Εποχές – Αμπελιώνα Μεσσηνίας

στις

ampeliona

ΦΑΓΑΜΕ: Τραχανά και κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες  (δηλαδή φαγάκια φιαγμένα με αγάπη που σε κάνουν να νιώθεις θαλπωρή) και ήπιαμε ρακόμελο.

Τοπίο στην Ομίχλη

Η Αμπελιώνα είναι ένα πολύ μικρό ορεινό χωριό της Πελοποννήσου στο τρίστρατο Μεσσηνίας – Αρκαδίας – Ηλείας, σε απόσταση αναπνοής από το καστανοδάσος της περιοχής, που προσφέρεται για απόλυτη χαλάρωση μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο και εκδρομές σε μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος. Από δω μπορείτε να πάτε στην πηγή Τρίτσελη (βρίσκεται μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά), στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας (στην σκεπή του φυτρώνουν 17 μεγάλα δέντρα), στο φαράγγι της Νέδας και τη  χαράδρα του Βυρού, να περπατήσετε σε μοναδικά μονοπάτια και να  επισκεφθείτε αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι η Ολυμπία και ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες και γραφικά χωριά όπως η Καρύταινα και η Ανδρίτσαινα που διαθέτει βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.  Από την Αμπελιώνα κατάγεται ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο σινεφίλ επισκέπτης, μάλιστα, διακρίνει αμέσως την επίδραση του τοπίου στις ταινίες του διάσημου σκηνοθέτη. Στην Αμπελιώνα μείναμε στον –μοναδικό- ξενώνα «Εποχές» που έγινε με την τρυφερή φροντίδα του Νίκου Αγγελόπουλου (ιδρυτή και διοικητή της ξενοδοχειακής αλυσίδας Aldemar) αδελφού του σκηνοθέτη. Ο ξενώνας αποτελείται από 8 κεραμοσκεπή κτίρια, κτισμένα με πέτρα και ξύλο (7 κτίρια δωματίων και 1 κεντρικό κτίριο) με συνολικά, 22 δωμάτια (9 δύο χώρων, για 4 άτομα και 13 μονόχωρα).

ΑΝΟΙΧΤΟ: ΄Ολο το χρόνο

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Οδικώς από Καλαμάτα Διαβολίτσι – Κάτω Μέλπεια – Αμπελιώνα (75 χμ), Οδικώς από Πάτρα – Πύργο, Πύργος – Ανδρίτσαινα – Αμπελιώνα (82 χλμ)

Από Ε.Ο. Αθηνών / Κορίνθου / Τριπόλεως – Έξοδος Μεγαλόπολης. Από το σημείο αυτό υπάρχουν 2 εναλλακτικές διαδρομές:

  1. Μαραθούσα – Διασταύρωση Εργοστάσιο ΔΕΗ – Θωκνία –Διασταύρωση Καρυών – Καστανοχώρι – Λύκαιο – Νέδα – Αμπελιώνα (227 χλμ). Σε μερικά σημεία της διαδρομής υπάρχει χωματόδρομος (2χλμ)
  2. Καρύταινα – Ανδρίτσαινα – Διασταύρωση Ναού Επικούρειου Απόλλωνα – Αμπελιώνα (263 χλμ).  

 ΠΑΡΟΧΕΣ: Όλα τα δωμάτια διαθέτουν διπλό κρεβάτι, τζάκι, δορυφορική τηλεόραση, ανεμιστήρα οροφής, στεγνωτήρα μαλλιών, πλήρες σετ μπάνιου, έπιπλα εξωτερικού χώρου, room service. Τα οικογενειακά δωμάτια δύο χώρων διαθέτουν επιπλέον: πλήρως εξοπλισμένα πολυκούζινα, τραπεζαρία και σαλόνι.

Επιπλέον παροχές: πολυχώρος με τζάκι, καναπέδες & πολυθρόνες όπου μπορούν να φιλοξενηθούν συναντήσεις έως 40 άτομα, υπάρχει μπαρ, βιβλιοθήκη, αίθουσα παιχνιδιών & μπιλιάρδου. Μέσα στον ξενώνα έχει στηθεί επίσης ένας μικρός κινηματογράφος όπου παίζονται καλές ελληνικές ταινίες. Το χώρο κοσμούν αντικείμενα από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, όπως το βιολί του Κατράκη από το «Ταξίδι στα Κύθηρα» και το ακορντεόν από το «Θίασο».

ΠΡΩΙΝΟ: Πλούσιο σπιτικό πρωϊνό σε μπουφέ, με τυριά, αυγά, αλλαντικά, παραδοσιακό ψωμί με προζύμι, κέικ, δημητριακά, πίτες, γλυκά κλπ., όλα βασισμένα σε ντόπια βιολογικά προϊόντα. Από 8:00-10:30πμ

ΔΕΙΠΝΟ: Στο εστιατόριο του ξενώνα (κτίριο «Καστανιά»). Η κουζίνα βασίζεται αποκλειστικά σε βιολογικά προϊόντα. Εναλλακτική λύση πορσφέρει «Το ταβερνάκι του Σπύρου» όπου θα δοκιμάσετε το σπιτικό φαγητό και το τσίπουρο του κυρ Παντελή. Είναι ένα καφέ – παντοπωλείο μιας άλλης  εποχής, που σήμερα εξακολουθεί να είναι το στέκι του χωριού αφού εδώ έρχονται καθημερινά να πιουν το καφεδάκι τους οι γεροντότεροι.

ΤΙΜΕΣ: από 115€ το δίκλινο (Κυριακή – Πέμπτη) με πρωϊνό – 160€ (Παρασκευή – Σάββατο)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 210 – 6236150,  26260-23991-3, 6948 37 59 05,  φαξ:  210- 8017451  26260-23980, www.epohes.gr, info@epohes.gr

ΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: Ήρεμο και χαλαρωτικό περιβάλλον, βιολογικά προϊόντα, room service.

 

 ΦΑΓΑΜΕ τραχανά και κόκκορα κρασάτο και ήπιαμε ρακόμελο.  

Φεύγοντας μας έδωσαν και τις συνταγές!

Τραχανάς

  • 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
  • 1 φλυτζάνι τραχανά γλυκό
  • 3/4 φλυτζανιού γάλα
  • 200 γρ φέτα χοντροτριμμένη
  • 1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο
  • αλάτι, άσπρο πιπέρι

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό να βράσει. Προσθέτουμε τον τραχανά ανακατεύοντας συνεχώς/ Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Οταν είναι σχεδόν έτοιμος προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο και το αλατοπίπερο. Βράζουμε για μερικά λεπτά ακόμη και προσθέτουμε τη φέτα. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε τον τραχανά πολύ ζεστό.

 

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες

  • 500 γε χυλοπίτες
  • 1 κόκορας ή κότα περίπου 1,5 κιλό
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φλ φρέσκια ντομάτα τριμένη
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι κόκκινο και σε κόκκους
  • κεφαλοτύρι τριμμένο

Πλένουμε καλά τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες. Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τον κόκορα με λίγο λάδι. Μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε προσεκτικά. Αφού ροδίσει καλά, σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την ντομάτα, το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό. Αφήνουμε να σιγορβράσει μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας. Μόλις γίνει βγάζουμε τον κόκρα από την κατσαρόλα και στο ίδιο ζουμί βράζουμε για 15 λεπτά τις χυλοπίτες.

 

Ρακόμελο

  • Ρακή
  • μέλι
  • κανέλα

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε προσεκτικά τη ρακή. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και λίγη κανέλα, ανακατεύοντας συνεχώς.  

«Σερβίρεται ζεστό και είναι το καλύτερο φάρμακο για τα κρυολογήματα»

Advertisements

6 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Marios λέει:

    Ιδανική εποχή για εκδρομές σε τόσο όμορφα μέρη.

  2. Ο/Η kikitri λέει:

    Πράγματι είναι υπέροχα! Μακάρι να είχαμε καιρό…

  3. Ο/Η cook λέει:

    ουαου…πολύ όμορφο…και να ρωτήσω η ζηλιαρα εγώ…έχεις μείνει σε όλ’αυτά?

  4. Ο/Η kikitri λέει:

    Σ’αυτά που ανεβάζω στο μπλογκ μου, ναι. (Είναι από τα τυχερά του επαγγέλματος και νιώθω ευγνώμων για τους ανθρώπους που με φιλοξένησαν!) Το συγκεκριμμένο είναι υπέροχο!!! Και σε φοβερό μέρος. Θα γράψω περισσότερα και θα το συμπληρώσω μόλις βρω λίγο καιρό. Εκανα ένα ένθετο για ΤΑ ΝΕΑ που θα βγει στα περίπτερα Σάββατο 29/11.

  5. Ο/Η cook λέει:

    Κικη μου το διαβασα το ενθετο των νεων…τι υπεροχα μερη που εχει…

  6. Ο/Η kikitri λέει:

    Ααααχ ωραία Κουκάκι μου [εκ του κουκ και όχι του κουκιου… :):):) αφού θα το διαβάσουν κι άλλοι…] πολύ χαίρομαι που σ’άρεσε γιατί παιδευτήκαμε πολύ να το κάνουμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s