Η πολυεθνική κουζίνα της Αθήνας

στις

Η Αθήνα δεν διακρίθηκε ποτέ ως πρωτεύουσα της γεύσης, κατάφερε όμως τα τελυταία χρόνια να φτιάξει έναν απέραντο γαστρονομικό χάρτη που σε κάθε του σημείο ανακαλεί μυρωδιές, χρώματα και γεύσεις εγγεγραμμένα ευχάριστα ή δυσάρεστα στη μνήμη μας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν κάποια μέρη που, δίνουν το γευστικό στίγμα της πόλης.

Αυθεντικές κουζίνες της πρωτεύουσας

Πολυεθνική και πολυπολιτισμική  η Αθήνα της τελευταίας δεκαετίας, γέμισε από μετανάστες που ήρθαν σαν τα πουλιά από όλες τις γωνιές της Γης. Κι αφού εγκαταστάθηκαν δειλά-δειλά στην πόλη μας, έφτιαξαν εδώ κι εκεί τα στέκια τους για να διατηρήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις που έφεραν μαζί τους. Στην αρχή ήταν μόνοι τους, σιγά-σιγά έκαναν φίλους και άρχισαν να τους φέρνουν μαζί τους για να μοιραστούν τη χαρά του δικού τους φαγητού΄ έτσι μυήθηκαν και οι Έλληνες στο αραβικό, το ρωσικό, το κουρδικό, το κινεζικό, το ινδικό, το πολωνικό και το αφρικανικό φαγητό.

 

Αιθιοπία
«Axum»: Δροσοπούλου 183, Πλ.
Κολιάτσου, τηλ.: 210-2011774.

Oι δύο πολύχρωμοι οβελίσκοι του «Axum» υποδέχονται τους θαμώνες της ταβέρνας που είναι κυρίως Αιθίοπες και απολαμβάνουν το φαγητό τους σε χαμηλά ψάθινα τραπέζια με κωνικό σκέπασμα, ακούγοντας παραδοσιακή αιθιοπική μουσική. Στο κέντρο υπάρχει πίστα και τα Σαββατόβραδα η ταβέρνα μετατρέπεται σε ντίσκο. Τον Αύγουστο θα είναι συνεχώς ανοιχτή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

 

Ινδία – Πακιστάν
«Pak Indian»: Μενάνδρου 13, Oμόνοια, τηλ.: 210-3219412, 210-3242225.

Η περιοχή γύρω από το παλιό δημαρχείο έχει μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο Κινέζων και Ινδών μεταναστών’ εκεί, λοιπόν, στην καρδιά της Little Ιndia, που στην περίπτωση της Αθήνας είναι ανάμεικτη με China Town, ένας νεαρός μέτοικος από το Παντζάμπ άνοιξε πριν από πέντε χρόνια ένα περιποιημένο εστιατόριο με ζεστό κίτρινο και πορτοκαλί στους τοίχους, σκούρα ξύλινα τραπέζια και ήχους ινδικής ποπ, που έγινε αμέσως δυναμικό στέκι μεταναστών, συγκεντρώνει όμως επίσης τους περαστικούς και τους Αθηναίους εραστές των αυθεντικών ινδοπακιστανικών γεύσεων.

 

Ιορδανία
«Habiba»: Πατησίων 224 & Αστυπάλαιας, τηλ.: 210-8665618.

Ένας Άραβας γιατρός, που ήρθε στην Ελλάδα για σπουδές πριν από είκοσι περίπου χρόνια, είχε την ιδέα να ανοίξει -για το κέφι του- ένα εστιατόριο που με την αισθητική του και τις γεύσεις σε ταξιδεύει αμέσως στην Ανατολή. Τώρα το καλοκαίρι, ειδικά, η «Habiba» προσφέρει μια όαση κρυμμένη στην ταράτσα της, αφού μεταμορφώθηκε σε σκηνή βεδουίνων με αραβικά χαλιά, μαξιλάρες και αυθεντικές τέντες από μαλλί κατσίκας και καμήλας.

 

Κουρδιστάν
«Σουλεϊμανία»: Σαπφούς 5,
Πλ. Κουμουνδούρου, τηλ.: 210-3254216.

Oι πρόσφυγες από το Κουρδιστάν μαζεύτηκαν κυρίως στην περιοχή της Πλατείας Κουμουνδούρου και εκεί κοντά, στο χώρο που παλιότερα φιλοξενούνταν το πακιστανικό «Tandori Sizzler», έφτιαξαν πριν από ένα χρόνο ένα κεμπαπτζίδικο που έγινε το σταθερό καθημερινό τους στέκι.

 

Κίνα

 «Imperial Town»: Γερανίου44 &
Αγ. Κωνσταντίνου, τηλ.: 210-3254216.

Απλή και συμπαθητική ταβέρνα με αυθεντική κινεζική κουζίνα και ατμόσφαιρα που σε μεταφέρει κατευθείαν στην καρδιά του Πεκίνου, η «Imperial Town» είναι το μαγέρικο που προτιμούν μεσημέρι – βράδυ όλοι οι Κινέζοι που εργάζονται στην περιοχή της Oμόνοιας και όχι μόνο.

Νιγηρία
«Dreams»: Μιχαήλ Βόδα 182,
τηλ.: 6945-980394.

Μπαίνοντας στο μικροσκοπικό μαγαζάκι, νόμισα ότι βρέθηκα σε μία από τις γειτονιές του Λάγκος. Χωράει μόλις έξι τραπέζια, που είναι όμως αρκετά για να στεγάσουν τα όνειρά τους οι Νιγηριανοί μετανάστες της περιοχής και κάποιοι Έλληνες που έρχονται για το κατσικίσιο κεφαλάκι που σερβίρει μέχρι τις 3 το πρωί η Νιγηριανή Κέιτ σε πήλινα και ξύλινα σκεύη από την πατρίδα της. Σπεσιαλιτέ της, το αφρικανικό τηγανητό ρύζι, η πικάντικη ψαρόσουπα (nsala, fufu) και τα φρέσκα ψάρια από το ενυδρείο της.

 

Περσία
«Αναχίτα»: Χρ. Σμύρνης 3, Χαλάνδρι,
τηλ.: 210-6891222.

Ένας Πέρσης, παντρεμένος με Ελληνίδα, άνοιξε ένα αυθεντικό περσικό εστιατόριο στο Χαλάνδρι και ου έδωσε το όνομα μιας ζωροαστρικής θεότητας του έρωτα και της γονιμότητας. Πέρσες, Γάλλοι, Άραβες, αλλά και πολλοί Έλληνες πια, απολαμβάνουν τα παραδοσιακά περσικά κεμπάπ, ρύζι στον ατμό και σάλτσες με αρωματικά χόρτα από την Περσία. Καθημερινά από τις 1:00 – 16:00 και τα βράδια μετά τις 18:30.

 

Πολωνία
«Δίπορτο»: Λ. Αλεξάνδρας & Θεριανού 12, τηλ.: 210-6435356.

Εδώ και δέκα περίπου χρόνια λειτουργεί το πρώτο ίσως πολωνικό ταβερνάκι της πόλης, που γεμίζει κάθε βράδυ με Πολωνούς και τώρα πια με Έλληνες, Τσέχους και Ρώσους θαμώνες. Εκτός από τη χωριάτικη σαλάτα, όλα τα άλλα πιάτα στον κατάλογό του είναι αυθεντικά πολωνικά. Το καλοκαίρι είναι κλειστό κάθε Κυριακή.

 

Ουκρανία
«Λβυβ»: Μηθύμνης 27Α,
Πλατεία Αμερικής, τηλ.: 210-8659429.

Ένα ωραίο νεοκλασικό φιλοξενεί το ουκρανικό bar-restaurant με πολλά νόστιμα ρωσικά πιάτα. Oι θαμώνες του -Έλληνες, αλλά κυρίως Ρώσοι και Oυκρανοί- δημιουργούν καθημερινά, εκτός από τη Δευτέρα που είναι κλειστό, ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Δημοσιεύθηκε στον Ταχυδρόμο το 2002

Advertisements

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η πυλιατης γεωργιος λέει:

    To θεμα αφορα το εστιατοριο αιθιοπιας ακσουμ,εχει κλεισει 31-12-2007,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s