ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

στις

ΕΝΑ ΓΕΡΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΞΕΣΚΑΡΤΑΡΙΣΜΑ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΟΨΗ Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ (tel: 6944-505045, http://www.anerada.com.gr).

Αρχίστε με ένα γερό ξεκαθάρισμα: Αδειάστε ντουλάπια και συρτάρια, πετάξτε άχρηστα πλέον ή παλιά αντικείμενα, από τα γάντια φούρνου που έχουν φθαρεί και τις πετσέτες που έχετε πια βαρεθεί να βλέπετε μέχρι σκεύη, γυαλικά και μαχαιροπήρουνα που δεν χρειαζόσαστε πια. Πετάξτε τα μαγνητάκια του ψυγείου που έχουν σπάσει καθώς και παλιούς λογαριασμούς, συνταγές που δοκιμάσατε και δεν σας αρέσουν ή λίστες με δουλειές και ψώνια και όλα αυτά τα χαρτάκια που έχουν μείνει ξεχασμένα στον πίνακα με τις σημειώσεις που κρέμεται στον τοίχο. Αλλάξτε επίσης τις θήκες για το στέγνωμα των πιάτων και των ποτηριών και τους δίσκους κοπής. Στην αγορά θα βρείτε πολύ πρακτικά κα;ι ντιζαϊνάτα αντικείμενα από νέα υλικά σε ωραία χρώματα που θα δώσουν αμέσως και με ελάχιστο κόστος νέο στυλ στην κουζίνα σας. Ελέγξτε επίσης τα τρόφιμα στα ντουλάπια, πετάξτε τα ληγμένα και στη συνέχεια καθαρίστε επίμονους λεκέδες στις εσωτερικές και τις εξωτερικές επιφάνειες των ντουλαπιών, στους πάγκους εργασίας και στους τοίχους. Το ξεκαθάρισμα -που είναι απαραίτητο να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο- και η γενική καθαριότητα αρκούν μερικές φορές για να δώσουμε νέα όψη στην κουζίνα μερικές φορές, όμως χρειάζεται κάτι περισσότερο για να αναβαθμιστεί.

Αδειάστε τους πάγκους:
Θα κάνετε πιο εύκολα τη δουλειά σας αν οι πάγκοι εργασίας είναι ελεύθεροι και όλα τα εργαλεία και σκεύη που χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε είναι τακτοποιημένα μέσα σε ντουλάπια και συρτάρια. Αφήστε έξω μόνο τα απολύτως απαραίτητα για καθημερινή χρήση όπως είναι η καφετιέρα και η φρυγανιέρα ή η τοστιέρα, το μίξερ ή το μπλέντερ δεν χρειάζεται να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο. Αδειάστε επίσης τα ράφια από περιττά μπιχλιμπίδια και διακοσμητικά, πλαστικά λουλούδια, ποτηράκια κλπ Φέρτε στην κουζίνα τα βιβλία μαγειρικής και βάλτε τα όλα μαζί σε ένα ράφι, κρεμάστε στον τοίχο έναν ωραίο πίνακα ή τις αγαπημένες σας ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Βαρεθήκατε τα παλιά πλακάκια; Στην αγορά θα βρείτε εξαιρετικά χειροποίητα ή βιομηχανοποιημένα πλακάκια σε μοντέρνα σχέδια και πολύχρωμες ψηφίδες που μπορούν να δώσουν τελείως καινούργιο αποτέλεσμα, αν όμως, θέλετε να αποφύγετε αυτή τη λύση μπορείτε απλά να δοκιμάσετε την αλλαγή με άλλα υλικά: Επενδύστε τον «καθρέφτη» της κουζίνας –έτσι λέγεται η κάθετη επιφάνεια ανάμεσα στα κρεμαστά ντουλάπια και τον πάγκο της κουζίνας- με καθρέφτη, που χαρίζει βάθος ενώ ταυτόχρονα φέρνει στο χώρο ένα παιχνίδισμα ψευδαίσθησης. Ανάλογα με το ύφος της κουζίνας, διαλέξτε έναν καθρέφτη απλό για πιο «παγερή» αίσθηση ή μπρονζέ που δημιουργεί μια εικόνα πιο ατμοσφαιρική. Αν πάλι η κουζίνα σας είναι πιο κλασική με μασίφ, π.χ., δρύινα ντουλάπια μπορείτε να ντύσετε τον τοίχο με πεπαλαιωμένο καθρέφτη. Σε μια πιο μοντέρνα κουζίνα, αντί για καθρέφτη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμμοβολημένο γυαλί σκέτο ή με σχέδια (π.χ. ρίγες ή τετραγωνάκια).

Δώστε χρώμα σε μια μονότονη κουζίνα. Επενδύστε τον «καθρέφτη» με βαμένο γυαλί. Αν π.χ. η κουζίνα σας είναι κατάλευκη με λευκά ντουλάπια και λευκά πλακάκια στον «καθρέφτη», μπορείτε να παραγγείλετε απλό γυαλί -που πρέπει, όμως, να είναι αρκετά παχύ, τουλάχιστον πεντάρι- στις διαστάσεις που θέλετε και να ζητήσετε να σας το βάψουν στην εσωτερική του πλευρά, αυτή που θα ακουμπήσει στον τοίχο, με ένα καινούργιο μοντέρνο χρώμα, φούξια ή φυστικί. Για μεγαλύτερη λάμψη, μπορείτε να φωτίσετε το τζάμι με σπότ από το ταβάνι, αν και συνήθως, οι σύγχρονες κουζίνες διαθέτουν κρυφό φωτισμό κάτω από τα ντουλάπια, που αρκεί για να τονιστεί το χρώμα.
Μπορείτε επίσης να καλύψετε το κομμάτι του τοίχου, που βρίσκεται κάτω από τον απορροφητήρα και πίσω από τις εστίες της κουζίνας με μάρμαρο σε ένα ωραίο χρώμα. Αισθητικά, το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό ενώ επίσης είναι πιο εύκολο το καθάρισμα από τις σάλτσες κλπ που πετάγονται τριγύρω όταν μαγειρεύουμε. Το μάρμαρο είναι ένα θαυμάσιο παλιό υλικό, που μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σε πάγκους ή σε νεροχύτες, χρειάζεται όμως, προσοχή γιατί μπορεί να διαβρωθεί από τη χρήση οξέων.
Αν ξηλώσετε τα πλακάκια ή αν δεν υπάρχουν πλακάκια στην κουζίνα σας μπορείτε να βάψετε τους τοίχους με αδιαβροχοποιημένα ασβεστοχρώματα. Επίσης, στον «καθρέφτη» όπως και στην περιοχή πάνω από το νεροχύτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρωματιστούς και αδιάβροχους σοβάδες, ένα νέο εντυπωσιακό φυσικό υλικό, που κυκλοφορεί σε ωραία γήινα χρώματα.

Ανανεώστε τα ντουλάπια: Αλλάξτε χρώμα στα πορτάκια των ντουλαπιών της κουζίνας -αν είναι ξύλινα- ή ζητήστε από κάποιον τεχνήτη να σας αλλάξει μόνο τα πορτάκια στο χρώμα που θέλετε.
Στην αγορά θα βρείτε πολλά υλικά και αξεσουάρ για να τα ανανεώσετε εσωτερικά και να τα κάνετε πιο εργονομικά χωρίς πολλά έξοδα. Ετσι μπορείτε να αλλάξετε και τη θέση για τα πιατικά, τα πιρέξ, τα ταψιά και τα μαχαιροπήρουνα ή τις πετσέτες και τα τραπεζομάντηλα.
Μετατρέψτε ένα ντουλάπι που δεν πολυχρησιμοποιείται σε συρταριέρα με συρτάρια από μπαμπού. Βγάλτε τα φύλλα του ντουλαπιού από τους μεντεσέδες και βάψτε την εσωτερική επιφάνεια στο χρώμα που θέλετε. Τοποθετήστε αριστερά και δεξιά ράγες στις οποίες θα περάσετε τα έτοιμα συρτάρια μπαμπού (θα τα βρείτε στο ΙΚΕΑ ή σε άλλα καταστήματα “Do it yourself”). Ετσι θα εξοικονομήσετε χώρο για τα είδη μαναβικής (φρούτα, λαχανικά, κρεμμύδια και πατάτες) που δεν χρειάζονται ψυγείο αλλά πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα σκοτεινό χώρο που αερίζεται. Και για να είναι ακόμη καλύτερα τακτοποιημένα όλα αυτά μέσα στα συρτάρια, τοποθετείστε ένα διχτάκι για το κάθε είδος χωριστά.

Πετάξτε τις κουρτίνες: Οι κουρτίνες δεν είναι πια της μόδας, εξάλλου βρωμίζουν πολύ εύκολα γιατί τραβάνε όλες τις μυρωδιές και την τσίκνα της κουζίνας, μαζί με τον καπνό αν καπνίζετε και το καυσαέριο που μπαίνει από τα παράθυρα. Αν βέβαια η θέα από τα παράθυρα δεν έχει κανένα ενδιαφέρον ή χρειάζεται σκίαση χρησιμοποιείστε στόρια που είναι η μοντέρνα πρόταση στη θέση της κουρτίνας. Σ’αυτή την κατηγορία ανήκουν τα πανό, τα ρόμαν και οι περσίδες. Προτιμήστε ένα πανό από πλαστικοποιημένο ύφασμα για να κρύψετε μια άσχημη θέα ή ακόμα καλύτερα περσίδες, που είναι ιδανικές για χώρους με υγρασία. Βάλτε μεταλλικές περσίδες σε μια ανάλαφρη μοντέρνα κουζίνα ή ξύλινες σε μια πιο «βαρειά». Υπάρχουν περσίδες από μασίφ καρυδιά ή άλλες ποιότητες ξύλου και μπορείτε να διαλέξετε τις κατάλληλες για την δική σας κουζίνα.

Τέλος, «αλλάξτε της τα φώτα»… Βγάλτε τους λαμπτήρες ιωδίου αν υπάρχουν γιατί είναι εντελώς άχαρο το φως που δίνουν. Αν η κουζίνα σας δεν έχει αναμονές για ρεύμα βάλτε σποτ στο ταβάνι και διαλέξετε οικονομικούς λαμπτήρες με θερμό φως.
Αν υπάρχει θέση μη διστάσετε να κρεμάσετε από το ταβάνι το αγαπημένο σας φωτιστικό με τα κρυσταλλάκια από το σπίτι της γιαγιάς ή να βάλετε μια λάμπα δαπέδου δίπλα στο τραπέζι ή τον πάγκο εργασίας αν σας αρέσει να γράφετε και να διαβάζετε στο χώρο αυτό.

Advertisements

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Ελενα Δανιήλ λέει:

    Μόλις εφτιαξα ένα τοίχο από γυαλότουβλα σατινέ. Κάποια από αυτά λερώθηκαν με κάτι που εσταξε πάνω τους, μάλλον αστάρι πλαστικού. Δυστυχώς δεν βγαίνει με τίποτα. Είναι σαν να έχει ποτίσει το γυαλί. Τί να κάνω?? Εχω απελπιστεί γιατί μόλις τα τοποθέτησαν.

    Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας.

    Ελενα Δανιήλ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s