Αθηναϊκά εστιατόρια μέχρι 20 ευρώ/άτομο

στις

Καλό και φτηνό φαγητό στην πόλη.

 Η Αθήνα είναι όμορφη τα βράδια. Μετά σινεμά , μάλιστα, ή το θέατρο το η συνήθεια το θέλει να βγαίνουμε έξω για φαγητό. Κρίση θα μου πείτε. Μην την αφήσετε, όμως, σας τρομάξει και μη σπεύσετε να αλλάξετε συνήθειες. Το βράδυ είναι η ώρα της χαλάρωσης με μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και νόστιμους μεζέδες. Οι τιμές δεν είναι απαγορευτικές αφού υπάρχουν πολλά ωραία μέρη με εξαιρετικό φαγητό για όλα τα βαλάντια, όπου μπορείτε να χορτάσετε χωρίς να ξεπεράσετε τα είκοσι ευρώ κατ’άτομο. Αν μάλιστα βγείτε για φαγητό με παρέα τότε οι τιμές είναι ακόμα καλύτερες αφού μπορείτε να μοιραστείτε με τους φίλους σας περισσότερα πιάτα. Εμείς καταγράψαμε τα αγαπημένα μας στέκια και σας τα προτείνουμε:

1. Ακρί (Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραιάς, τηλ: 210-4180110, 12-15€) Κασιώτικη ταβέρνα στην Πειραϊκή. Δοκιμάστε κασιώτικα ντολμαδάκια (7,50€), μακαρόνια με σιτάκα (7€) και ροϊκιό, όπως λένε στην Κάσο το μαγειρευτό σταμναγκάθι (6€). Ανοικτά: Τρίτη- Παρασκευή: 4-12μμ και Σαββατοκύριακο και μεσημέρι. Δευτέρα κλειστά

2. Αττικός (Γαριβάλδη 7, Ακρόπολη, τηλ: 210 9216266, από 20€) Το εστιατόριο της Μίνας και του Βασίλη Γεροντή βρίσκεται σε στρατηγική θέση αφού από την ταράτσα του αγγίζεις σχεδόν το Ηρώδειο και την Ακρόπολη. Δεν είναι τυχαίο ότι το προτιμούν οι καλλιτέχνες μετά από τις παραστάσεις του Ηρώδειου τόσο για τη θέα του όσο και για το μαμαδίστικο φαγητό από τα χεράκια της Κερκυραίας κυρίας Μίνας. Ανοίγει από τις 7μμ μέχρι ότι ώρα πάει. Δοκιμάστε σοφρίτο (14€), μουσακά (10€) και αρνάκι λεμονάτο (14€)

3. Βαρέλια (Χίου 7 και Φαβιέρου, τηλ: 210-5221796, από 15€) Παλιά ταβέρνα –λειτουργεί από το 1935- κοντά στο μετρό στη στάση «Μεταξουργείο», σερβίρει καθημερινά από τις 7μμ, της ώρας ψητά στα κάρβουνα -μπριζόλες χοιρινες (7€) και μοσχαρίσιες (8€), μπιφτέκια (6€), παϊδάκια (8€/μερίδα και 32 €/κιλό), τα Σαββατοκύριακα και κοντοσούβλι (7€)- αλλά και μαγειρευτά όπως ιμάμ (5€) και μουσακά (7,5€) μαζί με ωραίο κρασί δικής τους παραγωγής από το Μαρκόπουλο (6€/κιλό)

4. Βιολέτα (Φωκίωνος Νέγρη 60, Κυψέλη, τηλ:210-8217641, από 15 ευρώ) Μεζεδοπωλείο αξιώσεων πάνω στον πεζόδρομο με εκλεκτά ψάρια και κρέατα που ο κυρίος Παναγιώτης Λιάρος προμηθεύεται καθημερινά από ιχθυοπωλείο και κρεοπωλείο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ψητές σαρδέλες (7,50€), γάβρο (7€) και καλαμαράκια (8€). Τα κρεατικά του είναι επίσης σπιτικά –μπιφτέκι (7,50€), μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος (12€), το ίδιο και οι νόστιμες τηγανητές πατάτες και τα σαλατικά. Αφήστε χώρο για φρούτα, χαλβά, καζάν ντιπί ή γλυκά του κουταλιού. Ανοικτό καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

5. Βλάσσης (Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, 2107256335, από 15€) Στην καινούργια του διεύθυνση, πλέον, το γνωστό εστιατόριο συνεχίζει να προσφέρει παραδοσιακά ελληνικά πιάτα στην καλύτερη ίσως εκδοχή τους. Τρως δηλαδή τας και μπαπ με πουρέ μελιτζάνας (11,80€),αρνάκι με πατατες φούρνου (11,80€), μελιτζάνα με γιαούρτι (7,60€) ή ρεβίθια (5,30€) και πας κατ’ ευθείαν στον παράδεισο. Στα γλυκά του θα βρείτε εκτός από μήλο ψητό με μους γιαούρτι(3,40€)και γαλακτομπούρεκο (4,10€), πανακότα (4,80€), τσιζ κέικ (5,50€) και μους σοκολάτα (3,80€). Ανοικτό μεσημέρι βράδυ, Κυριακή μόνο μεσημέρι.

6. Βουρλιωτίνα (Βασ. Αλεξάνδρου 10 & Υμηττού, Καισαριανή, 2107291545, από 13€) Δοκιμάστε χουνκιάρ (15€), γεμιστά (5,5€), μυρωδάτους κεφτέδες (7,5€) και άλλα μικρασιάτικα πιάτα σε μερίδες τεράστιες από τα χεράκια της ιδιοκτήτριας και μαγείρισσας κυρίας Τριανταφυλλιάς. Οσο ο καιρός το επιτρέπει θα σας σερβίρουν στη δροσιά στο απέναντι παρκάκι.

7. Γιάνταης (Λεωνίδου 31 & Γιατράκου, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο, 210-5238812, από 10€ με ένα ποτήρι κρασί) Ο Βαγγέλης Γιάνταης θα σας σερβίρει –μέσα ή έξω στην πλατεία- απλά μεσογειακά πιάτα που μαγειρεύει ο αδελφός του Μάκης. Δοκιμάστε σπαγγέτι με ντομάτα, σκόρδο, βασιλικό και λευκό κρασί (6,50€) ή με κολοκύθι καρότο και ζαφορά (8,80€), κεφτεδάκια (4 €) και την πολύ χορταστική νησιώτικη σαλάτα με ντάκο, ντομάτα, μαρούλι, βραστή πατάτα, ελιές και κρεμμυδάκι (7€). Ποτήρι κρασί 3 €. Καθημερινά από 7μμ έως 1:30μμ.

8. Γαυράκια (Κ. Διαμαντή 22, Ν. Φάληρο, 210-4833080, από 15€) Απλό ταβερνάκι με αυλή και νησιώτικη ατμόσφαιρα απέναντι από το γήπεδο Καραϊσκάκη. Δοκιμάστε ψιλά ψαράκια (8€) στο τηγάνι και στη σχάρα. Σπεσιάλιτέ του μαγαζιού το μυδοπίλαφο (10€) και οι μακαρονάδες με θαλασσινά (24€/2 άτομα).

9. Δημόκριτος (Δημοκρίτου 23, Κολωνάκι, τηλ: 210-3613588, από 15 ευρώ) Στο παλιό κτίριο πίσω από τον Αγιο Διονύσιο της Σκουφά έχει ταϊσει γενιές και γενιές Αθηναίων με μενού μαμαδίστικο που περιλαμβάνει μαγειρευτά, λαδερά και ψητά. Δοκιμάστε πατάτα φούρνου (4,5€), σαγανάκι (5€), μπιφτέκια φούρνου (8€), γιουβέτσι με χυλοπίτες (12€) ή μοσχαράκι με μελιτζάνες(12€). Aνοιχτό μεσημέρι – βράδυ, Kυριακή κλειστά.

10. Dirty Ginger (Τριπτολέμου 46 & Περσεφόνης, Γκάζι, 210-3423809, 20€) Στην κεφάτη αυλή του θα πάτε για μεζέδες, ωραίες μουσικές και δυνατή μπάρα. Δοκιμάστε σκεπαστή κρεμυδόπιτα(5,5€) και τσοπ σουέι (ψιλοκομένο) φιλέτο από κοτόπουλο ή χοιρινό μαριναρισμένο σε τζίντζερ, μπούκοβο, σκόρδο, κόλιανδρο και διόσμο με καραμελωμένα κρεμμυδάκια (15,50€) και αφήστε χώρο για μια γλυκιά αέρινη Πάβλοβα (5,5€).

11. Eπ’ Αυλή (Αρχιμήδους 14, Παγκράτι, 2107014836, 15-17€ με γλυκό) Από τη φροντισμένη ταράτσα του εστιατορίου θα ατενίζετε από ψηλά τον Αρδηττό. Δοκιμάστε τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, ψητή φέτα σε φύλλο με σερμπέτι και σουσάμι (5€), ψαρονέφρι με κατίκι και λιαστή ντομάτα (12€), μανιτάρια γεμιστά με ανθότυρο (4,5€), φωλιά καταϊφι με καϊμάκι και βύσινο (5€). Ανοιχτό καθημερινά.

12. Ερμείον (Πανδρόσου 15, Πλάκα, τηλ: 210-3246725, 20€) Ανοικτό καθημερινά μεσημέρι βράδυ. Στην αυλή του θα γευτείτε παραδοσιακά ελληνικά της κατσαρόλας (από 8-13,5 €/πιάτο)

13. Κανέλλα (Κωνσταντινουπόλεως 70 & Ευμολπιδών, Γκάζι, 210 3476.320, 15-20€ ) Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και μενού που αλλάζει ανάλογα με τις εποχές, νεανική διάθεση και σίγουρη επιλογή για πεινασμένους ξενύχτηδες αφού το εστιατόριο σερβίρει από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το πρωί. Δοκιμάστε κοτομπουκιές με μούζο και μαστίχα (10,5€), λαδερά (7€), σουτζουκάκια σμυρνέικα (9,5€) και μοσχαράκι κοκκινιστό (10€).

14. Κάππαρη (Δωριέων 36, ΄Ανω Πετράλωνα, τηλ: 210-3450288, από 15-17€) Στη μοντέρνα ταβέρνα της Κυριακής Μαραγκόζογλου θα δοκιμάσετε πρωτότυπα πιάτα αλλά και παραδοσιακή κουζίνα. Ωραίο το ψητό χιώτικο μαστέλο (7,5€), η κρεατόπιτα με γραβιέρα (8€), τα ρεβίθια με μπέϊκον, παρμεζάνα και ψητό λάχανο (8€), το κεμπάπ (9€) και η σαλάτα ρόκα με ξινομυζήθρα (9€). Λειτουργεί μεσημέρι-βράδυ καθημερινά.

15. Κιτρόμηλο (Αλέξη Παυλή 34 & Μικρομάνης 16, Αμπελόκηποι, 2106910590, 17-21€) Στην εντυπωσιακή ταράτσα του εστιατορίου που είναι βαμμένη στο ροζ της φούξιας, με 20€/άτομο μπορείτε να δοκιμάσετε 15 διαφορετικά μικρά πιάτα, τα πιο αντιπροσωπευτικά της κυπριακής κουζίνας.

16. Κούνδουρος (Αγ. Παρασκευής 51, Μπουρνάζι, 2105713546, 20€ με κρασί) Ιδιοκτήτης είναι ο Νίκος Κουνδουράκης από τα ορεινά των Χανίων. Σε μια ευχάριστη αυλή θα απολαύσετε αυθεντικές κρητικές συνταγές όπως μαγειρεύονται στο σπίτι και σε μερίδες επίσης κρητικές, δηλαδή τεράστιες. Δοκιμάστε χοχλιούς γιαχνί (9€), χωριάτικο βιολογικό κόκορα με σκιουφιχτά μακαρόνια (10€), κουνέλι με ξύδι (10€), ρίφι με σταμναγκάθι (10€), γαμοπίλαφο που σερβίρεται σε μεγάλη πιατέλα για 2-3 άτομα (10€) και πολλά ψητά της ώρας. Ο Κούνδουρος σερβίρει από τις 7μμ. Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή από τις 2μμ. Κυριακή βράδυ και Δευτέρα κλειστά.

17. Λόγια της πλώρης (Αγησιλάου 71, Κεραμεικός, τηλ: 210-3460488, από 15-20€) Όταν ο καιρός το επιτρέπει, ο Νίκος Μεντώνης στρώνει τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο. Μη χάσετε το συμιακό γαριδάκι (8€) και τον παστουρμά ψαριού (καπνιστό φιλέτο μπακαλιάρου ψητό στη σχάρα, 5,5€), σαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά (8€) και μύδια αχνιστά (7€). Καθημερινά από τις 2μμ μέχρι αργά το βράδυ. Κλειστά τη Δευτέρα.

18. Maltagliati (Τερψιθέας 16, Π. Φάληρο, 2109816445 / Βαρνακιώτη 6, Αμπελόκηποι, 2106916676, 20€) Τραπεζάκια έξω και pasta fresca μαγειρεμένη ανάλογα με την εποχή. Δοκιμάστε τα πιάτα ημέρας (13-15€), νιόκι με ρικότα και φρέσκια ντομάτα ή μανιτάρια (15€), καρμπονάρα αλά Αματρισιάνα με καπνιστή παντσέτα και φρέσκια ντομάτα (12€), καζαρέτσε με ψιλοκομμένη ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό (11€) και, φυσικά, μαλταλιάτι (δηλ. φρέσκα στραβοκομμένα ζυμαρικά) σε πολλές παραλλαγές.

19. Μεταξουργείο (Mυλλέρου 25 & Λεωνιδίου 46, πλ. Αυδή, Μεταξουργείο, 217 7050103, 15 € με κρασί) Το παλιό διόροφο πέτρινο κτίριο που φιλοξενεί το ιστορικό ταβερνείο -άνοιξε το 1933- ανακαινίστηκε πρόσφατα, έβαλε τα καλά του και λειτουργεί καθημερινά από το πρωί. Το καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια στην πλατεία. Εδώ ερχόμαστε για μελιτζάνα ραγού στο φούρνο σκέτη ή με κρέας κοκκινιστό (9€), κόκορα παστιτσάδα (8,5€), λαχανοντολμάδες (7,5€), κοκορόσουπα (6,5€) και πολλούς άλλους μεζέδες φτιαγμένους με βιολογικά προϊόντα και πίνουμε Αηγιωργίτικο Νεμέας ή βιολογικό Μαρουβά (λιαστό κρασί) από τα Χανιά.

20. Μικρά Ασία (Μοσχονησίων 20 & Θήρας, Πλατεία Αμερικής, τηλ:210-8644698, από 12 ευρώ με κρασί) Με την πρώτη ευκαιρία δοκιμάστε τα εξαιρετικά κούρδικα κεμπάπ (από 5-9€)του Σινάν και της Τσιτσέκ, σαλάτα του τσομπάνη (3,5€), τυροπιτάκια και χορτοπιτάκια (3€), χούμους (3€) και μελιτζανοσαλάτα (3€). Στο τέλος μην παραλείψετε το γλυκό κιουνεφέ (4€) Το μαγαζί είναι μικρό αλλά υπάρχουν τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο ανάμεσα σε περιποιημένα παρτέρια. Αν μένετε στη γύρω περιοχή τηλεφωνήστε για delivery και οι καλεσμένοι σας θα σας ευγνωμονούν.

21. Μπριζολάκια.gr (Ευελπίδων 47 & Καλλινόβου, Κυψέλη, 210-8813 121, από 10 ευρώ) Μοντέρνα ταβέρνα ακριβώς απέναντι από το Πεδίο του Άρεως, εξειδικευμένη στα ψητά κρέατα και γενικώς στα προϊόντα με ονομασία προέλευσης. Εδώ θα παραγγείλετε μπριζολάκια (7€), παϊδάκια (25€/κιλό), και ζουμερά μπιφτέκια (6,5€), λουκάνικο (5,5€), μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα (3,5€), ψητά λαχανικά (6€), νόστιμες τηγανητές πατάτες (2€) και χύμα βιολογικό κρασί. Για επιδόρπιο υπάρχει παγωτό καϊμάκι από τη «Χαρά» (4€) και κρέμα από το ζαχαροπλαστείο «Αφοι Ασημακόπουλοι» (3,5€). Κάνουν και delivery. Ανοικτό καθημερινά (εκτός Κυριακής) από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη 1 τη νύχτα.

22. Νικηφόρος (Λασκαρίδου 7, Αμπελόκηποι, 210 6984.05, 15 €) Ξακουστό στέκι της περιοχής για τους λαχανοντολμάδες και τα γιαλαντζί του με αμπελόφυλλα. Λειτουργεί μεσημέρι-βράδυ, με έντονο άρωμα Κρήτης στην κουζίνα του. Για το κρασί (1/2 κιλό λευκό) και τη μπύρα θα πληρώσετε 2,5€.

23. Οικονόμου (Τρώων 41 & Κυδαντιδών, ‘Ανω Πετράλωνα, 2103467555, 15€ με ποτό) Ιστορική ταβέρνα της περιοχής με περιβάλλον που σε μεταφέρει στο 1930, τη χρονιά δηλαδή που άρχισε να λειτουργεί. Όταν ο καιρός είναι καλός θα φάτε στο πεζοδρόμιο δίπλα στις ελιές. Δοκιμάστε λαχανοντολμάδες (7€), αρνάκι φρικασέ, κουνέλι στιφάδο, ή μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες (όλα 8€), μαγειρεμένα σπιτικά με προϊόντα εποχής. Κλειστά την Κυριακή.

24. Οινοθόη (Κωνσταντινουπόλεως 91, Μοσχάτο, 2104826540, από 12 €) Στο μεζεδοπωλείο του Σπήλιου Παπαϊωάννου θα σας σερβίρουν σε μια χαριτωμένη μικρή αυλή με πρασινάδες και πολλά γλαστράκια γύρω γύρω, μεζέδες του βουνού και του κάμπου ή της θάλασσας. Σπεσιαλιτέ του η αστακομακαρονάδα (28€/2άτομα), η ψαρόσουπα (7€)και το χωριάτικο κουνελάκι κοκκινιστό (7€). Κυριακή και αργίες μόνο μεσημέρι.

25. Παραγάδι (Σαλαμίνος 66, έναντι γέφυρας & σταθμού ΗΣΑΠ Καλλιθέα, τηλ: 2109593402, 15-20€ με χύμα κρασί) Ταβερνάκι με θαλασσινή διακόσμηση, τραπεζάκια έξω και τζαμαρίες που κλείνουν το χειμώνα. Δοκιμάστε ανοιχτή σαρδέλα ψημένη στα κάρβουνα (7,5€), μύδια αχνιστά (7,5€), γαρίδες σαγανάκι (15€) και ψητό χταποδάκι (€),ψητό ψάρι (μόνον ελληνικά) αλλά και κρεατικά της ώρας (μπιφτέκια (7€), χοιρινή μπριζόλα (7,5€) ή γάλακτος (12€). Για επιδόρπιο θα σας προσφέρουν φρούτα και λουκουμάδες. Ανοικτό καθημερινά από 12 το μεσημέρι μέχρι 12 το βράδυ.

26. ΠΑΤΗΝΕΙΩΤΗΣ (Πυθαγόρα 7 και Τζαβέλλα, Kαστέλλα, 210 4126713, 20 εύρω): Στην παλιά παραδοσιακή ψαροταβέρνα του Συμιακού κυρίου Κώστα Παπαδόπουλου στην Καστέλλα απέναντι από το 2ο Γυμνάσιο- Λύκειο του Πειραιά, θα φάτε πλούσιες ολόφρεσκες σαλάτες και εκλεκτό φρέσκο ψάρι μόνο από ελληνικές θάλασσες, ψητό στη σχάρα ή αιθέρια τηγανισμένο από τα χεράκια της κυρίας Μαρίας. Δοκιμάστε καλαμαράκι (6€), γάβρο (6€), μαριδάκι (6€), μπαρμπουνάκια (20€) και εξαιρετική ψαρόσουπα που θα συνοδέψετε με βαρελίσιο κρασί. Μεσημέρι-βράδυ μέχρι τις 12:30.

27. Πλάτανος ( Διογένους 4, Πλάκα, τηλ: 210-3220666, από 10-15 ευρώ). Κλασικός προορισμός στο κέντρο της παλιάς Αθήνας. Στα τραπεζάκια του καλού εστιατορίου, που είναι στρωμένα κάτω από τα δέντρα στη μικρή πλατεία κοντά στους Αέρηδες της Πλάκας, θα γευτείτε μαγειρευτά της κατσαρόλας με κρέας (8,80€), κιμάδες (7,40€) και ψάρια της ώρας (9,80-12,50€), σαλάτες και χύμα κρασί δικής τους παραγωγής. Σερβίρει καθημερινά από 12-4:30μμ και 7-12μμ. Κλειστά την Κυριακή.

28. Τα Ρωμανάκια (Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή, 2106532278, 18-21€) Τώρα το καλοκαίρι βγάζουν τραπεζάκια και στην πλατεία Κοραή. Ο Μανώλης και ο Κωσταντίνος Ρωμανάκης, δίδυμα αδέρφια, Κρητικοί και μάγειρες, θα σας σερβίρουν αρνί οφτό με πατάτες, γαμοπίλαφο, στάκα με αβγά, καλιτσούνια, απάκι και χοχλιούς, όλα μαγειρεμένα με υλικά που έρχονται κατ’ ευθείαν από το νησί. Μεσημέρι- βράδυ μέχρι τη 1:30.

29. Σκούφιας, (Βασιλείου Μεγάλου 50, Ρουφ, 210 3412.252, από 12 €) Όταν κάνει ζέστη τα τραπεζάκια είναι στρωμένα κάτω από μουριές στο πεζοδρόμιο. Με χαλαρή διάθεση –πες πως είσαι σε διακοπές- θα σας φέρουν για καλωσόρισμα ψιλολιές, παξιμαδάκι και τσικουδιά και αντί για κατάλογο ένα σχολικό μπλε τετράδιο για να διαλέξετε νόστιμους ελληνικούς μεζέδες και πολλές σαλάτες φρέσκες και βραστές. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, ντοματίνια και ξερό σύκο (6,5€) και πατατοσαλάτα Μάνης με πορτοκάλι και μυρωδικά (4,80€), κόκορα με ούζο (6), μελωμένο κότσι (8) ή ψαρονέφρι στη λαδόκολα τυλιγμένο σε αμπελόφυλλο (8,5) Ανοιχτά καθημερινά 7μμ- 1.30 π.μ. Κυριακή και μεσημέρι.

30. Σχάρα (Λ. Ποσειδώνος 15, Βουλιαγμένη, τηλ: 210-89.62.432, από 18 ευρώ) Βουλιαγμένη ίσον ο πιο κοντινός παράδεισος στην Αθήνα. Μετά τις βουτιές περάστε για νοστιμιές σε μια μοντέρνα ταβέρνα με θέα τον γαλάζιο κόλπο. Δοκιμάστε σπιτικά κεφτεδάκια (5,90), τραγανές πατάτες (4,70)που τηγανίζονται με τη φλούδα τους και σερβίρονται με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού τηγανιτά -εντελώς στεγνά- μπαστουνάκια κολοκυθιού (5,20), ψητό λουκάνικο (5,80),μοσχαρίσια γάλακτος (15), παϊδάκια από κοτόπουλο (8,5) και γάλακτος (30€/κιλό), κεμπάπ (8,40) και πανσέτα (80. Καθημερινά από 5:30μμ, Παρασκευή, Σαββατοκύριακο και αργίες από 12:30μμ.

31. Ταβέρνα του Ψυρρή (Αισχύλου 12, Ψυρρή, 210-3214923, από 15€) Παλιό κλασικό στέκι κοντά στην Πλατεία Ηρώων με μια τοιχογραφία «Σχολείο» στην πρόσοψη. Όταν κάνει ζέστη θα φάτε κάτω από τη φουντωτή μουριά που υπάρχει στην αυλή πίσω από το ταβερνάκι. Κρέατα και ψάρια –όταν υπάρχουν- στη σχάρα και πολύ νόστιμα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αρνάκι στο φούρνο (8), μπακαλιάρο πλακί (10), λαδερά (6,5) και όσπρια (6). Για επιδόρπιο θα σας προσφέρουν τον γνωστό χαλβά του Κοσμίδη. Καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι 1 τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα μέχρι τη 1:30.

32. Ταρσανάς (Ναϊάδων 2 & Ποσειδώνος, Παλιό Φάληρο, τηλ: 210-9851472, από 15€) Ο σεφ Λάζαρος Γεράρδος έφιαξε ένα συμπαθητικό στέκι για ιστιοπλόους και όχι μόνο, που λειτουργεί καθημερινά από τις 2 το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Στον Ταρσανά θα σας σερβίρουν σπιτικούς μεζέδες όπως γάβρο μαρινάτο (6€), στριφτόπιτα (5€), ψητά λαχανικά (7€), ψητή σαρδέλα φιλέτο (7€),μύδια αχνιστά (8€), σπαγγέτι με γαρίδες (8,50€), πένες με σολομό, βότκα και ροζ πιπέρι (8,50€) αλλά και κρεατικά, κεφτεδάκια (5,50€), ψαρονέφρι ψητό στη σχάρα (10€) κ.ά.

33. Το Ρόδι-πρώην «Αγκόπ» (Κρέοντος 79, Κολωνός, 210-51.54.376, από 5 ευρώ) Το καλό ψητοπωλείο του Γκρικόρ και της Λαρίσα Ζατικιάν βρίσκεται κοντά στο σταθμό του μετρό «Σεπόλια» και όπου νάναι θα μετακομίσει πιο πάνω, στη γωνία Κρέοντος και Ρόδου. Δοκιμάστε ανατολίτικες λιχουδιές όπως τις μαγειρεύουν οι αρμένισσες νοικοκυρές στο Ερμπακάν, κοτοσαλάτα με καρότο και μανιτάρι (4,30€), ανάμεικτα λαχανικά (5,20€), μελιτζανοσαλάτα (4,50€), κεμπάπ από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά (7,80€), ισλί κιουφτά (2,50€), μελιτζάνα ρολό με αρνίσιο κιμά (6,80€) παστουρμαλί (7,50€) και λαχματζούν (5,20€). Ανοικτά από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 12:30 το βράδυ και delivery στη γύρω περιοχή.

34. Φιλίππου (Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, τηλ:210 7216.390, από 15 ευρώ) Ιστορικό εστιατόριο με νόστιμο φαγητό, και πολύ καλές τιμές, ένα από τα ελάχιστα στην περιοχή. Εξαιρετικά μαγειρευτά, φρέσκες σαλάτες και της ώρας. Δύσκολο να βρείτε τραπεζάκι έξω. Μεσημέρι βράδυ, Σάββατο, Κυριακή κλειστά.

35. Φίλοιστρον (Απ. Παύλου 23, Θησείο, 2103467554, 2103422897, από 20 ευρώ) Στο μεζεδοπωλείο που βρίσκεται στα 50 μέτρα από τον κινηματογράφο «Θησείο» απολαμβάνεις μια από τις ωραιότερες θέες της Ακρόπολης, του Λυκαβηττού και όλων των αρχαίων και νέων μνημείων της περιοχής αλλά και παραδοσιακά μεζεδάκια από σαγανάκι (7,5€) και κεφτέδες (10,50€) μέχρι σύγλινο Μάνης (11€) και Κερκυραϊκό σοφρίτο (15€) μαζί με ούζο, τσίπουρο ή κρασιά του ελληνικού αμπελώνα. Ανοικτό από 12 το μεσημέρι-2πμ καθημερινά. Για μπροστινό τραπεζάκι κάντε κράτηση τουλάχιστον 2 ημέρες πριν.

 36. Χαρτί και Καλαμάρι (Λ. Ειρήνης 31, Πέραμα, τηλ:210-4023306, από 12€) Καινούργιο και χαριτωμένο εστιατόριο για ψάρι και κρέας με 65 πιάτα στον κατάλογό του. Σπεσιαλιτέ του η πράσινη σαλάτα με ξηρούς καρπούς (9€), γαριδομακαρονάδα (14€), αχνιστά μύδια (8€), καβούρι (12€), και πολλά κρεατικά, όπως φιλετάκια χοιρινά (9€), τηγανιά σε καψαλισμένο καρβελάκι (8€), ομελέτα με σουτζούκι, παστουρμά και ντοματίνια (7,50€) . Λειτουργεί μεσημέρι βράδυ.

37. Ψαράκι (Λεωφ. Ποσειδώνος 15, Βουλιαγμένη, 2108962215, από 18€) Στο αδελφάκι της «Σχάρας», που βρίσκεται πίσω από τη νησίδα της Ποσειδώνος θα απολαύσετε την ώρα που σουρουπώνει θαλασσινά μεζεδάκια –δοκιμάστε καλαμαράκια και θράψαλο γεμιστό- και ψαράκια (μικρά και μεγάλα), σε μια μοντέρνα ταβέρνα, με θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης.

38. Ωραία Πεντέλη (Αισχύλου και Αριστοφάνους, Ψυρρή, τηλ: 210-3218627, από 10-20 €) Σε ένα ιστορικό κτίριο στην Πλατεία Ηρώων που έχει μετατραπεί σε καφέ-εστιατόριο και λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ θα δοκιμάσετε διάφορα μεζεδάκια, αρνάκι κλέφτικο, πέρκα αλά σπετσιώτικα (9), λαχανοντολμάδες, μοσχαράκι ραγού, χοιρινό με σέλινο και άλλα κλασικά ελληνικά πιάτα που εναλλάσσονται καθημερινά.

39. 2 Μαζί(Νίκης 48 & Κυδαθηναίων, Σύνταγμα, τηλ: 210-3222839, http://www.2mazi.com, e-mail:2mazi@2mazi.com) Η συνεργασία του Γιάννη Μπαξεβάνη με το νεαρό Ηλία Γώγο, είχε ως αποτέλεσμα ένα γκουρμέ εστιατόριο, όπου κανένα πιάτο δεν στοιχίζει περισσότερο από 25 ευρώ. Το μεσημέρι ειδικά οι δύο καλοί σεφ προσφέρουν (μόνο για take away, αν φάτε εκεί θα σας στοιχίσει παραπάνω) ένα πλήρες μενού  που αλλάζει καθημερινά (κυρίως πιάτο, σαλάτα και γλυκό ή φρουτοσαλάτα) με 10-16 ευρώ. Δοκιμάστε μπουρεκάκια με μελιτζάνες σχάρας και σάλτσα ντομάτας (10 ευρώ), κοτόπουλο κρασάτο με εστραγκόν και ρύζι μπασμάτι (12 ευρώ), φέτα σφυρίδας με κολοκυθάκια, δενδρολίβανο και λαδολέμονο με lime (16 ευρώ) ή Ιταλικό ριζότο με φρέσκα μανιτάρια, λάδι τρούφας και grana padano (12 ευρώ). Επιπλέον, το εστιατόριο προσφέρει take away για μπουφέ στο σπίτι ή στο γραφείο με 2-3 σαλάτες, 2-3 ορεκτικά και 2-3 κύρια πιάτα με 14-18 ευρώ το άτομο.

Δημοσιεύτηκε στον Ταχυδρόμο, τ.508, 21.11.2009

Advertisements

9 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η kikitri λέει:

    ΄Ακουσα ήδη δύο παράπονα και τα δύο αφορούν το ίδιο εστιατόριο: Πρόκειται για το «2Μαζί» του Γιάννη Μπαξεβάνη. Οι άνθρωποι (που είναι άγνωστοι μεταξύ τους) μου είπαν (έχω τα ονόματά και τα τηλέφωνά τους) ότι πλήρωσαν τα διπλάσια από ότι αναφέρουμε παραπάνω, το φαγητό δεν ήταν καλό ούτε ανταποκρινόταν στην υπογραφή του γνωστού σεφ και το χειρότερο τους αντιμετώπισαν με άσχημο τρόπο (ο ίδιος ο Γώγος):»Αν δεν σας αρέσει να πάτε αλλού» (Μά λέγονται τέτοια πράγματα;) και άλλα του τύπου «Οι δημοσιογράφοι γράφουν ότι θέλουν, καταλαβάτε λάθος». Τι να πω τώρα! Εγώ πάντως επειδή το θέμα είχε γίνει 2-3 μήνες νωρίτερα, τις παραμονές της δημοσίευσής του τηλεφώνησα σε όλα τα εστιατόρια για να διασταυρώσω τα στοιχεία. Συνεπώς ευθύνη δεν φέρω.
    Αγαπητοί εστιάτορες, μη μας κοροϊδεύετε γιατί τις συνέπειες θα τις υποστείτε, δεν μπορείτε να τις αποφύγετε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

  2. Ο/Η despinarion λέει:

    Μπραβο Κικη μου, πολυ ωραια η παρουσιαση των οικονομικων εστιατοριων. Μια παρομοια λιστα με τον τιτλο «cheap eats» διαβαζω στο περιοδικο Washingtonian. Στους χαλεπους καιρους που περναμε και με την νοοτροπια μας τυπου » η φτωχεια θελει καλοπεραση » η λιστα αυτη θα φανει χρησιμη σε πολλους αναγνωστες σου.
    Για το σχολιο που εγραψες και το θεμα που προεκυψε εκ των υστερων τι να πω. Κριμα και ντροπη. Σε φιλω!

  3. Ο/Η kikitri λέει:

    Α, χαίρομαι Δεσποινάκι μου, που σ’αρεσε. Γενικά νομίζω ότι είναι η εποχή αν μη τι άλλο να σκεφτόμαστε και να υπολογίζουμε πολύ σοβαρά τη σχέση ποιότητας – τιμής. Γιατί αλλιώς θέλουμε και τα παθαίνουμε. Πολλά φιλιά

  4. Ο/Η Vassilis λέει:

    Για το Δημόκριτο στο Κολωνάκι μιλούσαμε τυχαία με ένα φίλο προχθές που είναι τακτικός πελάτης και φυσικά ευχαριστημένος. Τώρα που διάβασα και την ανάρτησή σου, μάλλον «ψήθηκα» και μου φαίνεται ότι την επόμενη φορά θα πάμε παρέα 🙂

  5. Ο/Η kikitri λέει:

    @ Βασίλης: Να πάτε ! Ο Δημόκριτος είναι κλασική επιλογή στο κέντρο της Αθήνας, όπως και ο Φιλίππου όπου όμως δύσκολα βρίσκεις τραπέζι (ειδικά το καλοκαίρι έξω)

    @Δέποινα: Τελικά λύθηκε η παρεξήγηση με τρόπο που μου άρεσε πολύ. Αυτό το καλό, βλέπεις, γίνεται όταν οι άνθρωποι είναι καλοπροαίρετοι. Ο Μπαξεβάνης λοιπόν και ο Γώγος μου τηλεφώνησαν αμέσως μόλις πήραν το μήνυμα. Από την πλευρά μου έκανα ένα λάθος που κατά τη γνώμη μου ήταν από κακή συνενόηση και έτσι θα διορθώσω τη δημοσίευση. Για την ακρίβεια, το μεσημέρι το μενού είναι πιο απλό και τα πιάτα πιο φτηνά και αν γίνει ντελίβερι κοστίζει από 10-16 ευρώ / άτομο. Ομως όπως έμαθα άλλαξε και ο μάγειρος του μεσημεριού. Ηρθε ένας εξαιρετικός νεαρός που είχε μαθητεύσει δίπλα στον Ζερόμ Σερ και κατόπιν ήταν στο Ντουμπάι, στην Ελιά. Θα δοκιμάσω και θα σας πώ. Αυτά.

  6. Ο/Η Σταματης λέει:

    Είμαι πελάτης του Κούνδουρου στο Μπουρνάζι. Το φαγητό είναι κα-τα-πλη-κτι-κο και το σερβις αψογο και φιλικό. Οι δε τιμές πάρα πολύ καλές (εως πολύ φθηνες με τετοια ποιότητα των πίατων). Το μόνο μείον είναι ο χώρος που θέλει καλύτερη διακόσμηση για να αναδειχτεί ο χαρακτήρας του μαγαζιού. Δοκιμάστε και αρνάκι φρικασέ με σταμναγκάθι!

    Overall είναι μια απο τις καλύτερες προτάσεςι για καλο-οικονομικό μαγαζί!

  7. Ο/Η Μαρία λέει:

    Καλημέρα! Το άρθρο είναι πραγματικά πολύ καλό και έχω δοκιμάσει πολλά από τα εστιατόρια που αναφέρονται. Έχω όμως ένσταση για το «Σκούφια». Είχα πάει το μεσημέρι του Σαββάτου που μας πέρασε μιας και είχα ξαναπάει και είχα μείνει ευχαριστημένη. Ζητήσαμε να μας φέρουν μια σαλάτα με λάχανο, καρότο και γιαούρτι μέσα στην οποία βρήκα ένα άσπρο σκουλίκι. Ο σερβιτόρος δήλωσε σοκαρισμένος μιας και όπως είπε κάνουν καθημερινά προμήθειες και τα λάχανα ήταν της ίδιας μέρας (και τα κόβουν δηλαδή όπως είναι, δεν τα πλένουν;). Το προσπεράσαμε και προσφέρθηκε να μας φέρει τη δική τους σαλάτα εκείνη με τα σύκα η οποία ήταν βέβαια ακριβότερη. Αυτό που μας πείραξε τελικά και το οποίο προσέξαμε μετά, δεν ήταν το σκουλίκι στη σαλάτα και οι μαυρίλες στα μαρούλια της επόμενης σαλάτας (από τα οποία θα μπορούσαμε κάλλιστα να πάθουμε κάτι), αλλά το γεγονός ότι στο λογαριασμό μάς χρέωσαν κανονικά τη σαλάτα και μάλιστα την ακριβότερη! Φυσικά δεν προσφέρθηκαν να κεράσουν ούτε ένα μήλο για επιδόρπιο. Αυτά τα θεωρώ απίστευτη γαϊδουριά από μέρους τους, πόσο μάλλον που βάζουν σε κίνδυνο και την υγεία των άτυχων πελατών τους. Τουλάχιστον στην «Κάππαρη» που μας είχε συμβεί να βρούμε κομμάτι πλαστικού στα ντολαδάκια (μα όλα σε μας θα συμβούν;;), ο μαγαζάτορας μάς έφερε άλλο ορεκτικό και δε δέχτηκε να πληρωθεί κανένα από τα δύο πιάτα, ενώ στο τέλος μας κέρασε γλυκά και λικέρ μαστίχας. Αυτός είναι επαγγελματισμός! Γι’αυτό και συνεχίσαμε να τους προτιμάμε.

  8. Ο/Η Konstantinos λέει:

    Πηγα εχθες στον Κουνδουρο στο Μπουρναζι με την κοπελια μου. 2 ατομα πληρωσαμε 40 ευρω με τα εξης: 1 πανσετες, 1 παιδακια κοτοπουλου, μια μικρη χωριατικη, 1 σαγανακι ανθοτυρο και μισο κιλο κοκκινο κρασι. Για την ποιοτητα και για την ποσοτητα του φαγητου και του κρασιου, το μαγαζι ειναι ακριβο. Στα συν οι μεγαλες σχετικα μεριδες, αλλα και παλι αν σκεφτουμε οτι ηταν μια πολυ τυπικη ταβερνα (με καμια φαντασια στα πιατα, το τυπικο σκηνικο που βλεπεται σε ολες λιγο πολυ τις συνηθισμενες ελληνικες ταβερνες με το greek salad with feta cheese, seven euros) νομιζω οτι δεν αξιζε…

  9. Ο/Η irini λέει:

    Με αφορμή την απάντηση της «Μαρίας» να πω κι εγώ οτι επίσης είχα πάει στην «Κάππαρη», όπου ενώ το φαγητό ήταν εξαιρετικό, βρίκαμε όμως μία μύγα ψητή επάνω σε μια μελιτζάνα…. μας σέρβιραν καινούργιο πιάτο και γλυκό δωρεάν, μας ζήτησαν 100 φορές συγγνωμη, αλλά εγώ δεν ξαναπήγα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s