Τα Μαύρα Πρόβατα

στις

Η παρακάτω επιστολή, μου ήρθε σήμερα με email και τη δημοσιεύω γιατί συμφωνώ απόλυτα με την πολύ εύστοχη συστημική αυτή οπτική και την συνυπογράφω.

 

Αξιότιμοι πολιτικοί σχολιαστές της Καθημερινής,

 

Είμαι αναγνώστης της Καθημερινής και με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τις απόψεις μου σχετικά με τα τελευταία γεγονότα που απασχολούν την κοινή γνώμη.

Όπως είναι γνωστό, σε όλα τα ανθρώπινα  συστήματα υπάρχει σχεδόν  πάντα ένα άτομο που αναλαμβάνει έναν άχαρο αλλά και ηρωϊκό ρόλο. Ο ρόλος αυτός είναι του μαύρου προβάτου. Το άτομο που χαρακτηρίζεται ως μαύρο πρόβατο είναι συχνά προκλητικό,  παραβατικό και πάνω  απ’ όλα αμφισβητεί τις αξίες και τους κανόνες των υπολοίπων μελών του συστήματος. Σε μια οικογένεια το μαύρο πρόβατο με τις προκλήσεις, παραβάσεις και αμφισβητήσεις του/της κινητοποιεί ολόκληρο το σύστημα ώστε να αναθεωρήσει τις αξίες του. Μόνο όταν διαφοροποιήσει τις αξίες αυτές θα πάψει πια το μαύρο  πρόβατο να προκαλεί, να παραβιάζει και να αμφισβητεί. Έτσι τελικά ο ρόλος του μαύρου πρόβατου παρότι άχαρος, αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικός στην εξέλιξη και αναβάθμιση του οικογενειακού  συστήματος.

Στο ευρύτερο υπερ-σύστημα της Ελληνικής κοινωνίας το ρόλο του μαύρου πρόβατου έχουν αναλάβει συχνά διάφορα μέλη κοινωνικών υπο-συστημάτων, όπως οι νέοι, οι φοιτητές και πρόσφατα οι μαθητές. Οι περισσότεροι από όλους αυτούς, όπως είναι φυσικό, βρίσκονται ηλικιακά ακόμη μακριά από τους «μεγάλους» που είναι και οι συμμετέχοντες στην ίδρυση και διατήρηση των διαφόρων αξιών της  κοινωνίας μας. Τα σημερινά μαύρα πρόβατα είχαν πολύ σημαντικούς λόγους κινητοποίησης. Λόγους που είναι γνωστοί σε όλους μας. Γιατί όλοι μας νιώθουμε προδομένοι από τη διαρκή πτώση πολλών και σημαντικών αξιών και συμβόλων της κοινωνίας μας. Όλοι νιώσαμε προδομένοι από Ολυμπιονίκες που ντοπαρίστηκαν, Αγιορείτες μοναχούς που διαχειρίστηκαν αμύθητα χρηματικά ποσά, πολιτικούς και Υπουργούς που καταστρατήγησαν κανόνες ηθικής και δεοντολογίας και προτίμησαν να γίνουν συνδετημόνες της κρατικής πίτας κ.α.  Όλοι νιώθουμε  προδομένοι και απελπισμένοι. Χωρίς πίστη σε κανένα φορέα μιας αξίας. Χωρίς εμπιστοσύνη στα πρόσωπα του μέλλοντος και στα  «οράματά τους».

Έτσι όπως είναι φυσικό και γνωστό στη Συστημική προσέγγιση της κοινωνίας, ενεργοποιήθηκαν και πάλι τα μαύρα πρόβατα. Τα «αντισώματα» που επιτίθενται εναντίον της «μόλυνσης». Όπως στην ομοιοπαθητική, χτυπάνε το «κακό» με «κακό» με την ελπίδα ότι έτσι θα έρθει το «καλό». Άραγε θα «διαβάσουν» την πρόκλησή τους οι «μεγάλοι»; Θα ακούσουν τη φωνή τους αυτοί που κάθονται σε αναπαυτικές καρέκλες κι είναι περιβεβλημένοι με εξουσίες; Ή θα πάρουν έναν πυροσβεστήρα για να σβήσουν όπως-όπως τη φωτιά κι ύστερα θα τα μπαλώσουν για να ξεχαστούν το συντομότερο, ώστε μετά από μερικά χρόνια θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα;

Προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να ήμουν αισιόδοξος αλλά δυστυχώς η ιστορία άλλα μας διδάσκει. Είμαι σίγουρος ότι αν τα πράγματα ήταν αλλιώς, αν οι σημερινοί «ήρωες» δεν ήταν χάρτινοι, κανένας από τους μαθητές δεν θα σκεφτόταν να βλάψει τις περιουσίες των συμπατριωτών τους, των συγγενών τους, των γονέων τους, που με τόσο κόπο και ιδρώτα αποκτήθηκαν. Παραμένω λοιπόν θεατής του άχαρου αλλά και ηρωϊκού ρόλου των μαύρων προβάτων. Άχαρου γιατί διαφωνώ πλήρως με τις ενέργειες καταστροφής περιουσιών αθώων πολιτών καθώς και με τις ενέργειες καταστροφής δημόσιας περιουσίας. Ηρωϊκού όμως γιατί έτσι λειτουργούν τα ανθρώπινα συστήματα με τα μαύρα πρόβατα να θυσιάζονται στο βωμό της εξέλιξης.

Με τιμή

Σπύρος Βρεττός

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s