ΒΑΛΤΕ ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

στις

ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ

Ποια είναι τα συστατικά που κάνουν ένα καινούργιο σπιτικό χαρουμενο, ζεστό και φιλόξενο και τι πρέπει να σκεφθεί ένα νεαρό ζευγάρι που ετοιμάζει τη φωλιά του; Ανεξάρτητα από το στυλ που θα διαλέξει, πρέπει πρώτα απ’ όλα να φροντίσει μέσα στο σπίτι του να κυριαρχεί η αρμονία και η ζεστασιά που χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένο. Η ισοτιμία της σχέσης απαιτεί όλες οι επιλογές να γίνουν από κοινού με κριτίριο το σεβασμό της προσωπικότητας του καθενός. Προτεραιότητα, βεβαίως, έχουν οι ανάγκες του ζευγαριού΄ αυτές θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί ο χώρος που έχουν στη διάθεσή τους και με βάση αυτές θα αναζητήθούν λύσεις πρακτικές και λειτουργικές, υλικά κατάλληλα και αντικείμενα χρηστικά και διακοσμητικά.

Στην εποχή μας μπορεί κανείς να διαλέξει χωρίς περιορισμούς το στιλ που προτιμά: κλασικό ή μοντέρνο, με την ανεμελιά της φοιτητικής ζωής ή το άρωμα του παρελθόντος, με αέρα κοσμοπολίτικο, επιρροές από την Ανατολή ή με τη σφραγίδα του σύγχρονου ντιζάιν, το στυλ της εποχής μας δεν είναι ένα αλλά πάρα πολλά. Οι δυνατότητες που προσφέρονται πολλές, δεν έχει κανείς παρά να αφιερώσει λίγο χρόνο για να ενημερωθεί και να επιλέξει. Ανεξάρτητα όμως από το στυλ, σημασία έχει να φιάξει το νεαρό ζευγάρι ένα σπιτικό ζεστό και ευχάριστο, μια φωλιά που μέσα της ο καθένας από τους δύο θα είναι ο εαυτός του, ένα μέρος που θα μπορουν να ανασαίνουν και να περνάνε καλά, είτε μόνοι τους, είτε με τους φίλους τους και την οικογένειά τους.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούν δυο νέοι άνθρωποι που ετοιμάζουν το σπίτι τους; «Το σπίτι ενός νέου ζευγαριού πρέπει πρώτα απ’ όλα να φιαχτεί έτσι ώστε να αρέσει και στους δύο» τονίζει η οικογενειακή σύμβουλος κ. Βίκυ Ζέρβα – Σπανού και συμπληρώνει: «Το ζευγάρι πρέπει να σκεφθεί ποιες είναι οι ανάγκες του, πόσος χώρος τους χρειάζεται και ποια έπιπλα είναι απαραίτητα από την αρχή. Είναι βασικό, όμως, να επιμείνουν στις ανάγκες τις δικές τους και όχι τις ανάγκες των άλλων, ένα λάθος που κάνουμε συχνά. Συμβαίνει, δηλαδή, όταν φιάχνουμε το σπίτι μας να σκεφτόμαστε τι αρέσει στους άλλους και όχι σε μας. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η τραπεζαρία και ο καναπές που θα διαλέξουμε είναι για μας,εμείς θα καθήσουμε εκεί πριν από τους φίλους μας, θα τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και θα τα απολαύσουμε περισσότερο. Οι ανάγκες μας λοιπόν έρχονται πρώτες, και γιαυτό οτιδήποτε πρόκειται να αγοράσουμε εμάς πρέπει πρωτα πρώτα να ευχαριστεί και να εξυπηρετεί και κατόπιν τους καλεσμένους μας.
Για να μας κρατάει το σπιτικό μας άλλωστε πρέπει να έχει τη δική μας προσωπική σφραγίδα. «Οταν φιάχνω το σπίτι μου πρέπει να βάλω εκεί μέσα την ψυχή μου και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλω τη προσωπικότητά μου, κάτι που βεβαίως αφορά και τους δύο» τονίζει η κ. Β. Ζέρβα. Το σπιτικό, λοιπόν, του ζευγαριού για να ζωντανέψει χρειάζεται το κοινό τους συναίσθημα, τις κοινές επιλογές, αντικείμενα που θα έχουν και οι δύο μαζί διαλέξει. Είναι πολύ συνηθισμένο να αναλαμβάνει η γυναίκα να φιάξει το σπίτι από την αρχή μέχρι το τέλος, αυτή διαλέγει τα έπιπλα, τις κουρτίνες, τα χαλιά χωρίς να έχει καμμιά απολύτως συμμετοχή ο σύντροφός της. Αυτό όμως είναι πραγματικά λάθος γιατί το σπίτι του μπορεί τελικά να τον διώχνει. Οταν κανείς δεν έχει προσωπικά του αντικείμενα μέσα στο σπίτι, πράγματα δηλαδή από το παρελθόν με τα οποία είναι συναισθηματικά δεμένος, είτε πράγματα της δικής του επιλογής, που τα έψαξε, τα άγγιξε, τα διάλεξε ο ίδιος για να τα βάλει στο χώρο του, τότε είναι πολύ πιθανόν το καινούργιο σπίτι να του είναι τελείως ξένο και τίποτα εκεί μέσα να μη τον κάνει να νιώθει άνετα. Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να αφιερώσουν αρκετό χρόνο για να διαλέξουν και οι δύο μαζί τα πράγματα του σπιτιού τους. Να συμφωνήσουν σ’ αυτά που αρέσουν και στους δύο, σεβόμενοι ο ένας το γούστο του άλλου και να παραιτηθούν από αντικείμενα που δεν αρέσουν στο σύντροφό τους. «Οταν ο ένας από τους δύο επιμένει και επιβάλλει στον άλλο πράγματα που δεν του αρέσουν, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ήδη κάποιος ανταγωνισμός στο ζευγάρι και ένας κρυφός θυμός που αργά ή γρήγορα θα εκδηλωθεί. Για τον άλλο ένα αντικείμενο που δεν του αρέσει θα είναι πάντα κάτι ψυχρό και ξένο μέσα στο χώρο, και οπωσδήποτε δεν θα το σεβαστεί. Αντίθετα όταν και οι δύο επιλέγουν από κοινού τα πράγματα που χρειάζονται για το σπίτι τους, σημαίνει ότι έχουν βάλει την ψυχή τους και τον χρόνο τους, έχουν βάλει το συναίσθημά τους, κάτι που είναι απαραίτητο για να γίνει το σπιτικό τους ωραίο και ζεστό. Εξάλλου αυτή η συμμετοχή στις αποφάσεις, ξεκινώντας από αυτό το απλό που είναι τα πράγματα του σπιτιού, είναι που φέρνει τελικά και την ισοτιμία της σχέσης.»
Ο ρόλος του διακοσμητή
Πόσες φορές δεν έχει τύχει να επισκεφθούμε σπίτια που δεν θυμίζουν τίποτε περισσότερο από μια ωραία έκθεση επίπλων και αυτό γιατί κάποιος άλλος ανέλαβε να τα ντύσει και να τα διακοσμήσει και όχι το ίδιο το ζευγάρι! Ακόμη όμως και στην περίπτωση που είναι απαραίτητη η συμβουλή του αρχιτέκτονα ή του διακοσμητή, δεν μπορούν μόνοι τους αυτοί να αποφασίσουν για το τί ακριβώς χρειάζεται ή δεν χρειάζεται ένα ζευγάρι που φιάχνει το καινούργιο του σπίτι. Ο ρόλος τους συχνά είναι απαραίτητος είναι όμως ρόλος συμβουλευτικός. Ενας έμπειρος διακοσμητής μπορεί σίγουρα να βοηθήσει προτείνοντας λύσεις συγκεκριμμένες και πρακτικές, πραγματικά χρήσιμες για το χώρο που διαθέτει το ζευγάρι, τις οποίες μόνοι τους δεν μπορούν να σκεφθούν.
Στην εποχή μας συμβαίνουν αναμφίβολα πολύ μεγάλες αλλαγές, οι πρακτικές ανάγκες των ανθρώπων αλλάζουν πολύ γρηγορα πια και στην καθημερινότητά μας μπαίνουν αντικείμενα που δεν υπήρχαν παλιότερα στο σπίτι μας. Ετσι, πολλές φορές χρειάζεται καποιος να μας βοηθήσει και να προβλέψει χώρους γιαυτά τα αντικείμενα. Συχνά, άλλωστε, είναι χρήσιμος και απαραίτητος ένας ειδικός μπορεί να μας υποδείξει, ποιος είναι π.χ. ο πιο κατάλληλος χώρος για να γίνει χώρος εργασίας, σε ποια θέση πρέπει να μπουν οι πρίζες και πόσες χρειάζονται, ποιος είναι ο κατάλληλος φωτισμός, αφού ο τεχνητός φωτισμός είναι πάντοτε πάρα πολύ σημαντικός μέσα σε ένα σπίτι, από που θα έρχεται το φως, ποτε είναι πιο ξεκούραστο ή ποιες λάμπες δίνουν φυσικό φωτισμό και δεν κουράζουν τα μάτια.
Στην αγορά υπάρχει εξάλλου τόσο μεγάλη ποικιλία και είναι καλό να συμβουλεύεται κανείς κάποιον που γνωρίζει υλικά και ποιότητες και μπορεί να υποδείξει το κατάλληλο για κάθε χρήση. Ενας πεπειραμένος, λοιπόν, διακοσμητής μπορεί γρήγορα να προτείνει τα καλύτερα υλικά στις καλύτερες τιμές κάτι που δεν μπορεί κανείς να βρει εύκολα μόνος του ειδικά όταν ο χρόνος που διαθέτει είναι περιορισμένος. Ολα αυτά όμως μόνον αφού μιλήσει αρκετά με το ζευγάρι για τον τρόπο ζωής του, τις ανάγκες και τις προτεραιότητές του και βεβαίως πάνω απ’ όλα τις προτιμήσεις και το προσωπικό γούστο αυτό που τελικά είναι απολύτως απαραίτητο για να σφραγίσει τον προσωπικό του χώρο.

χρήσιμες συμβουλές
• Ξεκινήστε αγοράζοντας πρώτα τα βασικά εκείνα κομμάτια που θα κάνουν το σπίτι σας όμορφο και λειτουργικό, ειδικά αν τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα
• Στην αγορά υπάρχει τεράστια προσφορά και πολύ διαφοροποιημένες τιμές. Ψάξτε, λοιπόν, καλά πριν καταλήξετε στα πράγματα που σας είναι πραγματικά απαραίτητα.
• Μην αγοράζετε αντικείμενα που δεν σας αρέσουν μόνο και μόνο γιατί είναι φθηνά. Ισως δεν μπορέσετε να τα αντικαταστήσετε γρήγορα, γιαυτό είναι προτιμότερο να περιμένετε λίγο μέχρι να βρείτε αυτό που ταιριάζει στο γούστο και τις οικονομικές σας δυνατότητες.
• Μην αγοράζετε από την πρώτη μέρα κιόλας ότι μπορεί να χρειαστείτε σε ολόκληρη τη ζωή σας, γιατί έτσι στερείτε από τον εαυτό σας τη χαρά να αποκτά πράγματα που του αρέσουν. Αφήστε χώρο για όμορφα πράγματα που θα ανακαλύψετε π.χ. σε μελλοντικά σας ταξίδια.
• ‘Ενα σπίτι υπερβολικά γεμάτο με έπιπλα και διακοσμητικά δυσκολεύει την κίνηση των σωμάτων, ενώ έπιπλα πολύπλοκα και άβολα περιορίζουν την ανθρώπινη επικοινωνία. Αντίστοιχα τα πάρα πολλά αντικείμενα περιορίζουν τη χρήση των επίπλων.
• Διαλέξτε φυσικά υλικά που αναπνέουν, δημιουργούν ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι και ικανοποιούν τις αισθήσεις σας, γιατί είναι οικεία και γνώριμα, όχι μόνον στο μάτι αλλά και την αφή.
• Διαλέξτε με φροντίδα τα χρώματα του σπιτιού σας. Οι χρωματικοί συνδυασμοί των υφασμάτων και των τοίχων πρέπει να είναι τέτοιοι που να φέρνουν ισορροπία ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον. Μην υποτιμάτε το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή έντασης τόσο στη δουλειά μας όσο και στο δρόμο, είναι λοιπόν απαραίτητο γυρίζοντας στο σπίτι μας να απολαμβάνουμε γύρω μας όμορφα και αρμονικά χρώματα που ξεκουράζουν το μάτι.
• Η ζωντανή σχέση ενός ζευγαριού φαίνεται ακόμη και από τη ζωντάνια των φυτών που διατηρούν στο σπίτι τους. Αν δεν έχετε κήπο, γεμίστε με λουλούδια το μπαλκόνι σας, προβλέψτε μερικές γωνιές για φυτά εσωτερικού χώρου. Ανανεώνουν το οξυγόνο, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και εκπέμπουν συνεχώς ωφέλιμη ενέργεια.

Η ανάγκη του προσωπικού χώρου
Στην εποχή μας είναι πολύ της μόδας τα σπίτια με τους ενιαίους κοινούς χώρους και πράγματι είναι πολύ ωραίο όταν κάποιος π.χ. μαγειρεύει να έχει επικοινωνία με αυτούς που κάθονται στο σαλόνι. Στα ανοικτά όμως σπίτια δεν υπάρχει πουθενά χώρος για να …κρυφτείς κάτι που κάπου – κάπου όλοι το έχουμε ανάγκη. «Το ζευγάρι έχει ανάγκη από προσωπική ζωή, δεν μπορείς να είσαι συνέχεια εκτεθειμένος γιατί αυτή η συνεχής έκθεση κουράζει» λέει η κ. Β. Ζέρβα και συμπληρώνει: « Εχει αποδειχτεί ότι η μοναξιά μπορεί να είναι και ευεργετική. Οταν ο καθένας έχει το δικό του προσωπικό χώρο μέσα στο σπίτι τότε πολλά προβλήματα λύνονται πιο εύκολα. Οταν υπάρχει μια διαφωνία, μπορεί να αποσυρθεί κανείς για λίγο στο χώρο του να μείνει με τα βιβλία του ή τη μουσική του, κάτι που πρέπει να γίνεται σεβαστό από τον άλλο. Αυτή η ανάπαυλα βοηθάει να αποκατασταθεί πολύ πιο εύκολα η επικοινωνία λίγο αργότερα.» Είναι ανάγκη λοιπόν όσο μικρό και αν είναι το σπίτι που διαθέτουμε ακόμα και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχει ο καθένας το δικό του δωμάτιο, να προβλεφθούν μερικές γωνιές, όπου θα μπορεί κανείς να αποσυρθεί για λίγο μόνος του. Σ’ αυτή τη δική του γωνιά συγκεντρώνει κανείς και τα προσωπικά του αντικείμενα και εκεί μπορεί να ξεκουραστεί και να αντλήσει τη δύναμη που χρειάζεται σε μια δύσκολη στιγμή.

Πάρτε μαζί σας τις αναμνήσεις σας
Μέσα στο καινούργιο σπιτικό είναι απαραίτητο να βρούν επίσης τη θέση τους αγαπημένα αντικείμενα από το πατρικό μας σπίτι. Αν και πολλοί άνθρωποι λένε ότι κουβαλάνε μέσα τους τις αναμνήσεις τους, και αυτό είναι σωστό, τα αντικείμενα που τις ζωντανεύουν μας είναι επίσης απαραίτητα: «Ο κάθένας από μας έχει ένα σώμα με αισθήσεις και έχουμε μάθει να επικοινωνούμε με αυτές. Μας χρειάζονται, λοιπόν, επίσης, κάποια από τα αντικείμενα που έχει συνηθίσει το μάτι μας να βλέπει, το χέρι μας να αγγίζει και η μύτη μας να οσφραίνεται» λέει η οικογενειακή σύμβουλος κ. Βίκυ Ζέρβα – Σπανού και συμπληρώνει: «Αντικείμενα που έχουμε αγαπήσει μέσα στο πατρικό μας σπίτι και έχουμε μεγαλώσει μαζί τους μας φέρνουν αισθητικά κοντά στην οικογένειά μας, συμβάλλουν στη συνέχεια της προσωπικής μας ζωής και της οικογενειακής μας ιστορίας, φέρνουν μαζί τους το συναίσθημα που χρειαζόμαστε.» Από το πατρικό του σπίτι παίρνει καθένας πράγματα που του «μιλάνε» και τον συνδέουν με την ιστορία και το παρελθόν του και με αυτά χτίζει το παρόν και τροφοδοτεί το μέλλον του, κάτι που δημιουργεί άλλωστε την ασφάλεια της συνέχειας που όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη. Σε κάθε σπίτι διαφορετικά είναι τα πράγματα που μας αγγίζουν άλλοι μένουν σε έναν καθρέφτη, άλλοι σε μια πολυθρόνα ή ένα διακοσμητικό, αντικείμενα πάντως που μιλάνε στην ψυχή του καθένα. Και έτσι κουβαλώντας ο καθένας τις δικές του αναμνήσεις από την προηγούμενη ζωή, από τη δική του οικογένεια, φιάχνει το ζευγάρι τη δική του οικογένεια, ο δεσμός τους στηρίζεται σε κομμάτια και των δύο, κάτι που αναμφίβολα συμβάλλει στην ομορφιά της σχέσης. Ακόμα, ένα κοχύλι ή μια πέτρα από μια αγαπημένη θάλασσα πρέπει και αυτά να έχουν τη θέση τους μέσα στο σπίτι. Σε μια στιγμή έντασης και πίκρας ή οποιαδήποτε άλλη δύσκολη στιγμή, οι όμορφες αναμνήσεις που ανακαλεί στη μνήμη, ένα άγγιγμα ή μια ματιά σ΄αυτά τα μικροπράγματα δίνουν την απαραίτητη δύναμη για να ξεπεράσει κανείς τη δυσκολία.

Δημοσιεύτηκε στο DECO του περιοδικού ΓΑΜΟΣ (2004-2005) (4 Οκτ 2004)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s