Cook Eat – Το πρώτο interactive εστιατόριο της πόλης

στις

Φρέσκιες ιδέες και ευχάριστες αντιθέσεις

 

Τρως σε ένα περιβάλλον μοντέρνο, χαλαρό και αεράτο. Αν πάλι κάνεις κέφι, στο Cook Eat, μαγειρεύεις εσύ για τους φίλους σου και αυτοί σε βοηθάνε ή σε παρακολουθούν να παίζεις με τις φωτιές και τα τηγάνια σε μεγάλες οθόνες plasma.

 

Στη Νέα Σμύρνη δύσκολα θα κατέβεις για φαγητό αν κάθεσαι στην Αγία Παρασκευή όπως η φίλη μου η Σιμόνη. Την έπεισε όμως ο Γιάννης που θα ερχόταν εκείνο το βράδυ από τη Γλυφάδα, με μια φράση κλειδί και ύφος γεμάτο μυστήριο: «Θα φάμε σπιτικά, θα καθήσουμε αναπαυτικά, θα χαλαρώσουμε και θα γελάσουμε πολύ, στο υπόσχομαι»  Ετσι κι έγινε εκείνο το βράδυ που συναντηθήκαμε πέντε κουρασμένοι άνθρωποι, πλην, όμως, απαιτητικοί και καλοφαγάδες στο «Cook Eat», ένα εστιατόριο γεμάτο φρέσκες ιδέες που ήρθε πρόσφατα να ανανεώσει το γαστρονομικό τοπίο της Αθήνας και ετοιμάζεται ήδη να απογειωθεί.  Ο χώρος και η αισθητική του είναι η πρώτη ευχάριστη έκπληξη που σε περιμένει μόλις φθάσεις. Μια παλιά μονοκατοικία της Νέας Σμύρνης ανακαινίστηκε ριζικά και εξοπλίστηκε με ότι μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία σε χώρους εστίασης. Η ευχάριστη βεράντα με το ξύλινο ντεκ εξοπλίστηκε με έπιπλα μπαμπού ενώ μέσα υπάρχουν επίσης έπιπλα μοντέρνα, ανάλαφρα και εξαιρετικά αναπαυτικά.  Μέσα από τη  διάφανη τετραγωνισμένη πρόσοψη βλέπεις ένα λευκό τοίχο με ανάγλυφες καμπύλες που θυμίζουν  τον κυματισμό της άμμου στον βυθό της θάλασσας -εκεί επάνω προβάλλονται διαδοχικά όλα τα χρώματα της ίριδας και σε ταξιδεύουν στο όνειρο. Αυτή όμως είναι η μία αισθητική πλευρά του εστιατορίου, γιατί υπάρχει μια ακόμη, πιο γήινη και παραδοσιακή, που εκφράζεται τόσο στη ζεστασιά της αίθουσας στο βάθος με τα χρώματα της τερακότας όσο και στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι.

Οι αντιθέσεις, για τις οποίες υπευθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες Μαίρη Γρηγοριάδου-Κουτρούπη και Κώστας Δημητρέλος, δεν σταματούν εδώ αφού και η κουζίνα τους παίζει εξίσου με την παράδοση και το μετα-μοντέρνο. Πρώην νομικός η Μαίρη –η καθαριότητα στην κουζίνα της δεν παίζεται-  πρώην πληροφορικάριος ο Κώστας – οι ηλεκτρονικές σούβλες είναι το δικό του παιχνίδι για τις Κυριακές- ήθελαν να αποφύγουν στο μαγαζί τους όλα αυτά που τους ενοχλούσαν όταν έβγαιναν έξω και το πέτυχαν από την πρώτη στιγμή αφού εκτός των άλλων εγκατέστησαν  τα καλύτερα συστήματα κλιματισμού, εξαερισμού και ηχομόνωσης. Όταν έρθει το φαγητό θα ευχαριστηθείς επίσης είμαι σίγουρη. Δοκίμασε παραδοσιακό κρητικό ντάκο με ντομάτα και ξυνομυζήθρα ή μια ελαφριά και γευστική τάρτα λαχανικών με τυρί Σαν Μιχάλη, πικάντικα κεφτεδάκια σε φωλιά πατάτας και σπιτικό μαστιχωτό πουρέ, γαρίδες τεμπούρα με γλυκόξυνη σάλτσα αλλά και γαρίδες σχάρας –τις φάγαμε και ήταν εξαιρετικές- σε απαλή σάλτσα ούζου και μαραθόρυζας με ρύζι μπασμάτι, σπρινγκ ρολς με χαλούμι και λιαστή ντομάτα και ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού με πέστ και θα με θυμηθείς. Ο κομψός κατάλογος όμως –τυπωμένος σε ρυζόχαρτο- περιλαμβάνει και άλλους απίθανους συνδυασμούς ορεκτικών, ζυμαρικών, σαλατικών και πολλών κυρίως πιάτων. Κι αν τίποτα από όλα αυτά δεν σου αρέσει κάντο! Ζήτα τα υλικά που σε εμπνέουν –τα έχουν όλα πίστεψέ με μέχρι και τα μπαχαρικά  του Ολιβερ σε βαζάκια- και μαγείρεψε! Μόνο άσε λίγο χώρο και για ένα  ανοιξιάτικο γλυκό όπως μους λεμονιού με ελβετικές μαρέγκες και κουλί φρέσκιας φράουλας – …  Κι αν δεν έχεις καθόλου χώρο ξέπλυνε απλά τον ουρανίσκο σου με δροσερό ζελέ σαμπάνιας -γιατί αλλιώς θα χάσεις…

 

Ινφο

Cook Eat, Μεγ. Αλεξάνδρου 74 & Αϊδινίου, Νέα Σμύρνη, καθημερινά ανοικτό από 12 το μεσημέρι.  Για κρατήσεις τηλ: 210-9313108

 

ΣΥΝΤΑΓΗ

Φιλετάκια αρνίσια πανέ σε φυστίκη Αιγίνης με τσάτνεϊ μήλου

 

Υλικά για 2 μερίδες

 

400 γρ. αρνίσιο φιλέτο

2 μεγάλες πατάτες βρασμένες

1 μεγάλο κολοκύθι

80 γρ. φυστίκι Αιγίνης

2 αυγά

2 κ.σ. αλεύρι για πανάρισμα

αλάτι, πιπέρι

2 κ.σ. βούτυρο

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

 

Υλικά για το τσάτνευ

 3 μήλα,

50 γρ ζάχαρη

1κ.σ. ξύδι,

Από 1γρ. σινάπι και κόλιαντρο (σπόρους), και μαύρο πιπέρι σε κόκκους,

1 γρ μπούκοβο

μισό λεμόνι (ξύσμα)

Εκτέλεση

Κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια και τα βράζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με την ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε κάπου κάπου μέχρι να κατεβάσουν τα υγρά τους και να λιώσει η ζάχαρη. Σβήνουμε με το ξύδι,  προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το μήλο και να πάρει την υφή μαρμελάδας. Κατεβάζουμε το τσάτνει από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ψιλοκόβουμε τα φυστίκια στο blender και τα βάζουμε σε ένα πιάτο. Σε ένα άλλο βαθύ πιάτο χτυπάμε ελαφρά τα δύο αυγά  και σε ένα τρίτο βάζουμε το αλεύρι για το πανάρισμα.  Καθαρίζουμε και κόβουμε το φιλέτο σε μικρά κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλετάκια και τα πανάρουμε, περνώντας τα διαδοχικά από αλεύρι, αυγό και φυστίκι.Τα τηγανίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες σε λεπτές φέτες και τις σωτάρουμε στο βούτυρο. Κόβουμε το κολοκύθι σε μπαστουνάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε  ελαφρά σε ελαιόλαδο.

Μοιράζουμε τα φιλετάκια σε δύο πιάτα και τα συνοδεύουμε με τις πατάτες βουτύρου, τα τσιπς κολοκυθιού και το τσάτνει μήλου.

 (Τετάρτη 5 Απριλίου 2006)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s