ΟΥΙΣΚΙ

στις


ΟΥΙΣΚΙ
Το μαγικό «νερό της ζωής»

Τα μυστικά του δεν έχουν να κάνουν μόνον με τις τεχνικές της παραγωγής. Η πολυπλοκότητα της γεύσης και των αρωμάτων του είναι αυτά που καθορίζουν το μυστήριο ενός καλού ουίσκι και φυσικά η επίγευσή του που σε κάποιες περιπτώσεις vintage whisky (VW’s) μένει για πάντα…

Αν και οι λεπτομέρειες της ιστορίας του ουίσκι χανονται μέσα σε μύθους και παραδόσεις αιώνων, η παραγωγή του ιδιαίτερου αυτού αποστάγματος πιστεύεται ότι άρχισε από μοναχούς στην Βόρεια Ιρλανδία και από εκεί πολύ γρήγορα πέρασε στην βόρεια Σκωτία. Στο παρελθόν, μάλιστα, όπως και άλλα αποστάγματα, είχε χρησιμοποιηθεί και για ιατρικούς σκοπούς, και αυτός ίσως να είναι ο λόγος που το ουίσκι βαφτίστηκε έτσι. Η λέξη έχει τη ρίζα της στα κέλτικα, αφού Uisge Beath (aqua vitae, the water of life) σήμαινε νερό της ζωής όπως αναφέρει η κέλτικη παράδοση. Η συντόμευση και η φωνητική παραφθορά της αρχαίας κέλτικης έκφρασης για το μοναδικό αυτό απόσταγμα έδωσε το σημερινό whisky -όταν προέρχεται από την Σκωτία- που γράφεται Whiskey όταν είναι Ιρλανδικό ή άλλης χώρας, όπως πχ το αμερικάνικο Bourbon. Τις τελευταίες δεκαετίες η σκωτσέζικη παραγωγή έχει ξεπεράσει τις δύο χιλιάδες ετικέτες, αριθμός που πενταπλασιάζεται αν υπολογίσουμε τις διαφορετικές χρονιές και όσα ουίσκι δεν παράγονται πλέον.
Το σκωτσέζικο ουίσκι αποστάζεται δύο φορές πριν έρθει η ώρα της ωρίμανσής του που γίνεται σε μικρά σχετικά βαρέλια και δια νόμου πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια. Τα βαρέλια, μάλιστα, είναι ήδη χρησιμοποιημένα από αμερικάνικο μπέρμπον ή ισπανικό σέρι και σε ελάχιστες περιπτώσεις από κουβανέζικο ρούμι. Οι σκωτσέζοι αποφεύγουν να βάζουν το ουίσκι τους σε καινούργια βαρέλια κι αυτό γιατί το φρέσκο ξύλο που είναι πλούσιο σε αρώματα, θα αλλοιώσει τη γεύση και το άρωμά του. Στη Σκωτία, να πούμε ακόμη ότι δημιουργήθηκε το μαλτ, ουίσκι που παράγεται αποκλειστικά από τρία συστατικά: νερό, κριθάρι και μαγιά.

Ουίσκι όμως δεν παράγει μόνον η Σκωτία και η Ιρλανδία. Τα τελευταία 250 χρόνια έχουμε την συστηματική παραγωγή και εμπορία του σε πολλές χώρες, αφού τελικά έχει γίνει το πιο αγαπημένο ποτό του πλανήτη. Παλιότερα η ερασιτεχνική και παράνομη παραγωγή ήταν ο κανόνας. Από τα 700 περίπου αποστακτήρια που χτίστηκαν στην Σκωτία αλλά και δεκάδες άλλα ανά τον κόσμο, περίπου 85 λειτουργούν στην Σκωτία ακόμη και σήμερα. Πολλά, δε,, από τα κλειστά και πολλές φορές πλήρως κατεστραμμένα αποστακτήρια αποτελούν πολύτιμους τόπους πηγής πληροφοριών για τους ανά τον κόσμο συλλέκτες. Στην χώρα μας, εδώ και αρκετές δεκαετίες το ουίσκι έχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση, και η κατανάλωση του είναι ανάλογη με αυτή άλλων χωρών όπως η Ισπανία,η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Αμερική. Το 99% σχεδόν του ουίσκι που πίνουμε στην Ελλάδα είναι Blended, ουίσκι δηλαδή που προκύπτει από την πρόσμιξη μαλτ (δηλαδή ουίσκι από κριθάρι) και grain whisky, ουίσκι δηλαδή από άλλα δημητριακά, όπως καλαμπόκι, βρώμη κλπ.

Whisky Shop: vintage, malt, blended και blended malt

Τα τελευταία 20 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο οι θαυμαστές του μοναδικού αυτού αποστάγματος έχουν διαφοροποιηθεί ως προς το είδος του ουίσκι που πίνουν. Οι γνώσεις γύρω από τον τρόπο της παραγωγής του και τις διαφορές που υπάρχουν στα είδη του νούμερο ένα ποτού στον κόσμο, δημιούργησαν μια νέα κατηγορία εραστών που προτιμούν το ουίσκι τους να βγαίνει π.χ. από συγκεκριμμένο αποστακτήριο, να είναι παλαιωμένο για αρκετά χρόνια κλπ Η μοναδικότητα σε γεύσεις και αρώματα που αποδίδουν οι διάφορες χρονιές παραγωγής (Vintage) και οι διαφορές από αποστακτήριο σε αποστακτήριο κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων όσοι μέχρι τότε «απλά» έπιναν ουίσκι. Στις μέρες μας, μάλιστα, κυρίως στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία έχουν δημιουργηθεί λέσχες ανθρώπων που ασχολούνται αποκλειστικά με την γευσιγνωσία του ουίσκι. Τα αποστακτήρια, άλλωστε, έχουν αφήσει κατά μέρος την εσωστρέφεια που τα χαρακτήριζε για πολλές δεκαετίες και δέχονται, πλέον, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Τα μαλτ ουίσκι, ειδικά, γίνονται όλο και πιο γνωστά και αναγνωρίζεται η αξία τους, τα Blended κυκλοφορούν με περισσότερα χρόνια παλαίωσης, ενώ νέες εμφιαλώσεις εμφανίζονται σε ένα προϊόν που η αλλαγή ακόμη και της ετικέτας του ήταν αδιανόητη στο παρελθόν.
Η μαγεία που περιβάλλει το ουίσκι και η αγάπη τους ειδικά για το μαλτ των αδελφών Εμπεσλίδη από τη Θεσσαλονίκη οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος αποκλειστικά για ουίσκι και στην Ελλάδα. Το Vintage Whisky Shop (www.whisky.com.gr) απευθύνεται σε λάτρεις και εξαιρετικούς γνώστες αλλά και σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το αγαπημένο τους απόσταγμα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ (δεκέμβριος 2006)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s