Παρόμοια τραπέζια γύρω από την ίδια θάλασσα

στις

 

Ψωμί, λάδι, κρασί

Ο Φερνάν Μπροντέλ, λάτρης της Μεσογείου, ήταν και λάτρης των βασικών υλικών της κουζίνας της. Το επιβεβαιώνουν σήμερα μάγειροι από την Τουρκία, το Λίβανο και την Ελλάδα – που «τζαμάρουν» πάνω από τις κατσαρόλες.

 

 Στη σκεπαστή βεράντα ενός μεγάλου ξενοδοχείου στην Ελούντα της Κρήτης, ο Σουρντούν Αϊμπέκ, κορυφαίος τούρκος μάγειρος, φοράει στραβά το τζόκεϊ καπελάκι του και ετοιμάζει μουσακά.  Ροδίζει τις μελιτζάνες, φιάχνει σάλτσα με φρέσκια ντομάτα, προσθέτει λίγο πελτέ κόκκινης πιπεριάς για χρώμα και γεύση, σωτάρει τον κιμά μέχρι να βγάλει τα υγρά του, τον σουρώνει και τον ξαναβάζει στο τηγάνι μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο και κρεμμύδι, προσθέτει και τη σάλτσα και τα σερβίρει όλα μαζί. Αμέσως μετά ο Γιώργος Αναστασάκης με την επίσημη στολή του μαγείρου και το ψηλό του καπέλο ετοιμάζει την ελληνική εκδοχή του μουσακά. Χρησιμοποιεί σχεδόν τα ίδια υλικά, προσθέτει όμως και μπεσαμέλ. Λίγο αργότερα ο Ερχάν Σεκέρ μαγειρεύει τσιπούρα με αρωματικά χόρτα και μαστίχα, σερβίρει βραστά βλήτα με μπολικο λαδόξυδο και λιωμένες φράουλες ενώ η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου παρουσιάζει μια τούρτα με γιαούρτι και λαχανικά (βάλτε στρώσεις από ελαφρά τηγανισμένες φέτες από κολοκυθάκια παναρισμένα σε τριμένη φρυγανιά και κρεμμύδια εναλλάξ με κρέμα από στραγγιστό γιαούρτι και φέτα αρωματισμένη με άνηθο, δυόσμο και αλατοπίπερο στην οποία θα προσθέσετε ένα χτυπημένο αυγό. Καλύψτε την τούρτα με κρέμα και βάλτε τη για λίγο στο φούρνο να ροδίσει.)

Ιδια υλικά, ίδια ονόματα, συνταγές και γεύσεις που διαφέρουν παρουσιάστηκαν από έλληνες και τούρκους μαγείρους σε ένα ενδιαφέρον συνέδριο με τίτλο «Στρώνοντας παρόμοια τραπέζια γύρω από την ίδια θάλασσα» που φιλοξενήθηκε από 15-18 Μαϊου στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης. Η «Ελληνική Ακαδημία Γεύσης», το «Conservatory of Mediterranean Cuisines» από την Τουρκία και το «Soufra Daimeh» από το Λίβανο, το πρώτο γαστρονομικό αραβικό περιοδικό και τηλεοπτικό δίκτυο του αραβικού κόσμου, συμμετείχαν στην διοργάνωση του συνεδρίου. Τις εθνικές ομάδες αποτελούσαν δημοσιογράφοι, μάγειροι, οινοποιοί και πανεπιστημιακοί ενώ επίσης παρόντες ήταν κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι γαστρονομικών οργανώσεων από έξι Μεσογειακές χώρες.

Τα πρόσφατος πολεμικά επεισόδια που αναστάτωσαν το Λίβανο έγιναν αφορμή να κλείσει το αεροδρόμιο και οι Λιβανέζοι μάγειροι δεν μπόρεσαν να έρθουν στην Κρήτη. Μόλις, όμως, το αεροδρόμιο άνοιξε ο Βαζί Καράμ, πρώην μηχανικός κομπιουτερ και νυν ζαχαροπλάστης έφυγε με την πρώτη πτήση από τη Βηρυτό και κατάφερε να μας φέρει εκλεκτά λιβανέζικα γλυκά, αράκ και ζάαχταρ, ένα πικάντικο αρωματικό μείγμα από σουμάκι, Βαζί Καράμ, Κική, Αντώνηςθυμάρι, ρίγανη και σουσάμι.

Βασικός σκοπός του συνεδρίου, όπως τόνισε ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης» και ψυχή της διοργάνωσης ήταν η σύσταση του «Μεσογειακού Forum των Τοπικών Διατροφικών Πολιτισμών», ενός φορέα δηλαδή που θα οργανώσει μια μεθοδική συγκριτική τεκμηρίωση των τοπικών κουζινών της Μεσογείου αρχίζοντας από τα ανατολικά, με απώτερο σκοπό τη διαπίστευση των προϊόντων και τη δημιουργία ενός δυνατού Μεσογειακού σήματος που θα ευνοήσει τις εξαγωγές όλων των Μεσογειακών χωρών. Το Φόρουμ θα αναλάβει, επίσης, την εκπαίδευση επαγγελματιών και κοινού στο αυθεντικό διατροφικό πρότυπο των τοπικών κουζινών της Μεσογείου καθώς και τη μύηση των νέων στα μυστικά και τα οφέλη του διατροφικού πολιτισμού της Μεσογείου.

 Δημοσιεύτηκε στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», τεύχος 433, Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s