ΚΟΛΩΝΑΚΙ – delikatessen «Petit Gourmand»

στις

Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της γαλλικής γαστρονομίας

 

Εχεις σκεφτεί ποτέ πόσα πράγματα -από αυτά που αρέσουν σε έναν πραγματικό «μικρό λιχούδη»- μπορούν να χωρέσουν σε ένα λιλιπούτειο μαγαζί; Η απάντηση είναι πολλά, πάρα πολλά -αλλιώς δεν θα λεγόταν έτσι:«Petit Gourmand»

 

Προσέξτε τη διαφορά: «άλλο γκουρμέ κι άλλο γκουρμάν» μας έλεγε η καθηγήτρια των γαλλικών και βέβαια είχε δίκιο.  Γκουρμέ, λοιπόν, είναι ο καλοφαγάς αυτός που ξέρει να τρώει καλά και να απολαμβάνει το φαγητό του, ενώ γκουρμάν είναι ο λιχούδης… Ενας τέτοιος λιχούδης, που τρελλαίνεται  για τις μικρές και τις μεγάλες πολυτέλειες της γαλλικής γαστρονομίας ήταν από μικρός, ο νεαρός Σταύρος Ηλιόπουλος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παρίσι και πρόσφατα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να μυήσει και μας στα μυστικά της.  Το Petit Gourmand, το μικροσκοπικό ντελικατέσεν που άνοιξε ο Σταύρος, στο Κολωνάκι (Αναγνωστοπούλου 8, Κολωνάκι, 2103614963) , ξεχειλίζει από λιχουδιές’ Τα ψυγεία του κρύβουν πολύτιμα αγαθά, που έρχονται κάθε βδομάδα από τη Γαλλία με Fedex, για να διατηρούν την φρεσκάδα τους όπως προστάζουν άλλωστε οι παραγωγοί τους. Εδώ θα βρείτε–κατ’αποκλειστικότητα- όλα τα προϊόντα του μυθικού οίκου Πετροσιάν, που έγινε διάσημος στο Παρίσι για το χαβιάρι του αλλά και για τον σολομό Νορβηγίας σε φιλέτο και «κοπής του Τσάρου», μαριναρισμένο με βότανα ή φυσικό με μπαχαρικά.

Τα τυριά του είναι από το τυροκομείο της Marie Quatrehomme -το καλύτερο του Παρισιού-  που  προμηθεύει το Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο.  Maitre fromageur affineur, η μαντάμ Κατρόμ διαλέγει τα τυριά της από εκλεκτούς παραγωγούς και τα «ωριμάζει» η ίδια, αφού ξέρει πότε είναι στην καλύτερη εποχή τους. Στο θα βρείτε δεκατρία, συνολικά, κορυφαία γαλλικά τυριά ανάμεσά τους καμαμπέρ και Μπριγιά – σαβαρέν Νορμανδίας, κατσικίσιο Βαλενσέ και κατσικίσιο Σαιν Μαρέ ντε Τουραίν από την κεντρική Γαλλία, αγελαδινό Σαούρς από τη Βουργουνδία και σκληρό κίτρινο Beaufort de Savoie από τις Αλπεις. Στα ράφια του Petit Gourmand θα βρείτε, ακόμη, τα πιο αντιπροσωπευτικά υλικά της γαλλικής κουζίνας, μια μικρή αλλά πολύ δυνατή επιλογή κρασιών από μικρούς και μεγάλους οίκους του Μπορντώ και της Βουργουνδίας,  τις εκλεκτές σαμπάνιες De Sousa,τα συνοδευτικά μπισκοτάκια Fossier αλλά και τις μαντλέν de Commercy  που φιάχνονται κατόπιν παραγγελίας και φθάνουν επίσης με κούριερ στο μαγαζί.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

Πώς το τρώτε το τυρί σας;

Ρακλέτ: Γίνεται με κομμάτια από κίτρινα τυριά τύπου κοντέ, μποφόρ ή γραβιέρα που ζεσταίνονται στη φωτιά και σερβίρονται στο πιάτο λιωμένα απαλά μαζί με πατατούλες βραστές, πίκλες, αγγουράκια τουρσί, και φρέσκια ντομάτα ή και αλλαντικά αν τα αγαπάτε.

Με κρασί: Συνήθως τα τυριά ταιριάζιουν άριστα με τα κρασιά που παράγονται στην ίδια περιοχή, υπάρχει, όμως ένας  ακόμη γενικός κανόνας που λέει ότι:

·        Τα κατσικίσια τυριά πίνονται με λευκά κρασιά

·        Τα αγελαδινά μαλακά τυριά με κόκκινα

·        Τα σκληρά ελβετικά τυριά με γλυκά κίτρινα ή λευκά κρασιά

 

Τυρί και ψωμί

·        Η μπαγκέτα ταιριάζει με όλα τα γαλλικά τυριά, προτιμήστε τη όμως με τα μπρι και γενικά τα μαλακά τυριά

  • Το χωριάτικο και το πολύσπορο ταιριάζουν με όλα τα γαλλικά τυριά
  • Το ψωμί με το καρύδι συνοδεύει πολύ ωραία τα κίτρινα όπως το κοντέ. Γενικά όσο πιο σκληρό είναι ένα τυρί τόσο πιο κοντά στη γεύση του είναι το πολύσπορο και το ψωμί με καρύδια.

 

Μαρμελάδα με τυρί

  • Μαρμελάδα μήλου με καμαμπέρ, μπρι, κοντέ και μποφόρ
  • Μαύρο κεράσι με κατσικίσια τυριά
  • Βερύκοκο με κατσικίσιο και Μυνστερ
  • Ροδοπέταλα με καμαμπερ
  • Σύκο ή μήλο με κίτρινα, κοντέ και τομ ντε σαβουά
  • Φρούτα του δάσους με ροκφόρ, καμαμπέρ και μπλου

(Τετάρτη, 3 Μαϊου 2006)

                 

Advertisements

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Betty λέει:

    Ακούγεται πολύ ωραίο. Θ α θυμηθώ να κάνω μία επίσκεψη!!!!θενκσ!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s