Η Διατροφή των Παιδιών

στις

Τρώω, τρως, τρώει, τρώμε…

 

Είμαστε ότι τρώμε, λένε και γιαυτό δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία, όπως και το ότι οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν τις ρίζες τους στα παιδικά μας χρόνια. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να μάθουμε τα παιδιά μας να τρώνε σωστά και να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες; Δύο σπουδαίοι μάγειροι, ο Γιάννης Μπαξεβάνης και ο Αντώνης Καβαλιέρος,  δύο διατροφολόγοι – διαιτολόγοι, ο Ευάγγελος Ζουμπανέας και η Παναγιώτα Καρακασίδου,  ένας δημοσιογράφος – συγγραφέας, ο Κώστας Στοφόρος και ένας επιχειρηματίας, ο Βαζί Καράμ από το Λίβανο που ετοιμάζει φαγητό για ιδιωτικά σχολεία της χώρας του, καταθέτουν  τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Ολοι, άλλωστε, είναι γονείς και επαγγελματίες που ασχολούνται και με τη διατροφή των παιδιών.

«Σας αρέσουν οι κρέπες;»

Γιάννης Μπαξεβάνης
Γιάννης Μπαξεβάνης
«Ναι εεεεεεεεεε…» απαντάνε με ενθουσιασμό ένα σμάρι από παιδάκια που είναι μαζεμένα γύρω από έναν χαρούμενο μάγειρο.  Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στη «Γιορτή» του Γιάννη Μπαξεβάνη για να παρακολουθήσω τα μαθήματά του σε παιδιά και δεν πίστευα στα μάτια μου.  «Μπείτε στη σειρά για να μετρηθούμε, να φιάξουμε τις ομάδες μας και να μοιράσουμε τις δουλειές» λέει ο Γιάννης «Θα φιάξουμε κρέπες με γαρίδες και γλυκό με κολοκύθα. Εντάξει;» Στη φάση αυτή ο ενθουσιασμός μειώνεται, τα παιδιά πέφτουν σε βαθειά περισυλλογή: «Τι; Γαρίδες και πιπεριές;» ακούω δίπλα μου ένα μουρμουρητό και μερικά σιγανά «μπλιάχ», αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διάθεση να εκφραστούν φανερά οι πιθανές δυσαρέσκειες αφού όλα εδώ υπόσχονται τρελλό παιχνίδι. Τα πιτσιρίκια μοιράζονται σε ομάδες και σαν κοτοπουλάκια το ένα πίσω από το άλλο ακολουθούν τον Μπαξεβάνη στην κουζίνα του. Ακολουθώντας τις οδηγίες του θα καθαρίσουν και θα ψιλοκόψουν πιπεριές, κρεμμυδάκια και άνιθο, στη συνέχεια θα σοτάρουν γαρίδες και λαχανικά, θα τα «σβησουν» με λίγο κρασί και ουζάκι και θα τα πασπαλίσουν με αλεύρι για να «δέσει» η σάλτσα της γέμισης, που θα γίνει ακόμα πιο φίνα στο τέλος όταν πέσει και η κρέμα γάλακτος. Ένα αγοράκι κουνάει ρυθμικά το μεγάλο τηγάνι, μια πιτσιρίκα ανακατεύει τη γέμιση απαλά, ενώ ο Μπαξεβάνης ρωτάει, δίνει οδηγίες, καθοδηγεί και μαθαίνει στα παιδιά τις βασικές γνώσεις της καλής μαγειρικής, που εκτός από τις συνταγές και τα απαραίτητα αγνά υλικά –πάντοτε «εποχής»- περιέχουν επίσης και τις βασικές αρχές οικιακής οικονομίας! «Ότι περισσεύει από τη σαλάτα μας, δηλαδή, μπορεί να μπει στη γέμιση για κρέπα» εξηγεί ένας μπαμπάς στο μικρό του αγοράκι που το κρατάει αγκαλιά και παρατηρούν μαζί το μάθημα μαγειρικής, ενώ μια μαμά δίπλα του μονολογεί: «Είναι απίστευτο πόσο ήρεμα είναι τα παιδιά όταν ασχολούνται με την κουζίνα και μάλιστα μέσα σε ένα χώρο επαγγελματικό για μεγάλους!»  Πράγματι τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν στην κουζίνα, αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του γνωστού μάγειρου που ως πολύτεκνος πατέρας και ο ίδιος (έχει τέσσερα μικρά παιδιά) ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τη σωστή διατροφή τους. «Η γαστρονομική διαπαιδαγώγιση του παιδιού ξεκινάει από την κοιλιά της μάνας» μου λεει ο Μπαξεβάνης αργότερα: «Και την περίοδο του θηλασμού μαθαίνει στις γεύσεις των τροφών που τρώει η μαμά του. Οταν όμως  αρχίζει να τρώει έτοιμες κρέμες και τροφές σε βαζάκια εκπαιδεύεται να δεχτεί αργότερα και το φαστ φουντ, το γλυκό ψωμί και το τυποποιημένο μπιφτέκι των χάμπουργκερ, τη γλυκειά κέτσαπ και τη μουστάρδα.» Το παιδί, όμως, θα πρέπει να μάθει να δοκιμάζει απ’όλα από την πρώτη στιγμή που θα προσπαθήσει να φάει μόνο του»

 

 

Τι μας προτείνει, λοιπόν, ο σεφ;:

·        Καθήστε στο τραπέζι όλοι μαζί, γιατί είναι πολύ σημαντική η ώρα της ημέρας που όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι για φαγητό

·        Αφήστε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν τα πάντα και μην τα πιέζετε να τρώνε περισσότερο από αυτό που θέλουν

·        Πάρτε τα μαζί σας στο εστιατόριο και αφήστε τα να φάνε ότι θέλουν και ΟΧΙ τα παιδικά γεύματα που προτείνουν σε κάποια από αυτά που στην ουσία τα αποκλείουν από πολύ ωραίες γεύσεις και σημαντικές ουσίες.

·        Η καλύτερη διατροφή που μπορούμε να εφαρμόσουμε εμείς οι Ελληνες είναι η θρησκευτική δίαιτα γιατί την έχουμε βιώσει και τα καλά της αποτελέσματα στην υγεία έχουν φανεί  εδώ και πολλά χρόνια.

ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΟΣ

Τόνυ Καβαλι�ρος
Τόνυ Καβαλιέρος

Τριαντατέσσερα χρόνια στο χώρο της γαστρονομίας, τελευταία ο σεφ Αντώνης Καβαλλιέρος οργανώνει μαγειρικά παιδικά πάρτι. Τα παιδιά φοράνε σκούφους, κάνουν διαγωνισμούς γεύσης και παίζουν με τα υλικά. «Τους μιλάω για γεύσεις και υλικά, μαγειρεύουν μόνα τους αυτό που θα φάνε και μετά παίζουν. Αυτό που μου κάνει εντύπωση, όμως,» μας είπε ο Αντώνης Καβαλλιέρος «είναι ότι τα παιδιά ξεχνάνε το παιχνίδι μόλις μπουν στην κουζίνα. Τους κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση που παρακολουθούν σιωπηλά και με πολύ μεγάλη προσοχή.»  Στα πρωτότυπα πάρτι του Καβαλλιέρου τα πιτσιρίκια μαθαίνουν κανόνες υγιεινής, όπως γιατί πρέπει να φάμε τη σαλάτα και το φρούτο πριν από το κυρίως φαγητό, γιατί δεν πρέπει να πίνουμε νερό την ώρα που τρώμε, γιατί μας χρειάζεται το γιαούρτι. Μαθαίνουν ακόμη και  για τα  ενισχυτικά γεύσης που περιέχουν τα φαστ φουντ:  «Σε ένα αυγολέμονο μπορείς να βάλεις όσο λεμόνι θέλεις, αν όμως, δεν βάλεις αλάτι που ενισχύει τις οξείες γεύσεις το λεμόνι δεν θα φαίνεται. Δίνουμε λοιπόν στα παιδιά να δοκιμάσουν καθαρές γεύσεις, σκέτα φρούτα, λαχανικά, κρέας χωρίς αλάτι. Μετά τους δίνουμε και σκέτο αλάτι.  Σ΄αρέσει; Χμμμ  Δεν σ’αρέσει…» 

 

 

 Ο πατέρας του Αντώνη Καβαλλιέρου καταγόταν από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας και μετά για 47 χρόνια είχε το καλύτερο εστιατόριο στο Κάϊρο: «Θυμάμαι όταν ήμουν πιτσιρικάς το μεσημέρι που καθόμαστε στο τραπέζι συζητάγαμε όλοι μαζί τι θα φάμε το βράδυ και το βράδυ τι θα μαγειρέψουν για την άλλη μέρα το μεσημέρι.»  Αυτή ήταν η συνήθεια και η ποιότητα ζωής μιας άλλης εποχής, σήμερα όμως υπάρχουν ήδη κάποια παιδιά που νομίζουν  ότι τα ψάρια είναι μπαστουνάκια (fish sticks) και τα κοτόπουλα έχουν μόνο μπούτια.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Ο Αντώνης Καβαλλιέρος προτείνει στις πολυάσχολες μαμάδες να μαγειρεύουν απλά φαγητά : «Δεν έχει νόημα να βάζετε 10 διαφορετικά υλικά γιατί τότε όλα έχουν την ίδια γεύση» λέει και κυρίως να τα μαγειρεύουν μαζί με τα παιδιά τους. «Δώστε στο παιδί σας ένα μανιτάρι ωμό, καθαρίστε το γύρω γύρω, κόψτε το δοκιμάστε το, δώστε του να το δοκιμάσει και αυτό για να μην το φοβάται. Τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν ασχολούνται με τη διατροφή τους και φιάχνουν το δικό τους ψωμί, τη δική τους πίτσα, το δικά τους μακαρόνια, κόβουν τα λαχανικά για τη δική τους σαλάτα.  Το κάνουν με σοβαρότητα και ακόμη και αν κάτι δεν τους αρέσει θα το φάνε γιατί το έφιαξαν μόνα τους!» 

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ;

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο – διαιτολόγο Ευάγγελο Ζουμπανέα, ο οποίος μαζί με την επιστημονική ομάδα  διατροφολόγων «Διατροφή» (www.diatrofi.gr) έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο – οδηγό με τίτλο: «Τι καλό θα μαγειρέψεις σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα εκτός από το φαγητό αυτό καθαυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς πρέπει να τρώμε, ποια είναι η καλή συμπεριφορά στο τραπέζι και βεβαίως ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα φαγητού που αναλογεί στον καθένα.

ΜΑΜΑ ΔΙΨΑΩ

Το νερό είναι πολύτιμο για τον οργανισμό μας γιατί μεταξύ άλλων επιτρέπει να εισέρχονται μέσα στα κύτταρα τα θρεπτικά συστατικά και να αποβάλλονται τα απόβλητα του μεταβολισμού. Είναι σημαντικό όμως να πίνουμε νερό ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά τη διάρκειά τους ή αμέσως μετά γιατί τότς αραιώνονται τα πεπτικά υγρά με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διαδικασία της χώνεψης και να φουσκώνει το στομάχι.

·        Ένα με δύο ποτήρια νερό 10 λεπτά πριν από το φαγητό είναι ότι χρειάζεται για τις ανάγκες του οργανισμού. Αν ακολουθήσετε αυτή την τακτική, σε λίγες μέρες το παιδί σας θα έχει συνηθίσει στην αλλαγή και θα πάψει η ανάγκη του για  νερό με το φαγητό ή αμέσως μετά από αυτό και θα σηκώνεται ανάλαφρο  από το τραπέζι.

ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣΗΜΑ

Η χώνεψη ξεκινάει από το στόμα, γιατί το σάλιο  -η ημερήσια παραγωγή του φθάνει το 1,5-2 λίτρα ημερησίως- βοηθά στην εύκολη κατάποση των τροφών ενώ επίσης περιέχει ειδικές ουσίες (ένζυμα) που προετοιμάζουν και διευκολύνουν τη διάσπαση της κάθε μπουκιάς από τα υγρά του στομάχου, για να απελευθερώσει στη συνέχεια τα θρεπτικά συστατικά της.  Αντίθετα, όταν καταπίνουμε την τροφή μας βιαστικά και αμάσητη, η χώνεψη δυσκολεύεται, δημιουργούνται αέρια στα έντερα και φούσκωμα στο στομάχι. Επίσης δυσκολεύεται η διάσπαση της τροφής με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να χάνει σημαντική ποσότητα από βιταμίνες και μέταλλα.

Το καλό μάσημα της τροφής έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα να τρώει κανείς πιο αργά πράγμα που μας βοηθάει και να τρώμε λιγότερο. Το αίσθημα της πληρότητας έρχεται μέσω ενός ειδικού σήματος που παίρνει ο εγκέφαλος. Για να καταλάβει, όμως, ο εγκέφαλος ότι το σώμα έχει χορτάσει χρειάζεται να περάσουν περίπου 20 λεπτά ώσπου να ανέβει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, που προκαλείται από την πέψη των τροφών. Αν λοιπόν μέσα σε 20 λεπτά έχουμε αδειάσει ότι υπάρχει πάνω στο τραπέζι τότε είναι σίγουρο ότι θα έχουμε φάει πολύ περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε.  Το μεγαλύτερο μέρος της περίσσειας αυτής ποσότητας ο οργανισμός το αποθηκεύει ως λίπος κυρίως στις περιφέρειες και στην κοιλιά.

·        Ξεχάστε, λοιπόν, τη φράση «για να δω ποιος θα φάει πιο γρήγορα το φαγητό του» και μάθετε στα παιδιά να τρώνε αργά και να μασάνε πολύ καλά την κάθε μπουκιά, δηλαδή τουλάχιστον 15-20 φορές πριν την καταπιούν.

ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΑΛΑΤΕΣ

Είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που δεν απορροφούνται από τον οργανισμό, που όταν δεν τις παίρνουμε καθημερινά υποφέρουμε από  δυσκοιλιότητα.  Γεμίζουν εύκολα το στομάχι και έτσι έχουμε γρήγορα το αίσθημα ότι χορτάσαμε ενώ επίσης έχουν λίγες θερμίδες και μας εξασφαλίζουν ένα ελαφρύ γεύμα./

·        Το σωστό είναι να ξεκινάμε το γεύμα μας με 10 πηρουνιές σαλάτα και στη συνέχεια να συνοδεύουμε κάθε δεύτερη ή τρίτη μπουκιά φαγητού με μια πηρουνιά σαλάτα.

ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΡΩΪΝΟ

Ένα μόνο ποτήρι γάλα και δρόμο έχει συνήθως ως αποτέλεσμα τα παιδιά να γεμίζουν αργότερα το στομάχι τους με πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν, σοκολάτες και παγωτά, τροφές δηλαδή που απλώς χορταίνουν χωρίς να έχουν θρεπτική αξία. Αυτό που συνήθως ακολουθεί είναι υπνηλία  και  εξάντληση καθώς περνάνε οι ώρες. Αντίθετα ένα πρωινό, που πρέπει να έχει φαγωθεί μέχρι τις 9:30 πμ,  πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα προσφέρει σωματική, ψυχική και πνευματική ευεξία ενώ επίσης βοηθάει στην κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού το μεσημέρι. Τι χρειάζεται να περιλαμβάνει;

·        Ένα ποτήρι φρέσκο χυμό φρούτων. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι από πορτοκάλι, μήλο, καρότο και ακτινίδιο. (Ο χυμός πορτοκαλιού πρέπει να αραιώνεται πάντοτε με 2 δάχτυλα νερό)

·        Ένα μπολ με δημητριακά (σιτάρι, κουάκερ, ή μούσλι, νιφάδες καλαμποκιού ή σιταριού) χωρίς ζάχαρη στα οποία μπορείτε να προσθέσετε άψητους ανάλατους ξηρούς καρπούς και φρέσκα ή ξερά φρούτα ή να αντικαταστήσετε τα δημητριακά με 1-2 λεπτές φέτες ψωμιού ολικής άλεσης

·        1 ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και όσοι αθλούνται μπορούν να προσθέσουν 2-3 φορές την εβδομάδα και ένα αβγό μελάτο με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης

 

ΠΟΣΟ ΝΑ ΦΑΩ;

Ο κ. Ζουμπανέας προτείνει έναν εύκολο και πρακτικό τρόπο για να υπολογίζουμε τις μερίδες και τις ποσότητες του φαγητού  με βάση τη σωματική μας διάπλαση, που θα αρέσει πολύ και στα παιδιά αφού μοιάζει με παιχνίδι:

·        Μερίδα του κρέατος:  Σχηματίζουμε ένα κύκλο ενώνοντας τους δείκτες και τους αντίχειρες των δύο χεριών. Ο κύκλος που σχηματίζεται και με πάχος όσο το πάχος του δείκτη μας  είναι περίπου όσο μια μέτρια μπριζόλα χωρίς το κόκαλο. Στον ίδιο όγκο χωράνε 2-3 μικρά μπιφτέκια, ένα μικρό ή ένα μεγάλο στήθος κοτόπουλου.

·        Μερίδα ψαριού: Μπορούμε να φάμε μεγαλύτερη ποσότητα γιατί το ψάρι είναι λιγότερο λιπαρό από το κρέας και για να υπολογίσουμε την ποσότητα χρησιμοποιούμε τον μεγαλύτερο κύκλο που σχηματίζουν οι αντίχειρες με τους μέσους.

·        Μερίδα τυριού:  Ενώνουμε δείκτη, μέσο και παράμεσο,  ο όγκος που δημιουργείται από τη βάση των δαχτύλων μέχρι την κορυφή τους αντιστοιχεί σε ένα κομμάτι τυρί φέτα, ενώ για πιο σκληρά τυριά όπως η γραβιέρα ή το κεφαλοτύρι υπολογίσουμε τη μερίδα με βάση τον όγκο που καταλαμβάνουν μόνο 2 δάχτυλα ο μέσος και ο δείκτης.

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ;

Είναι εντελώς απαραίτητο να οργανώσετε την διατροφή σας έτσι ώστε να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού του δικού σας και των παιδιών χωρίς από την άλλη πλευρά να έχετε το άγχος του φαγητού.  Για σίγουρα αποτελέσματα μπορείτε να  βάλετε στο τραπέζι σας την μεσογειακή διατροφή που τόσος πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τις ωφέλιμες συνέπειές της. Η βάση της βρίσκεται στην παραδοσιακή κρητική διατροφή που προσφέρει μακροβιότητα και καλή ποιότητα ζωής και περιλαμβάνει καθημερινά άφθονα ακατέργαστα δημητριακά (ψωμί και παξιμάδια από κριθάρι και σιτάρι), μέλι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πολλά όσπρια, ελάχιστο κρέας, ανάλατους και άψητους  ξηρούς καρπούς, άφθονα ψάρια και θαλασσινά και φυσικά ελαιόλαδο. Μπορείτε μάλιστα να οργανώσετε το εβδομαδιαίο μενού σύμφωνα με τους κανόνες του ορθόδοξου χριστιανικού εορτολογίου που προβλέπει:

·        Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή φαγητά που δεν περιέχουν κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι. Έτσι σε μια εβδομάδα θα καταναλώνετε 1-2 φορές κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο και 1 φορά ψάρι, κάθε Σάββατο

·        Όσπρια (είναι καλή πηγή πρωτεΐνης) μία φορά την εβδομάδα

·        Δύο φορές την εβδομάδα γεύματα με βάση τα λαχανικά

·        Μία φορά την εβδομάδα ρύζι ή ζυμαρικά

Για να αποκτήσουν τα παιδιά σας υγιεινές συνήθειες, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μερικούς βασικούς κανόνες:

          Να τρώτε καλό πρωινό και πολλά και μικρά γεύματα

          Πρωί και απόγευμα (ανάμεσα στα γεύματα) να πίνετε χυμούς και να τρώτε φρούτα

          Στο μεσημεριανό σας να υπάρχει πάντοτε μια σαλάτα με ωμά ή βραστά λαχανικά

          Καλή λύση για το βράδυ είναι ένα γιαούρτι με λίγα φρούτα ή μια σαλάτα με λίγο τυρί ή ψάρι

          Να τρώτε σε ήρεμο περιβάλλον

          Να προτιμάτε ψωμί ολικής άλεσης και πλήρη δημητριακά

          Καθημερινά να καταναλώνετε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά. Ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να πίνουν τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα ή να τρώνε ένα γιαούρτι ή ρυζόγαλο ή κρέμα το απόγευμα

          Να αποφεύγετε την κατανάλωση αναψυξικτικών ή ροφημάτων με ζάχαρη που δεν ξεδιψούν και σας φορτώνουν με περιττές θερμίδες 

          Να πίνετε 6-8 ποτήρια νερό, είναι πιο εύκολο όταν έχετε μαζί σας ένα μικρό μπουκαλάκι

          Να αποφεύγετε τα τηγανητά και τα μαγειρεμένα λίπη και να προτιμάτε ελαιόλαδο σε μικρές ποσότητες

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ

Μετά τους 18 μήνες της ηλικίας του ένα παιδάκι μπορεί να τρώει ότι και οι μεγάλοι, μέχρι τότε όμως η διατροφή του διαφέρει.  Σύμφωνα με τη διατροφολόγο – διαιτολόγο (και μαμά) Παναγιώτα Καρακασίδου:

Μέχρι τον 5ο μήνα το μωρό θηλάζει θεωρητικά κάθε 2,5 ώρες αλλά η πράξη λέει ότι θηλάζει όποτε θέλει αυτό και αν πίνει έτοιμο γάλα, χρειάζεται να το ταΐζετε κάθε 3 ώρες

Μετά τον 5ο μήνα κάνει 5-6 γεύματα από τα οποία στο ένα (κατά προτίμηση το 4ο) έχει προστεθεί ρυζάλευρο.

Μετά τον 6ο μήνα προσθέστε καθαρισμένα και αλεσμένα φρούτα (μήλο, αχλάδι, μπανάνα, πορτοκάλι). Αρχίστε με ¼ του φρούτου και αυξήστε την ποσότητα καθώς μεγαλώνει το μωρό. Τα γεύματά του διαμορφώνονται ως εξής: 1ο γάλα, 2ο φρούτα, 3ο γάλα, 4ο ρυζάλευρο, 5ο γάλα

Στα μέσα του 7ου μήνα θα προσθέσετε χορτόσουπα, που θα αντικαταστήσει το 3ο γεύμα της ημέρας με γάλα. Η σούπα πρέπει να περιέχει πατάτα, καρότο, σέλινο, μαϊντανό, κολοκυθάκι και σπανάκι, βρασμένα και αλεσμένα και κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας. Στο τέλος θα προσθέσετε ένα κουταλάκι λάδι και λίγο λεμόνι, αλλά καθόλου αλάτι. Τους επόμενους μήνες μπορείτε να προσθέσετε παντζάρι, φασολάκια και πιπεριά ανάλογα με την ανεκτικότητα του βρέφους.

Μετά τον 7ο μήνα τα γεύματα εναλλάσσονται κάθε 4 ώρες. Το 1ο γεύμα είναι το πρωινό γάλα, το 2ο αποτελείται από φρούτα, στο 3ο θα προσθέσετε εκτός από λαχανικά και 80-100 γρ κρέατος (κοτόπουλο, μοσχάρι ή κουνέλι). Το 4ο γεύμα, το απόγευμα γίνεται με φαρίν λακτέ ή κρέμα από μπισκότα και ακολουθεί ένα τελευταίο –το βραδινό- με γάλα.

Αρχές του 8ου μήνα δώστε στο μωρό σας -μέρα παρά μέρα και μία ώρα πριν από το γεύμα με τα φρούτα- ένα μελάτο αυγό. Την πρώτη εβδομάδα δώστε του μόνο το ασπράδι και στη συνέχεια κρόκο και ασπράδι μαζί. Αν το μωρό δεν τρώει το αβγό σκέτο μπορείτε να προσθέσετε λίγη ψίχα από ψωμί ολικής άλεσης χωρίς σπόρους.

Από τον 9ο μέχρι και το 12ο μήνα μπορούμε να προσθέσουμε ψάρι (μπακαλιάρος ή γλώσσα που είναι πιο εύπεπτα). Η φαρίν λακτέ το απόγευμα μπορεί να αντικατασταθεί με γιαούρτι (100-200 γρ) στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή ένα αλεσμένο φρούτο.  Αυτό το γεύμα μπορεί επίσης να αντικατασταθεί με τραχανά ή μια φωλιά φιδέ (άβραστο περίπου 2 κουταλιές της σούπας), στο οποίο προσθέτουμε τυρί φέτα (όσο ένα σπιρτόκουτο) και ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Λίγο τραχανά, φιδέ ή αστράκι (το πολύ μια κουταλιά) μπορούμε να προσθέσουμε και στο μεσημεριανό του γεύμα.

Μετά το 13ο μήνα μπορούμε να προσθέσουμε στο μεσημεριανό του μία φορά την εβδομάδα όσπρια. Επίσης, δεν αλέθουμε πλέον την τροφή αλλά τη λιώνουμε με το πηρούνι. Από δω και πέρα μπορεί πλέον να τρώει και χοιρινό κρέας.

Από τον 18ο μήνα και μετά το μωρό μπορεί, πλέον, να τρώει κανονική τροφή στην οποία όμως δεν έχει προστεθεί αλάτι και το ελαιόλαδο μπαίνει ωμό μετά το μαγείρεμα.

Το γάλα: Αν το μωρό δεν θηλάζει, μέχρι τον 6ο μήνα του δίνετε γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας, στη συνέχεια και μέχρι τον 12 μήνα γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας και από 13 μηνών και μετά επιλέγετε μεταξύ φρέσκου γάλακτος, γάλακτος  3ης βρεφικής ηλικίας και γάλακτος εβαπορέ για παιδιά.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΥΣ

Αν το παιδί σας δεν τρώει, μπορεί άραγε να σας παρηγορήσει η σκέψη ότι πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν το ίδιο ίδιο πρόβλημα που  όμως δεν είναι άλυτο!  Στο βιβλιαράκι του «Γονείς για πρώτη φορά», ο Κώστας Στοφόρος  αναφέρει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μόλις τα παιδιά πάνε στον παιδικό σταθμό τα προβλήματα με το φαγητό εξαφανίζονται ως δια μαγείας, στα κοινά γεύματα με τους συνομηλίκου τους. Η κλασική συμβουλή πάντως για να ανοίξουν τα «κλειδωμένα στόματα» είναι να αφήσουμε τα παιδιά να φάνε μεγάλη ποσότητα από ένα είδος καιλιγώτερο ή καθόλου από ένα άλλο αν έτσι θέλουν. Προτείνει επίσης μερικές χρήσιμες ιδέες:

          Είναι προτιμώτερα τα πολλά και μικρώτερα γεύματα (πάντα σε σταθερές ώρες) παρά τα λίγα και με μεγάλες ποσότητες

          Αντί να αφήσουμε το παιδί στην καρεκλίτσα του, μπορούμε να το βάλουμε στα γόνατά μας και να το ταϊσουμε. Συχνά τα παιδιά νιώθουν καλύτερα έτσι.

          Τα πολλά καλοπιάσματα δεν βοηθούν. Είναι καλό να υπάρχει κάποια ελκτική επιβράβευση αλλά σε ήπιους τόνους.

          Τα DVD  μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα όσο αντιπαιδαγωγικό και να είναι αυτό!

          Βιβλία και κόμικς συνιστώνται επίσης ειδικά όταν έχουν κάποιες ιστορίες που παρακινούν στην κατανάλωση τροφής

          Συχνά η παρουσία του αγαπημένου ζώου ή της κούκλας βοηθάει το παιδί που νιώθει ότι τρώει με παρέα, αντίθετα τα πολλά παιχνίδια του προξενούν εκνευρισμό.

          Τολμηρές και παράξενες αναμείξεις και διαδικασίες μπορεί να δώσουν λύση. Δώστε του π.χ. αραιωμένη σούπα με το μπιμπερό αφού ανοίξετε τη θηλή, βάλτε λίγη ζάχαρη αντί για αλάτι στο φιδέ και κρέας πάντοτε σε μορφή κιμά.

 

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

Ο Βαζί Καράμ, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και υπεύθυνος ενός

Wajih Karam
Wajih Karam

προγράμματος προσομοίωσης πτήσεων στο Λίβανο έχασε τη δουλειά του με τον πόλεμο του 1975 και τότε αποφάσισε να γίνει ζαχαροπλάστης, σπουδάζοντας στις καλύτερες σχολές της Γαλλίας και της Ελβετίας.  Ένα χρόνο αργότερα γύρισε στην πατρίδα του και έφιαξε ένα φίνο εστιατόριο και μια εταιρεία κέιτερινγκ που μεταξύ άλλων αναλαμβάνει την τροφοδοσία νηπιαγωγείων και σχολείων για παιδιά από 3-9 ετών.  Συναντήσαμε τον Βαζί Καράμ στο συνέδριο «Στρώνοντας παρόμοια τραπέζια γύρω από την ίδια θάλασσα» που έγινε την άνοιξη στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης με τη συμμετοχή πολλών μεσογειακών χωρών. Στο συνέδριο αυτό ο Βαζί Καράμ  παρουσίασε τη δουλειά του με το σχολικό φαγητό:

 

 

* Μια επιτροπή από πέντε μητέρες, που πλαισιώνει την εταιρεία, ελέγχει καθημερινά την ποιότητα του φαγητού και καταγράφει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

* Το φαγητό μαγειρεύεται καθημερινά με φρέσκα υλικά και με παραδοσιακές τεχνικές από μαμάδες και γιαγιάδες-και όχι από επαγγελματίες μαγείρους- σε μία κεντρική κουζίνα ώστε να τηρούνται απόλυτα οι πιο αυστηροί κανόνες υγιεινής, ψύχεται και μεταφέρεται με ειδικά αυτοκίνητα ψυγεία στα σχολεία όπου ζεσταίνεται σε μπεν μαρί.

* Το γεύμα των παιδιών προσφέρεται στην σχολική τραπεζαρία. Τα παιδιά κάθονται σε συγκεκριμένες θέσεις με το όνομά τους σε τραπέζια των 14-16 θέσεων και το καθένα έχει το δικό του δίσκο με το ποτήρι του για νερό και το επιδόρπιο. Οι δάσκαλοι σερβίρουν το φαγητό και τα παιδιά μπορούν να ζητήσουν δεύτερη μερίδα από το κυρίως πιάτο όχι όμως από το επιδόρπιο ή το γλυκό.

Για την παρασκευή του φαγητού των παιδιών ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες:

          Το φαστ φουντ απαγορεύεται.

          Το μενού που αλλάζει κάθε τρεις μήνες περιλαμβάνει ένα ορεκτικό, ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο.

           Κάθε εβδομάδα προσφέρεται κρέας, ζυμαρικά, κοτόπουλο, ψάρι και λαχανικά.

          Κάθε κυρίως πιάτο σερβίρεται μόνο μία φορά το μήνα.

          Το ορεκτικό  επιλέγεται σε εβδομαδιαία βάση ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές σαλάτες, γιαούρτι ή κάτι άλλο.

          Πριν εμφανιστεί ένα καινούργιο πιάτο, δοκιμάζεται ως ορεκτικό και αν αρέσει στα παιδιά τους προσφέρεται ως κυρίως πιάτο αργότερα. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε παραδοσιακά θρεπτικά φαγητά όπως π.χ. όσπρια που συχνά τα αποφεύγουν στο σπίτι τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο Βαζί Καράμ. Σε ένα από τα σχολεία με τα οποία συνεργάζεται, τον πρώτο χρόνο χρειάστηκαν 9 κιλά φακές, ενώ λίγα χρόνια αργότερα για το ίδιο σχολείο και τον ίδιο αριθμό μαθητών μαγειρεύουν 45 κιλά φακές. Εκτός από το καθημερινό φαγητό, προσφέρονται επίσης: ένα ειδικό Λιβανέζικο  μενού για την ημέρα της ανεξαρτησίας, ειδικά μενού για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, πικνικ για την τελευταία ημέρα της σχολικής χρονιάς ενώ επίσης διοργανώνονται τρεις διεθνείς ημέρες με τη συνεργασία ξένων πρεσβειών, που καλούνται να συμμετέχουν με πληροφορίες για την ιστορία της χώρας τους, τα γαστρονομικά ηθη και έθιμα, μουσική, φωτογραφίες και σημαίες που δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο χώρο όπου προσφέρεται το φαγητό σε μαθητές, γονείς, δασκάλους και διπλωματικούς υπαλλήλους.  

Μέρος του άρθρου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Mommy – Το παιδί μου κι εγω» , Σεπτέμβριος 2008.

Advertisements

8 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Kiki λέει:

    Πολύ καλό και πλούσιο σε πληροφορίες άρθρο…
    Ζήλεψα τον κύριο που από κομπιουτεράς έγινε ζαχαροπλάστης…

  2. Ο/Η kikitri λέει:

    Σ’ευχαριστώ Κικίτσα και στο αφιερώνω, μια και εσύ ξέρεις να εκτιμάς τα «σεντόνια»… χιχιχιχι
    Αυτός ο κύριος είναι πραγματικά υπέροχος. Τον γνώρισα στην Ελούντα, έχω γράψει σχετικά στο «Στρώνοντας παρόμοια τραπέζια γύρω από την ίδια θάλασσα», αν σε ενδιαφέρει, θα το βρείς μαζί με άλλα άρθρα στην κατηγορία Διατροφή. Η ανάγκη τον έκανε να αλλάξει δουλειά. Εγινε πόλεμος και από υπεύθυνος σε προσομοιώσεις πτήσεων κλπ κλπ στην πολεμική αεροπορία της χώρας του αν κατάλαβα καλά, βρέθηκε στο δρόμο. Πάντως είναι σίγουρο ότι του αρέσει πολύ περισσότερο η δουλειά του τώρα που ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική και την κουζίνα. Εχει ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία του Λιβάνου και είπαμε με την Αργυρώ τη Μπαρμαπρήγου, μαζί τον γνωρίσαμε, μήπως πάμε καμμιά βόλτα να μας κάνει μάθημα. Το άλλο σίγουρο είναι ότι οι προηγούμενες εμπαγγελματικές του εμπειρίες, που δείχνουν άνθρωπο πολύ συγκροτημένο, τον οδήγησαν και πάλι στην επιτυχία. Τους χαίρομαι κάτι τέτοιους τύπους.

  3. Ο/Η Kiki λέει:

    Κι εγώ τους χαίρομαι. Γιατί είτε από ανάγκη, ειτε γιατί το θέλησε η μοίρα, είτε το θέλησαν οι ίδιοι, τελικά κάνουν κάτι που τους αρέσει περισσότερο! Μακάρι να ήμουν κι εγώ πιο κοντά στην Αθήνα να μπορούσα να παρακολουθώ κανένα σεμινάριο ή μαθήματα ζαχαροπλαστικής που και που…

  4. Ο/Η kikitri λέει:

    Να τώρα είδες; Επιβεβαιώνεται αυτό που λένε ότι ο καθένας από μας θέλει αυτό που δεν έχει. Γιατί κι εγώ, αν και είμαι ορκισμένη Αθηναία -όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα- θάθελα πολύ να μπορούσα να ζήσω κάπου αλλού, σε ένα μικρό ωραίο και καθαρό μέρος κοντά στην εξοχή -όχι και τελείως στην ερημιά δηλαδή- και κατά προτίμηση κοντά στη θάλασσα. Μαζί με τον αγαπημένο μου. Ελα όμως που δεν μας βγαίνει…
    Κλείνω, λοιπόν, τα μάτια μου στις ασχήμιες της πόλης μου που χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και γίνεται όλο και πιο αφιλόξενη και προσπαθώ να αντλώ από την ομορφιά όπου και όποτε τη βρίσκω και από τις ωραίες αναμνήσεις μου.
    Αυτό είναι όλο.
    Για σκέψου, όμως, μήπως θα μπορούσες να παρακολουθήσεις πράγματι ένα από τα μαθήματα που θέλεις, συνδυασμένο με διακοπές για λίγες μέρες στην Αθήνα. Από όσο ξέρω όλα αυτά γίνονται σε κύκλους. Δες π.χ. τον Παρλιάρο! Κάνει σίγουρα, μαθήματα σε κύκλους, μπορείς να έρθεις ακόμα και για μια μέρα μόνο. Σου εύχομαι να τα καταφέρεις

  5. Ο/Η Kiki λέει:

    Να σου πω την αλήθεια, αυτό θα σχολίαζα στο προηγούμενο σχόλιό μου αλλά είπα να μη γίνει κι αυτό σεντόνι. Θα έλεγα ότι αυτά είναι τα καλά και τα κακά της επαρχίας. Έχεις κάτι, χάνεις κάτι άλλο. Δε μπορείς να τα έχεις όλα. Δεκτό.
    Ναι, ίσως θα έπρεπε να κοιτάξω τα σεμινάρια αλλά μόνο σε σαββατοκύριακα αφού δουλεύω…

  6. Ο/Η cook λέει:

    …αν και σεντονι ειναι πολύ ενδιαφερον γιατι εχει πρακτικες συμβουλες!
    Το τι θα φαμε ειναι ενα θεμα και με τα δικα μου πιτσιρικια…παντως θ συμφωνησω με το εξης,οταν η οικογενεια τρωει μαζί τοτε και τα παιδια τρώνε και καλύτερα…ο μικρος που πηγαινει ολοημερο ψευτοτρωει ολη τη βδομαδα,το Σ/Κ, ακομη και το φαι να μην του πολυ αρεσει θα φαει γιατι ειμαστε ολοι μαζί.παρηγορο παντως είναι πως καθως μεγαλώνουν τα παιδια,κι εφοσον οι οικογενεια δοκιμαζει νεες γεύσεις,γίνονται κι αυτα πιο τολμηρά στις επιλογες τους στο φαγητό.

  7. Ο/Η kikitri λέει:

    Ευχαριστώ cook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s