PARIS JE T’AIME – Rue Cler & Muffetard

στις

ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ (long) WEEK END ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ και στα περίχωρα.

Αυτή τη φορά δεν θέλαμε να μπούμε σε μουσεία ή γκαλερί. Προτιμήσαμε να κάνουμε βόλτες, να πιούμε ανέμελους καφέδες, να φάμε όσα περισσότερα κρουασάν μπορούμε και να περπατήσουμε στην εξοχή.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σουλατσάραμε στη rue Cler και στη Mouffetard, πεταχτήκαμε στο Ile St Louis για παγωτό στου Berthillon και στο Marais για φαλάφελ (ατυχήσαμε όμως γιατί ήταν ημέρα Σάββατο και το διάσημο As du Falafel – εβραϊκόν γαρ, ήταν κλειστό). Πήγαμε μετά στις Βερσαλλίες (Versailles), στο Φοντενμπλώ (Fontainebleau) και στη Μπαρμπιζόν (Barbizon) και την άλλη μέρα τραβήξαμε βόρεια για να δούμε την Ντωβίλ – Τρουβίλ(Dauville- Trouville) και το υπέροχο Ονφλερ ( Honfleur).
Αν πάρεις την πρωϊνή πτήση της Air France από τον Ελ. Βενιζέλο στις δέκα και μισή θα έχεις φτάσει στο Παρίσι και η μέρα θα είναι ολόκληρη μπροστά σου. Εμείς φύγαμε την περασμένη Παρασκευή (30/05/08 και γυρίσαμε το βράδυ της Δευτέρας 02/06/08) το πρωί και είμαστε τόσο ανυπόμονοι να φτάσουμε στην αγαπημένη πόλη που δεν δώσαμε καν τις αποσκευές μας. Φορτωθήκαμε τα σακίδια και τα στριμώξαμε κάτω από το κάθισμα για να μη χάσουμε ούτε λεπτό στο αεροδρόμιο. Ο καιρός ήταν πολύ καλός, ήλιος δεν βγήκε βέβαια τις τέσσερις μέρες που μείναμε στη Γαλλία, ούτε και βραχήκαμε όμως. Με το που φτάσαμε, αφήσαμε τα πράγματά μας στο ξενοδοχείο και ξεκινήσαμε τις βόλτες. Μέναμε στο Petit Manoir, που υποτίθεται ότι είναι recommendé και 4 αστέρων, τώρα πώς τα πήρε τι να σου πω… Δεν σου το συστήνω –αν και είναι σε πολύ βολικό σημείο- γιατί δεν έχει καμμιά σχέση με αυτό που θα δεις στην ιστοσελίδα του: http://www.petitmanoir.com Οταν ξαναείδαμε τις φωτογραφίες καταλήξαμε ότι είχε πολύ καλό φωτογράφο, τα χρώματα είναι τα ίδια αλλά ο χώρος δείχνει απείρως πιο μεγάλος. Το δωμάτιό μας ήταν τόσο μικρό που με έπιανε ταραχή. Το μέγεθος μπορείς και να το παραβλέψεις βέβαια και θάχεις δίκιο, ούτε το πρώτο είναιούτε το τελευταίο ξενοδοχείο στο Παρίσι με μικρά δωμάτια, αλλά στο κρεβάτι τα πόδια σου θα περισσεύουν αν έχεις ύψος πάνω από 1,80 και αν παθαίνεις κλειστοφοβία δεν είναι να κατέβεις στην αίθουσα του πρωϊνού που βρίσκεται σε ένα μικρό υπόγειο μπουντρούμι – ο Γιάννης λέει ότι εκεί κάνανε βασανιστήρια τα SS. Ο καφές -ένα μαύρο ζουμί ήταν- δεν πινόταν και το πρωϊνό –αμερικάνικο υποτίθεται- δεν τρωγόταν, ούτε καν τα κρουασάν. (Σε ενημερώνω εντωμεταξύ ότι στο Παρίσι και να ψάξεις, με δυσκολία θα βρεις κακό κρουασάν) Εγώ μια φορά κατέβηκα στο μπουντρούμι και είπα άσε καλύτερα, πίναμε καφέ έξω. Ο Γιάννης άφησε μισό ψωμάκι μέσα στο καλαθάκι και την άλλη μέρα το πρωί που κατέβηκε, το καλαθάκι ήταν μεν γεμάτο αλλά είχε και το μισό ψωμάκι από την προηγουμένη. Τι άλλο να σου πω; Αρκετά ασχολήθηκα μαζί του αλλά για να μην είμαι άδικη να συμπληρώσω και κάτι καλό για το ξενοδοχειάκι: είναι καθαρό και ο ιδιοκτήτης, που είναι έλληνας παρακαλώ και πρόθυμος για κουβεντούλα, είναι στα υπέρ του αν δεν μιλάς γαλλικά ή αγγλικά.

ΦΑΓΑΜΕ ΚΑΛΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ:
• Evi – Evane (10, rue Guisarde, 75006 Paris): Ναι καλά το κατάλαβες είναι ελληνικό (Ευοί – ευάν θα το γράφαμε εμείς) και βρίσκεται στην καρδιά του Saint Germain des Prés πίσω από τον Αγιο Σουλπίκιο. Θα μου πεις «καλά πήγες στο Παρίσι για να φας σε ελληνικό εστιατόριο;» και θα σου απαντήσω «ναι και καλά θα κάνεις να πας και συ όταν βρεθείς εκεί κοντά» γιατί φάγαμε πολύ καλά και το περιβάλλον δεν έχει καμμιά σχέση με το ελληνικόν κιτς που είναι τόσο δημοφιλές στο εξωτερικό, ξέρεις τώρα με τους Παρθενώνες και τη λοιπή διακόσμηση που έχεις δει και στο «Γάμος αλά Ελληνικά». Το Evi Evane είναι ένα μικρό μαγαζί σε ένα πολύ παλιό κτίριο με ξύλινα δοκάρια στους τοίχους και απλή διακόσμηση. Το έχουν δύο αδελφές η Μαρία και η Ντίνα Νικολάου –η γνωστή μαγείρισσα που βλέπεις και στον “Πρωϊνό Καφέ”, έχει γράψει καλά βιβλία μαγειρικής, διδάσκει και στη σχολή Chef d’ Oeuvres. Η Μαρία σερβίρει μεσημέρι βράδυ (το εστιατόριο είναι κλειστό την Κυριακή) και η Ντίνα πηγαίνει τα Σαββατοκύριακα και επιμελείται τις συνταγές. Φάγαμε κάτι εξαιρετικά καλιτσουνάκια, ένα «πειραγμένο» ατομικό μουσακά με λιωμένο τυρί αντί για μπεσαμέλ, σουβλάκι και κοκκινιστό και στο τέλος μια ωραία κρέμα μαστίχα και ξερά σύκα γεμιστά με κρέμα φρέσκου τυριού. Υπήρχαν βέβαια και τα κλασικά, μπακλαβάς και γλακτομπούρεκο, αλλά είπαμε να τα αφήσουμε για καμμιά άλλη φορά, όταν θα μας έχει λείψει πολύ η Ελλάδα.
• La Maison de l’Aubrac (37, rue Marbeuf, 75008 Paris): Θα το βρεις πολύ εύκολα γιατί η Marbeuf είναι κάθετος της Champs Elysées 2-3 δρόμους μετά την Ave George V αλλά θα σου πρότεινα να μην πας αν είσαι χορτοφάγος, δεν θα βρεις τίποτα για να χορτάσεις. Δεν θα ευχαριστηθείς ούτε αν θέλεις το φιλέτο σου καλοψημένο. Αν όμως σ’αρέσει το ταρτάρ και τα ψητά σενιάν εδώ θα τα απολαύσεις γιατί το κρέας είναι από σπίτι, έρχεται κατευθείαν από το φημισμένο οροπέδιο του Aubrac. (Αν θέλεις να δεις ολόκληρο τον κατάλογο του εστιατορίου μπες στην ιστοσελίδα: www.maison-aubrac.com.) Να σου πω ακόμη ότι είμαστε δύο άτομα και πληρώσαμε 63 ευρώ, pas mal ε; αν σκεφτείς ότι παραγγείλαμε δύο ποτήρια κόκκινο κρασί (Castello 06), ένα μπουκάλι νερό, μια σαλάτα Cesar -τεράστια και πολύ νόστιμη- μια Trilogie de boeuf -είχε και ταρτάρ- και ένα Mac Aubrac -μα καλά θα μου πεις τώρα και θάχεις δίκιο, πήγες στο καλύτερο Παριζιάνικο εστιατόριο για κρέατα και έφαγες χάμπουργκερ! Και θα σου απαντήσω ναι γιατί αυτό  ήθελε ο άνθρωπός μου που ξίνισε και τα μούτρα γιατί το μπιφτέκι του ήταν ρόζ στη μέση, δηλαδή όχι τόσο καλά ψημένο όσο θα το ήθελε, παραδέχτηκε όμως ότι ήταν νοστιμώτατο… 

• Brasserie Les Vapeurs, Trouville-sur-Mer (160 Bd Fernand Moureaux): Είναι η καλύτερη –και διασημώτερη- μπρασερί της Τρουβίλ, μάλιστα δεν είναι καθόλου απίθανο στο διπλανό σας τραπεζάκι να τρώει κάποιος διάσημος σταρ. Εμένα δεν μου έχει τύχει, βέβαια, -ένας νεαρός γιαπωνέζος κάθισε δίπλα μου που πότιζε την γαλλίδα φίλη του σαμπάνια ενώ έτρωγαν κάτι τεράστια στρείδια και στο τέλος πλήρωσαν μισά – μισά, αυτός cash και αυτή με κάρτα το δικό της μερίδιο, μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιαυτό το αναφέρω, κατάλαβες τώρα- αλλά μια φίλη μου είπε ότι έτρωγε με τον Χάρισον Φόρντ και την παρέα του σε απόσταση αναπνοής. (Εχεις να ελπίζεις δηλαδή). Το Les Vapeurs βρίσκεται στο λιμάνι ακριβώς απέναντι από την ψαραγορά –αυτό τον καιρό ανακαινίζεται και δυστυχώς ήταν κλειστή, πριν από μερικά χρόνια, όμως, είχαμε αγοράσει ωραίες σάλτσες και ψαρόσούπες σε μπουκάλι. Λειτουργεί συνεχώς από το 1927 – στην αρχή ήταν ταπεινό καφέ διάβασα κάπου- αλλά τώρα έχει και ένα αδελφάκι, το πλαϊνό εστιατόριο Les Voiles, όπου θα απολαύσεις ακριβώς τις ίδιες λιχουδιές, δηλαδή εξαιρετικά μύδια (11 ευρώ η μερίδα!), στρείδια και λοιπά οστρακα, και πολύ φρέσκα ψάρια, άπαντα από τις ακτές της Νορμανδίας. Θα σας προτείνουν επίσης ένα σεβαστό κατάλογο με κρασιά, εμείς προτιμήσαμε ένα λευκό Macon χύμα, που ταιριάζει πολύ με τα ψαρικά. Να επισημάνω ότι αυτή τη φορά έφαγα την καλύτερη σαλάτα Νισουάζ της ζωής μου με φρεσκομαγειρεμένο τόνο και όχι από κονσέρβα, όπως συνηθίζουν στα πέρισσότερα εστιατόρια και ένα εξαιρετικό φιλέτο σολωμού ψητό. Το γλυκό, όμως, με απογοήτευσε. Αντί για την υπέροχη ζεστή Tarte Tatin με σκέτο μήλο, που είχα φάει εδώ πριν από μερικά χρόνια, παράγγειλα -κατά λάθος- tarte Normande που ήταν κάπως άνοστη, καμένη από πάνω και με πλαδαρή γέμιση. Η κρέμα πάντως στο πήλινο κανατάκι που τη συνόδευε ήταν όπως πάντα εξαιρετική. (Η μπρασερί είναι μεταξύ άλλων διάσημη γιατί χρησιμοποιεί αποκλειστικά προϊόντα της Νορμανδίας και η περιοχή εκτός από τα θαλασσινά της φημίζεται για τα γαλακτοκομικά και τα μήλα – αυτό εκτός από μηλόπιττα μεταφράζεται και σε cidre, Calvados κλπ). Α, ναι και να σου πω ότι πληρώσαμε 80 ευρώ για δύο τεράστιες σαλάτες (η κάθε μια είναι πλήρες γεύμα), το φιλέτο του καλού μου, το δικό μου σολωμό, γλυκό και κρασί.

RUE CLER
Το Παρίσι έχει πολλές αγορές που λειτουργούν καθημερινά σε όλα τα διαμερίσματα, αν δεν έχεις χρόνο, όμως, αρκεί μια βόλτα στη rue Cler για να καταλάβεις πώς ζουν οι Παριζιάνοι. Η αγορά λειτουργεί καθημερινά από τις 8:30-13:00 και 17:00-19:00 και την Κυριακή 8:30-12:00, την Δευτέρα όμως είναι κλειστή. Για να φθάσεις εύκολα κατέβα στη στάση Ecole Militaire (γραμμή του μετρό Νο 8 Balard – Creteil ή με το λεωφορείο 69). Η rue Cler είναι ένα μικρό δρομάκι στο 7ο διαμέρισμα – πεζοδρομήθηκε όπως λένε οι πληροφορίες μου το 1984- δύο τετράγωνα μακρυά από την Στρατιωτική Σχολή, ανάμεσα στην Ave de la Motte-Picquet και στην Rue Saint Dominique αλλά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της φτάνει μέχρι την rue de Grenelle . Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεται καθημερινά ένας Παριζιάνος για να περάσει καλά: σοκολατάκια, λουλούδια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρουασάν, φρέσκες μπαγκέτες (βγαίνουν πρωί –απόγευμα), υπέροχα έτοιμα φαγητά, αλλαντικά και τυριά. Εχουμε λοιπόν και λέμε:
Café Roussillon: Βρίσκεται στη γωνία με τη rue de Grenelle. Οι τιμές των ποτών στα όρθια μέσα στο μπαρ είναι στο 1/3 του λογαριασμού που θα πληρώσεις αν καθίσεις σε τραπεζάκι.
Top Halles: Ενα από τα 4-5 μανάβικα της γειτονιάς με ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά που καταφθάνουν καθημερινά από την τεράστια κεντρική αγορά Rungis που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Orly.
Asia Traiteur: Τα τελευταία χρόνια το Παρίσι έχει γεμίσει με κινέζικα και γιαπωνέζικα εστιατόρια και ασιατικά fast food, όπως αυτό εδώ. Δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω λένε όμως ότι έχει καλό φαγητό.
La Sablaise Poissonerie: Είναι ένα από τα καλύτερα ψαράδικα του Παρισιού με τεράστια ποικιλία θαλασσινών.
Le diplomat: Εκτός από καπνό, τσιγάρα και πούρα εδώ θα βρεις γραμματόσημα και εισητήρια για το λεωφορείο και το μετρό.
Bacchus: Μια ωραία κάβα με καλές προσφορές (μπορείς να βρεις πολύ ωραία κρασιά με 5-10 ευρώ. Ο υπάλληλος θα σε συμβουλέψει πρόθυμα τι κρασί χρειάζεται να αγοράσεις για να συνοδέψεις ένα ιδιαίτερο γεύμα.

Fromagerie: Τα πρωϊνά της Κυριακής η ουρά έξω από το τυράδικο αυτό μπορεί να φτάσει μέχρτυραδικοι την άλλη άκρη του τετραγώνου, φρόντισε λοιπόν να πας νωρίς για να κάνεις τις αγορές σου. Στο πάγκο έξω από το μαγαζί πουλάνε αυγά και τα πιο φτηνά τυριά, μέσα όμως θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία από γιαούρτια και τυριά (έχουν περισσότερα από 400 είδη!) . Τα αγαπημένα μου είναι τα κατσικίσια αλλά θα βρεις ότι επιθυμείς. Αν μάλιστα πρόκειται να αγοράσεις μαλακό τυρί (π.χ. Camembert, Brie, St Felicien ή Neuchatel) πες στον υπάλληλο πότε πρόκειται να καταναλωθεί (την ίδια μέρα, την επόμενη ή μετά από μερικές ημέρες) για να σου δώσει το κατάλλληλο σε ωρίμανση!. (Εγώ τελικά αγόρασα τα αγαπημένα μου κατσικίσια από το τυράδικο του Alain Dubois στο 79 της rue de Courcelles -με πήγε η φίλη μου η Κατερίνα που μένει στη γειτονιά και είναι σταθερή πελάτισσα- την τελευταία στιγμή πριν φύγουμε. Ο κύριος Ντιμπουά πακετάρισε τα τυράκια μου σε κενό αέρος για να μη μυρίζουν στο αεροπλάνο, ζητήστε το μπορεί να το κάνουν και άλλοι. Και επειδή ήταν μπόλικα τα έκοψα σε μικρότερα κομμάτια και τα έβαλα στην κατάψυξη, απ’όπου τα βγάζω λίγες ώρες πριν καθίσουμε στο τραπέζι και γίνονται μια χαρά. Και μη μου πεις ότι είναι ιεροσυλία, έμαθα τη μέθοδο από μια Αμερικάνα που ζει στο Παρίσι, τη δοκίμασα και λέει… )
Φαρμακείο: Ακριβώς δίπλα στο φαρμακείο θα δεις το πιο παλιό κτίριο της rue Cler. Είναι από τις αρχές του 1800, όταν ακόμη ο δρόμος ανήκε σε ένα χωριουδάκι κοντά στο Παρίσι. Με τα χρόνια η πόλη ενσωμάτωσε τα χωριά που την περιέβαλαν με αποτέλεσμα ένα μείγμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών ρυθμών.
Davoli – La Maison du Jambon: Βρίσκεται απέναντι από το πιο παλιό σπίτι του δρόμου και είναλλαντικά Davoli αι ένα από τα καλύτερα ντελικατέσεν της περιοχής. Με απλά λόγια σου τρέχουν τα σάλια μόλις βρεθείς μπροστά στη βιτρίνα του Davoli. Ο κατάλογος με τις ιταλικές σπεσιαλιτέ είναι μακρύς και περιλαμβάνει από ιταλικά αλλαντικά και τυριά, μέχρι σπιτικά ζυμαρικά και έτοιμα φαγητά, γλυκά αλλά και το καλύτερο σουκρούτ του Παρισιού.
Darius Rotisserie: Δεν πρόκειται να το χάσεις γιατί σε οδηγεί η γαργαλιστική μυρωδιά του ψητού κοτόπουλου που πλημμυρίζει το δρόμο. Με την ευκαιρία να σου πώ, ότι στο Παρίσι με έχει εντυπωσιάσει ο μεγάλος αριθμός των καταστημάτων με έτοιμο φαγητό (traiteurs). Μια φίλη Παριζιάνα μου έλεγε, πάντως, ότι οι κουζίνες των περισσότερων σπιτιών είναι πολύ πολύ μικρές και όλοι σχεδόν αποφεύγουν το μαγείρεμα.
Café du Marché: Είναι το στέκι των κατοίκων της γειτονιάς και ένα από τα στρατηγικά σημεία του δρόμου για χάζι (δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να πίνεις τον καφέ σου και να παρατηρείς τους περαστικούς!). Παρατήρησα ότι κάποιοι ερχόντουσαν εδώ για καφέ με ένα σακουλάκι γλυκά από το φούρνο που βρίσκεται διαγωνίως απέναντι. Σημείωση: Αν δεν αντέχεις τη μυρωδιά του τυριού καλύτερα να αποφύγεις τα τραπεζάκια έξω που βρίσκονται δίπλα στο τυράδικο.
Caffé Vergnano: Κάτι ανάμεσα σε αμερικάνικο Starbucks, γαλλική μπρασερί και ιταλικό εστιατόριο, είναι υποκατάστημα της γνωστής ιταλικής αλυσίδας. Θα το προτιμήσω την επόμενη φορά που θα βρεθώ εδώ γιατί κατέληξα ότι ο γαλλικός καφές δεν μου αρέσει και ο καπουτσίνο σε γαλλικό καφέ είναι γάλα με ανεπαίσθητο άρωμα καφέ.
Boulangerie Patisserie: Σε ένα μεγάλο γωνιακό πάγκο έξω από το μαγαζί πουλάει λαχταboulangerie Rue Clerριστά γλυκά (κρουασάν, αλμυρές και γλυκές τάρτες με μήλο, αχλάδι, σύκο κλπ) μικρές πίτσες, μπαγκέτες και πολλά διαφορετικά ψωμιά.
Confisserie La Mere de Famille: Εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια (είναι το αγαπημένο μαγαζάκι των γιαγιαδων της περιοχής) πουλάει σοκολατάκια με το κομμάτι και καραμέλες χύμα από τις γυάλες.
Olivier & Co: Υποκατάστημα της γνωστής αλυσίδας με σήμα την ελιά που πουλάει προϊόντα εκλεκτής ποιότητας (λάδια, ξύδια, πατέ και άλλες λιχουδιές) από τη Νότια Γαλλία.

RUE MUFFETARD
Είναι ένας από τους πιο τουριστικούς δρόμους του Παρισιού, την πρώτη φορά που θα βρεθείς στη γαλλική πρωτεύουσα, όμως, είναι μάλλον απίθανο να ανακαλύψεις τη Muffetard αν δεν σου τη συστήσει κάποιος που ξέρει καλά την περιοχή. Εμένα πάντως μου πήρε αρκετά χρόνια και πολλά ταξίδια μέχρι να φτάσω στη La Mouffe (όπως τη λένε οι περίοικοι) , τον αγαπημένο δρόμο των φοιτητών της Σορβόννης, και ένα από τους πιο παλιούς -στους Ρωμαϊκούς χρόνους ήταν ο δρόμος που οδηγούσε στη Ρώμη- αλλά και πιο ζωντανούς δρόμους του Παρισιού που έχουν διατηρήσει το χρώμα και το ύφος της περιοχής όπως ήταν πριν από τις οικιστικές επεμβάσεις του Haussman. (Για να σου πω και λίγη ιστορία, ο Haussman, κατόπιν παραγγελίας του Ναπολέοντα ΙΙΙ, σχεδίασε από την αρχή το Παρίσι και του έδωσε τη μορφή που βλέπεις σήμερα.) Η Muffetard, λοιπόν, βρίσκεται στο 5ο διαμέρισμα πίσω από το Pantheon (οι πλησιέστερες στάσεις του μετρό είναι οι Place Monge και Censier-Daubenton). Το δρομάκι ξεκινάει από την Place de la Contrescarpe στην κορυφή ενός λόφου, του Montagne Sainte Genevieve και καταλήγει απαλά στην εκκλησία St Médard. Ο Ερνεστ Χέμινγκγουέι – έζησε για ένα διάστημα εδώ κοντά, στον 3ο όροφο της πολυκατοικίας που βρίσκεται στο νούμερο 74 της rue du Cardinal-Lemoine – έχει περιγράψει την πλατεία Contrescarpe στα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» και πριν από αυτόν ο Μπαλζάκ στον «Μπάρμπα Γκοριό», οπότε δεν τολμάω να σου την περιγράψω κι εγώ. Θα συμπληρώσω μόνο ότι σήμερα υπάρχει και ένα σιντριβάνι -φιάχτηκε τη δεκαετία του ’90- και δύο μεγάλα καφέ με τραπεζάκια έξω το La Chope και το Muffetard, με μόνιμους θαμώνες που λιάζονται εδώ καθημερινά. Στη Μουφτάρ θα βρεις όλων των ειδών τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια –μπορεί να μη φας το καλύτερο φαγητό της ζωής σου αφού τα περισσότερα μαγαζιά είναι εντελώς τουριστικά, αλλά δεν θα απογοητευτείς – από έθνικ μέχρι φοντύ, σαλιγκάρια και κρέπες σε πολύ καλές τιμές. Εδώ εξάλλου υπάρχει μια από τις πιο χαρακτηριστικές αγορές της πόλης (πρόσεξε είναι κλειστή τις Δευτέρες) με μπακάλικα, μανάβικα, τυράδικα, αλλαντοπωλεία, φούρνους και ζαχαροπλαστεία καθώς και μια ωραία λαϊκή αγορά κάτω χαμηλά στην πλατεία St Médard.

Advertisements

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Ανναστέλλα λέει:

    Και πάνω που ένοιωθα εντελώς κουτή για το πως την πάτησα με το ξενοδοχείο που έκλεισα μέσα από το internet(Ηotel Des Hollandes), -ήμουν στο Παρίσι πριν 4 μέρες-, άρχισα να διαβάζω το άρθρο σου (και τις εντυπώσεις που σας άφησε), για να καταλήξω στο συμπέρασμα πως οι Παριζιάνοι φωτογράφοι είναι πράγματι πολύ ταλαντούχοι !!!
    Με κάλυψες 100% σε όλα…σαν να διάβαζες τη σκέψη μου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s