ΓΙΑΝΤΑΗΣ – εστιατόριο στο Μεταξουργείο

στις

Γεύση παλιάς και Νέας Αθήνας

 

Στην πλατεία Αυδή του Μεταξουργείου, στην νεωτεριστική ταβέρνα του «Γιάνταη» οι νύχτες της Αθήνας περνάνε πιο ευχάριστα με έθνικ μουσικές, ωραία φαγάκια και θέα το νοσταλγικό σκηνικό της παλιάς πόλης. 

 

Η γειτονιά γύρω από την πλατεία Αυδή είναι μια από τις πιο παλιές της Αθήνας, την πλατεία, όμως, δεν θα τη βρείτε σε παλιότερους χάρτες της περιοχής αφού δημιουργήθηκε μόλις πριν από 5-6 χρόνια.  Η περιοχή άρχισε να ξαναγιεννέται, από τότε που εγκαταστάθηκαν τα πρώτα μπαρ στην οδό Γιατράκου και λίγο πιο πάνω η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και το Θέατρο της Αννας Βαγενα.  Ακριβώς επάνω στην πλατεία, στη γωνία Λεωνίδου και Γιατράκου με ωραία θέα στην παιδική χαρά και τα παλιά κτίρια του απέναντι δρόμου, ο Βαγγέλης και ο Μάκης Γιάνταης έφιαξαν τον «Γιάνταη» μια ταβέρνα μίνιμαλ αισθητικής αλλά πληθωρικών γεύσεων. Στο μαγαζί που ανοίγει στις 5 το απόγευμα νιώθεις σαν στο σπίτι σου και συχνά τα βράδια οι πελάτες γίνονται όλοι μια παρέα. Μια μεγάλη βεράντα με ξύλινο ντεκ από ανοιχτόχρωμο τικ και παρτέρια με αρωματικά φυτά δημιουργούν ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον στην πρόσοψη του μαγαζιού που βλέπει στην πλατεία και όταν το φεγγάρι ανατέλλει πάνω από τις παλιές σκεπές με τα ακροκέραμα, οι βραδιές στου «Γιάνταη» είναι αλήθεια μαγικές. Θα ακούσετε έθνικ μουσικές, τζαζ και έντεχνα, και αν είστε τυχεροί μπορεί να πέσετε σε παράσταση καραγκιόζη ή προβολές ταινιών μικρού μήκους. Αυτό όμως που θα ευχαριστηθείτε είναι σιγουρα το φαγητό που ετοιμάζει στην ανοικτή κουζίνα του ο Μάκης.

Δοκιμάστε για πρώτο φτερούγες από κοτόπουλο, ντοματοκεφτέδες, μπουρεκάκια μελιτζάνας και αγγιναράκια στη σχάρα, γλώσσα μοσχαρίσια, κοτόπουλο σαγανάκι με λευκή σάλτσα, ζουμερά κεφτεδάκια από κοτόπουλο, τη σαλάτα του Γιάνταη με φρέσκα μανιτάρια, καρύδι, λιαστή ντομάτα μελόξυδο και ζουμί φράουλας,  ωραίες μακαρονάδες, φιλέτα και ψαρονέφρι, αφήστε όμως οπωσδήποτε χώρο για γλυκό στο τέλος! Ο Μάκης φιάχνει ωραίες γρανίτες,  υπέροχο σουφλέ μαστίχας ή σοκολάτας και ένα πολύ δροσερό γλυκό με δαμάσκηνα, σαντιγί γιαουρτιού και καρύδι.

 

Ινφο

Γιάνταη, Λεωνίδου 31 & Γιατράκου, Μεταξουργείο, τηλ: 210-5238812, Κλειστά τις Τρίτες. Τιμή: Από 18-25 ευρώ

 

ΣΥΝΤΑΓΗ

Αρνάκι του αμπελουργού

Υλικά για 4 άτομα

800γρ αρνί μπούτι χωρίς κόκκαλα (με κόκκαλα ζυγίζει 1,5-2κιλά)

1 καρότο\

1 κρεμμύδι

½ μάτσο άνιθο

2 σκελίδες σκόρδο

αλάτι, πιπέρι

20 αμπελόφυλλα

2 λαδόκολες

Για τη σάλτσα

Τα κόκκαλα από το μπούτι

½ κρεμμύδι

½ ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο

1 ποτηράκι λευκό κρασί

1 ποτηράκι χυμό λεμονιού

2κ.σ. κρέμα γάλακτος

 

Ανοίγουμε το κρέας, το χτυπάμε και το αλατοπιπερώνουμε. Ψιλοκόβουμε το άνιθο, κόβουμε το καρότο σε λεπτά μπαστουνάκια και το κρεμμύδι σε φετούλες, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα απλώνουμε πάνω στο κρέας. το τυλίγουμε κατόπιν σε ρολό και το καλύπτουμε σφικτά με τα αμπελόφυλλα όπως τα ντολμαδάκια. Το τυλίγουμε στη συνέχεια με τη λαδόκολλα, το δένουμε με σπάγγκο και το βάζουμε σε ταψί με νερό. Ψήνουμε το μπούτι στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180-200ο για 1-1 ½ ώρα. Οσο ψήνεται παρακολουθούμε το νερό και προσθέτουμε αν έχει εξατμιστεί. Εντωμεταξύ, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το λάδι και τα κόκκαλα. Όταν σοταριστούν  σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι, αλατοπιπερώνουμε  και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Βράζουμε για περίπου μία ώρα,  σουρώνουμε κατόπιν το ζωμό σε λεπτή σίτα, τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσζει ελαφρά η σάλτσα. Σερβίρουμε το αρνάκι σε πιατέλα κομμένο σε 4-8 κομμάτια, το περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψιλοκομμέμο άνιθο ή ρίγανη προαιρετικά. Συνοδεύουμε το φαγητό με πατατούλες φούρνου ή βραστά λαχανικά εποχής.

(Τρίτη, 11 Ιουλίου 2006)

Advertisements

2 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η MariaBi λέει:

    πολύ ωραίο το άρθρο σου για του Γιάνταη. Μου άρεσε και μου άνοιξε την όρεξη.

    1. Ο/Η kikitri λέει:

      Γεια σου Μαρία, δεν έχουμε παρά να το κανονίσουμε και να πάμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s