Στοά Σπυρομήλιου ή City Link

στις

Η Αθήνα ποτέ δεν ήταν τόσο λαμπερή

 

Στοά Σπυρομήλιου και τώρα City LinkΑπό την ημέρα που άρχισε να λειτουργεί και πάλι το «Παλλάς» και το κοινό του μαζί με την πελατεία του “Clemente VIII” και του “Pasaji” να πλημμυρίζουν τον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου και τη στοά του City Link –η στοά Σπυρομήλιου για τους παλιούς- κάτι άλλαξε στο κέντρο!

 

Όταν έκλεισαν το καφέ Μπραζίλιαν και το ζαχαροπλαστείο του Ζωναρά στη Βουκουρεστίου -τα δύο ιστορικά στέκια που στεγαζόντουσαν στο  εξαιρετικό κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού-  μελαγχολήσαμε γιατί μαζί τους έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο από την ιστορία της αστικής Αθήνας. Όταν όμως κλείνει ένα κεφάλαιο δεν σημαίνει ότι τελειώνει και η ζωή. Ισα ίσα! Μπορεί μάλιστα το επόμενο να υπόσχεται ακόμα πιο λαμπρές σελίδες. Και είμασταν σίγουροι σχεδόν ότι έτσι θα γίνει από τη στιγμή που μάθαμε οι χώροι αυτοί είχαν την τύχη να περάσουν στην ιδιοκτησία του Βασίλη Προβελεγγιάδη.  Ο νέος ιδιοκτήτης που αντιμετώπισε από την αρχή την αναβίωσή τους ως ένα προσωπικό στοίχημα, αισθητικά τουλάχιστον, το έχει κερδίσει ήδη. Οσοι έχουν περάσει ήδη από το «Clemente VIII» ξέρουν ότι εδώ βρίσκεται το πιο αυθεντικό ιταλικό καφέ της πόλης. Κατ’ αρχάς ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πάπα Κλημέντιου του 8ου που -στα μέσα του 17ου αιώνα- «ευλόγησε» το ρόφημα και το έβγαλε από την παρανομία,  δίκαιο όμως είναι επίσης το το όνομα αυτό γιατί εδώ ο καφές είναι πραγματική ευλογία.  Δίπλα στο εντυπωσιακό έμβλημα του καταστήματος στήθηκε ένα μικρό «εργοστάσιο» για το καβούρδισμα που σχεδιάστηκε ειδικά για το χώρο αυτό, ενώ υπεύθυνος για τα χαρμάνια είναι ένας ειδικός από την Τριέστη με παλιά οικογενειακή παράδοση. Στο Κλεμεντε λοιπόν θα γευτείτε ντελικάτο εσπρέσο, δυνατό ή γκουρμέ, καφέ φίλτρου που σερβίρεται με την ναπολιτάνικη τεχνική αλλά και ένα εκπληκτικό χαρμάνι ελληνικού καφέ. Το σερβίρισμα γίνεται όπως παλιά στο Μπραζίλιαν, σε τραπεζάκι δηλαδή κατόπιν παραγγελίας ή στον πάγκο αν προτιμάτε, που είναι και πιο φτηνά. Τον καφέ θα τον συνοδέψετε αν θέλετε με εκλεκτά κρουασάν, κέικ, γλυκά ή βουτήματα.  Αλλά υπάρχουν και άλλα γκουρμέ μυστικά όπως ας πούμε ένα ποτήρι αφρώδες Prosecco για να συνοδέψει  μερικά λαχταριστά μεζεδάκια μετά το γραφείο ή ένα αυθεντικό Campari για όσους ξέρουν!  Όλα αυτά τα ετοιμάζουν οι ιταλοί μάγειροι και ζαχαροπλάστες του μαγαζιού, που φιάχτηκε για να μας ξυπνήσει όνειρα και αναμνήσεις από τις αγαπημένες μας ιταλικές πόλεις. 

Μέσα στη Στοά Σπυρομήλιου, εντωμεταξύ, δίπλα στο Κλεμέντε, άνοιξε επιτέλους και το Pasaji, ένα μεγάλο εστιατόριο που είναι ανοικτό καθημερινά από τις 11 το πρωί συνεχώς για καφέ και φαγητό, μέχρι after theater δείπνο. Η κουζίνα του προσφέρει πολλές εναλλακτικές «μεσογειακές» προτάσεις πρωτότυπα σερβίρισμένες σε ειδικά  σερβίτσια, ενώ στα βραδυνά ατού του μαγαζιού προσθέστε και τον DJ, που παίζει στις κονσόλες του και τα μεσημέρια του Σαββάτου. Με τούτα και με κείνα πάντως κάτι μου λέει ότι του χρόνου από τούτη εδώ την περιοχή θα θέλουμε να περνάμε καθημερινά.

(Δευτέρα,  11 Δεκεμβρίου 2006)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s