Γ΄ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ψαροταβέρνα «Πυροφάνι»

στις

 Ψάρι και νοσταλγία

Για τους λάτρεις της ψαροφαγίας, το «Πυροφάνι» είναι το καινούργιο στέκι στο κέντρο της Αθήνας, που θα ευχαριστήσει και τους πιο δύσκολους καλοφαγάδες.

 

Σε ένα στενάκι κοντά στην πλατεία Βικτωρίας υπήρχε παλιότερα ένα πολύ καλό αθηναϊκό εστιατόριο, «Τα τρία αδέλφια». Από τότε, όμως, που έκλεισε, η γύρω περιοχή στερήθηκε εντελώς το καλό φαγητό. Χάρηκα, λοιπόν, πολύ όταν είδα να ετοιμάζεται μια ψαροταβέρνα στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου και Κοδριγκτώνος, γιατί οι προετοιμασίες έδειχναν ότι οι ιδιοκτήτες και επαγγελματίες είναι και μερακλήδες. «Το βράδυ θα πάμε για σαρδέλα στο Πυροφάνι» έλεγε το μήνυμα που μου άφησαν στον τηλεφωνητή μου φίλοι που μένουν στη γειτονιά,  παρεϊστικα, λοιπόν, δοκιμάσαμε την κουζίνα του κι εγώ απαλλάχτηκα από την προκατάληψη, που είχα ανέκαθεν,  ότι δηλαδή στο κέντρο της Αθήνας δεν τρως φρέσκο ψάρι.  Με το που καθήσαμε, ήρθε στο τραπέζι μας ψωμάκι ψητό στα κάρβουνα ραντισμένο με αρωματικό ελαιόλαδο και ρίγανη και ένα θαυμάσιο σπιτικό κρασί. Το προτείνουν ως ροζέ, έχει όμως χρώμα μελί και γεύση που κονιακίζει. «Το λάδι μας και το κρασί μας είναι σπιτικά, τα φέρνουμε από την Καλαμάτα» μας είπε ο ευγενικός σερβιτόρος, που δεν παρέλειψε ακόμη να μας ενημερώσει ότι φροντίζουν να προμηθεύονται την πιο νόστιμη ντομάτα και τα καλύτερα άγρια χόρτα της αγοράς.

Οι σαλάτες ήταν θαυμάσιες, τα λαχανικά όσο πρέπει βρασμένα, και οι σαρδέλες στα κάρβουνα εκλεκτές όπως και ότι άλλο φάγαμε εκείνο το βράδυ στο Πυροφάνι. Τα ψάρια, όλα φρεσκότατα, έρχονται από την Εύβοια. Τα ψαρεύουν ο «Μπαρούς» και ο «Αρχοντας», τα δύο μεγαλύτερα καϊκια της  Καρύστου και ξημερώματα φτάνουν στο Πυροφάνι. Όμως εκτός από τα ψητά στα κάρβουνα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού: ριζότο με γαρίδες και οστρακοειδή, φρέσκο μπακαλιάρο με σπανάκι ή με ντομάτα γλασέ και πατάτες τηγανητές, αστακομακαρονάδες και καραβιδομακαρονάδες ή μακαρονάδες με θαλασσινά. Το δικό μου αγαπημένο πιάτο, που το παραγγέλνουμε τακτικά και στο σπίτι αφού το Πυροφάνι έχει και delivery, είναι οι σπιτικές ταλιατέλες με χταπόδι. Η συνταγή είναι της κυρίας Φούλης Δημητρίου –θυμόσαστε την καλή τραγουδίστρια του λαϊκού μας τραγουδιού;-  που είναι πολύ πιθανό να τη συναντήσετε κάποιο βράδυ αφού το μαγαζί ανήκει στον σύζυγό της.

 

Info

«Πυροφάνι», 3ης Σεπτεμβρίου 130 & Κοδριγκτώνος,  ανοικτά καθημερινά από τις 11:30 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, κρατήσεις: 210-8233052, διανομή: 210-8233059

 

ΣΥΝΤΑΓΗ

Ταλιατέλες με χταπόδι

Υλικά για 4 άτομα

 

1 χταπόδι τουλάχιστον 1 κιλό

1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι

4 μεγάλες γινωμένες ντομάτες

1 ματσάκι μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι

1 πακέτο ταλιατέλες

Πλένουμε καλά το χταπόδι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρασί. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα, μέχρι να μαλακώσει τελείως. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε με το λάδι, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες,  τις τρίβουμε στον τρίφτη και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι. Όταν βράσει η σάλτσα ρίχνουμε το χταπόδι που έχουμε εντωμεταξύ κόψει σε μικρά κομμάτια, το κρασί  μέσα στο οποίο το βράσαμε, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και αλατοπίπερο. Μόλις πάρει βράση, βγάζουμε το χταπόδι με μια τρυπητή κουτάλα, προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε τις ταλιατέλες. Όταν είναι έτοιμες, ρίχνουμε πάλι το χταπόδι, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

(Τετάρτη, 25 Μαϊου 2005)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s