Τα Νέα Πρόσωπα της Οινοποίησης

στις

Καλώς τα φρέσκα

Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός αμπελώνας γνωρίζει μια εντυπωσιακή αναγέννηση. Πέντε νέοι οινολόγοι-οινοποιοί, γόνοι οικογενειών με παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποίηση μας μιλάνε για τις σπουδές και τα σχέδιά τους. Καλά κρασά.

 Μετά από σκληρές προσπάθειες, που μετράνε μόλις δύο – τρεις δεκαετίες, το ελληνικό κρασί πάει από το καλό στο καλύτερο, πράγμα που έχει ήδη αρχίσει να αναγνωρίζεται και διεθνώς, με τα κρασιά Ελλήνων παραγωγών να κερδίζουν συνεχώς σοβαρές διακρίσεις. Σε κάποια οινοποιεία μάλιστα έχει αρχίσει να πνέει ένας ιδιαίτερος άνεμος ανανέωσης.  Τα παιδιά παραδοσιακών οινοποιών ύστερα από εξειδικευμένες σπουδές στο εξωτερικό επιστρέφουν στην οικογενειακή επιχείρηση και εφαρμόζουν τις σύγχρονες οινοποιητικές γνώσεις τους με πολλά όνειρα για το μέλλον. Διατηρούν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, επικοινωνούν τακτικά όπως και με  συναδέλφους τους στο εξωτερικό, ανταλλάσσουν απόψεις και πληροφορίες για τον τρύγο κάθε χρονιάς, πράγμα που τους δίνει τη δυνατότητα να βλέπουν καλύτερα τι γίνεται στην παγκόσμια αγορά. Οργανώνουν επίσης γευσιγνωσίες και συμμετέχουν όλοι μαζί σε εκθέσεις. Κοινό τους όνειρο είναι η ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού κρασιού και η διεθνής αναγνώρισή του.  Για να γίνει αυτό θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να γίνεται η οινοποίηση σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλλει η σύγχρονη επιστήμη. Γιατί μπορεί μια εμπειρική οινοποίηση να δώσει κάποτε ένα καλό κρασί, πράγμα που δεν είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθεί, ενώ ο συνδυασμός της εμπειρίας και της επιστήμης μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικά μεγάλα κρασιά.  

 

Μαρία Ταμιωλάκη

Το οινοποιείο ως οικογενειακή υπόθεση

Μαρία Ταμιωλάκη
Μαρία Ταμιωλάκη

 Αγαπάει το επάγγελμά της που είναι ταυτόχρονα «πάθος και διασκέδαση». Η δουλειά της δεν της αφήνει ελεύθερο χρόνο, αλλά και δεν την βαριέται ποτέ. Αγαπάει πολύ το κρασί και όπως λέει «αν δεν πίνεις δεν έχει άποψη και συνεπώς δεν γνωρίζεις τι θέλεις να φιάξεις». Μερικά από τα κρασιά που έχει δοκιμάσει έχουν καταγραφεί στη μνήμη της ως «εμπειρίες ζωής» όπως π.χ. το λευκό Haut Brion του ’96 ή το Chateau d’Yquem του ’89.

 Ο πατέρας της Μαρίας, Μηνάς Ταμιωλάκης είναι χημικός οινολόγος με τριάντα χρόνια εμπειρία σε μερικές από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής κρασιού στην Κρήτη, ο αδελφός της Μανούσος, χημικός με μεταπτυχιακά στα τρόφιμα και στα ποτά, η μητέρα της οικονομολόγος μεν αλλά από οικογένεια οινοποιών επίσης. Πριν από δέκα χρόνια, η οικογένεια αποφάσισε σύσσωμη να ασχοληθεί με την παραγωγή βιολογικού κρασιού από τα δικά τους αμπέλια που καλλιεργούν στο Χουδέτσι της Κρήτης και η Μαρία έχει αναλάβει πολύ σημαντικό ρόλο. Απόφοιτος της σχολής βιολογίας και στη συνέχεια της σχολής οινολογίας του Πανεπιστημίου του Μπορντό, η Μαρία εργάστηκε για ένα διάστημα στο chateau  Malartic-Lagraviere και στο chateau Haut-Brion πριν επιστρέψει στην Κρήτη. «Εζησα εφτάμιση χρόνια στη Γαλλία, αναπολεί η Μαρία, γεμάτα από οινικές εμπειρίες, εκθέσεις και διαγωνισμούς κρασιών, γευστικές δοκιμές, επισκέψεις σε οινοποιεία αλλά και σε διάφορες αμπελουργικές ζώνες της Γαλλίας». Ποια είναι τα σχέδιά της για το μέλλον; «Σε πρώτη φάση να επεκτείνουμε τους αμπελώνες μας με νέες φυτεύσεις και να προχωρήσουμε σε νέα ποικιλιακά χαρμάνια με βάση πάντα τις ντόπιες ποικιλίες. Στόχος μας είναι η δημιουργία ποιοτικών κρασιών με αναγνωρισιμότητα, ταυτότητα και ονομαστική ζήτηση». Και η γνώμη της για το μέλλον των ελληνικών κρασιών; «Τα ελληνικά κρασιά έχουν κάνει μεγάλα ποιοτικά άλματα τα τελευταία χρόνια και μπορούν πλέον να σταθούν πολύ καλά στη διεθνή αγορά, η τιμή τους όμως δημιουργεί πρόβλημα. Νομίζω πάντως ότι για να αναδειχτεί πραγματικά ο ελληνικός αμπελώνας χρειάζεται να δημιουργηθούν ποιοτικά κρασιά από ντόπιες ποικιλίες ώστε να γίνουν αναγνωρίσιμες και να έχουν ονομαστική ζήτηση. Ετσι, το ελληνικό κρασί θα αποκτήσει ταυτότητα και υπόσταση εκτός των συνόρων και η διαφορετικότητά του θα είναι όπλο και σε θέματα τιμής.»

Οινοποιείο Ταμιωλάκη, Χουδέτσι, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ: 2810-742083

 

Ευριπίδης Κατσαρός

Βιολόγος στο Μπορντό, οινοποιός στη Βουργουνδία!

Ευρυπίδης και Δημήτρης Κατσαρός
Ευριπίδης και Δημήτρης Κατσαρός

Πίνει κρασί –λίγο αλλά συχνά- για προσωπική του ευχαρίστηση και προτιμάει τα ξηρά κόκκινα και λευκά κρασιά. Όταν δεν βρίσκεται στο αμπέλι ή στο οινοποιείο παίζει μπάσκετ, πάει σινεμά η τρώει με τους φίλους του.   

 Η αγάπη του για τη φύση και η παραγωγή κρασιού στην Κρανιά του Ολύμπου ήταν μια διέξοδος για τον γιατρό Δημήτρη Κατσαρό από τη δύσκολη δουλειά του χειρουργείου. Αρχισε να κάνει κρασί ερασιτεχνικά, σύντομα όμως το Κτήμα Κατσαρού έγινε ένα από τα καλύτερα ελληνικά κόκκινα κρασιά.  Ο Ευριπίδης ήταν από μικρό παιδάκι δίπλα του και το βοηθούσε. Βλέποντας τον πατέρα του να απολαμβάνει την ενασχόλησή του με το αμπέλι και το κρασι, κόλλησε κι αυτός το «μικρόβιο» οπότε η απόφαση για σπουδές στον τομέα αυτό πάρθηκε σχεδόν αυτόματα. «Η καλλιέργεια του αμπελιού σε κάνει να δεθείς με τη γη και να γνωρίσεις πόσο γενναιοδωρη μπορεί να είναι μαζί σου αν την καλλιεργήσεις σωστά. Επιπλέον είναι άμεσα συνυφασμένη με τις καιρικές συνθήκες γεγονός που την κάνει απρόβλεπτη και διαφορετική από χρονιά σε χρονιά. Η μαγεία της αμπελουργίας και της οινολογίας είναι ότι συνεχώς μαθαίνεις και κάθε χρόνο διορθώνεις τα λάθη του προηγούμενου» λέει ο Ευριπίδης που εντωμεταξύ σπούδασε βιολογία στο Μπορντό και στη συνέχεια οινολογία τη Βουργουνδία.  Επιπλέον, πριν γυρίσει στην Ελλάδα, εργάστηκε στο κτήμα Roulot στο χωριό Meursault –θεωρείται η Μέκκα του Chardonnay-, στο κτήμα G.Roumier στο Chambolle Musigny  και στο Chateau Clarke που βρίσκεται στην περιοχή του Medoc. Για τον Ευριπίδη, η διατήρηση του οικογενειακού χαρακτήρα της επιχείρησης αποτελεί προτεραιότητα και το όνειρό του είναι να παράγει ακόμη πιο ποιοτικά κρασιά με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που θα εκφράζουν τη μοναδικότητα του τόπου παραγωγής τους.

 

 

 

 

Κτήμα Κατσαρού, Κρανιά Ολύμπου, τηλ.: 2410-536.811.

 

Μελίνα Τάσσου

Φιάχνει το μπορντό του ακρίτα

Μελίνα Τάσσου
Μελίνα Τάσσου

Η ζωή της είναι χωρισμένη σε εξάμηνα. Η πιο έντονη αλλά και πιο δημιουργική περίοδος της δουλειάς, που δεν γνωρίζει ωράριο ή Σαββατοκύριακα, διαρκεί από τον Αύγουστο μέχρι τον Ιανουάριο, μετά  έρχεται η εποχή των δοκιμών, των συζητήσεων, των εκθέσεων και των πωλήσεων.

 Στην αρχή ήθελε να γίνει αρωματοποιός και αργότερα σεφ. Τελικά αποφάσισε να σπουδάσει οινολογία «που εμπεριέχει αρώματα, γεύσεις αλλά και τον αστάθμητο παράγοντα της φύσης» λέει η Μελίνα Τάσσου που σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη Σχολή Οινολογίας του Μπορντό. Επαγγελματική εμπειρία απέκτησε στα Chateau Malescot St Exupery-Margeaux και Chateau Smith Haut Lafitte-Pessac-Leognan του Bordeaux και στο Domaine Henri Perrot-Minot στο χωριό Morey St Denis της Βουργουνδίας αλλά και στο κτήμα Brown Brothers στη Milawa-Victoria της Αυστραλίας. Το 2004 επέστρεψε στην πατρίδα της και ίδρυσε τους «Κίκονες», το πρώτο οινοποιείο του Νομού Ροδόπης, με στόχο να αναβιώσει την ιστορία παραγωγής του ντόπιου κρασιού που πρώτοι παρήγαγαν οι αρχαίοι Κίκονες. Τα σταφύλια προέρχονται αποκλειστικά από αμπελώνες της περιοχής, την επίβλεψη των οποίων έχουν αναλάβει, ο πατέρας της Απόστολος και ο αδελφός Βασίλης Τάσσου, έμπειροι γεωπόνοι και οι δύο.  Τα σχέδιά της για το μέλλον; Μα να κάνει μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου. Η Μελίνα προβλέπει άλλωστε ότι το μέλλον των ελληνικών κρασιών θα είναι λαμπρό αρκεί οι έλληνες παραγωγοί να αξιοποιήσουν τους νέους οινολόγους. «Ενας οινολόγος-σύμβουλος είναι πιο σημαντικός από οποιοδήποτε εξοπλισμό κι ας φαίνεται πιο ακριβός. Και χρειάζεται να εμπιστευτούμε νέους επιστήμονες πράγμα που λίγοι στην Ελλάδα κάνουν».

 

 

 

 

Οινοποιείο Κίκονες, 5ο χλμ Κομοτηνής – Νέου Σιδηροχωρίου, Κομοτηνή, τηλ: 25310-83737, www.kinones.gr

  

Ελένη Κεχρή

Για ένα κρασί με ταυτότητα

Ελ�νη Κεχρή
Ελένη Κεχρή

Το κρασί είναι για την Ελένη τρόπος ζωής και καθημερινή συνήθεια με το φαγητό της. Το αγαπάει για τη ζωντάνια του, «γιατί πάντα κάτι έχει να σου πει και να σε εκπλήξει, γιατί ποτέ δεν επαναλαμβάνεται, ζει τη ζωή του και ποτέ δεν το μαθαίνεις ολοκληρωτικά»

 Χημικός μηχανικός, απόφοιτος του Αριστοτελείου η Ελένη Κεχρή απέκτησε στη συνέχεια το εθνικό δίπλωμα οινολόγου στο πανεπιστήμιο Bordeaux II καθώς και ένα μεταπτυχιακό στο Δίκαιο, την Οικονομία και τη Διαχείρηση του Αμπελοοινικού Κλάδου στο Bordeaux IV. Η ενασχόλησή της με την οινοποιία ήταν σχεδόν αυτονόητη αφού αποτελεί οικογενειακή παράδοση. Το 1911 ο παππούς της Ευάγγελος Κεχρής έφερε γυάλινα μπουκάλια από την Αμερική για την εμφιάλωση του κρασιού, ο πατέρας της Στέλιος σπούδασε βιολογία στο ΑΠΘ και οινολογία στη Ντιζόν, η μητέρα της και οι δύο αδελφές της δουλεύουν επίσης στο οικογενειακό οινοποιείο.  Πώς περνάει τον καιρό της; «Το καλοκαίρι στα αμπέλια, το φθινόπωρο και το χειμώνα στο οινοποιείο και την άνοιξη σε εκθέσεις. Αυτό που παραμένει σταθερό είναι η γευσιγνωσία στο οινοποιείο και αλλού»  λέει η Ελένη που χαίρεται ιδιαίτερα να απολαμβάνει –τι άλλο;- ένα καλό κρασί μαζί με τους φίλους. Στα άμεσα σχέδιά της είναι η επέκταση του οικογενειακού οινοποιείου, η δημιουργία κρασιών με ελληνικό χαρακτήρα και γενικώτερα η ανάπτυξη των εξαγωγών. «Δεν σας κρύβω πως το μεγαλύτερο όνειρο της γενιάς μου είναι να φιάξουμε πραγματικά πολύ μεγάλα κρασιά, που να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μύθους στον τομέα των κρασιών παγκοσμίως. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.» Για το μέλλον το μέλλον των ελληνικών κρασιών είναι αισιόδοξη: «Εχουμε τις ποικιλίες, έχουμε την τεχνογνωσία, τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε  κρασί με ελληνική ταυτότητα που θα πουλιέται και στο εξωτερικό. Στο οινοποιείο τα μεγάλα βήματα έχουν γίνει, τώρα πρέπει να δουλέψουμε αφενός στο αμπέλι και αφετέρου στον τομέα του μάρκετινγκ. Το αισιόδοξο είναι πώς γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από πολλά οινοποιεία ενώ επίσης υπάρχει αρκετά καλή συνεργασία σε επίπεδο οινοποιείων και ενώσεων και το ελληνικό κρασί σύντομα θα πάρει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά» 

 

Οινοποιία Κεχρή, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, τηλ: 2310-751283, www.kechri.gr

 

 Απόστολος Σπυρόπουλος

Πίνει και λύνει

Ο Απόστολος Σπυρόπουλος με το γιο του
Ο Απόστολος Σπυρόπουλος με το γιο του

Λατρεύει όλα τα κρασιά του κόσμου αλλά έχει ιδιαίτερη αγάπη για το ξινόμαυρο και το Pinot Noir, περνάει την ημέρα του με πολλή δουλειά, συζητήσεις με την ομάδα του αμπελώνα και με την ομάδα των οινολόγων της εταιρείας, με δοκιμές και πολλές επαφές αλλά το μυαλό του είναι στην οικογένειά του.

 Η οινοποιία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την οικογενειακή ιστορία, ήδη από το 1860. Σήμερα τρεις γενιές Σπυροπουλαίων δουλεύουν στα αμπέλια και στα οινοποιεία της οικογένειας, που μας έμαθε να πίνουμε μοσχοφίλερο.  Ο Απόστολος ασχολείται με την καλλιέργεια των αμπελώνων και με την οινοποίηση από παιδί, πράγμα στο οποίο τον οδήγησαν τόσο η οικογενειακή παράδοση όσο και η αγάπη του για τη φύση και τη γη. Απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και διδάκτορας της Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων με ειδίκευση στη μικροβιολογία Τροφίμων – οίνου του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια, ο Απόστολος Σπυρόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα με ένα πλήθος από επιστημονικές περγαμηνές και σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής και υπεύθυνος οινολόγος – γεωπόνος στην Οινοποιητική Εταιρεία ΑΡΚΑΣ και σύμβουλος στην τυροκομική – γαλακτοκομική εταιρεία ΟΙΚΟΦΑΡΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Η επιθυμία του είναι να βελτιώνει κάθε χρόνο την ποιότητα των προϊόντων του, να μαθαίνει, να αποκτά εμπειρίες, να δοκιμάζει κρασιά από όλο τον κόσμο και να δημιουργεί φίλους του κρασιού. Πιστεύει μάλιστα ότι το μέλλον των ελληνικών κρασιών εξαρτάται απόλυτα από τους ίδιους τους παραγωγούς και τους οινοποιούς.

 

 

 

 

Οινοποιείο Σπυρόπουλου, Αρτεμίσιο Αρχαίας Μαντινείας, Τρίπολη, τηλ: 27960-61400,  www.domainspiropoulos.com

 Μέρος του άρθρου δημοσιεύθηκε στον Ταχυδρόμο του Σαββάτου 20.09.08

 

  

Advertisements

9 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

 1. Ο/Η despinarion λέει:

  Κικη πολυ ενδιαφερον το αρθρο σου. Ειναι πολυ ευχαριστο να αγαπουν οι νεοι τα παραδοσιακα επαγγελματα και οχι μονο να σχοληθουν με αυτα αλλα να τα βελτιωσουν ποιοτικα και λειτουργικα.

 2. Ο/Η kikitri λέει:

  Πράγματι Δέσποινα! Αυτά τα παιδιά τα έχω γνωρίσει, είναι παθιασμένα με τη δουλειά τους, με έχουν εντυπωσιάσει. Κάνουν θαύματα και έχουν εκτινάξει τα προϊόντα τους. Το Ροζέ του Ταμιωλάκη για παράδειγμα είναι ένα θεϊκό κρασί, ίσως το καλύτερο ελληνικό ροζέ που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολο να το βρεις γιατί δεν έχουν μεγάλη παραγωγή, αλλά αν σου τύχει δοκίμασέ το. Αυτό είναι που μου έρχεται κατ’ευθείαν στο μυαλό (και στο στόμα) όπως και ένα θεϊκό κόκκινο από το Κτήμα Κατσαρού. Επίσης σε μικρές ποσότητες. Οσο για τα κρασιά του του Σπυρόπουλου θα τα ξέρεις, είμαι σίγουρη (τη Μαντινεία για παράδειγμα, ε;) Αν σε ενδιαφέρει θα σου γράψω λεπτομέρειες για τα κρασιά τους που προτιμώ. Στην υγειά μας…

 3. Ο/Η despinarion λέει:

  Κικιτσα χαιρομαι να ακουω τη γνωμη των οιδημονων. Κραταω σημειωσεις για οταν ερθω. Εδω δεν υπαρχουν πολλα ελληνικα κρασια. Στη Νεα Υορκη εχουν περισσοτερες επιλογες. Κι εκεινα τα μεγαλεια που κουβαλαγαμε 2 μπουκαλια ο καθενας καποτε περασαν ανεπιστρεπτι. Οτι πιουμε πια στον τοπο του. Σ’ ευχαριστω παντως. Στην υγεια σου!

 4. Ο/Η Radiopoint λέει:

  Ενδιαφέρον άρθρο.

 5. Ο/Η kikitri λέει:

  Σ’ευχαριστώ, καλωσόρισες κι από’δω, radiopoint.

 6. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Κική

  Επισκέφθηκα το οινοποιείο των Κικόνων στην Κομοτηνή πριν 2 περίπου εβδομάδες, στις τελευταίες μέρες τρύγου των κόκκινων. Με υποδέχθηκε και με ξενάγησε στο χώρο η ίδια η Μελίνα Τάσσου. Πολύ ευγενική, με γνώσεις για το σταφύλι και το κρασί μου μίλησε λεπτομερώς για τις μεθόδους λευκής και ερυθρής οινοποίησης που ακολουθεί. Εντυπωσιάστηκα με το γεγονός ότι δεν επεμβαίνουν τεχνολογικά σχεδόν καθόλου στη παραγωγή του κρασιού, εκτός από την απαραίτητη προσθήκη θειώδους. Τα κρασιά της Μελίνας είναι αξιόλογα και τα προτείνω ανεπιφύλακτα. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια.

 7. Ο/Η kikitri λέει:

  Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και για το σχόλιο. Πράγματι η Μελίνα είναι εξαιρετική και σεμνή, όπως και οι υπόλοιποι νεαροί οινοποιοί. Κάνουν όλοι τη δουλειά τους με μεγάλη αφοσίωση

 8. Ο/Η pounoukaki λέει:

  Κική καλησπέρα,

  Μία συνάδελφος με ενημέρωσε για το blog σου και ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα με τη θεματολογία και τα κείμενα σου!….είμαι οινολόγος και προσπαθώ και εγώ με τη σειρά μου να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση…..
  Μέσα από μία προσπάθεια να προσεγγίσω τους οινόφιλους και να παρουσιάσω όσο μπορω τον άγνωστο κόσμου του κρασιού δημιούργησα ένα blog- strofiliawines.blogspot.com- και θα χαρώ πολύ να σ έχω στη παρέα μας …(..η αλήθεια είναι ότι η ιστοσελίδα είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο καθώς κάνω τα πρώτα μου βήματα στον κόσμο του διαδικτύου…)
  Στο blog μπορείς να ενημερώνεσαι για εκθέσεις κρασιού και οινικές εκδηλώσεις.

  Μαρία Μαλτέζου

 9. Ο/Η kikitri λέει:

  Ευχαριστώ πολύ Μαρία για την επίσκεψη, έρχομαι να σου την ανταποδώσω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s