ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ – «Γαλάζια Χύτρα»

στις

Η χύτρα του καλοκαιριού

 

Στο ξύλινο ντεκ της «Γαλάζιας Χύτρας» στο Λαγονήσι, θα απολαύσετε τη δημιουργική κουζίνα του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, που αναδομεί με έμπνευση πατροπαράδοτες ελληνικές συνταγές.

 

 

Τη βραδειά που πήγαμε στο Λαγονήσι, το καλοκαίρι ήταν στο φόρτε του και η ατμόσφαιρα στην Αθήνα αποπνικτική. Το πολιτισμένο περιβάλλον, όμως,  της «Γαλάζιας Χύτρας» και φυσικά το εξαιρετικό φαγητό, πραγματικά, μας αποζημίωσαν! Το εστιατόριο, χτισμένο με πέτρα, ξύλο και απλές γεωμετρικές γραμμές, διαθέτει ένα ξύλινο ντεκ που αγγίζει το νερό –σας προειδοποιώ ότι θα δυσκολευτείτε αν φορέσετε γόβες στιλέτο! Η «Γαλάζια Χύτρα» βρίσκεται μέσα στο ιδανικό θέρετρο Grand Resort Lagonissi και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών εξπέρ του ευ ζην: Ο Απόστολος Τραστέλης, ιδιοκτήτης της Σπονδής και της Χύτρας και ο ομιλος Μαντωνανάκη έδεσαν τις απλές γραμμές με την κομψότητα του χώρου ενώ ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης δημιουργεί καθημερινά, τις μοναδικές γευστικές του προτάσεις.

Ο Μπαξεβάνης παίζει και πάλι στην κουζίνα της Γαλάζιας Χύτρας με πεντανόστιμα υλικά και πατροπαράδοτες ελληνικές συνταγές και χρησιμοποιεί όπως πάντοτε τα αγαπημένα αρωματικά χόρτα της ελληνικής γης.  Δίπλα στη θάλασσα, λοιπόν, ακούγοντας μόνον τον ήχο του νερού –στα συν του χώρου είναι και η απουσία της μουσικής, που αλλού μας βασανίζει- δοκιμάσαμε εξαιρετικά πιάτα, όπως βλήτα με μυδοπίλαφο και γεμιστό καλαμαράκι με μάραθα, φιλέτο από αρνάκι με πληγούρι, κεμπάπ από στήθος κόκορα με άρωμα πορτοκάλι, πικάντικη σάλτσα πιπεριάς και ξινούτσικο γιαούρτι, σφυρίδα ποσέ σε ζωμό από φασόλια, σπανάκι και βασιλικό και το κορυφαίο: φρέσκο μπακαλιάρο με ρεβύθια, ελαφριά σκορδαλιά και στίφνο, που συνοδεύτηκαν όλα από μια εξαιρετική επιλογή ελληνικών και ξέων κρασιών. Εξίσου δελεαστικές ήταν και οι προτάσεις των γλυκών. Είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε τραγανό μπακλαβά   με μήλο, αποξηραμένα φρούτα, σάλτσα καραμέλα και παγωτό βανίλια με ελαιόλαδο, φοντάν σοκολάτας με παγωτό βανίλια και μους τυριού με καραμελωμένες φράουλες… Εσείς τι προτιμάτε;

 

Ινφο

«Γαλάζια Χύτρα», Grand Resort Lagonissi, 40ο χλμ Αθηνών – Σουνίου, κρατήσεις: 22910-76000, τιμή: 50 ευρώ, το άτομο χωρίς κρασί.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ

Μπακαλιάρος με ρεβύθια, ελαφριά σκορδαλιά και στίφνο

Υλικά για 4 άτομα

1 ματσάκι στίφνο

1 κρεμμύδι

1 πορτοκάλι

½ ντομάτα

2 πατάτες

3 σκελίδες σκόρδο

λίγους στήμονες σαφράν

10 γρ πουρέ καφτερής πιπεριάς (θα το βρείτε σε αραβικά μπακάλικα)

100γρ ελαιόλαδο

100γρ ρεβύθια

1000-1200γρ μπακαλιάρο φρέσκο

αλάτι, πιπέρι

 

Πλένω και καθαρίζω το στίφνο (αν θέλω προσθέτω και μερικά βλήτα) και το σωτάρω με λίγο ελαιόλαδο, κρεμμύδι τριμμένο και ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτω το χυμό του πορτοκαλιού, λίγο ξύδι και τη ντομάτα τριμμένη.

Καθαρίζω και βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και τις βάζω στο μίξερ μαζί με το σαφράν,  τον πουρέ της  πιπεριάς, τις σκελίδες του σκόρδου που έχω εντωμεταξύ λιώσει στο γουδί, προσθέτοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει μια ελαφριά σκορδαλιά.

Βράζω τα ρεβύθια, τα σουρώνω και τα ρίχνω στη σκορδαλιά που πρέπει να είναι αραιή.

Μισοβράζω τον μπακαλιάρο σε γάλα με σκόρδο, πράσο και κρεμμύδι ή τον τηγανίζω.

Σερβίρω σε κάθε πιάτο το στίφνο απλώνω επάνω λίγη σκορδαλιά με ρεβύθια και από πάνω ένα κομμάτι ψαριού.

 

(Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2005)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s