Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΧΑΛΙΩΝ

στις

Φροντίστε τα χαλιά σας

Τα χειροποίητα χαλιά, γενικά, είναι πολύ ανθεκτικά. Αν μάλιστα τα φροντίζετε συστηματικά τότε θα τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση για πάρα πολλά χρόνια έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο.

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τα μαζεύουμε το καλοκαίρι και να τα στρώνομουμε πάλι αργά το φθινόπωρο και υπάρχουν ειδικά συνεργεία που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό ή / και την φύλαξη τους. Τα χαλιά διατηρούνται καλύτερα όταν πλένονται μία φορά κάθε 2-3 χρόνια, κατά προτίμηση από έμπειρους ταπητοκαθαριστές ειδικά αν πρόκειται για παλιά χειροποίητα κομμάτια και φυλλάσσονται ανοικτά το ένα επάνω στο άλλο, πράγμα βέβαια δύσκολο γιατί απαιτεί πολύ χώρο.
Αν πρόκειται να τα φυλάξετε στο σπίτι, σκουπίστε τα πολύ προσεκτικά με την ηλεκτρική σκούπα κάτι που πρέπει να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση όλο το χρόνο. Σκουπίζετε πάντοτε με φορά αντίθετη προς το πέλος του έτσι ώστε να απομακρύνεται όσο το δυνατόν περισσότερη σκόνη. Κατόπιν γυρίστε το χαλί ανάποδα και πατήστε το καλά για να πέσει η υπόλοιπη σκόνη στο πάτωμα. Σκουπίστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα από την ανάποδη, ρουφήξτε επίσης τη σκόνη από το πάτωμα και για άλλη μια φορά από το πέλος του χαλιού. Με τον τρόπο αυτό αυτο μακρύνονται και τα ακάρεα της σκόνης που ενοχοποιούνται για τις αλλεργικές αντιδράσεις και τις κρίσεις άσθματος. Τα μεταξωτά χαλιά είναι πιο ευαίσθητα και είναι προτιμώτερο αντί για ηλεκτρική σκούπα να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα για ξεσκόνισμα.
Για να διατηρήσετε ζωντανά τα χρώματα του χαλιού, κατά τον ετήσιο καθαρισμό περάστε τα με ξυδόνερο (βάλτε σε μια λεκάνη 3 μέρη χλυαρό νερό και ένα μέρος λευκό ξύδι). Βουτήξτε μια μαλακή βούρτα στο ξυδόνερο και βουρτσίστε τα με πάντα προς την κατεύθυνση του πέλους. Κατόπιν στεγνώστε τα καλά σε σκιερό μέρος. Μην αφήνετε ποτέ τα χαλιά στον ήλιο γιατί θα αλλοιωθούν τα χρώματά τους. Για να τα αποθηκεύσετε τυλίξτε τα χαλιά σε ρολό –μην τα διπλώνετε ποτέ στα τέσσερα γιατί θα μείνουν σημάδια ενώ ακόμη μπορεί να κοπεί το στημόνι τους. Προηγουμένως καλύψτε την επιφάνεια με λευκό ή καφέ χαρτί περιτυλίγματος, όχι εφημερίδα γιατί το μελάνι ξεβάφει και σκορπίστε κάμφορα, ναφθαλίνη ή άλλα ειδικά σκοροκτόνα. Τυλίξτε το χαλί σφιχτά, βάλτε το κατά προτίμηση μέσα σε πάνινη σακούλα ή σε νάϋλον αφού ανοίξετε μερικές τρύπες για να αναπνέει και τοποθετήστε το οριζόντια σε δροσερό μέρος. Αν δεν έχετε χώρο και πρέπει να το φυλάξετε όρθιο, τυλίξετο γύρο από ένα σκληρό χάρτινο κύλινδρο που θα τον αφήσετε να προεξέχει έτσι ώστε όταν το στηρίξετε όρθιο να ακουμπάει ο κύλινδρος στο πάτωμα και όχι η ούγια του χαλιού.

Καθαρίστε τους λεκέδες
Αν υπάρχουν λεκέδες φροντίστε να τους καθαρίσετε καλά πριν αποθηκεύσετε το χαλί σας. Φεύγουν πιο εύκολα όσο είναι νωποί ακόμη, γιαυτό πείτε και στα παιδιά σας να σας ειδοποιήσουν αμέσως μόλις πέσει κάτι στο χαλί. Χρησιμοποιήστε αρχικά απορροφητικό χαρτί για να απομακρύνετε την περίσσεια του λεκέ λη ξύστε τον με μαχαίρι αν έχει στεγνώσει. Κατόπιν καθαρίστε την περιοχή με ένα μαλακό σφουγγάρι (ή μια παλιά οδοντόβουρτσα αν ο λεκές επιμένει) πιέζοντας από την περιφέρεια προς το κέντρο για να μην απλωθεί. Χρησιμοποιείστε ένα διάλυμα από χλυαρό νερό και απορρυπαντικό για χρωματιστά ρούχα ή για μάλλινα και κατά προτίμηση για πλυντήρια που δεν κάνει πολύ αφρό, σε αναλογία 1 κουταλάκι του γλυκού σε ¼ του λίτρου νερό. Διαλύστε καλά το απορρυπανρικό στο νερό και πριν το χρησιμοποιήσετε δοκιμάσετε το σε μια γωνιά στην πίσω πλευρά του χαλιού για να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεβάφει. Στο τέλος στεγνώστε καλά το λεκέ με το πιστολάκι. Ειδικώτερα:
• Χρησιμοποιήστε διάλυμα απορυπαντικού ή ξυδόνερο (σε αναλογία 2 προς 3) για να καθαρίσετε λεκέδες από αλκοόλ, μαστίχα, σοκολάτα, καφέ, αυγό, λίπη, φρούτα, σάλτσες, γάλα, παγωτό ή αναψυκτικά
• Το κερί θα το απομακρύνετε με στυπόχαρτο σιδερώνοντας την περιοχή σε χαμηλή θερμοκρασία
• Αν έπεσε αίμα και έχει ξεραθεί περάστε απαλά το λεκέ με οξυζενέ
• Για μπογιές ζητήστε ειδικό υγρό από το στεγνοκαθαριστήριο
• Απομακρύντε το μελάνι με καθαρό οινόπνευμα και στυπόχαρτο ή μουλιάστε στο γάλα και μετά πλύντε το.

Advertisements

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

 1. Ο/Η antonis vourtsis λέει:

  ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ

  ΛΕΚΕΔΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΛΛΙΝΩΝ ΧΑΛΙΩΝ

  ΜΠΥΡΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ
  ΧΛΩΡΙΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ
  ΑΙΜΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ
  ΒΟΥΤΥΡΟ ΒΕΝΖΙΝΗ
  ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ Ή ΞΥΣΙΜΟ & ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ
  ΤΣΙΧΛΑ

  ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ Ή ΒΕΝΖΙΝΗ
  ΣΟΚΟΛΑΤΑ

  ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ Ή ΒΕΝΖΙΝΗ
  ΚΑΦΕΣ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ
  ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ Ή ΒΕΝΖΙΝΗ
  ΑΥΓΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ
  ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΧΥΜΟΙ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ
  ΣΤΙΛΒΩΜΑ ΕΠΙΠΛΩΝ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ
  ΚΟΛΛΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ
  ΛΙΠΟΣ
  ΓΡΑΣΟ ΒΕΝΖΙΝΗ Ή ΞΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ
  ΠΑΓΩΤΟ
  ΙΩΔΙΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ
  ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΧΑΛΙΩΝ
  ΒΕΡΝΙΚΙ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ Ή ΒΕΝΖΙΝΗ
  ΓΑΛΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ Ή ΒΕΝΖΙΝΗ
  ΛΑΣΠΗ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ
  ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ
  ΒΕΡΝΙΚΙ ΝΥΧΙΩΝ ΑΣΕΤΟΝ
  ΛΑΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗ
  ΜΠΟΓΙΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ Ή ΒΕΝΖΙΝΗ
  ΑΡΩΜΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ Ή ΒΕΝΖΙΝΗ
  ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΧΑΛΙΩΝ
  ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ Ή ΒΕΝΖΙΝΗ
  ΒΕΡΝΙΚΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ Ή ΒΕΝΖΙΝΗ Ή ΞΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ
  ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ
  ΠΙΣΣΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ Ή ΒΕΝΖΙΝΗ
  ΤΣΑΪ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ / ΑΣΠΡΟ ΞΥΔΙ
  ΠΑΡΚΕΤΙΝΗ ΒΕΝΖΙΝΗ Ή ΞΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ

  ΕΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΧΑΛΙΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s