Πάμε να φάμε έξω στην Αθήνα

στις

Τέσσερις επαγγελματίες γευσιγνώστες μάς ξεναγούν στον υπέροχο κόσμο της αθηναϊκής γαστρονομίας.

 

Εξήντα χρόνια μετά τη χρονιά του μεγάλου λιμού στην Αθήνα, οι σημερινοί Αθηναίοι ξοδεύουν πολλά χρήματα σε εξόδους για φαγητό. Κουτούκια, ταβέρνες, ψαράδικα, ταχυφαγεία, ιταλιά και γαλλικά, έθνικ εστιατόρια και nouvelle cuisine, απ’όλα έχει η γαστρονομική πολυχρωμία της πρωτεύουσας. Με άλλα λόγια, τρώμε πολύ. Αλλά τι τρώμε; Τέσσερις επαγγελματίες καλοφαγάδες, δηλαδή τέσσερις προσωπικότητες που, εκτός των υπόλοιπων ασχολιών του, περιφέρονται στα αθηναϊκά εστιατόρια, τρώνε και κρίνουν την τροφή που έφαγαν, προτείνουν  τα εστιατόρια που αγαπούν και εξηγούν τους λόγους της προτίμησής τους. O Πάνος Γεραμάνης και η Νταϊάνα Κόχυλα, αλά και ο πρωτοπόρος σε κείμενα γαστριμαργίας Δειπνοσοφιστής, κατά κόσμον Χρήστος Ζουράρις, και ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Ποταμιάνος μεταγγίζουν την πολύτιμη εμπειρία τους.

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ – Φρουτοθεραπεία

«Στη ζωή του αλλάζει κανείς, δεν μένει πάντα προσκολλημένος στα ίδια, έτσι κι εμένα αυτή την εποχή με Δημήτρης Ποταμιάνοςτρελαίνουν τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Τα σύκα, ου συμπίπτουν κιόλας με τους Oλυμπιακούς, είναι εκπληκτικό φρούτο. Από τα λαχανικά αυτή την εποχή λατρεύω τα αμπελοφάσουλα και τις μελιτζάνες. Όσο για το φαγητό, ακολουθώ παντού τον μεγαλύτερο, κατά τη γνώμη μου, μάγειρο αυτής της εποχής, τον Φαμπρίτσιο Μουλιάνι. Αν και Ιταλός από το Φριούλι, είναι πολιτογραφημένος Έλληνας, αφού εδώ και δέκα χρόνια ζει στην Αθήνα. Έχει μαγειρέψει σε διάφορα εστιατόρια, από το ‘Μποσκέτο’ μέχρι το ‘Alekos Metropolitan’. Από πέρυσι το άφησε και τώρα περιμένω με αγωνία το καιούριο του στέκι. Ένα νέο εστιατόριο που εκτιμώ πολύ είναι το ‘Milos’ (Βασ. Σοφίας 46, τηλ.: 210-7244400) στο ‘Χίλτον’. Έχω μεγάλη γνωριμία με τον Σπηλιάδη από το Μόντρεαλ, όπου είχε ξεκινήσει. Χαίρομαι κυρίως το γεγονός ότι μαζεύει ό,τι καλύτερο έχει να δίξει η Ελλάδα από ψάρια, χόρτα, φρούτα, λάδια και μυρωδικά. Η ‘Enoteca’ (Λεωφ. Πεντέλης 113, τηλ.: 210-6890238) στο Χαλάνδρι είναι ένα μέρος που έχει λίγα αλλά διαλεχτά πράγματα. Εδώ καταλαβαίνεις τι τρως. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εναντιώνομαι στο fuson, όπου υποτίθεται ότι μπερδεύονται διάφορα πράγματα. Όταν ωστόσο αυτό γίνεται confusion, τότε παύεις να διακρίνεις τα συστατικά. Θα έλεγα, επίσης, ότι ο φίλτατος ‘Κόλλιας’ κάτω στα Ταμπούρια (Στρ. Πλαστήρα 3, Καλοκαιρινού & Δράμας, τηλ.: 210-4629620) κάνει πολύ ωραίο φαγητό. Αυτός τα δεύτερης κατηγορίας ψάρια τα λέει ‘κουλτουριάρικα’. Όχι πια φαγκριά και σαργούς, αλλά κοκωβιούς, ζαργάνες και κατσούλες της Αίγινας, φτωχοί συγγενείς, αλλά ψάρια πολύ πιο νόστιμα από τα λεγόμενα ‘πρώτα’ που δεν ξέρουμε κιόλα από πού μας έρχονται. Τέλος, η ταβέρνα ‘O Βλάσης’ (Παστέρ 8, τηλ.: 210-6463060), που μετακόμισε από το Λυκαβηττό στην Πλατεία Μαβίλη, εξακολουθεί να κρατάει την ποιότητά της. Έχει υποδειγματική ελληνική κουζίνα. Έπρεπε να δώσουν ex officio στον ‘Βλάση’ τν Διόνυσο, εκεί να υποδέχεται τον κόσμο και να του δείχνει τι θα πει ελληνική κουζίνα».

 

ΝΤΑΪΑΝΑ ΚΟΧΥΛΑ – Ψαροφαγία

«Δυο-τρία μέρη τα φυλάω σαν καλά χαρτιά στον τζόγο»

Νταϊάνα Κόχυλα«Εμείς οι εστιατοροκριτικοί δεν βγαίνουμε συχνά για να διασκεδάσουμε. Τα εστιατόρια είναι ‘δουλειά’, όσο ιδανική κι αν φαίνεται. Έχουμε τη μυστική μας λίστα από τα μέρη που έχουμε ανακαλύψει και πάμε όταν θέλουμε να είμαστε μακριά από το σινάφι των συναδέλφων και πιο μακριά ακόμα από τους γκρούπις-πελάτες που μας διαβάζουν και ακολουθούντις συμβουλές μας για το πού να πάνε. Αυτά τα δυο-τρία μέρη τα φυλάω σαν καλά χαρτιά στον τζόγο! Δεν σημαίνει όμως ότι από όλα όσα επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο δεν υπάρχουν τα φαβορί. Το προσωπικό μου γούστο ρέπει προς τα ψάρια και, αναλόγως με τα κέφια, πηγαίνω: Τις Κυριακές το μεσημέρι στο ‘Milos Estiatorio’ (ξεν. ‘Χίλτον’, Βασ. Σοφίας 46, τηλ.: 210-7244400) διότι η ποιότητα είναι αξεπέραστη και το μεσημεριανό σε τιμές απόλυτα προσιτές. Τα βράδια στο ‘Milos’, πάνω από την πισίνα, με θέα τα αξιοθέατα της Αθήας, είναι μαγικά… Άλλο: Θα ακολουθούσα τον Λευτέρη Λαζάρου στην έρημο… για ψάρι! Στο ‘Βαρούλκο’, είτε είναι στα βάθη του Πειραιώς είτε στα διάφορα καλοκαιρινά τοπία που έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια, με τελευταία στάση στο Μαρούσι (‘Βαρούλκο-Librty’, Λ. Κηφισίας 10-12, ‘Agora Center’, Παράδεισος Αμαρουσίου, τηλ.: 210-6840392), πηγαίνω για το χάιδεμα της γεύσης. Έτσι είναι τα φαγητά του Λευτέρη. Το πιο πρόσφατο δημιούργημά του που δοκίμασα ήταν ένα ριζότο με αχινό, το οποίο μιλάει στην ψυχή. Είχε ξανακάνει και το κλασικό του καλαμαράκι με πέστο και τηγανητές πατατούλες. Η νοσταλγία με γεύση. Ήταν από τα πρώτα ‘γκουρμέ’ πιάτα που δοκίμασα στην υιοθετημένη μου πατρίδα. Μετά τον Σπηλιάδη και τον Λαζάρου, τα γούστα μου στο ψάρι γίνονται πιο χαλαρά. Πηγαίνω αρκετά συχνά στον ‘Θαλασσινό’ (Ηρακλέους & Λυσικράτους 42, Τζιτζιφιές, τηλ.: 210-9404518). Πάμε απρόοπτα με παρέα, όταν έχουμε όρεξη για ψάρι σε άνετο, ταβερνίσιο περιβάλλον. Πρόσφατα μας έψησε μια καταπληκτική σφυρίδα, αφού φάγαμε τις πίνες μας, τιςφούσκες, τα σαγανάκια, τις διάφορες κροκέτες και την εξαιρετική πίτα Καισαρείας. Είναι διαχρονικός. Αλλού: Δεν είμαι πολύ του κοψιδιού, αλλά, όταν μου έρχεται η όρεξη για κρέας, πηγαίνω στον ‘Τηλέμαχο’ (Φραγκοπούλου 19, τηλ.: 210-8074015) στην Κηφισιά. Και όταν μου έρχεται η όρεξη για κάτι ιταλικό, πηγαίνω στην ‘Enoteca’ (Λεωφ. Πεντέλης 113, Χαλάνδρι, τηλ.: 210-6890238) του Κώστα Τουλουμτζή. Η κουζίνα του είναι απλή, ο χώρος -είτε οι διάφορες σάλες του χειμώνα είτε η πεντάμορφη αυλή με τα τόσα και τόσα φυτ- έχει μια φινέτσα που δεν τη βρίσκεις στα high, ντιζαϊνάτα εστιατόρια της πόλης. Oι τιμές του είναι στα μέτρα μου και η κάβα του ασύγκριτη».

 

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ – Κουτουκοκατάσταση

 «Κλασικές γεύσεις με αγνά υλικά»

«Προτιμώ την καθαρά ελληνική κουζίνα και τις κΠάνος Γεραμάνηςλασικές γεύσεις με αγνά υλικά Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Όταν είμαι στο Χαλάνδρι όπου μένω και αναζητώ φρέσκο ψάρι, προτιμώ την ευπρόσωπη ταβέρνα ‘Ρέμβη’ του Αχιλλέα Μουστάκα (Αριστοτέλους 68, τηλ.: 210-6810507). Έχω εμπιστοσύνη στους ψαρομεζέδες και στο φρέσκα ψάρι που το προμηθεύεται από το παραδοσιακό ιχθυοπωλείο του φίλου μου Τάκη Καλούμενου. Όταν πηγαίνω για φρέσκο ψάρι στις Τζιτζιφιές, στου ‘Πεζούλα’, πίσω από τον Ιππόδρομο (Πεισιστράτου 11, τηλ.: 210-9422684), απολαμβάνω συναγρίδα ή ροφό στη σχάρα, καλαμαράκι τηγανητό και πλούσιες χορτοσαλάτες. Για ψάρι ημέρας -όταν υπάρχει- προτιμώ εδώ και 41 χρόνια την παραδοσιακή ταβέρνα του ‘Πατηνιώτη’ στο Νέο Φάληρο (Πυθαγόρα 10, τηλ.: 210-4126713). Εκεί ο σεφ Κώστας Παπαδόπουλος τηγανίζει σε αγνό ελαιόλαδο μπαρμπούνια ή λιθρίνια, ετοιμάζει υπέροχη ψαρόσουπα, σερβίρει και γνήσια ρετσίνα. Για ποικιλία ψαρομεζέδων προτιμώ τον Τάσο τον ‘Κόλλια’ (Στρ. Πλαστήρα 3, Ταμπούρια, τηλ.: 210-4629620) στον Πειραιά, που έχει και κλασικό ούζο Τρικενέ Μεσολογγίου. Ψάρι φρέσκο απολαμβάνω και σε τρία κλασικά ουζερί στο κέντρο της Αθήνας. Στο ‘Αθηναϊκόν’ (Θεμιστοκλέους 2, τηλ.: 210-3838485) που σερβίρει και τις περίφημες γαριδοκροκέτες με σάλτσα. Στη ‘Μυτιλήνη του Αντρέα’ (στο στενάκι της Θεμιστοκλέους πριν από την Ακαδημίας) για μύδια μ πιλάφι, καλαμαράκι ψητό και καταπληκτικό ψημένο χταπόδι. Στη ‘Λέσβο’ (Εμμ. Μπενάκη 38) για κουτσομούρα, κολιούς στη σχάρα, μαρίδα, καραβίδες και πατατοκεφτέδες. Στις γεύσεις που προτιμώ ιδιαίτερα είναι και το κατσίκι στο φούρνο με πατάτες βραστές που ετοιμάζει και σερβίρει με συνταγή Παρισίων ο Μάκης Φλωράτος στο ομώνυμο στέκι του, το ‘Κατσίκι’, στο Γαλάτσι (Αθηναίων 12, τηλ.: 210-2920700). Στη ‘Νέα Πεντέλη’ (Ηρώων Πολυτεχνείου 20, τηλ.: 210-8043540) βρίσκω θαυμάσιες πίτες χωριάτικες, κοκορέτσι και κρασί πό βαρέλι. Ψάρια, λαδερά και κρέατα με ρετσίνα βαρελίσια είναι απολαυστικά σε δύο στέκια δεμένα με την καθημερινή μου ζωή από το 1963. Το θρυλικό ‘Δίπορτο’ του Μήτσου Κολιολιού στη γωνία Μενάνδρου και Θεάτρου και η ‘Στοά’ του Βαγγέλη Μήτσελου, Ευριπίδου 6. Όταν βρίσκομαι στη Βαρβάκειο Αγορά μεσημέρι, υποκύπτω στη μικρή ποικιλία με ούζο ή μπίρα του «Γιώργου του Ηπειρώτη». Και στο Ηρώδειο, μετά τις παραστάσεις, η ταράτσα της ‘Στροφής’ (Ρ. Γκάλι 75, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210-9214130) των αδερφών Μανώλογλου σερβίρει τη συνταγή του μάγειρα Κώστα Δράκου, κατσικάκι λαδορίγανη και κεφτέδες τηγανητούς…»

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΟΥΡΑΡΙΣ – Ελληνικό μητρώο

«Η έμπνευση έρχεται μόνο από την τοπική κουζίνα»Χρηστος Ζουράρης

 «Ένας καλοφαγάς δεν θα μπορούσε να περιοριστεί σε ένα μόνο αγαπημένο φαγητό. Προτιμώ το καλό φαγητό και έχω απέραντη γκάμα. Όταν βρω ένα εστιατόριο με φρεσκότατα προϊόντα, έντιμη μαγειρική και ισορροπία μέα στο πιάτο, δεν θα πω ποτέ ότι το φαγητό του σε προδίδει. Σιγά-σιγά και στην Ελλάδα έχουμε ενδιαφέρουσες προτάσεις, αρκεί να είναι επεξεργασίες φαγητών με βάση το ελληνικό μητρώο γεύσεων, διότι μόνο έτσι μπορούν οι άνθρωποι να αναπτύξουν τη φαντασία τουςκαι την τέχνη τους. Αν, αντίθετα, μπλέξουν σε μιμήσεις ξένων προτύπων, τότε αναγκαστικά κάνουν ασυναρτησίες. Η έμπνευση έρχεται αναγκαστικά από την τοπική σου κουζίνα και από συνταγές που έχουν δοκιμαστεί για πολλά χρόνια. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν νέ ρεύματα και επιρροές που μπορούμε να τα ενοφθαλμίσουμε στον πυρήνα της ελληνικής κουζίνας. Αυτό κάνει ο Χριστόφορος Πέσκιας του ’48 The Restaurant’, που εμπνεύστηκε από τον πυρήνα της ελληνικής κουζίνας και στη συνέχεια, παίζοντας και διασκεδάζοντας, δημούργησε νέες υπέροχες γεύσεις. Το ’48 The Restaurant’ (Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210-6411082) είναι ένα από τα τρία πανάκριβα μεν, αλλά εξαιρετικά εστιατόρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Τα άλλα δύο είναι η ‘Σπονδή’ (Πύρρωνος 5 Παγκράτι, τηλ.: 210-7564021), ένα γαλλικό εστιατόριο, και φυσικά το ‘Milos’ (ξεν. ‘Χίλτον’, Βασ. Σοφίας 46, τηλ.: 210-7244400), ένα υποδειγματικό εστιατόριο που συγκεντρώνει ό,τι καλύτερο παράγει αυτός ο τόπος: άγρια χόρτα, υπέροχα σαλατικά, τυριά εκπληκικά, γιαούρτια, λάδια, ολόφρεσκα κρέατα και ψάρια. Κλασική ελληνική κουζίνα έχει επίσης το ‘Oυζάδικο’ της Στέλλας από τη Θεσσαλονίκη στο ‘Lemos Center’ (Καρνεάδου 25-29, Κολωνάκι, τηλ.: 210-7295484). Τον τελευταίο καιρό πηγαίνω πάλι συχνά στην ‘Oινοθήρα’ (Εθν. Μακαρίου 13 & Χρ. Σμύρνης, Καισαριανή, τηλ.: 210-7258428), ένα συμπαθέστατο και φτηνό ψαράδικο με πολύ ωραία ψαρικά και φρεσκότατα θαλασσινά. Το έχει ένας άνθρωπος σοβαρός, με εγκράτεια στη μαγειρική του. Από τα ταβερνάκια της Αθήνας, το ‘Δίπορτο’ στον οδό Σωκράτους είναι ένα πολύ σοβαρό μαγέρικο. Πολύ καλά επίσης είναι τα ψητά στο ‘Αγρόκτημα του Ρεγκούκου’ στη Σταμάτα (Αμυγδαλέζα, τηλ.: 210-6217898). Στα Πετράλωνα, τέλος, υπάρχει ακόμη το μαγέρικο του ‘Oικονόμου’ (Τρώων 41 & Κυδαντιδών, τηλ.: 210-346555), αλλά δεν έχω πάει εδώ και δύο χρόνια. Το κακό με τα ταβερνάκια είναι ότι συνήθως σερβίρουν μόνο ρετσίνα που δεν πίνεται εύκολα από όλους, ενώ το λάδι που χρησιμοποιούν για το τηγάνισμα δεν είναι το καλύτερο. Αυτά όμως είναι προβλήματα που έχουν τα μικρά εστιατόρια…»

 

Δημοσιεύθηκε στον Ταχυδρόμο το 2002

Advertisements

3 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Tsiaktanis Marios λέει:

    Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Alekos Bar δε βρίσκεται πλέον στην οδό Μητροπολέως στο Σύνταγμα, αλλά στην Κηφισιά στην οδό Αγίου Δημητρίου 9 και το url του είναι το http://www.alekosbar.gr το οποίο και έχει επιμεληθεί η εταιρεία http://www.swisshotelproject.com όπως και τη φωτογράφηση επίσης. Αν χρειάζεστε φωτογραφικό υλικό μπορώ να σας αποστείλω.Θα εκτιμούσα αν θα μπορούσατε να με ενημερώσετε για την αλλαγή μέσω e-mail ή στο 6936779294
    Ευχαριστώ
    Με εκτίμηση,
    Τσιακτάνης Μάριος

    Τσιακτάνης Μάριος
    Operations Manager

    Swiss Hotel Project
    Οδός Ευαγγελιστρίας 22
    Αθήνα-Σύνταγμα 10560
    Τηλ. 210 32 35 005
    Κιν: 6936 77 92 94
    Fax. 210 32 35 004
    http://www.swisshotelproject.com
    hospitality e-business & consulting

  2. Ο/Η snowcat λέει:

    Απίστευτο site, τρομερή δουλειά! Μπράβο σας!

  3. Ο/Η kikitri λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s