ΒΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

στις

ΠΑΡΤΕ ΠΙΝΕΛΑ ΚΑΙ ΡΟΛΟ
Η Ανοιξη είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να βάψετε το σπίτι σας. Δεν κάνει κρύο ούτε πολλή ζέστη και δεν υπάρχει υγρασία, οι συνθήκες δηλαδή είναι ιδανικές για να στεγνώσουν τα χρώματα με τον καλύτερο τρόπο.

Για να βάψετε το σπίτι σας, θα ήταν προτιμώτερο να επιλέξετε ένα έμπειρο συνεργείο ελαιοχρωματιστών που ξέρετε ότι κάνει καλή δουλειά. Μη διστάσετε μάλιστα να πάρετε 2-3 προσφορές, οι διαφορές των τιμών θα σας εκπλήξουν πραγματικά. Το βάψιμο κοστολογείται συνήθως με το τ.μ. ή θα σας δώσουν μια συνολική τιμή. Ρωτήστε πόσα άτομα θα εργαστούν και πόσες μέρες θα διαρκέσει το βάψιμο, αν στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα χρώματα και τα υλικά (πινέλα και ρολά, χαρτοταινίες, ρολά από χαρτί και νάϋλον για να καλυφθούν τα έπιπλα και τα πατώματα) που θα χρησιμοποιηθούν. Διευκρινίστε επίσης στον υπεύθυνο του συνεργείου τι ακριβώς θέλετε να βάψετε και πώς: τοίχους, ταβάνια, κουφώματα και ντουλάπες, εξωτερικούς τοίχους, αν θέλετε ένα απλό φρεσκάρισμα ή τεχνοτροπίες. Μην ξεχνάτε ότι το κόστος για τις τεχνοτροπίες μπορεί να είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο του κόστους ενός απλού φρεσκαρίσματος.
Φροντίστε τα υλικά των χρωμάτων και των επιχρισμάτων να είναι συμβατά μεταξύ τους και λάβετε υπόψη σας τις κλιματολογικές συνθήκες και τις ιδιαίτερες ανάγκες του χώρου που πρόκειται να βάψετε. Διαλέξτε π.χ. ανθεκτικές βαφές για τοίχους που εκτίθενται στον αέρα και τη βροχή ή κοντά στη θάλασσα και ανθεκτικά υλικά στην υγρασία και τους υδρατμούς για το μπάνιο και την κουζίνα. Η επιλογή των χρωμάτων, τέλος, είναι πολύ σημαντική υπόθεση γιαυτό μη διστάσετε να πάρετε τη συμβουλή των φίλων σας και να συμβουλευτείτε έναν αρχιτέκτονα ή έναν διακοσμητή εσωτερικών χώρων.

Διαλέξτε χρώματα
Σας αρέσουν οι γήινες αποχρώσεις ή τα έντονα χρώματα; Προτιμάτε ένα ενιαίο χρώμα ή συνδυασμούς στους τοίχους και στα ταβάνια; Αν δεν έχετε ξαναζήσει σε ένα δωμάτιο με έντονα χρώματα σκεφτείτε το πολύ καλά πριν κάνετε τη μεγάλη αλλαγή γιατί μπορεί να φαίνεται δελεαστικό αλλά στην πραγματικά μπορεί να σας κουράσει ή να σας εκνευρίσει. Μια δοκιμασμένη μέθοδος είναι να κρεμάσετε μεγάλα χαρτόνια βαμένα στα χρώματα που θέλετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Αφήστε τα για μερικές ημέρες και καταγράψτε τις αντιδράσεις σας. Αν το αποτέλεσμα δεν σας ικανοποιεί αλλάξτε χρώμα. Πριν καταλήξετε, δείτε επίσης, τα χρωματολόγια πολλών εταιρείων. Υπολογίστε ότι τα εισαγόμενα χρώματα έχουν σχεδόν την διπλάσια τιμή από αυτά που παρασκευάζονται από ελληνικές εταιρείες με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Για να βρείτε τη σωστή απόχρωση μπορείτε να απευθυνθείτε σε μεγάλα χρωματοπωλεία που διαθέτουν μηχανήματα ανάλυσης και σύνθεσης χρωμάτων. Ο τρόπος αυτός, όμως, είναι πιο δαπανηρός . Για να εξοικονομήσετε χρήματα ζητήστε από τον τεχνίτη που θα σας βάψει το σπίτι να συνθέσει την απόχρωση που θέλετε χρησιμοποιώντας τα βασικά χρώματα. Αφού την επιλέξετε, ζητήστε του να κάνει μερικές δοκιμές στον τοίχο για να βρείτε και τον τόνο που προτιμάτε. Εχετε υπόψη ότι το χρώμα στον τοίχο φαίνεται πιο σκούρο από ότι στο χρωματολόγιο.
Υπολογίστε τις ποσότητες
Αν πρόκειται για ένα απλό φρεσκάρισμα των τοίχων μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας για να εξοικονομίσετε τα χρήματα που θα δίνατε στον τεχνήτη, υπολογίσετε, όμως, το χρόνο που θα χρειαστεί να διαθέσετε για το βάψιμο. Για να βρείτε τις ποσότητες των χρωμάτων, υπολογίστε πρώτα το εμβαδόν των επιφανειών που θέλετε να βάψετε. Μετρήστε το πλάτος και το ύψος κάθε τοίχου, πολλαπλασιάστε τα μεταξύ τους και αθροίστε τα για βρείτε το συνολικό εμβαδόν. Για το εμβαδόν του ταβανιού αρκεί να μετρήσετε το μήκος και το πλάτος του αντίστοιχου δαπέδου. Κατόπιν πολλαπλασιάστε το συνολικό εμβαδόν επί 2 ή επί τρία γιατί κάθε επιφάνεια χρειάζεται να περαστεί τουλάχιστον με 2 χέρια μπογιάς και τρία αν είναι πολύ βρώμικη. Στη συσκευασία της μπογιάς αναγράφεται πόσα τ.μ. καλύπτει κάθε λίτρο. Διαιρέστε τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων που έχετε με αυτό τον αριθμό για βρείτε πόσα λίτρα μπογιάς χρειαζόσαστε. Υπολογίστε επίσης ότι για να έχετε ένα λείο αποτέλεσμα, πριν από το βάψιμο χρειάζεται να γίνει καλό στοκάρισμα των τοίχων. Στο χρωματοπωλείο θα βρείτε χρώματα σε διάφορες κατηγορίες. Ως προς τη σύνθεσή τους υπάρχουν χρώματα υδατοδιαλυτά ή διαλυτά με οργανικό διαλύτη. Στα πρώτα ανήκουν τα ακρυλικά και τα ακρυλικά σιλικονούχα και στα δεύτερα οι ριπολίνες και τα ντούκο./ Εκτός από τα απλά χρώματα υπάρχουν επίσης ειδικές βαφές που αντέχουν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ επίσης θα βρείτε ειδικά άχρωμα υλικά που προετοιμάζουν τις επιφάνειες να δεχτούν το χρώμα και τις προστατεύουν από την υγρασία και τους μήκυτες. Τέλος υπάρχουν βαφές που δίνουν ματ ή γυαλιστερό αποτέλεσμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s