Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

στις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΔΡΥΣΗ

ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

 

Η ίδρυση ενός νέου, επιστημονικού φορέα στο χώρο της διατροφής είναι πλέον γεγονός. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ), το οποίο φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα νέο, σύγχρονο, επιστημονικό και με υψηλό βαθμό διεισδυτικότητας πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού, αλλά και να αποτελέσει τον άξονα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, που ασχολούνται με την υγεία και τη διατροφή.

 

Καταξιωμένοι επιστήμονες τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής  

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) ιδρύθηκε από καταξιωμένους επιστήμονες, με εμπειρία ετών πάνω στους τομείς της παροχής υπηρεσιών αγωγής υγείας στον πληθυσμό, με εκπροσώπηση σε επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και με γενικότερη  γνώση του επιπέδου διατροφικής κατάστασης στη χώρα μας. Πρόκειται για τους κ.κ. Χαράλαμπο Γεωργακάκη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc, Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Κωνσταντίνο Ξένο, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc, Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής και Ιωάννη Χρύσου, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Γ.Γ. Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

 

Η ανάγκη για τη δημιουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής προέκυψε μέσα από τη σύγχρονη πραγματικότητα στο χώρο της διατροφής και της υγείας

Ζούμε σε μια περίοδο έντονης διατροφικής σύγχυσης που μας προβληματίζει όλους: διατροφικές κρίσεις, ασφάλεια τροφίμων, νέες διατροφικές τάσεις, χαμηλό επίπεδο διατροφικής παιδείας, έλλειψη σωστής ενημέρωσης για θέματα διατροφής. Επιπλέον, στο χώρο της υγείας, τα στοιχεία που έχουμε σήμερα από επίσημους φορείς και τα δεδομένα από επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν μια σαφέστατη αύξηση νοσημάτων φθοράς (καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου, παχυσαρκία) παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, τα οποία συχνά αποδίδονται στην αλλοίωση της ποιότητας της καθημερινής διατροφής- συνέπεια υιοθέτησης λανθασμένων διατροφικών προτύπων.

 

Είναι παγκοσμίως αποδεκτό το γεγονός ότι η σωστή διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της υγιεινής ζωής. Στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στο χώρο της διατροφής αποτελούν φορείς οι οποίοι θέτουν κατευθυντήριες γραμμές, δημιουργώντας “βίβλους” ορθών διατροφικών προτύπων. Οι οργανώσεις αυτές έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη: α) της κοινής γνώμης η οποία στρέφεται με αγωνία προς το μέρος τους για έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα διατροφής, β) των εταιριών τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά ποιοτικά προϊόντα, ανταποκρινόμενοι στις ανησυχίες των καταναλωτών. Στο πλαίσιο της τελευταίας οδηγίας Κυπριανού στην Ε.Ε. (ετικέτες τροφίμων – πάταξη παχυσαρκίας), το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) έρχεται να αναλάβει ανάλογο ρόλο επιστημονικού διατροφικού συμβούλου στη χώρα μας, φιλοδοξώντας να αναθεωρήσει τον τρόπο και την ποιότητα των παρεχόμενων διατροφικών πληροφοριών, αλλά και την γενικότερη διατροφική εκπαίδευση των Ελλήνων πολιτών.

 

Στόχοι & Έργο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ), με βαθιά αίσθηση και γνώση πάνω στις ανάγκες των καιρών, κατανοώντας την τεράστια σημασία που έχει η υιοθέτηση σωστών διατροφικών προτύπων, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα φορέα που θα συντελέσει δυναμικά στη χάραξη μιας νέας διατροφικής πολιτικής στη χώρα μας, με σκοπό τη βελτίωση της διατροφικής αγωγής και υγείας του πληθυσμού.

Επιδιώκοντας τη συνεργασία έγκριτων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, κρατικών και πανεπιστημιακών φορέων, αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) έχει θέσει ως στόχους του να:

Ÿ         ενημερώνει σε βάθος το ελληνικό κοινό σε θέματα διατροφής- υγείας

Ÿ         διαμορφώνει σωστά διατροφικά πρότυπα

Ÿ         πληροφορεί τους καταναλωτές σε τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων.

Για την επίτευξη των στόχων του, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) ήδη συνεργάζεται με επιφανείς επιστήμονες του χώρου της υγείας και διατροφής –συνεργασίες που θα διευρυνθούν στο μέλλον-, ενώ σύντομα ολοκληρώνει το πρώτο του ερευνητικό έργο με θέμα τη χαρτογράφηση των διαιτολογικών συνηθειών και απόψεων των Ελλήνων. Πρόκειται για μια μελέτη που αποτελεί την εναρκτήρια βάση του ερευνητικού-επιστημονικού ρόλου του ΕΙΔ, η οποία σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιαστεί στο Ελληνικό κοινό.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ ΧΑΡΗΣ

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc                               

 Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας,

Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών        

Ο κύριος Χαράλαμπος Γεωργακάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.  Είναι  πτυχιούχος του Τμήματος  Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος τίτλου mastrers στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία.. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με σημαντικά θέματα που αφορούν την Κλινική Διαιτολογία, την Παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, την αθλητική διατροφή κ.α..

            Όσον αφορά την επαγγελματική εμπειρία, απασχολήθηκε για ένα έτος ως διαιτολόγος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο κέντρο υγείας Μαρκοπούλου στο εξωτερικό διαβητολογικό ιατρείο και στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Ακολούθως εργάστηκε ως επιστημονικός υπεύθυνος του ιατρείου Παχυσαρκίας  γνωστού ιατρικού κέντρου. Σήμερα ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου σε προσωπικό του γραφείο . Παράλληλα, τελεί επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με πλούσιο ερευνητικό και επιστημονικό έργο. Επίσης, από το 2000 έως σήμερα τελεί επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα διατροφής σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων και φαρμακευτικές εταιρείες.

Θήτευσε για 4 χρόνια ως Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων, ενώ από το 2004 έως το 2007 βρισκόταν στη θέση του Προέδρου. Σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής και ως μέλος οργανωτικών επιτροπών σε σημαντικά συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων σε συνεργασία με διάφορους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενώ αποτελεί και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης και του Ελληνικού Ινστιτούτου Οστεοπόρωσης.

Έχει επίσης συμμετάσχει και συμμετέχει ως συνεργάτης σε τηλεοπτικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, ενώ αρθρογραφεί σε μεγάλα περιοδικά υγείας, ομορφιάς και εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΞΕΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc                               

Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

O κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα.

Είναι πτυχιούχος του Leeds Metropolitan University στον τομέα της διατροφής και διαιτολογίας και κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στη κλινική διαιτολογία από το ίδιο Πανεπιστήμιο και έναν στη Διατροφική Ιατρική (Nutritional Medicine) από το University of Surrey. Το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού στη Διατροφική Ιατρική από το University of Surrey, αποτελεί παγκοσμίως το καλύτερο στο είδος του και το έχουν ολοκληρώσει έως σήμερα μόνο 3 Έλληνες επιστήμονες.

Την τετραετία 2003 – 2007 διετέλεσε προϊστάμενος του διαιτολογικού τμήματος της κλινικής «ΙΑΣΩ GENERAL», ενώ η εντρυφής ενασχόληση του με την επιστήμη της Διατροφικής Γενετικής και της Διατροφικής Γονιδιωματικής τον ώθησε στην ίδρυση του 1ου εξειδικευμένου τμήματος σε ιδιωτική κλινική και από τον Ιούνιο του 2007 προΐσταται του τμήματος Γονιδιακής Διατροφής και Έρευνας Θρέψης της «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ».

Παράλληλα ασκεί το επάγγελμα του ιδιώτη κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου, σε προσωπικό του γραφείο.

Την 3ετία 2004-2007 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων, κατέχοντας τη θέση του Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.

Το φθινόπωρο του 2008 και μετά από έντονη σκέψη και προβληματισμό σχετικά με την χαμηλή ποιότητα διατροφικής παιδείας του σύγχρονου Έλληνα, ιδρύει μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) με ακρογωνιαίο άξονα δράσης την διατροφική ενημέρωση του Έλληνα πολίτη

Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής και ως μέλος οργανωτικών επιτροπών σε πολλά συνέδρια και διεθνείς επιστημονικές εκδηλώσεις του χώρου, ενώ από το 1996 έως σήμερα έχει παρακολουθήσει όλα τα παγκόσμια συνέδρια διατροφής, κλινικής διαιτολογίας και παχυσαρκίας που έχουν διεξαχθεί.

Την τελευταία 12ετία έχει παρουσιάσει εκατοντάδες ενότητες διατροφικών συμβουλών στην τηλεόραση, σε όλα τα κανάλια, ενώ είναι μόνιμος αρθρογράφος πολλών περιοδικών που ασχολούνται με θέματα υγείας και διατροφής.

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΧΡΥΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗ

 

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος                            

Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

 Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την προαγωγή της υγείας, οι σπουδές του έγιναν σε δύο επίπεδα. Αρχικά ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στην συνέχεια στο τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου.

            Έκτοτε ασκεί με ζήλο το επάγγελμα του Κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου. Από το 2000 έως το 2006 ήταν επιστημονικός συνεργάτης της ενδοκρινολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού και αξιοποιήθηκε στο εξωτερικό ιατρείο παχυσαρκίας. Παράλληλα, δίδασκε για δύο χρόνια το μάθημα της Διατροφής στο ΤΕΕ Νοσηλευτικής του ιδίου νοσοκομείου. Από το 2000, διατηρούσε και διατηρεί μέχρι και σήμερα το ιδιωτικό του Διαιτολογικό Γραφείο στο Μαρούσι.

            Από το 2000 έως και το 2007 εκτέλεσε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων, προσφέροντας τόσο στην κατοχύρωση του επαγγέλματος, όσο και στην ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής.

            Στην ίδια κατεύθυνση σχετικά με την ενημέρωση του κοινού, προσφέρει την γνώσεις του σε τακτική βάση μέσω τηλεοπτικών εκπομπών. Τα πρώτα χρόνια απασχολήθηκε στην εκπομπή της Ρίκας Βαγιάνη και της Πόπης Τσαπανίδου στην Κρατική τηλεόραση και από το 2005 στην εκπομπή «Τι θα φάμε σήμερα» και «Κύλησε ο τέντζερης», στο πρωινό πρόγραμμα του STAR CHANNEL. Επιπλέον είναι συνεργάτης πολλών εντύπων του ημερήσιου και μηνιαίου τύπου αρθρογραφώντας.

            Από το 2001 έως και σήμερα, σε συνδυασμό με τα παραπάνω συνεργάζεται συστηματικά με μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, παρουσιάζοντας τόσο τις ανάγκες των καταναλωτών, όσο και τάσεις της εποχής, συμβάλλοντας στην δημιουργία σύγχρονων και πιο υγιεινών τροφίμων.

            Τέλος, καθώς το επάγγελμα του διαιτολόγου είναι συνεχώς εξελισσόμενο, συμμετέχει είτε ως σύνεδρος είτε ως ομιλητής στα σημαντικότερα εθνικά και διεθνή συνέδρια διατροφής, διαιτολογίας και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, σεβόμενος τον όρκο του – να μπορεί να παρέχει τις ιδανικές και σύγχρονες οδηγίες, βελτιώνοντας την υγεία των συνανθρώπων του.

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας του ΕΙΔ, κα Νίκη Δάνδολου, τηλ:210 6281890, email:ndandolou@eid.org.gr

 

 

 

 

Advertisements

2 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

 1. Ο/Η Λεβεντη Ευφροσυνη λέει:

  Καλησπέρα, είμαι απόφοιτος του τμήματος Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από το 2003, εργάστηκα 6 χρόνια ως διαιτολόγος σε διάφορους χώρους και από τον Σεπτέμβριο του 2008 διατηρώ το προσωπικό μου Διαιτολογικό γραφείο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Επίσης επί της παρούσης εργάζομαι αφιλοκερδώς στο ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα διατροφής και υγείας.
  Δεν γνώριζα για το ΕΙΔ. ψάχνοντας κάτι άλλο μπήκα στη σελίδα σας. Είμαι ενθουσιασμένη με την ευαισθητοποίηση αυτή. Κατά πρώτον σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία και κατά δεύτερον θα ήμουν ευγνώμων αν υπάρχει η δυνατότητα να με ενημερώσετε, εαν και με ποιον τρόπο θα μπορούσα να συμβάλλω σε αυτήν την προσπάθεια.

 2. Ο/Η kikitri λέει:

  Χαίρομαι γιατί βρήκατε κάτι που σας ενδιαφέρει στο μπλογκ μου. Γιατί δεν επικοινωνείτε με την κυρία Δανδόλου για περισσότερες πληροφορίες;
  Αντιγράφω:
  Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας του ΕΙΔ, κα Νίκη Δάνδολου, τηλ:210 6281890, email:ndandolou@eid.org.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s