ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

στις

Η ΖΩΗ ΕΞΩ

 Ο καλός καιρός στη χώρα μας, μας επιτρέπει να περνάμε μεγάλα διαστήματα σε υπαίθριους χώρους. Φροντίστε λοιπόν τον κήπο σας, περιφράξτε τον, φιάξτε αίθριο και πισίνα, διαλέξτε λειτουργικά έπιπλα και τα κατάλληλα φυτά για να τον απολαμβάνετε όλο το χρόνο.

Αν εκμεταλλευτείτε στο μάξιμουμ τον χώρο που περιβάλλει εξωτερικά το σπίτι σας μπορείτε να δημιουργήσετε μια νησίδα δροσιάς και χαλάρωσης ακόμα και μέσα στην πόλη. Αρχικά, επιλέξτε το στυλ που ταιριάζει με το σπίτι σας ώστε να υπάρχει μια ενιαία εικόνα μέσα και έξω και αν ο χώρος το επιτρέπει τολμήστε να φιάξετε μια πισίνα που θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

Περίφραξη

Είναι απαραίτητη γιατί παρέχει ασφάλεια και προστατεύει από ανεπιθύμητες εισβολές και αδιάκριτους ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί το πλαίσιο για τις δενδροφυτεύσεις και δίνει το βασικό ύφος του κήπου σας. Μπορείτε να φιάξετε μια χτιστή μάντρα, όμοια με τους υπόλοιπους τοίχους του σπιτιού ή φράχτη με ένα από τα πολλά υλικά που θα βρείτε στην αγορά. Συνήθως χρησιμοποιούνται τούβλα, πέτρα, τσιμεντόλιθοι, ξύλο, κάγκελα από σίδερο ή αλουμίνιο ή μεταλλικά πλέγματα, ενώ επίσης μπορείτε να κάνετε ένα συνδυασμό υλικών, όπως π.χ. ένα χαμηλό τοιχίο πάνω στο οποίο θα στηρίξετε ένα μεταλλικό πλέγμα. Επειδή στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν επιτρέπεται να χτίσετε ψηλούς τοίχους μπορείτε να προστατέψετε την ιδιοκτησία σας από τα αδιάκριτα βλέμματα αλλά και τον αέρα με ψηλά δέντρα όπως κυπαρίσια, δάφνες και λέιλαντ αλλά και κισσούς, άγριες τριανταφυλλιές ή άλλα αναρηχιτικά φυτά που μπορούν να καλύψουν γρήγορα τα πλέγματα και να δημιουργήσουν εκτός από προστασία και ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα.

Δάπεδα
Χρειάζονται όχι μόνο για πρακτικούς λόγους αλλά και γιατί διαμορφώνουν τη συνολική αισθητική του σπιτιού σας. Επειδή τα δάπεδα των εξωτερικών χώρων είναι εκτεθιμένα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες ενώ επίσης κάποια μέρη τους έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όπως οι είσοδοι του γκαράζ και τα δρομάκια του κήπου από όπου θα περάσει το αυτοκίνητο, καλό θα είναι να επιλέξετε ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικά. Στην αγορά θα βρείτε σκληρά υλικά όπως πέτρες, τούβλα, τσιμέντο και τσιμεντόπλακες, κυβόλιθους, κεραμικές πλάκες, γρανίτες, ειδικό ξύλο γτια εξωτερικούς χώρους και αμμοβολημένο μάρμαρο για να μην γλυστράει. Υπάρχουν επίσης μαλακά υλικά όπως βότσαλο, χαλίκι και κομματάκια από κορμούς δέντρων για διακοσμητικούς λόγους που μπορείτε να τοποθετήσετε εύκολα και μόνοι σας. Συνδυάστε χρωματιστό τσιμέντο μαζί με βότσαλα για να φιάξετε μια ωραία επιφάνεια, δημιουργήστε στενά πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα στη βλάστηση του κήπου που δημιουργούν μια ωραία αντίθεση, δώστε ξεχωριστό χαρακτήρα στα δάπεδα με παλιά συμπαγή τούβλα που θα βρείτε σε μάντρες με υλικά από κατεδαφίσεις.

Κήπος
Για να φιάξετε έναν ωραίο και ανθεκτικό κήπο, προτιμήστε θάμνους και δένδρα της περιοχής, που εντάσσονται πιο εύκολα στο περιβάλλον τόσο κλιματολογικά όσο και αισθητικά.
• Πριν αγοράσετε φυτά από το φυτώριο φανταστείτε το αποτέλεσμα που θέλετε να έχετε, το συνδυασμό των χρωμάτων, το ύψος και τον όγκο των φυτών όταν μεγαλώσουν, τα επίπεδα που δημιουργούν οι γλάστρες και το φόντο που υπάρχει ήδη ή αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε.
• Με αναρρηχητικά φυτά κρύψτε κάτι που δεν σας αρέσει, δημιουργήστε ένα πράσινο τοίχο και το κατάλληλο φόντο για τις γλάστρες σας, δώστε χρώμα με λουλούδια και εποχιακά φυτά.
• Μη φοβόσαστε τα φυλλοβόλα. Κάνουν πιο δυνατή την εικόνα της αλλαγής των εποχών και των χρωμάτων και δεν είναι ποτέ κουραστικά. Οταν τα φύλλα τους πέφτουν, τα γυμνά κλαδιά είναι εξίσου ωραία και δημιουργούν την αίσθηση της αναμονής και της αναγέννησης.
• Τα αειθαλή φυτά είναι απαραίτητα σε ένα κήπο ή σε ένα μπαλκόνι, είναι όμως λίγο ανιαρά, αν έχουμε μόνο τέτοια.
• Για να δώσετε την αίσθηση του μεγαλύτερου χώρου σε μικρούς κήπους και μπαλκόνια, διαλέξτε λιτές γλάστρες και κασπό με απλές φόρμες χωρίς εξεζητημένα σχέδια.
• Τα αρωματικά φυτά είναι φτηνά, ανθεκτικά, ωραία και επιπλέον πολύ χρήσιμα στην κουζίνα, ενώ ένας μικρός λαχανόκηπος, θέλει μεν περισσότερη φροντίδα, μπορεί όμως να προσφέρει ένα πολύ ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα.

Διαχωριστικά και ξύλινες κατασκευές
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαχωριστικά από μέταλλο, ξύλο, ψάθα, μπαμπού ή άλλα υλικά όπως χειροποίητα σκοινιά από αφρικανικά καλάμια και χόρτα καθώς και ξύλινα καφασωτα και πέργκολες για αναρηχιτικά φυτά, ξύλινα κιόσκια και σπιτάκια που υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία στα ειδικά καταστήματα. Αποθηκεύστε τα εργαλεία σας και τα ξύλα για το τζάκι σε ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι και τοποθετήστε ένα κιόσκι ή μια σκηνή στη σκιά των δέντρων. Φυτέψτε λουλούδια σε παλιά καρότσια και νούφαρα σε ένα ξύλινο κάδο με νερό.

Αίθρια
Είναι οι διαφώτιστες κατασκευές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προκτείνετε τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού προς τη βεράντα ή τον κήπο ή για να δημιουργήσετε έναν ανεξάρτητο κλειστό χώρο που μπορεί να χρησιμοποιείται όλες τις εποχές του χρόνου. Στο αίθριο μπορείτε να απομονωθήτε για να διαβάσετε, να δουλέψετε ή απλά να απολαύσετε με ασφάλεια τη βροχή ή το χιόνι. Συνήθως είναι κατασκευές από αλουμίνιο και γυαλί , κατάλληλες και για θερμοκήπια που προσφέτουν άπλετο φώς. Για τον σκελετό μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και άλλα υλικά όπως ξύλο ή σίδερο. Για το λόγο αυτό πρέπει να φροντίσετε για τον καλό εξαερισμό τους, για τη σκίαση και τον κλιματισμό για να αποφύγετε την αποπνικτική ατμόσφαιρα όταν κάνει πολλή ζέστη. Κατασκευάζονται μόνο από εξειδικευμένες εταιρείες και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του χώρου σας. Ανάλογα με τη χρήση τους, πρέπει επίσης να προβλέψετε παροχή νερού, αποχέτευση, κλιματισμό, φωτισμό και θέρμανση.

Μπάρμπεκιου και τζάκι
Ενα υπαίθριο τζάκι είναι μια εξαιρετική ιδέα για τις κρύες μέρες του χειμώνα και συγχρόνω το κατάλληλο μέρος για ένα ευχάριστο μπάρμπεκιου με φίλους. Μπορείτε επίσης να φιάξετε μια εσοχή στο κέντρο ενός χτιστού τραπεζιού για να τοποθετήσετε ψησταριά. Εκτός από τη χρήση της για το μαγείρεμα θα σας ζεσταίνει όταν κάνει κρύο. Ενας χτιστός πάγκος γύρω από το τραπέζι με πολύχρωμα μαξιλάρια δημιουργεί ένα ευχάριστο καθιστικό. Μπορείτε να τοποθετήσετε το τζάκι στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού ενώ μια άλλη ιδέα όμως είναι να φιάξετε μια υπαίθρια κουζίνα κρυμένη μέσα στον κήπο. Για να την πραγματοποιήσετε χρειάζεται ένας χτιστός πάγκος κάτω από μια πέργκολα με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό –ψυγείο, νεροχύτη,ψησταριά και αρκετό αποθηκευτικό χώρο.

Σκίαστρα, πέργκολες και τέντες
Τοποθετήστε σκίαστρα στις βεράντες, τα παράθυρα, τις μπαλκονόπορτες και τους φεγγίτες που θα σας προστατέψουν από την ηλιακή ακτινοβολία και θα σας εξασφαλίσουν αρκετή δροσιά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Μπορεί να είναι σταθερά ή κινητά, κατακόρυφα, οριζόντια ή πλάγια και κατασκευασμένα από διάφορα υλικά. Οι πέργκολες, συνήθως, κατασκευάζονται από ξύλο ή μέταλλο και καλύπτονται μεαναρρηχιτικά φυτά, πανιά, καλάμια ή ψάθες για να προσφέρουν σκιά. Οι τέντες είναι η πιο εύχρηστη λύση για βεράντες και μπαλκόνια και μπορούν να κατασκευαστούν με σταθερούς ή πτυσσόμενους βραχίονες ώστε να ανεβοκατεβαίνουν κάθετα, οριζόντια ή πλάγια, να είναι χειροκίνητες ή να λειτουργούν με ηλεκτρισμό, αυτόματα ή με τηλεχειριστήριο. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να εξοπλιστούν και με ειδικούς αισθητήρες που ανιχνεύουν τις καιρικές συνθήκες (αέρας, ήλιος, θερμοκρασία) και η τέντα μαζεύεται ή ανοίγει αυτόματα από μόνη της. Είναι εξοπλισμένες μεμεταλλικές περσίδες ή τεντόπανα ειδικά επεξεργασμένα ώστε να παρέχουν προστασία από τη ζέστη, τον ήλιο και τη βροχή.

Πισίνες
Το κόστος τους δεν είναι τόσο απαγορευτικό όσο νομίζετε και μην απορίψετε την ιδέα πριν εξετάσετε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε μια πισίνα στον κήπο σας. Το μέγεθος και τα υλικά πρέπει να δένουν αρμονικά με το περιβάλλον. Προτιμήστε να την τοποθετήσετε σε ένα σημείο που δεν είναι εκτεθιμένο πολύ σε αέρα και αποφύγετε τα πολύ εξεζητημένα σχήματα που είναι μεν εντυπωσιακά αλλά δυσχεραίνουν τη θέρμανση του νερού και τον καλό καθαρισμό του. Το βάθος της εξαρτάται από το χώρο και μπορεί να είναι κυμαινόμενο. Η πισίνα σας μπορεί να είναι:
Υπερυψωμένη. Τοποθετείται επάνω στο έδαφος και είναι πιο οικονομική
Χωνευτή. Απαιτεί εκσκαφή που κοστίζει αλλά αισθητικά προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα
Χτιστή. Χτίζεται συνήθως από μπετόν στο σχήμα και στις διαστάσεις που θέλετε/.
Προκατασκευασμένη. Κατασκευάζεται από συνθετικά υλικά ή μέταλλο και έρχεται έτοιμη ή σε κομμάτια που συναρμολογούνται και η τοποθέτησή της είναι πιο γρήγορη και μερικές φορές πιο οικονομική.
Το εσωτερικό της πισίνας βάφεται με ειδικά χρώματα ή τοποθετούνται πλακάκια ή ψηφίδες. Μπορείτε επίσης να θερμαίνετε το νερό, να εγκαταστήσετε συστήματα υδρομασάζ και αερομασάζ και να χτίσετε πάγκους μέσα στο νερό. Στις πισίνες χρησιμοποιείται γλυκό ή θαλασσινό νερό αν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα που πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να ανανεώνεται συνεχώς για να παραμένει καθαρό. Για τον καθαρισμό του νερού χρησιμοποιούνται φίλτρα άμμου ή με φυσίγγια και διάφορα συστήματα χλωρίωσης ή ιονισμού. Η χλωρίωση εξακολουθεί να είναι ο πιο συχνός τρόπος καθαρισμού, τελευταία όμως χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά πιο εξελιγμένα συστήματα όζοντος και οξυγόνου που δεν προκαλούν ερεθισμούς και αλλεργίες.

Επιπλα κήπου
Στην αγορά υπάρχει μια πολύ μεγάλη γκάμα επίπλων κήπου για να κάνετε όμως οικονομία θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα καλό ακριβό τραπέζι που θα το συνδυάσετε με πιο φθηνές καρέκλες. Η τιμή τους εξαρτάται από το υλικό που είναι κατασκευασμένα και διαφέρει αν είναι από μέταλλο, διάφορα είδη ξύλου για εξωτερικούς χώρους, μπαμπού ή ρατάν. Τα έπιπλα από μασίφ ξύλο είναι πιο ακριβά από τα επενδεδυμένα με MDF ή νοβοπάν, ενώ το ξύλο τικ ανήκει στην πιο ακριβή κατηγορία λόγω της ανθεκτικότητάς του σε διάφορες καιρικές συνθήκες. Εισάγεται από την Ασία και προτιμήστε το φουρνιστό ξύλο και όχι το φρέσκο που λόγω της διαφοράς του κλίματος μπορεί να παρουσιάσει ρωγμές. Αν επιλέξετε έπιπλα από μασίφ σίδερο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ακριβότερα από αυτά με το σωλήνα σίδερο και ο τρόπος της κατασκευής τους είναι πιο περίπλοκος. Υπάρχουν τραπέζια από πλαστικό, ξύλο ή μέταλλο, με σιδερένια βάση και καπάκι από μάρμαρο, γυαλί, ξύλο ζωγραφιστό ή με ψηφίδες. Τα υφάσματα για τις καρέκλες και τους καναπέδες πρέπει να είναι χοντρά και βαρειά, γιαυτό και το καραβόπανο θεωρείται καλή επιλογή/. Προσέξτε επίσης αν τα υφάσματα βγαίνουν για να πλένονται ήκαθαρίζονται επί τόπου./ Στην αγορά θα βρείτε επίσης καρέκλες, πολυθρόνες, ξαπλώστρες και αιώρες από ψάθα, καραβόπανο ή δίχτυ και μεγάλες ομπρέλες με ξύλινο ή σιδερένιο σκελετό και σιδερένια βάση.

Διαλέξτε στυλ
Ρομαντικό: Θα το πετύχετε με ξύλινα και σιδερένια έπιπλα, ανθισμένα μοτίβα και δαντέλες, χειροποίητα μαξιλαράκια, ασημένια διακοσμητικά και πορσελάνινες γλάστρες με γιασεμί και αγιόκλιμα
Εθνικ: Πέργκολες από ακατέργαστο ξύλο, έντονα χρώματα στουες τοίχους, τραπέζια με ζωγραφιστά πλακάκια, κεραμικές γλάστρες με κάκτους
Αποικιακό: Επιπλα από μπαμπού ή ρατάν, πέτρινα, μαρμάρινα ή κεραμικά κασπό, κιόσκια και καλοκουρεμένα παρτέρια
Ανατολίτικο: Ξύλινα χαμηλά έπιπλα, μεταξωτά μαξιλαράκια και χρυσοποίκιλτα υφάσματα, πολύχρωμα φαναράκια και περίτεχνα διακοσμητικά
Ελληνικό:
Χτιστοί καναπέδες, ξύλινα και μαρμάρινα τραπέζια, καρέκλες καφενείου, ψάθινες πέργκολες, μπουκαμβίλιες, πήλινες γλάστρες με γεράνια και βασιλικούς
Country: Ξύλινα ντεκαπέ έπιπλα, φερ φορζέ, χαρούμενα υφάσματα, συρμάτινα διακοσμητικά, ψάθινα καλάθια, καφασωτά με κισούς
Μίνιμαλ: Σκούρα έπιπλα με λιτές γραμμές, λινά υφάσματα, πάγκοι από μάρμαρο ή πέτρα, διάδρομοι από βότσαλο ή άμμο, γεωμετρικές γλάστρες με μπαμπού

Advertisements

7 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

 1. Ο/Η ΣΟΥΖΑΝΑ ΚΡΑΝΑ λέει:

  είμαστε σε μια πολυκατοικία με περίπου 150τμ κήπο, άλλοι θέλουν να βάλουν γαζόν, άλλοι θέλουν για οικολογικους και οικονομικούς λόγους να βάλουν συνθετικό πράσινο δάπεδο, έχετε να μας συμβουλέυετε κάτι??

  ευχαριστώ για την συνεργασία

  Σουζάνα Κρανά

 2. Ο/Η kikitri λέει:

  Θα σας πρότεινα να μπείτε στο μπλογκ:
  Πράσσειν εν Αθήναις και να επικοινωνήσετε με την ομάδα δράσης «Πράσσειν εν Αθήναις»
  e-mail: omadadrasis@gmail.com
  http://prasseinenathinais.blogspot.com

  θα τους βρείτε και δίπλα στα αγαπημένα μου, ένα κλικ είναι

 3. Ο/Η ΝΑΝΑ λέει:

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΔΙΟΤΙ Η ΔΙΠΛΑΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΕ ΑΠΟΤΟΛΕΣΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΚΛΕΦΤΕΣ
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ Η ΔΙΧΑΛΑ Η ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΒΛΕΠΩ ΘΑΛΑΣΣΑ
  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΤΙ ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ?

  1. Ο/Η kikitri λέει:

   Σίγουρα κάτι θα βρείτε στην αγορά

 4. Ο/Η ντινα λέει:

  φυτεψα τον οκτωβριο λε’ι’λαν κ αποτοτε δεν τουσ εχω ριξει κατι περα απο νερο,μιπως χριαζετε να ριξω λιπασμα η κατι αλλο?φοβαμε μην μου ξεραθουν γιατι εχω δωσει πολλα λεφτα για να τα αγορασω.ευχαριστω πολυ

 5. Ο/Η Ευρυδίκη λέει:

  καλησπέρα
  μηπως γνωρίζετε που μπορώ να βρώ ξύλινα ντεκαπέ έπιπλα για την βεράντα μου στην Ν.Αττική (πχ Ν.Σμύρνη, Καλλιθέα, Φάληρο, Βάρη κλπ)

 6. Ο/Η mike xan λέει:

  thelw na perifraksw mia ektasi 25 metrwn me diakosmitiko fraxti…. skeytomai kati se psathino…. psilo omos panw apo enamisi metro….yparxei kati? k i timi tou???

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s