DE TOUTE FACON / Το μπακάλικο

στις

 

Εδώδιμα και «αποικιακά»

 Το «De toute facon/Το μπακάλικο» είναι το πρώτο multistore της Αθήνας. Ανοιξε πριν από τρεις μήνες στα σύνορα Εξαρχείων και Κολωνακίου με εκλεκτά προϊόντα για το τραπέζι, αλλά και φαγητό για απαιτητικούς.

  Είναι μπακάλικο όνομα και πράγμα και στα ράφια του υπάρχουν κρασιά, λάδια, μουστάρδες, ξύδια, μπαχαρικά, χυμοί, μαρμελάδες, μπισκοτάκια, καραμέλες, αλλά ακόμη και σκεύη για το τραπέζι και στο ψυγείο του εκλεκτά τυριά και αλλάντικά. Η ιδέα ήταν του Eric Artigaud που έχει και το κομψό De toute facon της Βουκουρεστίου. Πραγματοποιώντας την ο εμπνευστής της που γεννήθηκε στο Μαρόκο από γάλλο πατέρα και Μυτηλινιά μητέρα αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό τις μεσογειακές του καταβολές. Στο Μπακάλικο, λοιπόν, που είναι καθημερινά ανοικτό από τις 10 το πρωί μέχρι τα μεσάνυκτα και ακόμη πιο αργά τα Σαββατοκύριακα, μπορεί να βρει κανείς εκλεκτά γαλλικά και ελληνικά προϊόντα στις καλύτερες δυνατές τιμές για να τα καταναλώσει …επι τόπου ή να τα πάρει για το σπίτι: ένα ούζο Πιτσιλαδή, ας πούμε, ή μια σαμπάνια, φουαγκρά και δύο κατσικίσια τυράκια που δεν υπάρχουν αλλού, αλλά και ζυμαρικά της Τήνου,αυγοτάραχο τρικαλινό και μαρμελάδα σύκο.

 Τα γαλλικά προΪόντα εισάγονται αποκλειστικά αφού επιλεχθούν  από τον Ερίκο και τον αδελφό του που ζει στο Παρίσι. Ταυτόχρονα τα δύο αδέλφια εξάγουν ελληνικά προίόντα όπως το εκλεκτό παρθένο αγουρέλαιο της Μυτιλήνης, λαδοδύρι,  που το χρησιμοποιούν διάσημοι γάλλοι σεφ και εκτός από το Μπακάλικο πουλιέται επίσης στα γαλλικά καταστήματα Beaumarche και Gallerie Lafayette Gourmet.  Όλα τα υλικά που πουλιούνται στο Μπακάλικο εξάλλου αξιοποιούνται ιδανικά στην κουζίνα του από τον νεαρό Κωνσταντινοπολίτη σεφ  Κωνσταντίνο Μπουγιουκντολαπτσή που έχει “εμμονή” με τα γλυκά.  Στον κατάλογο υπάρχουν λίγα μόνο πιάτα που περιλαμβάνουν σαλάτες, σούπες, όσπρια και ωραία σάντουιτς, γιατί το σκεπτικό του είναι  αυτό του παλιού παραδοσιακού μπακάλικου, που –στο υπόγειό του συνήθως- είχε ούζο ή κρασί και οπωσδήποτε μεζέ!

  Info

De toute facon/Το μπακάλικο, Σκουφά 48, Κολωνάκι, τηλ: 210-3625700, fax: 210-3625755, e-mail: bakaliko@otenet.gr

  

 

 

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

1) Crème Brulée Espresso

Υλικά για 8 μερίδες

500ml γάλα πλήρες

500ml κρέμα γάλακτος

12 κρόκοι

1 φλυτζάνι (100ml) espresso

1 σφηνάκι Tia Maria ή άλλο λικέρ καφέ

100γρ ζάχαρη

1 λοβό βανίλιας

8 κουταλάκια καστανή ζάχαρη

Βάζουμε την κρέμα και το γάλα σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά . Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ζάχαρη και τη βανίλια αφού την ανοίξουμε στη μέση με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Ταυτόχρονα χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Μόλις το γάλα αρχίσει να φουσκώνει προσθέτουμε τον καφέ και το λικέρ και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σουρώνουμε το μείγμα σε τρεις δόσεις μέσα στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς και το μοιράζουμε την κρέμα σε 8 πυρίμαχα μπολάκια. Τοποθετούμε τα μπολάκια σε bain marie (ένα ταψάκι με νερό) και ψήνουμε τις κρέμες σε προθερμασμένο φούρνο στους 140ο Κελσίου για 30-40 λεπτά. Όταν κρυώσουν βάζουμε τις κρέμες στο ψυγείο και τις αφήνουμε τουλάχιστον 1-2 ώρες. Λίγο πριν από το σερβίρισμα πασπαλίζουμε την επιφάνεια της κρέμας με ένα κουταλάκι καστανή ζάχαρη και βάζουμε τα μπολ σε προθερμασμένο γκριλ για πέντε λεπτά μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια.

  

2) Μους σοκολάτα πορτοκάλι

Για 8 άτομα

Χυμός 3 πορτοκαλιών

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

500 γρ κουβερτούρα 70%

1 λοβό βανίλιας

6 κρόκους

7 κουταλάκια ζάχαρη

1 σφηνάκι Grand Marnier κίτρινο

500ml κρέμα γάλακτος

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί και την αφήνουμε στο ψυγείο. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε bain marie ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους επί 2-3 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το περιεχόμενο της βανίλιας, τη ζάχαρη και το ξύσμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα.

Ζεσταίνουμε το χυμό του πορτοκαλιού μαζί με το λικέρ και μόλις πάρει βράση το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει πηκτή κρέμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, τέλος ρίχνουμε και την σαντιγί συνεχίζοντας να ανακατευουμε με τη σπάτουλα. Όταν ενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά βάζουμε τη μους σοκολάτας στο ψυγείο. Τη σερβίρουμε με κρεμ ανγκλεζ ή λεπτές φέτες γλυκό πορτοκάλι.

(Τετάρτη,  14 Ιανουαρίου 2004)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s