Μαρία Ταμιωλάκη – 20 ερωτήσεις για το κρασί

στις

Η διαφορετικότητa του ελληνικού κρασιού θα είναι όπλο και σε θέµατα τιµής.

«Τα ελληνικά κρασιά έχουν κάνει µεγάλα ποιοτικά άλµατα τα τελευταία χρόνια και µπορούν πλέον να σταθούν πολύ καλά στη διεθνή αγορά. Χρειάζεται όµως να δουλέψει και το µάρκετινγκ».

Αυτά υποστηρίζει η Μαρία Ταµιωλάκη που ασκεί ένα σπάνιο επάγγελµα.
Σπούδασε Βιολογία και Οινολογία στο Πανεπιστήµιο του Μπορντό και εργάστηκε για ένα διάστηµα σε µεγάλες οινοποιητικές εταιρείες πριν επιστρέψει στην Κρήτη. Πριν από δέκα χρόνια, η οικογένεια Ταµιωλάκη αποφάσισε σύσσωµη να ασχοληθεί µε την παραγωγή βιολογικών κρασιών από δικά τους αµπέλια που καλλιεργούν στο Χουδέτσι του Ηρακλείου Κρήτης και η Μαρία έχει αναλάβει πολύ σηµαντικό ρόλο. 

1. Σας αρέσει το κρασί;

Ναι το αγαπάω πολύ. Νομίζω άλλωστε  ότι αν δεν πίνεις δεν μπορείς να έχεις άποψη για το κρασί ούτε γνωρίζεις τι θέλεις να φιάξεις.

 2. Ποιο είναι το αγαπημένο σας;

 Ένα λευκό ξηρό, το Haut Brion του ’96 και ένα λευκό γλυκό, από την περιοχή του Sauternes, το Chateau d’Yquem του ’89 έχουν καταγραφεί στη μνήμη μου ως «εμπειρίες ζωής».

 3. Τι ακριβώς είναι το επάγγελμά σας;

Μετατρέπω το σταφύλι σε κρασί.

 4. Γιατί σπουδάσατε οινοποιός;

Η οινοποιία είναι μια οικογενειακή υπόθεση, δεν σκέφτηκα, λοιπόν, ποτέ να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου. Η μαμά μου αν και οικονομολόγος κατάγεται από οικογένεια οινοποιών, ο πατέρας μου είναι χημικός-οινολόγος, ο αδελφός μου, χημικός με μεταπτυχιακά στα τρόφιμα και στα ποτά και ο άντρας μου επίσης γεωπόνος – οινολόγος. Σπουδάσαμε μαζί και ήδη  συνεργαζόμαστε.   

 5.  Γιατί στο Μπορντό;

Η σχολή οινολογίας του Μπορντό θεωρείται η καλύτερη στο είδος της από την άλλη πλευρά είχα μεγάλη αγάπη στη Γαλλία και γενικά στη γαλλική κουλτούρα από την οικογένειά μου.

 6. Τι αναμνήσεις έχετε από τα φοιτητικά σας χρόνια;

«Εζησα εφτάμιση χρόνια στη Γαλλία γεμάτα από οινικές εμπειρίες, εκθέσεις και διαγωνισμούς κρασιών, γευστικές δοκιμές, επισκέψεις σε οινοποιεία αλλά και σε διάφορες αμπελουργικές ζώνες της Γαλλίας

 7. Διατηρείτε επαφές με τους παλιούς συμφοιτητές σας;

Όχι με όλους αλλά οπωσδήποτε ναι με όσους είχαμε στενή σχέση, και με ξένους και με Έλληνες

 8. Εμπειρική οινοποίηση ή επιστημονική;

Η οινοποίηση είναι απαραίτητο να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλλει η σύγχρονη επιστήμη. Γιατί μπορεί μια εμπειρική οινοποίηση να δώσει κάποτε ένα καλό κρασί, πράγμα που όμως, δεν είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθεί, ενώ ο συνδυασμός της εμπειρίας και της επιστήμης μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικά μεγάλα κρασιά.  

 9. Τρύγος οινοποίηση, χαρμάνιασμα, εμφυάλωση, διάθεση στην αγορά.  Ποιο είναι για σας το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της διαδικασίας;

Το παραγωγικό στάδιο, δηλαδή η οινοποίηση και το χαρμάνιασμα είναι που με ενδιαφέρουν περισσότερο.  Βέβαια από την αρχή οραματίζεσαι πώς θέλεις να είναι το τελικό προϊόν και σύμφωνα με αυτό καθοδηγείς και την οινοποίησή σου.

 10. Υπάρχει κάποιο από τα κρασιά που το θεωρείτε αποκλειστικά δικό σας δημιούργημα;

Ναι η «Πρόφαση», ο αδελφός μου έκανε την ονομασία (branding) και εγώ την οινοποίηση, ειδικά το ροζέ είναι ένα κρασί που αγαπώ πολύ.

 11. Σε τι φάση βρίσκεται η αμπελουργία στην Ελλάδα;

Είναι σε φάση ανάπτυξης αν και σε πολύ αρχικό στάδιο αφού δεν έχουν γίνει ακόμα ταυτοποιήσεις φυτών, ποικιλιών και αμπελώνων. Για παράδειγμα μόλις πρόσφατα πιστοποιήθηκε ότι η βορειοελλαδίτικη ποικιλία «τσαμπουρνάκος» είναι το Καμπερνέ φρανκ.

 12. Τα τελευταία χρόνια ο κρητικός αμπελώνας γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Που την αποδίδετε;

Eίναι αποτέλεσμα  μεγαλύτερου ενδιαφέροντος, πιο προσεκτικής δουλειάς και βέβαια γνώσης και τεχνολογίας.  Nέοι άνθρωποι με επιστημονική κατάρτιση άρχισαν να ασχολούνται σοβαρά με το αντικείμενο, ενώ επίσης υπάρχουν πλέον πολλοί ιδιώτες που ξέφυγαν από τη νοοτροπία του συνεταιρισμού και άρχισαν να ψάχνουν περισσότερο τις ποικιλίες και τη διαδικασία της οινοποίησης.

13. Προτιμάτε τις ξένες ή τις ελληνικές ποικιλίες;

Η κάθε μία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, χρειάζεται βέβαια να ξέρεις πώς να την οινοποιήσεις για να έχεις καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Προτιμώ, όμως, την οινοποίηση τοπικών κρασιών από τοπικές ποικιλίες. Πιστεύω ότι το να κάνω στην Κρήτη π.χ. ένα καλό Καμπερνέ ή ένα καλό Σοβινιόν δεν έχει μέλλον. Ο τόπος μας μπορεί να αναδείξει καλύτερα τα δικά του προϊόντα.

 14. Πώς είναι οι σχέσεις σας με τους άλλους οινοποιούς;

Στην Κρήτη έχουμε πλέον περάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ μας και με άξονα το δίκτυο των οινοποιών που έχει  στηθεί από νέα παιδιά ανταλλάσσουμε πληροφορίες, κάνουμε εκθέσεις από κοινού και γενικά προσπαθούμε να πάμε μπροστά όλοι μαζί. Επίσης υπάρχει διάθεση να συνεργαστούμε με όλους τους έλληνες οινοποιούς. Αυτό άλλωστε προβλέπει και το πλάνο προώθησης ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό.

 15. Πόσο εκπαιδευμένος είναι ο ουρανίσκος του έλληνα;

Βρίσκεται σε ανοδικό στάδιο αλλά χρειάζεται να κάνει πολλά βήματα ακόμη για να φτάσει τον ουρανίσκο του γάλλου, του ιταλού ή του ισπανού που δοκιμάζει και πίνει πολύ περισσότερο κρασί από μας.

 16. Τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Σε πρώτη φάση σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τους αμπελώνες μας με νέες φυτεύσεις και να προχωρήσουμε σε νέα ποικιλιακά χαρμάνια με βάση πάντα τις ντόπιες ποικιλίες. Στόχος μας είναι η δημιουργία ποιοτικών κρασιών με αναγνωρισιμότητα, ταυτότητα και ονομαστική ζήτηση.

 17. Και το μέλλον των ελληνικών κρασιών;

Για να αναδειχτεί πραγματικά ο ελληνικός αμπελώνας χρειάζεται να δημιουργηθούν ποιοτικά κρασιά από ντόπιες ποικιλίες.  Μόνο έτσι, το ελληνικό κρασί θα αποκτήσει ταυτότητα και υπόσταση εκτός ελληνικών συνόρων και η διαφορετικότητά του θα είναι όπλο και σε θέματα τιμής.»

 18. Εχουμε δυνατότητα για εξαγωγές;

Τα ελληνικά κρασιά έχουν κάνει μεγάλα ποιοτικά άλματα τα τελευταία χρόνια και μπορούν πλέον να σταθούν πολύ καλά στη διεθνή αγορά αλλά δεν έχουμε καλλιεργήσει αρκετά την εικόνα τους, λείπει δηλαδή το σωστό μάρκετινγκ. Επίσης έχουμε πρόβλημα όσο αφορά στις τιμές. Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουμε ανταγωνιστικές τιμές πράγμα που βέβαια δικαιολογείται τόσο από τις ποσότητες όσο και από τους τρόπους της παραγωγής μας.

 19. Φέτος ήταν καλή ή κακή χρονιά για τα αμπέλια;

Αυτή τη στιγμή εμείς τελειώνουμε τον τρύγο και έχουμε μικρότερη παραγωγή ποσοτικά σε σχέση με πέρισι αλλά πιστεύω ότι ποιοτικά θα είναι μια εξαιρετική χρονιά.

 20. Σας έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση;

Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάμψη στο οινοποιείο μας. Ενώ, όμως, διατηρούμε τις πωλήσεις μας έχουμε προβλήματα πληρωμών από τους πελάτες.

Δημοσιεύτηκε στα Νέα, 25.08.2010

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s