Τεχνήτες – Ολα για το Σπίτι

στις

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΤΕΧΝΗΤΕΣ

Ο ακονιστής μαχαιριών, ο χαλκωματάς, ο γανωματής και ο σιδεράς είναι τεχνίτες που εξαφανίζονται σιγά σιγά γιατί απλά στην εποχή μας μάθαμε να πετάμε τα παλιά αντικείμενα αντί να τα διορθώνουμε και να τα αντικαθιστούμε με καινούργια βιομηχανικά, συνήθως, και όχι χειροποίητα όπως τα είδη που κατασκευάζουν αυτοί. Καταφέραμε όμως να ανακαλύψουμε στο κέντρο της Αθήνας τους τελευταίους παλιούς και έμπειρους τεχνήτες που μπορούν να επισκευάσουν τα παλιά σας σκεύη. Ανάμεσά τους θα βρείτε, επίσης, έναν κατασκευαστή μπαούλων, δύο κυρίες που κατασκευάζουν τα πάντα από παπιέ μασέ και έναν καλλιτέχνη του φυσητού γυαλιού.

1. Ακονίστε τα μαχαίρια σας
Η εταιρεία Κοντοπίδη ιδρύθηκε το 1926 και τότε ήταν το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ψαλιδιών στην Αθήνα που κατασκεύαζε επίσης στο χυτήριο με καλούπια από σουγιάδες μέχρι τσάπες και καλέμια. Με τον καιρό, οι δραστηριότητες της επιχείρησης άλλαξαν και σήμερα ο γιος και ο εγγονός του ιδρυτή της είναι οι αντιπρόσωποι στην Ελλάδα της γερμανικής εταιρείας Solingen που παράγει κοπτικά εργαλεία κάθε μορφής (ψαλίδια, μαχαίρια, πένσες κλπ για επαγγελματική ή οικιακή χρήση). Στο τροχείο που βρίσκεται στον ημιόροφο του κτιρίο μπορείτε, όμως, επίσης, να δώσετε για επισκευή και τρόχισμα οποιδήποτε παλιό κοπτικό εργαλείο διαθέτετε. Ψαλίδια, μαχαίρια και κλαδευτήρια μόλις τροχιστούν θα γίνουν και πάλι καινούργια.
Εμμανουήλ Κοντοπίδης, Ψαλίδια & κοπτικά εργαλεία, Κολοκοτρώνη 49, Αθήνα, τηλ: 210-3223285

2. Παλιά σεντούκια
Ο Γιώργος Νικολάου έμαθε την τέχνη της κατασκευής μπαούλων σε ένα εργαστήριο στην Πλάκα όπου δούλευε από 12 ετών παιδάκι και όταν τέλειωσε την στρατιωτική του θητεία άνοιξε το δικό του εργαστήριο στου Ψυρρή. Παλιότερα τα αγόραζαν οι μετανάστες και γενικά όσοι έφευγαν μακρυνό ταξίδι με καράβι για να μεταφέρουν στην Αμερική ή την Αυστραλία τα πράγματά τους με ασφάλεια, αφού τα μπαούλα διαθέτουν τα απαραίτητα μεταλλικά κουμπώματα. Τώρα πια αγοράζονται σπανιότερα για μεταφορές και πιο συχνά για αποθήκευση πραγμάτων στο σπίτι ή απλά για διακοσμητικούς λόγους. Θα βρείτε μπαούλα διαφόρων μεγεθών κατασκευασμένα από σουηδικό ξύλο, σκέτα ξύλινα λουστραρισμένα ή βαμένα σε διάφορα χρώματα ή επενδεδυμένα εξωτερικά με λαμαρίνα. Εχουν όλα ενισχύσεις από λάμες μπρούτζινες ή ανοξείδωτες στρογγυλεμένες στις γωνίες, λουκέτα και τις κλειδαριές και στοιχίζουν από 25-200 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος. Τα μικρότερα μπαουλάκια σε ροζ ή γαλάζιο είναι κατάλληλα για βαφτίσεις.
Εργαστήριο μπαούλων, Γιώργος Νικολάου, Παλλάδος 21, Μοναστηράκι, τηλ: 210-3240437

3. Κάγκελα και σιδεριές
Παλιότερα υπήρχαν πολλά, σήμερα, όμως, το καμίνι του Λιοφάγου στου Ψυρρή είναι το μοναδικό που υπάρχει πια στο κέντρο της πόλης. Ο Εμμανουήλ Λιοφάγος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έφιαξε το σιδηρουργείο του το 1945. Είχε έρθει από τη Νάξο, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και έμαθε την τέχνη του σιδηρουργού. Ο γιος του Δαμιανός δούλευε κοντά του από 8 χρονών και σήμερα συνεχίζει και αυτός να ανάβει καθημερινά το καμίνι για να δουλέψει το σίδερο. Στο εργαστήριό του επισκευάζει παλιά σκαπτικά εργαλεία κάθε είδους και κατασκευάζει καινούργια ενώ επίσης φιάχνει χειροποίητες σιδεριές για παράθυρα και κάγκελα για μπαλκόνια σε παλιά σχέδια.
Μένιος Λιοφάγος, σιδηρουργείο, Χριστοκοπίδου 8, Ψυρρή, τηλ: 210-3212105

4. Φυσητό γυαλί
Ο φούρνος στο εργαστήριο του Νίκου Τρουλλινού στη Νέα Φιλαδέλφεια καίει όλη τη νύχτα στους 1200ο για να μετατρέψει την πρώτη ύλη, ένα μείγμα από άμμο, σόδα και κιμωλία, σε μια λεπτόρευστη μάζα σαν μέλι. Εκεί ο επιδέξιος τεχνήτης βυθίζει ένα μεταλλικό καλάμι και περιστρέφοντάς το αποσπά μια μπάλα γυαλιού. Στη συνέχεια περιστρέφοντας το καλάμι συνέχεια με ξύλινα και μεταλλικά εργαλεία, φυσώντας ταυτόχρονα και με τη βοήθεια της βαρύτητας και της φυγόκεντρης δύναμης δημιουργεί την εσωτερική κοιλότητα των μοναδικών αντικειμένων που κατασκευάζει. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να πετύχει το μέγεθος που θέλει, προσθέτοντας και κόβοντας συνεχώς. Το έτοιμο κομμάτι μένει κατόπιν όλη τη νύχτα σε φούρνο που η θερμοκρασία του πέφτει σταδιακά μέχρι να κρυώσει και το πρωί λειαίνεται. Ο Νίκος Τρουλλινός που έχει σπουδάσει την τέχνη του στην Σουηδία κατασκευάζει αντικείμενα τέχνης, αλλά και ποτήρια, φωτιστικά κρεμαστά και επιτραπέζια, όλα μοναδικά κομμάτια από φυσητό γυαλί σε διάφορα χρώματα.
Νίκος Τρουλλινός, Κασσάνδρας 12, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ:210-2771652, http://www.glasslight.gr

5. Ολα από χαρτί
Δυο φίλες, η Μήτση Στάθη (το κουκί) και η Τίνα Καρύδη (το ρεβύθι) έστησαν πριν από τρία χρόνια στο Παγκράτι το εργαστήριό τους, όπου φιάχνουν οτιδήποτε μπορεί να κατασκευαστεί από παπιέ μασέ. Στο χαριτωμένο «Το κουκί και το ρεβύθι», όπως βάφτισαν το μαγαζί τους, θα βρείτε χρηστικά αντικείμενα από χαρτί, λάμπες, κουτιά διαφόρων μεγεθών, βιβλιοστάτες, σφήνες για πόρτες αλλά και πολλά διακοσμητικά. Τους τελευταίους έξι μήνες μάλιστα καταπιάστηκαν επίσης με τα χειροποίητα κοσμήματα και για να τα φιάξουν χρησιμοποιούν παπιέ μασέ, κομματάκια από ύφασμα, πλεκτούς κόμπους κλπ. Όλα τα αντικείμενα κατασκευάζονται με πρώτη ύλη το ανακυκλωμένο χαρτί σε μορφή χαρτοπολτού, που στη συνέχεια τον επεξεργάζονται και του δίνουν το επιθυμητό σχήμα είτε με χαρτί σε πολλές στρώσεις κολημένο με κόλλα που δίνει πολύ σκληρό και ανθεκτικό αποτέλεσμα. Για φινίρισμα χρησιμοποιούν καλά οικλογικά χαρτιά σε διάφορα χρώματα ή ζωγραφίζουν τις επιφάνειες.
«Το κουκί και το ρεβύθι», Στασίνου 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, 210-7242330, http://www.tokouki.com, http://www.torevithi.com

6. Γάνωμα και στίλβωμα
Παλιότερα η φωνή του γανωματή ακουγόταν τακτικά στα χωριά και τις επαρχιακές πόλεις, ακόμη και στους δρόμους της Αθήνας πέρναγε για να διαλαλήσει την τέχνη του, που έσωζε μάλιστα ανθρώπους από το θάνατο που προκαλούσαν τα επικίνδυνα αγάνωτα σκεύη. Στις μέρες μας, το επάγγελμα -ένα από τα πιο παλιά που υπάρχουν- σβήνει πια καθώς εξαφανίζονται και τα μπακίρια. Ο Λευτέρης Γεωργίου, είναι ένας από τους τελευταίους χαλκωματάδες και γανωτζήδες, που εγκαταστάθηκε στου Ψυρρή το 1948. Έμαθε να γανώνει στην ΄Ηπειρο, περιοχή με μεγάλη παράδοση στην επεξεργασία του χαλκού, τριγυρίζοντας από μικρό παιδί στα χωριά μαζί με τους πλανόδιους τεχνίτες. Στο μαγαζί του, αναλαμβάνει γανώματα και γυαλίσματα χάλκινων, σιδερένιων και μπρούτζινων σκευών και κατασκευάζει ρακοκάζανα (αποστακτήρες) και οτιδήποτε από χαλκό, αρκεί να του πάτε φωτογραφία ή σχέδιο. Επίσης πουλάει και αγοράζει παλιά μεταλλικά αντικείμενα και ξύλινα ντρουμπέκια (σκεύη μέσα στα οποία χτυπάγανε το γάλα).
Χαλκουργείο Λευτέρη Γεωργίου, Ναυάρχου Αποστόλη 14, Ψυρρή, τηλ:210-3216745</strong
ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΕ ΣΤΟ SUPER DECO ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 2007

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s