Σταματήστε την εμπορία και τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

στις

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010, η εταιρεία theBodyshop οργάνωσε στο ξενοδοχείο NJV Plaza εκδήλωση με θέμα την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. 

Στόχος της εκστρατείας στην Ελλάδα είναι η συγκέντρωση υπογραφών για τη δημιουργία ξενώνα για τα κακοποιημένα παιδιά. Επίσης η ενημέρωση του κοινού καθώς και η λειτουργία σε 24ωρη βάση  της τηλεφωνικής γραμμής  «197» που παρέχει υποστήριξη σε δυνητικά θύματα του trafficking καθώς και πληροφορίες.

Στοιχεία παρουσίασαν οι ομιλητές: Θάλεια Καζάζογλου (υπεύθυνη Δ.Σ. της εταιρείας theBodyshop), Τσιλιάκου Μαρία (Νομικός – Δρ. Εγκληματολογίας, Υπεύθυνη Δημόσιων Σχέσεων ΜΚΟ ΟΜΠΡΕΛΑ) και Δρ Ορέστης Γιωτάκος, Ψυχίατρος, Πρόεδρος ΜΚΟ ΟΜΠΡΕΛΑ.

Οι ομιλίες αναλυτικά

Θάλεια Καζάζογλου

«Η εκστρατεία ‘Stop Sex Trafficking of Children and Young People’ είναι μία παγκόσμια συνεργασία που ξεκίνησε το 2009 μεταξύ της The Body Shop και του ECPAT International (End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children For Sexual Purposes), ενός οργανισμού που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς ζητήματος.

Η The Body Shop και ο ECPAT International πιστεύουν ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτής της μοντέρνας μορφής δουλείας είναι να ενημερώσουν το κοινό παρουσιάζοντας το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση και να επιφέρουν τις απαραίτητες αλλαγές.

 Ξεκινώντας πριν ένα χρόνο οι προσπάθειες μας επικεντρώθηκαν στην ενημέρωση του κοινού γύρω από το θέμα της εμπορίας αλλά και στη συγκέντρωση χρημάτων μέσω της πωλησης προιοντων εκστρατείας. Συγκεκριμένα μεσω των καταστημάτων μας συγκεντρώσαμε 32.000€ για τον συνεργάτη εκστρατείας την ΜΚΟ Ομπρέλα.

 Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας o ECPAT πραγματοποιησε και δημοσιευσε το 2009 μία παγκόσμια έκθεση αναφορικά με το trafficking.  

 Σήμερα για άλλη μία φορά επικεντρωνόμαστε στην παρουσίαση αυτής της έκθεσης με τον τίτλο “ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ” προκειμένου να μάθουμε πια είναι η κατάσταση παγκόσμια αλλά και σε κάθε χώρα. Η έκθεση αυτή αποτελεί εναν ΟΔΗΓΟ προκειμένου να κατανοήσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια όσοι κινδυνεύουν.

Οι Σκοποί και οι Στόχοι που ορίζει αυτή η έκθεση είναι τολμηροί & φιλόδοξοι αλλά αν θέλουμε να επιφέρουμε αλλαγές η έκθεση αυτή είναι το μέσον για να φέρουμε το ζήτημα στο προσκήνιο.

 Επίσης σήμερα εγκαινιάζουμε το δεύτερο μέρος της παγκόσμιας αυτής εκστρατείας που είναι η συμμετοχή του κοινού. Από τώρα και έως τις αρχές του 2011 θα επικεντρωθούμε στην συγκέντρωση υπογραφών.

Συγκεκριμένα σε όλα μας τα καταστήματα καλούμε το κοινό να δηλώσει το δικό του παρόν υποστηρίζοντας τους στόχους της εκστρατείας.

Οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν θα παραδοθούν στον αρμόδιο κυβερνητικό φορέα διεκδικώντας: Δημουργία Στέγης Φιλοξενίας και Φροντίδας για παιδιά και νέους θύματα εμπορίας και Προγράμματα πρόληψης μέσω της ενημέρωσης του κοινού.

Στη συνέχεια το σύνολο των παγκόσμιων υπογραφών θα παραδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη καλώντας τους να τροποποιήσουν την υπάρχουσα νομοθεσία και να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε κάθε χώρα για την καταπολέμηση του φαινομένου.

 •  Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας κάθε χρόνο
 • Παιδιά και νέοι άνθρωποι κακοποιούνται, πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού, βιάζονται και πωλούνται κατ’ επανάληψη.
 • Tα παγκόσμια κέρδη από την εμπορία ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς ανέρχονται σε 27$ δισεκατομμύρια το χρόνο.
 • Η εμπορία ανθρώπων είναι η τρίτη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα (μετά το εμπόριο ναρκωτικών και την παράνομη διακίνηση όπλων)

 Καλούμε κάθε έναν από εσάς εδώ σήμερα αλλά και κάθε πελάτη που επισκέπτεται τα καταστήματα της The Body να αδράξει την ευκαιρία, να συμμετάσχει και να κάνει τη διαφορά.

Η εκστρατεία με τον ECPAT μας δίνει τη δυνατότητα να εμπνεύσουμε πραγματική αλλαγή σε ένα θέμα, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει την απαραίτητη προσοχή.

Βήμα-βήμα πιστεύουμε ότι μπορούμε να σταματήσουμε την εμπορία παιδιών και νέων ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου τα παιδιά δεν θα αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα προς πώληση αλλά θα απολαμβάνουν τον σεβασμό και την αγάπη που τους αξίζει. Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι και ελπίζουμε να μας συντροφεύσετε.»

Δρ. Τσιλιάκου Μαρία: «Η εμπορία ανθρώπων (trafficking in human being) είναι σύνθετο εγκληματικό φαινόμενο τροφοδοτούμενο από την αύξηση της παγκόσμια αγορά του σεξ, την φτώχεια, την άνιση κατανομή πλούτου, τη διαφθορά, τις φυλετικές διακρίσεις, τις παραδοσιακές πολιτιστικές πρακτικές, τις πολιτικές αναταραχές, τις φυσικές καταστροφές.

 Το trafficking βρίσκεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων διεθνικών μορφών οργανωμένου εγκλήματος, μαζί δηλαδή με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

Εμπορία παιδιών (child trafficking) με σκοπό την εκμετάλλευση είναι η στρατολόγηση, μεταφορά, μετακίνηση, απόκρυψη ή παραλαβή ενός παιδιού με σκοπό την εκμετάλλευση. Τα παιδιά, ως ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, πωλούνται και αγοράζονται όπως κάθε εμπορεύσιμο είδος ή υλικό και κακοποιούνται ψυχικά και σωματικά.

Το φαινόμενο της δουλείας και της εκμετάλλευσης των παιδιών, ενυπάρχει σε όλες σχεδόν τις κοινωνίες από αρχαιοτάτων χρόνων. Το εμπόριο παιδιών είναι επικερδέστατη επιχείρηση που τόσο οικονομικά όσο και εγκληματικά βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη.

Τα εγκληματικά δίκτυα σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο αγοράζουν, πωλούν και εκμεταλλεύονται τα παιδιά προκειμένου να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση σε φθηνό εργατικό δυναμικό καθώς και τη βιομηχανία του σεξ.

 Το trafficking όπως και κάθε άλλη εμπορική δραστηριότητα ακολουθεί τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Ως εκ τούτου όσο αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση σε παιδιά τόσο αυξάνεται και η εμπορία αυτών με την προσφορά δεδομένη εκ των περιστάσεων, των συνθηκών και των καταστάσεων.

Τα παιδιά πωλούνται από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, από φίλους ή γείτονες, εξαπατώνται ή απάγονται με σκοπό να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης στην:

1. πορνεία και βιομηχανία του σεξ και πορνογραφία

2. εξαναγκαστική εργασία (οικιακές εργασίες, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, κατασκευαστικά έργα, ορυχεία κ.α.) και επαιτεία

3. εμπόριο οργάνων

4. παράνομες υιοθεσίες

Πορνεία και βιομηχανία του σεξ : Τα παιδιά μεταφέρονται, κυρίως, στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση οίκων ανοχής και χώρων σεξουαλικής διασκέδασης. Κρατούνται υπό συνθήκες φυλάκισης, με κάποιες διαφοροποιήσεις, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, υπό καθεστώς εκφοβισμού και ψυχολογικής βίας. Σπάνια επιχειρούν να φύγουν λόγω της σκληρής τιμωρίας που έπειτα υφίστανται. Βιάζονται, ξυλοκοπούνται και κακοποιούνται σωματικά και ψυχολογικά. Ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών που εργάζονται στην βιομηχανία του σεξ πάσχουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα. Τα παιδιά είναι συχνά χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και αλκοόλ και γενικότερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας τόσο σωματικής όσο και ψυχικής.

Το φαινόμενο στην Ελλάδα όπως παρουσιάζεται στο σχετικό Report του ECPAT

Το φαινόμενο της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων έχει τεράστιο αριθμό σκοτεινής εγκληματικότητας, οπότε οι αριθμοί σε θύματα και περιπτώσεις δεν μπορεί να είναι ποτέ ακριβής.

Σύμφωνα με μία εκτίμηση, περίπου 40.000 γυναίκες και παιδιά ετησίως, ηλικίας 12-25 ετών, είναι θύματα εμπορίας στην Ελλάδα με σκοπό την πορνεία.

Παρόλα αυτά, επίσημα στατιστικά στοιχεία από τη Διεθνή Αμνηστία δείχνουν ότι μόνο 100 με 200 γυναίκες και παιδιά αναγνωρίζονται κάθε χρόνο ως θύματα εμπορίας.

Η Ελλάδα είναι κυρίως χώρα προορισμού και μετάβασης για γυναίκες και παιδιά θύματα. Μεταξύ των ετών 2003 και 2007, περίπου 1.100 άτομα συνελήφθησαν για εμπορία ανθρώπων στη χώρα, με περίπου 24 παιδιά θύματα να έχουν εντοπιστεί την ίδια περίοδο.

Είναι άγνωστο πόσα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν ήταν θύματα εμπορίας για σεξουαλικούς σκοπούς.

Η πλειοψηφία των παιδιών προέρχεται από την Αλβανία και τη Ρουμανία, άλλες χώρες των Βαλκανίων, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και την Αφρική. 

 εθνική μας νομοθεσία (Ν. 3064/2002, Π.Δ 233/2003) ήδη συμμορφώνεται και συντάσσεται με τον ορισμό και τις διατάξεις των διεθνών νόμων και κειμένων αναφορικά με την εμπορία ανθρώπων.  Επίκειται δε και η κύρωση από την χώρα μας του Πρωτοκόλλου του Παλέρμο.

Προτεινόμενοι Στόχοι όπως παρουσιάζονται στο σχετικό Report του ECPAT:

• Η ανάπτυξη μίας βάσης δεδομένων των ‘δραστών – εμπόρων’ στην οποία να καταχωρούνται όλες οι καταδικαστικές γι’ αυτούς αποφάσεις. Η βάση δεδομένων θα πρέπει να ενημερώνεται συστηματικά και να έχουν πρόσβαση σε αυτή άλλες χώρες με διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες και η Ιντερπόλ να ενισχύσει την αποτελεσματική συνεργασία κατά της εμπορίας ανθρώπων.

• Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και η θέσπιση ενός πρότυπου συστήματος αναγνώρισης, παραπομπής και προστασίας για τα θύματα της εμπορίας.

 • Η διασφάλιση της επαρκούς και δίκαιης πρόσβασης όλων των θυμάτων, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, σε υπηρεσίες φροντίδας και στήριξης, αποκατάστασης και επανένταξης.

 • Η δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας εργασίας για την καταπολέμηση της εμπορίας.

Score Card που παρουσιάζεται στο σχετικό Report του ECPAT

Κρατική γραμμή υποστήριξης

Κρατικά καταφύγια

Κρατικές ιατρικές υπηρεσίες

Κρατικές ψυχολογικές συμβουλευτικές υπηρεσίες

Η γραμμή υποστήριξης «197» που λειτουργεί σε 24ωρη βάση είναι μια κεντρική γραμμή υποστήριξης στην Ελλάδα και πρέπει να παρέχει υποστήριξη σε δυνητικά θύματα του trafficking.

Παρόλα αυτά αυτές οι γραμμές υποστήριξης δεν προσφέρουν εξειδικευμένη και εξατομικευμένη υποστήριξη για τα παιδιά θύματα του trafficking. Ενώ το εθνικό κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης λειτουργεί εγκαταστάσεις για περιστασιακή διαμονή και υπάρχουν καταφύγια για ασυνόδευτα παιδιά, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ότι αφορά τα καταφύγια για τα θύματα του trafficking.

Παρόλο ότι υπάρχουν υπηρεσίες υγείας, αναφέρεται ότι το προσωπικό υγείας το οποίο προσφέρει φροντίδα στους ανθρώπους στην Ελλάδα που εμπλέκονται στο εμπόριο του σεξ , δεν έχουν ικανοποιητική εκπαίδευση στην αναγνώριση των θυμάτων και την προστασία των θυμάτων του trafficking.

Ψυχολογικές συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι αρκετά εξειδικευμένες ώστε να αναγνωρίζουν τις ανάγκες υποστήριξης των παιδιών θυμάτων του trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης δεν είναι ευρέως προσβάσιμες σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα με την μεταναστευτική τους κατάσταση.»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΚΟ ΟΜΠΡΕΛΑ

Δρ. Ορέστης Γιωτάκος: «Η ΜΚΟ Ομπρέλα (www.obrela.gr) δραστηριοποιείται από το 2003 με άξονα την αντιμετώπιση της Σεξουαλικής κακοποίησης, στους παρακάτω τομείς:

 • Επιστημονική διερεύνηση θεμάτων που αναφέρονται στην τομέα της πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης.
 • Συμβουλευτική, προληπτική και θεραπευτική παρέμβαση σε άτομα που, είτε ως θύματα είτε ως δράστες, ενέχονται στο φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης.
 • Διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, ημερίδων και συνεδρίων με σχετικά θέματα.
 • Διοργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα αυτό.
 • Ανάπτυξη στενών σχέσεων με συναφείς επιστημονικές οργανώσεις της Ελλάδας, με στόχο την ανταλλαγή επιστημονικών ιδεών και εμπειριών, αλλά και τη συνδιοργάνωση προγραμμάτων ή συνεδρίων. 
 • Ανάπτυξη στενών διεθνών σχέσεων με όμοιες επιστημονικές οργανώσεις του εξωτερικού, με τη συμμετοχή σε συνέδρια, ανταλλαγή επιστημόνων και διοργάνωση διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα.

 ΜΚΟ Ομπρέλα: Η παρούσα δράση

 Η MKO ΟΜΠΡΕΛΑ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2009 εκστρατεία ενημέρωσης έναντι της Σεξουαλικής Εμπορίας Παιδιών και Νέων Ατόμων. Το Πρόγραμμα αυτό είναι μέρος ευρύτερου προγράμματος του ECPATEnd Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children for Sexual Purposes, (www.ecpat.net) και του The Body Shop, το οποίο εφαρμόζεται σε πάνω από 80 χώρες.

Με τα έσοδα από τις πωλήσεις συγκεκριμένων προϊόντων του The Body Shop είμαστε πλέον σε θέση να ενεργοποιήσουμε την μέχρι τώρα εμπειρία μας στις δράσεις έναντι της σεξουαλικής κακοποίησης. Με το ποσό των 32.000 ευρώ που συγκεντρώθηκε η MKO ΟΜΠΡΕΛΑ αρχίζει την εφαρμογή των παρακάτω δράσεων:

 •  «Τηλεφωνική Γραμμή Ενημερωσης, Στηριξης και Αναφορας Περιστατικων Σεξουαλικής Εμπορίας Παιδιών και Νέων»  Η Τηλεφωνική Γραμμή (Help Line) 210 7236200, λειτουργεί σε 24ωρη βάση και στελεχώνεται από ειδικούς ψυχολόγους. Στη Γραμμή ισχύουν οι κανόνες του Απορρήτου, καθώς και όλοι οι υπόλοιποι που σχετίζονται με την ειδική φύση του αντικειμένου.
 • Καμπάνια για την προωθηση αναπτυξης δρασεων εναντι της εμποριας και σεξουαλικης εκμεταλλευσης παιδιων, με δημοσιευσεις στον Τυπο, διανομη φυλαδιων, και ραδιοφωνικο και τηλεοπτικο σποτ.
 • Συνέχιση της Έρευνας για τη μελετη του φαινομενου της εμποριας και σεξουαλικης εκμεταλλευσης παιδιων στην Ελλαδα.
 • Σχεδιασμος τροπων παρακολουθησης και εκτιμησης των μεθοδων δημιουργιας διαυλων εμποριας και σεξουαλικης εκμεταλλευσης παιδιων, καθως και του πιθανου αριθμου θυματων.
 • Εκπαίδευση ειδικών που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην αντιμετώπιση του φαινομενου.
 • Ετησιο πανελληνιο Συνέδριο, για τη συγκεντρωση σχετικου επιστημονικου υλικου.
 • Φυσικη, ψυχολογικη και νομικη υποστηριξη παιδιων θυματων εμποριας

 Το έργο της ΜΚΟ Ομπρέλα στον τομέα αυτόν συμπληρωνει, αλλα και ενισχυεται, απο το συναφες εργο των παρακατω φορεων, με τους οποιους θα επιδιωχθεί συνεργασία, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφορησης, τεχνογνωσιας, αλλα και παραπομπης σχετικων περιστατικων:

Ελληνική Αστυνομία, Τμήμα AntiTrafficking

Εισαγγελία Ανηλίκων

ΓΑΔΑ

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγυης

Συνήγορος Παιδιού

Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΕΛ.ΑΣ.

Εισαγγελία Ανηλίκων

Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Νοσοκομείο Παίδων Π & Α Κυριακού»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s