την εξωτερική πλευρά και δημιουργώντας κύκλους – σκεπάζοντας ελαφρά τη μία φέτα με την άλλη. Ρίχνουμε τη σάλτσα. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ή δυόσμο και σερβίρουμε.
Γευστική πρόταση: Αυτό το πιάτο είναι εξίσου εύγευστο με κολοκύθα, την οποία κόβουμε σε φέτες- από τις οποίες αφαιρούμε τους σπόρους. Αφού τις τηγανίσουμε και τις αφήσουμε να στραγγίξουν, ακολουθούμε τα βήματα 3 και 4.

4.Ψευτοσουβλάκι

Για 8 μερίδες
2 μέτρια κολοκυθάκια
2 μακρυές μελιτζάνες
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
6 μικρές σφιχτές ντομάτες
3 μεγάλα κρεμμύδια
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο (και 2 κουταλιές επιπλέον)
2 κουταλιές δυνατό ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλιές μαυροδάφνη
1 κουταλάκι θυμάρι
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
αλάτι και πιπέρι
8 πίτες για σουβλάκι
Για τη σάλτσα:
1 φλυτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
αλάτι και πιπέρι καγιέν
1. Πλένουμε και στεγνώνουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε ροδέλες. Τις πιπεριές σε λωρίδες και κατόπιν στα τέσσερα, τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους και τα κρεμμύδια σε τέταρτα.
2. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το λάδι, το ξίδι και το κρασί και προσθέτουμε το θυμάρι, το σκόρδο και το αλάτι. Με αυτό το μίγμα περιχύνουμε τα λαχανικά. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και μαρινάρουμε τα λαχανικά για τουλάχιστον 20 λεπτά προτού τα ψήσουμε στο γκριλ.
3. Προθερμάινουμε το γκριλ, περνάμε τα λαχανικά σε καλαμάκια, τα αλείφουμε με τη μαρινάρα και τα ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, γυρνώντας τα μέχρι να ροδίσουν.
4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα και την πίτα. Δέκα λεπτά προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμο των λαχανικών αναμιγνύουμε το γιαούρτι με το λάδι, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Λαδώνουμε και τις δύο όψεις της κάθε πίτας και τις ψήνουμε στο γκριλ ή σε πολύ ζεστό αντικολλητικό τηγάνι. Τις διατηρούμε ζεστές μέσα στο φούρνο.
5. Μέσα σε κάθε πίτα τοποθετούμε μια δόση λαχανικών, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές σάλτσα γιαουρτιού και λίγη μαρινάρα – αν θέλουμε πασπαλίζουμε με πάπρικα. Τις κλείνουμε σε ρολά και τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα ή και με μία οδοντογλυφίδα. Σερβίρουμε αμέσως.

5.Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ρόκα

Για 6 μερίδες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
(και 2 κουταλιές επιπλέον)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι φάβα
5-7 φλιζάνια νερό
αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Για τη γαρνιτούρα:
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 ματσάκια ρόκα χοντροκομμένη
1-2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη
3-4 κουταλιές σέρι ή ξίδι μπαλσάμικο

1. Σε μια κατσαρόλα ή χύτρα ζεσταίνουμε 1/3 του φλιτζανιού λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαραίνουμε για 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί η φάβα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ξεσκεπάζουμε και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με σύρμα για να μην κολλήσει. Χρειάζεται περίπου 1 ½ ώρα μέχρι η φάβα να διαλυθεί τελείως. Οσο μαγειρεύουμε προσθέτουμε λίγο νερό. Όταν αποκτήσει υφή ρευστού πουρέ, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι. Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε για 1 ώρα. Το μείγμα θα είναι αρκετά πηχτό.
2. Σε ένα μεγάλο, κατά προτίμηση μαντέμι ή αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 3 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 5-10 λεπτά, μέχρι να βαθύνει περισσότερο το χρώμα τους. Προσθέτουμε τη ρόκα, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί, περίπου 6-7 λεπτά. Αλατίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το ξίδι. Σερβίρουμε τη φάβα σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με το μείγμα κρεμμυδιού και ρόκας.

6.Σφουγγάτο με κολοκυθάκια, πατάτες και φινόκιο

Για 4-6 μερίδες

1 μεγάλη πατάτα ολόκηρη
½ κιλό κολοκυθάκια τριμμένα
1 μικρό φινόκιο
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 αυγά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1. Βράζουμε τξην πατάτα για 20 λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει. Καθαρίζουμε το φινόκιο.
2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 8-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα. Στο μεταξύ τρίβουμε την βρασμένη πατάτα. Την προσθέτουμε στο μίγμα και τα αφήνουμε γιοα ακόμα 2 λεπτά.
3. Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Με το υπόλοιπο λάδι αλείφουμε ένα μικρό ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Χτυπάμε τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και τα ρίχνουμε στα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ομελέτα. Την κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

Δημοσιεύτηκε στον Ταχυδρόμο

Advertisements

3 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η georgia kovack λέει:

    Ενθουσιασμενη με την απλοτητα και παραδοση ολα τα φαγητα σας,ευχαριστω παρα πολυ για την ευχαριστηση στον ουρανισκο μας που μας δεινετε!

  2. Ο/Η georgia kovack λέει:

    Συγχαρητηρια Νταιαν για τις υπεροχες συνταγες σου, God Bless you, που θα βρω την συνταγη σου για χορτοκεφτεδες; Βοηθησε με σε παρακαλω!

  3. Ο/Η kikitri λέει:

    Γεια σας, βρήκα αυτή τη συνταγή της Νταϊάνας για

    ΧΟΡΤΟΚΕΦΤΕΔΕς

    YΛΙΚΑ (Για 6-8 μερίδες):

    1 κιλό φρέσκο σπανάκι
    1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και κομμένο στα 4
    Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    1 κουταλάκι φρεσκοτριμένο μοσχοκάρυδο
    1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
    1 1/2 έως 2 φλιτζ. νερό
    1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
    Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

    Για το Dip:

    1 φλιτζ. γιαούρτι
    ¼ κ.γ. κάρυ σε σκόνη
    ¼ κ.γ. πάπρικα
    ¼ κ.γ. κύμινο

    Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά σε ένα μικρό μπολ σερβιρίσματος.

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλένουμε πολλές φορές με άφθονο νερό. Το στεγνώνουμε μέσα στο ειδικό σκεύος και το αχνίζουμε για 3 λεπτά μέχρι να γίνει τρυφερό. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να στραγγίξει.
    Πολτοποιούμε το κρεμμύδι, γίνεται και στο μπλέντερ, και στη συνέχεια το ανακατεύουμε με το αχνισμένο σπανάκι, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
    Για να φτιάξουμε το χυλό αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και μισό κουταλάκι αλάτι. Κάνουμε ένα πηγαδάκι στη μέση και προσθέτουμε το νερό και το χτυπημένο αυγό και ανακατεύουμε καλά, ο χυλός πρέπει να είναι αρκετά σφιχτός. Ανακατεύουμε το σπανάκι και το κρεμμύδι με το χυλό πολύ καλά.
    Ζεσταίνουμε 3 εκ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και μόλις κάψει καλά τηγανίζουμε αρκετούς χορτοκεφτέδες μαζί, κουταλιά-κουταλιά όπως τους λουκουμάδες. Μόλις ροδίσουν από τη μία πλευρά τους γυρίζουμε και από την άλλη. Αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να βγάλουν το υπερβάλλον λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να τελειώσουμε όλο το χυλό. Προσθέτουμε κι άλλο λάδι αν χρειασθεί κατά την διάρκεια του τηγανίσματος. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s