ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ

στις

ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΕΦ

Μια κουβέντα γύρω από ένα φιλικό τραπέζι

«Σας αρέσουν οι κρέπες;»
«Ναι εεεεεεεεεε…» απαντάνε με ενθουσιασμό ένα σμάρι από παιδάκια που είναι μαζεμένα γύρω από έναν χαρούμενο σεφ. Μόλις έχουμε φτάσει με τη Γιοχάνα, τη φωτογράφο του περιοδικού, στο εστιατόριο «γιορτή» στο Δαφνί και είναι η στιγμή που οι δύο υπεύθυνοι σεφ της σημερινής εκδήλωσης, ο Γιάννης Μπαξεβάνης και ο Ζερόμ Σερ εξηγούν στα παιδιά το πρόγραμμα της ημέρας. «Μπείτε στη σειρά για να μετρηθούμε, να φιάξουμε τις ομάδες μας και να μοιράσουμε τις δουλειές» λέει ο Γιάννης. Λοιπόν θα φιάξουμε κρέπες με γαρίδες και γλυκό με κολοκύθα. Εντάξει;» Στη φάση αυτή ο ενθουσιασμός μειώνεται, τα παιδιά πέφτουν σε βαθειά περισυλλογή, μαζί τους κι εγώ όταν ακούω τα υλικά των συνταγών: «Γαρίδες και πιπεριές; Τι νάναι πάλι αυτό» μπορεί να σκέφτονται, ακούω, μάλιστα, δίπλα μου ένα σιγανό «μπλιάχ», αλλά διάθεση να εκφραστούν οι πιθανές δυσαρέσκειες δεν υπάρχει αφού όλα εδώ υπόσχονται τρελλό παιχνίδι.

Τα παιδιά μοιράζονται σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα ετοιμάσει τη γέμιση, η δεύτερη θα ασχοληθεί με το γλυκό και οι άλλες δύο με την καθοδήγηση του Νεκτάριου και του Χρήστου, θα τηγανίσουν τις κρέπες: «Οκτώ να πάνε με τον Ζερόμ για το γλυκό, ποια παιδιά μιλάνε γαλλικά; Κι αυτά μαζί του για να τον βοηθήσουν…» Και αφού τακτοποιούνται οι πρώτες ομάδες, τα παιδιά ξανανακατέβονται για να βγάλουν όλα μαζί και σε ομάδες τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες «τώρα που είναι καθαρά», όπως είπε μια από τις μαμάδες . –αργότερα τα παιδιά θα αλλάξουν θέσεις και θα δοκιμάσουν όλα με τη σειρά να κόβουν, να ανακατεύουν και να μετράνε υλικά αλλά και να τηγανίζουν κρέπες-

Δεν πετάμε τίποτα
Σαν κοτοπουλάκια το ένα πίσω από το άλλο τα πιτσιρίκια ακολουθούν τον Μπαξεβάνη στην κουζίνα του. Εδώ θα καθαρίσουν και θα ψιλοκόψουν όλο σπουδή πιπεριές, κρεμμυδάκια και άνιθο και στη συνέχεια ακολουθώντας τις οδηγίες του θα σοτάρουν γαρίδες και λαχανικά, θα τα «σβησουν» με λίγο κρασί και ουζάκι, θα τα πασπαλίσουν με αλεύρι για να «δέσει» η σάλτσα της γέμισης, που θα γίνει ακόμα πιο φίνα στο τέλος όταν πέσει και η κρέμα γάλακτος. Ένα αγοράκι κουνάει ρυθμικά το μεγάλο τηγάνι, μια πιτσιρίκα ανακατεύει τη γέμιση απαλά, ενώ ο Μπαξεβάνης ρωτάει, δίνει οδηγίες, καθοδηγεί και μαθαίνει στα παιδιά τις βασικές γνώσεις της καλής μαγειρικής, που εκτός από τις συνταγές και τα απαραίτητα αγνά υλικά –πάντοτε «εποχής» περιέχουν επίσης και τις βασικές αρχές οικιακής οικονομίας! «Ότι περισσεύει από τη σαλάτα μας δηλαδή μπορεί να μπει στη γέμιση για κρέπα» εξηγεί ένας μπαμπάς στο μικρό του αγοράκι που το κρατάει αγκαλιά και παρατηρούν μαζί το μάθημα μαγειρικής, ενώ μια μαμά δίπλα του μονολογεί: «είναι απίστευτο πόσο ήρεμα είναι τα παιδιά όταν ασχολούνται με την κουζίνα και μάλιστα μέσα σε ένα χώρο επαγγελματικό και για μεγάλους! Παίζουν και μαθαίνουν…

Πέτα την κρέπα στον αέρα
Είναι η ώρα που όλοι μικροί και μεγάλοι αρχίζουν να αδημονούν, οι μυρωδιές που ξεχύνονται από την κουζίνα, γαργαλάνε μυτούλες μικρών και μεγάλων. «Μου τρέχουν τα σάλια… Πως αντέχεις να περιμένεις;» ρωτάω μια πιτσιρίκα που μόλις έχει κουβαλήσει μια πιατέλα με κρέπες στην κουζίνα και επιστρέφει σοβαρή – σοβαρή στον πάγκο με τα τηγάνια για να πάρει τις υπόλοιπες που έχουν ετοιμαστεί. «Δεν κρατήθηκα» μου λέει με συνενοχή «δοκίμασα μια ακρούλα από την κρέπα μου, είναι πεντανόστιμη»… Μια άλλη λέει ότι θέλει να γίνει σεφ. Εδώ, ο Χρήστος και ο Νεκτάριος, οι δύο νεαροί σου – σεφ της «γιορτής» επιβλέπουν τα παιδιά που ρίχνουν λίγο λάδι στο καυτό τηγάνι, το σκουπίζουν κατόπιν με χαρτί κουζίνας, απλώνουν με την κουτάλα την υγρή ζύμη να απλωθεί καλά και με τη σπάτουλα γυρίζουν την κρέπα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Η Σοφί και η Καρίν, όμως, ως μαμάδες και παραδοσιακές γαλλίδες νοικοκυρές, θέλουν τα παιδιά τους να δουν τουλάχιστον πως γυρίζει η κρέπα στον αέρα: «Θα μας δείξεις μάγειρα πως τινάζουν την κρέπα στον αέρα;» Ο Νεκτάριος κάνει την επίδειξη και εγώ φαντάζομαι «τι θα γίνει τώρα αν είκοσι παιδιά προσπαθήσουν να πετάξουν την κρέπα τους στο αέρα;» Πιο ψηλά, πιο ψηλά φωνάζει η απαιτητική Σοφί κάποιος ρωτάει γιατί πρέπει να πάει ψηλά η κρέπα; Γίνεται καλύτερη όταν αερίζεται απαντάει η Καρίν

Το γλυκό θέλει μέτρημα
Η ζαχαροπλαστική είναι η τέχνη της ακρίβειας μου λέει λίγο αργότερα η Καρίν, καθώς παρατηρούμε τον άντρα της τον Ζερόμ να το δείχνει αυτό με μεγάλη αγάπη στα παιδιά που ετοιμάζουν μαζί του το γλυκό της κολοκύθας. Η κολοκύθα έχει εντωμεταξύ κοπεί σε μικρά κυβάκια, τα παιδιά έχουν βγάλει από πορτοκάλια και λεμόνια εξαιρετικά λεπτές φλουδίτσες και τις έχουν κατόπιν ψιλοκόψει με τα μαχαιράκια τους και ζυγίζουν με μεγάλη φροντίδα τα υλικά τους στη μεγάλη ζυγαριά.

Όταν όλα έχουν τελειώσει στην κουζίνα, τα τραπέζι για τα παιδιά έχει στρωθεί και τα «μαγειράκια» δοκιμάζουν το έργο τους. Τότε βρίσκω την ευκαιρία να μιλήσω για λίγο με τον Μπαξεβάνη και τον Ζερόμ. Ενας από τους πιο δημιουργικούς έλληνες σεφ γνωστός για τη λατρεία του στα ελληνικά χόρτα ο πρώτος και, ταλαντούχος σεφ από την Τουλούζ ο δεύτερος, που στο παρελθόν έχει κερδίσει δύο φορές αστέρι Μισλέν, έχουν κάτι ακόμη κοινό εκτός από την αγάπη τους στη μαγειρική. Είναι και οι δύο μπαμπάδες – έξι παιδιων συνολικά – και έτσι μπορούν να μιλήσουν από πρώτο χέρι για τη διαπαιδαγώγιση των παιδιών στον τομέα της διατροφής. «Η εκπαίδευση ενός παιδιού στη γεύση δεν αφορά μόνον τα παιδιά και τους σεφ, είναι υπόθεση και των γονιών τους, αφού αυτοί θα τα εκπαιδεύσουν» λέει ο Μπαξεβάνης και ο Ζερόμ συμπληρώνει: «Το παιδί δεν θέλει πίεση για να φάει αλλά δεν πρέπει να έχει και την εύκολη εναλλακτική λύση του έτοιμου και γρήγορου φαγητού. Γιαυτό και είναι απαραίτητη η συζήτηση και η ενημέρωση όλων για τα υλικά της κάθε εποχής, για τις γεύσεις αλλά και για τις βιταμίνες.» Ο Μπαξεβάνης: «Στην Ελλάδα οι γονείς κάνουν διαφοροποίηση στις επιλογές του φαγητού για τα παιδιά Προσωπικά προσπαθώ να αντιμετωπίζω μεγάλους και παιδά με τον ίδιο τρόπο Μου έχει κάνει εντύπωση όταν έρχονται

Τα γαστρονομικά ταξίδια για παιδιά συνεχίζονται
Οι συναντήσεις των μικρών δημιουργών εγκαινιάστηκαν παραμονές Χριστουγέννων στο εστιατόριο «γιορτή», με πρώτους δάσκαλους, τον σεφ-ζαχαροπλάστη (chef patissier) Στέλιο Παρλιάρο και τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, ενώ η καινούργια χρονιά γιορτάστηκε με τη συμβολή του Ζερόμ Σερ, σεφ στο εστιατόριο «Πιλ Πουλ». Εντωμεταξύ, στην πρόσκληση του Μπαξεβάνη για τη δημιουργία ενός θεσμού με θέμα τη γαστρονομική παιδεία, ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό τόσο οι γονείς όσο και οι κορυφαίοι επαγγελματίες σεφ του χώρου της γαστρονομίας στην Ελλάδα.
Στις αμέσως επόμενες εκδηλώσεις, θα «παίξουν» στις κουζίνες τους μαζί με τα παιδιά οι chef:
Χριστόφορος Πέσκιας – «48 – the restaurant»
Εκτορας Μποτρίνι – «St George Lycabetus»
Αρης Τσανακλίδης –«Κουζίνα»
Γιάννης Στανίτσας – «Calvi»
Αργυρώ Μπαρμπαρήγου – «Παπαδάκης»
Γιώργος Τσαχτσήρας – «Balthazar»
Ζαν Λουί Καψαλάς – «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη»
Γιώργος Αθανασιάδης – «Beau Brummel»
Δημήτρης Χρονόπουλος / chef patissier – «Vardis»
Ο αγαπημένος μας Ηλίας Μαμαλάκης
Μαθήματα γαστρονομίας θα γίνουν επίσης στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Αθήνα) και στο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Σταθμός» (Ναύπλιο)
Οι εκδηλώσεις ( έχουν ήδη προγραμματιστεί 3-4 το μήνα) διαρκούν περίπου 3 ώρες, είναι δωρεάν και σε κάθε μία υπάρχει δυνατότητα να συμμετέχουν είκοσι παιδιά.
Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη, κ. Ιωάννα Σταβάρα, στα τηλέφωνα 210-5325163 και 6975-622352 .

ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ VITA

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s