Κρασιά – και φτηνά και καλά

στις

Πέντε κάβες (Ανθίδη, Cava Canava,Cellier, Χάλαρη,  Wine garage) μας προτείνουν 50 εκλεκτά κρασιά μέχρι 12 ευρώ, από ντόπιες και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στους καλύτερους ελληνικούς και ξένους αμπελώνες.

Η φωτογράφιση έγινε από τον Enri Canaj

1. OΡΕΙΝOΣ ΗΛΙOΣ ΛΕΥΚOΣ, Σεμέλη, 7€ 
Τοπικός πελοποννησιακός οίνος από ροδίτη και μοσχοφίλερο με λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα και τυπικά αρώματα εσπεριδοειδών και τριαντάφυλλου. Συνοδεύει: ψαρικά, οστρακοειδή, ζυμαρικά με θαλασσινά, άσπρα κρέατα. Θερμοκρασία: 9-10°C.

2. OΙΝOΣ ΕΡΥΘΡOΣ, Σεμέλη, 7€
Χαρμάνι αγιωργίτικου και cabernet sauvignon.  Χρώμα ζωηρό ρουμπινί με πορφυρές ανταύγειες, αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, νότες γλυκών μπαχαρικών και μια νύξη βανίλιας. Στο στόμα σαρκώδες, γεμάτο φρεσκάδα και τραγανή οξύτητα. Βελούδινες, στρογγυλές τανίνες και επίγευση καλής διάρκειας. Σερβίρεται στους 15-17°C και συνοδεύει κόκκινα ζουμερά κρέατα με πιπεράτες σάλτσες και πικάντικα αλλαντικά.

3. ΚOΚΚΙΝO ΣΕ ΜΑΥΡO, Μητραβέλα, 7,14€ 
100% αγιωργίτικο με ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη κόκκινα φρούτα, μαύρο πιπέρι, σοκολάτα και μαρμέλαδα κεράσι. Στόμα στρογγυλό με μαλακές τανίνες. Πίνεται ελαφρώς δροσερό (14-16°C) με κόκκινα και άσπρα κρέατα, ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και καθημερινά ελληνικά φαγητά, πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

4. CASILLERO DEL DIABLO, Concha Y Toro,  7,30€ 
Κόκκινο ξηρό κρασί από την ποικιλία Malbec με βαθύ κόκκινο χρώμα και αρώματα από δαμάσκηνα και φραγκοστάφυλα, μπαχαρικά, καπνό, βανίλια και δρυ. Πλούσιο σώμα, θερμό και ισορροπημένο, και πρωτοφανή – για τόσο νέο και τόσο γεμάτο κρασί – μαλακότητα. Κορυφαία σχέση ποιότητας – τιμής.

5. VINA ESMERALDA, Torres (οίνος Ισπανίας), 7,90€ 
Λευκό ξηρό κρασί από τις εξαιρετικά αρωματικές ποικιλίες μοσχάτο Αλεξανδρείας, moscatel και gewürtztraminer. Μαλακό και μεταξένιο με φινετσάτα αρώματα και έντονη επίγευση.

6.ΜΥΛOΠOΤΑΜOΣ ΛΕΥΚOΣ OΙΝOΣ, Αγίου Ορους, 8€
Ευχάριστο και ισορροπημένο κρασί από μοσχάτο Αλεξανδρείας και ροδίτη με φίνα αρώματα άγουρου μήλου. Πίνεται στους 10-12°C, με σαλάτες, θαλασσινά, κρέατα με λευκές σαλάτες, τυριά και φρούτα.

7. ΑΝΕΜOΣ ΛΕΥΚO, Αμπελώνας Παλυβού, 8€
Καλοφτιαγμένη εκδοχή του ροδίτη, με προοπτική ωρίμασης. Φρουτώδες και δροσιστικό, με σύνθετα αρώματα μπανάνας, ανανά, αχλαδιού και άνθη λεμονιάς. Στόμα γεμάτο, με φίνα οξύτητα. Σερβίρεται στους 8-12°C, με ψάρια και θαλασσινά, λευκά κρέατα, μοσχάρι γάλακτος, λευκές ή ανοιχτόχρωμες σάλτσες, ζυμαρικά και πλούσιες σαλάτες.

8. OΡΕΙΝOΣ ΗΛΙOΣ ΕΡΥΘΡOΣ, Σεμέλη, 8€
Αγιωργίτικο με βαθύ ρουμπινί χρώμα και έντονα αρώματα ώριμου φρούτου, σοκολάτας και διακριτικής βανίλιας. Στο στόμα γεμάτο, με βελούδινες τανίνες και ιδανική οξύτητα. Επίγευση με αρώματα κόκκινων φρούτων. Σερβίρεται στους 15-16°C με ζυμαρικά και κόκκινες σάλτσες, ψητά και ποικιλίες σκληρών τυριών και αλλαντικών.

9. ΠΥΡOΕΣΣΑ, Κτήμα Χατζηγεωργίου, 8,12€
Ερυθρός ξηρός οίνος από την πανάρχαια ποικιλία της Λήμνου Καλαμπάκι ή Λημνιό με πορφυρό χρώμα και αρώματα μπαχαρικών και φρούτων του δάσους. Σερβίρεται στους 18-22°C, αφού πρώτα αναπνεύσει για 15-20 λεπτά σε καράφα. Συνοδεύει ιδανικά κόκκινα κρεατικά, κυνήγι, λιπαρά τυριά, ζυμαρικά και σαλάτες εποχής.

10. ΛΗΜΝΙΑ ΓΗ, Κτήμα Χατζηγεωργίου, 8,50€
Λευκός ξηρός οίνος OΠΑΠ από επιλεγμένο μοσχάτο Αλεξανδρείας που ξεχωρίζει για τα φρουτώδη αρώματά του  και τις χαρακτηριστικές μυρωδιές δημητριακών που κυριαρχούν στον αρωματικό χαρακτήρα της Λήμνου. Σερβίρεται στους 10°C με ελαφριά πιάτα, ψάρια, θαλασσινά, τυριά, λευκά κρεατικά και εξωτικά φρούτα.

11. ΡΟΖΕ, Κτήμα Βογιατζή, 8,50€
Από τις ποικιλίες ξινόμαυρο και μοσχομαύρο με σκούρο τριανταφυλλί χρώμα, έντονο φρουτώδες άρωμα και πλούσια γεύση. Συνοδεύει λευκά κρέατα, ψητά ψάρια, ιδίως τα πιο λιπαρά όπως ο σολομός, επίσης πιάτα θαλασσινών, όπως μύδια αχνιστά, και σαλάτες.

12. ΑΝΕΜOS RED, Κτήμα Παλυβού, 8,50€ 
100% αγιωργίτικο βαθυκόκκινο κρασί με βελούδινη γεύση. Πλούσιος αρωματικός χαρακτήρας με κυρίαρχη τη φράουλα και το κεράσι και πυκνό σώμα με μαλακές τανίνες. Πίνεται στους 12°C με πιάτα μεσογειακής κουζίνας και της Απω Ανατολής.

13. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, Αντωνόπουλου, 8,86€ 
Λευκό κρασί ΟΠΑΠ  από μοσχοφίλερο, φρουτώδες και ζωντανό.  Χρώμα αχνοκίτρινο  με πρασινωπές ανταύγειες. Πλούσιο άρωμα τριαντάφυλλου και εσπεριδοειδών. Μακριά επίγευση. Πίνεται σκέτο, ως απεριτίφ, αλλά και με λαδερά πιάτα πλούσια σε μυρωδικά, μύδια αχνιστά, σούπες, ψάρια και θαλασσινά.

14. SAUVIGNON BLANC–ΑΣΥΡΤΙΚO, Αβαντίς, 9€ 
Φρέσκο αρωματικό κρασί από χαρμάνι sauvignon blanc (85%) και ασύρτικο, με απαλό λεμονοπράσινο χρώμα, ευχάριστα αρώματα λευκών λουλουδιών και νότες ανανά, μάνγκο και αχλαδιού. Στη γεύση κυριαρχεί η λεμονάτη φρεσκάδα που οδηγεί σε φρουτώδη επίγευση. Δένει αρμονικά με ψάρια και λευκά κρεατικά μαγειρεμένα με λεμονάτη σάλτσα.

15. ΡOΖΕ, Αβαντίς, 9€ 
Oι ποικιλίες syrah και grenache rouge δίνουν ένα όμορφο κοκκινωπό χρώμα με ιώδεις ανταύγειες, έντονα, φρέσκα αρώματα φρούτων και πολύ ευγενικές  τανίνες. Μεγάλη και αρωματική επίγευση. Συνοδεύει ελαφριά ψητά κρέατα αλλά και λαδερά με κόκκινη σάλτσα.

16. ΛΕΥΚΟ, Κτήμα Βογιατζή, 9€ 
Λευκοκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες και πολύπλοκα αρώματα φρούτων και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι κομψό, λιπαρό και ευχάριστο, με ιδιαίτερα αρώματα.

17. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ Τσέλεπου, 9€ 
Λευκό ξηρό, OΠΑΠ κρασί με κύριο χαρακτηριστικό τη φρεσκάδα και την έντονη οξύτητα. Λεπτά αρώματα μεγάλης έντασης, κυρίως εσπεριδοειδή και λεμονανθώδη. Σερβίρεται στους 10°C με θαλασσινά, ψητά ψάρια, πουλερικά, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες.

18. ΦOΛOΗ, Κτήμα Μερκούρη,9,05€ 
Μια ξεχωριστή ετικέτα από σταφύλια ορεινού κόκκινου ροδίτη (90%) και viognier (10%). Με κρυστάλλινο κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονα αρώματα ανθών εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και λευκόσαρκου ροδάκινου, συνοδεύει οστρακοειδή, ψάρια, λευκά κρέατα και κρέατα με γλυκές ή λευκές σάλτσες, ζυμαρικά, τυριά (ακόμη και roquefort) και φρούτα.

19. ΚΑΝΕΝΑΣ λευκό, Τσάνταλη, 9,50€ 
Μοσχάτο Αλεξανδρείας και chardonnay δίνουν ένα φρέσκο, φρουτώδες διακριτικά πικάντικο κρασί, με νότες κίτρινων φρούτων, φρέσκων εσπεριδοειδών. Απαλό και κρεμώδες στο στόμα, με αρωματική επίγευση τριαντάφυλλου. Συνδυάζεται με οστρακοειδή, θαλασσινά, ψητά ψάρια, αρωματικά πιάτα, λευκά κρέατα και μαλακά τυριά.

20. PINOTAGE – SHIRAZ 2007, Leopard’s Leap, 9,80€ 
Από την τοπική ερυθρή ποικιλία Pinotage (διασταύρωση Pinot Noir και Cinsault) και Shiraz, ένα πλούσιο κόκκινο κρασί από τη Νότιο Αφρική με βελούδινη γεύση.

21. VALPOLICELLA CLASSICO, Zonin, 9,82€ 
Ντελικάτο κόκκινο ξηρό κρασί από τις τοπικές ιταλικές ποικιλίες corvina, rondinella και molinara από την περιοχή του Βένετο με αρώματα κερασιού. Ταιριάζει με όλα τα κίτρινα τυριά.

22. ΒΥΣΣΙΝOΚΗΠOΣ, Παλυβού, 10€ 
Ενα εντυπωσιακό ροζέ από αγιωργίτικο και syrah με βυσσινί χρώμα, έντονα αρώματα ώριμων καλοκαιρινών φρούτων, αυξημένες (για ροζέ) τανίνες και εξαιρετική οξύτητα. Ιδανικό για μπάρμπεκιου.

23. ΚΤΗΜΑ 2 ΦΙΛOΙ, Γκουτζιαμάνη – Μπουτάρη, 10€ 
Χαρμάνι από cabernet sauvignon, merlot και ξινόμαυρο με βαθύ κόκκινο χρώμα, συμπυκνωμένο μπουκέτο ώριμων φρούτων, μπαχαρικών και αρωματικές νότες βαρελιού. Δομημένο στόμα με φαινολικό όγκο, νεύρο και μακρά επίγευση που του επιτρέπουν την περαιτέρω παλαίωση στη φιάλη.

24. ΚΤΗΜΑ ΡOΖΕ Κλαούντια Παπαγιάννη, 10,08€ 
Από grenache rouge και syrah με λαμπερό ρόδινο χρώμα. Ισορροπημένη μύτη με αρώματα καραμέλας, βουτύρου και φράουλας, ικανοποιητικό σώμα και επίγευση μέτρια αλλά εξαιρετικά φρουτώδη. Συνοδεύει λαδερά της ελληνικής κουζίνας, φρέσκα τυριά και φρούτα.

25. 4 ΕΠOΧΕΣ 2009, Μπουτάρη, 10,10€ 
Τα έντονα και φρουτώδη αρώματα της ποικιλίας μοσχοφίλερο συναντούν τον στιβαρό χαρακτήρα του chardonnay, με αποτέλεσμα ένα blend το οποίο χαρακτηρίζεται από πλήρη ισορροπία. Σερβίρεται στους 10-12°C και ταιριάζει με οστρακοειδή, λευκά κρέατα, ψάρια και μαλακά λευκά τυριά.

26. MERLOT EXPLORER RESERVA 2008, Concha Y Toro,10,10€
Απαλό, φρουτώδες, κόκκινο  κρασί από τη Χιλή. Στη μύτη και στο στόμα αρώματα φρούτων του δάσους με νότες καπνού από ξύλο κέδρου και ίχνη βανίλιας που οδηγούν σε μακριά φρουτώδη επίγευση. Ιδανικό με ώριμα τυριά και ζυμαρικά με πλούσιες σάλτσες, καθώς και με μπάρμπεκιου.

27. ΛΕΥΚOΣ 2009, Κτήμα Χατζημιχάλη,10,90€ 
Χαρμάνι sauvignon blanc, μαλαγουζιάς και ρομπόλας. Λαμπερό ανοιχτoκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Αρώματα εσπεριδοειδών, αχλαδιού και πράσινου μήλου σε φόντο λεμονανθών. Στο στόμα γεμάτο, στρογγυλό, με ωραία δομή, τραγανή οξύτητα και ευχάριστη μακριά επίγευση. Πίνεται στους 8-10°C με ελληνικούς μεζέδες, ψάρια ψητά ή τηγανητά, πουλερικά, χοιρινό, πράσινες σαλάτες, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες και έθνικ κουζίνες.

28. ΑΔOΛΗ ΓΗΣ, Αμπελώνες Αντωνόπουλου, 10,33€  
Από τις ποικιλίες λαγόρθι, ασπρούδες, chardonnay. Απαλό κίτρινο χρώμα, μύτη με αρώματα από φρέσκα κίτρινα φρούτα και νότες από χαμομήλι. Φρουτώδες και δροσερό στόμα, αρκετά καλό σώμα, υψηλή οξύτητα και δροσερή επίγευση. Συνοδεύει σαλάτες και ζυμαρικά με ελαφριές λευκές σάλτσες.

29. ΚOΡΥΦΗ ΑΓΓΕΛΩΝ ΡOΖΕ Τάτση, 10,46€ 
Από τη μακεδονική ποικιλία νεγκόσκα. Ζωηρό χρώμα κερασιού και αρώματα από φρούτα του δάσους, καραμέλα και βιολέτα. Στόμα στιβαρό, σώμα με μέτριο όγκο, ελαφριά τανικότητα και ισορροπημένη οξύτητα. Συνοδεύει κρέατα στη σχάρα, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες.

30. RAWSON’S RETREAT, Penfolds,  10,50€ 
Βαθυκόκκινο και πλούσιο κόκκινο κρασί που παράγεται από ένα κορυφαίο αυστραλέζικο οινοποιείο. Ευχάριστο και ισορροπημένο, συνοδεύει απολαυστικά ψητό κρέας (mix grill), κρέπες με κιμά και πλούσια κόκκινη σάλτσα.

31. ΠΡOΦΑΣΗ ΡOΖΕ, Κτήμα Ταμιωλάκη10,50€ 
Oι ποικιλίες κοτσιφάλι και syrah δίνουν ένα εντυπωσιακό ροζέ με λαμπερή απόχρωση φράουλας. Εντονα αρώματα καραμέλας, βουτύρου, γλυκού κεράσι και άνθη αμυγδαλιάς. Αρωματικό στόμα, με τη φράουλα να ξεχωρίζει, καλό σώμα και επιθυμητή οξύτητα. Επίγευση μεγάλη, φρουτένια και βοτανική. Συνοδεύει κρεατόπιτες, αλλαντικά, ψάρια και πιάτα ανατολίτικης κουζίνας.

32. ΧΡΥΣΑΜΠΕΛO, Λαντίδη,  10,50€ 
Στιβαρό χειμωνιάτικο κόκκινο κρασί από το δημοφιλές χαρμάνι αγιωργίτικου και cabernet sauvignon. Εμεινε 14 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Αρώματα βανίλιας και λεπτών μπαχαρικών, ώριμων κόκκινων φρούτων με κυρίαρχο το βύσσινο. Ισορροπημένο στόμα με ευγενικές τανίνες και ευχάριστη οξύτητα. Ιδανικό για πιάτα όπως κόκορας με χυλοπίτες, κουνέλι στιφάδο, μπριζόλες στα κάρβουνα.

33. MOUTON CADET BLANC, Baron Philippe de Rothschild,10,90€ 
Ξηρό λευκό κρασί του Μπορντό κυρίως από sauvignon blanc. Ζωντανό, λαμπερό χρώμα με έντoνα αρώματα εσπεριδοειδών – ροδάκινο, νεκταρίνι – και άνθεων λεμονιού.

34. ΑΦΗΛΙOΝ, Oινοποιία Γκανή, 10,95€ 
Από τις ποικιλίες ασύρτικο, ροδίτη, μαλαγουζιά και trebbiano, με ανοιχτό κίτρινο χρώμα, αρώματα τροπικών φρούτων, στόμα λουλουδάτο με φρουτώδη επίγευση.

35. CHATEAU, Νίκου Λαζαρίδη, 11€ 
Τοπικός οίνος Δράμας με λαμπερό αχνόξανθο χρώμα από τις ποικιλίες sauvignon blanc, semillon και trebbiano (ugni blanc), με έντονο άρωμα φρούτων και ευχάριστη οξύτητα.

36. SAUVIGNON BLANC 2009, Αβαντίς, 11€ 
Απαλό λεμονοπράσινο χρώμα, εκρηκτικά έντονη μύτη, αρώματα γκρέιπφρουτ, λάιμ και εξωτικών φρούτων (μάνγκο – φρούτων του πάθους), αχλαδιού και ροδάκινου, βοτάνων (λεμονόχορτο και φρεσκοκομμένο γρασίδι). Πλούσιο φρουτώδες στόμα, με τονισμένη οξύτητα σε φόντο καπνιστής βανίλιας και καραμελάτη πολύπλοκη επίγευση.

37. COTES DU RHONE, E. Guigal, 11€ 
Λαμπερό κόκκινο γαλλικό κρασί από τις ποικιλίες Grenache, Mourvedre και Syrah. Ρουμπινί χρώμα και μύτη από έντονα αρώματα ώριμων φρούτων και πιπεριού. Στο στόμα θερμό, με μέτριο σώμα, ώριμες τανίνες και επίγευση μπαχαρικών. Ιδανικό για πιάτα της μαροκινής κουζίνας.

38. ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΛΛOΓΗ  ΕΡΥΘΡO Αντωνόπουλου, 11,07€ 
Χαρακτηρίζεται από κόκκινο χρώμα με καστανές ανταύγειες, με αρώματα κερασιού, δαμάσκηνου, βανίλιας, κανέλας. Στο στόμα είναι εύγευστο, μεσαίου όγκου, με καλοδομημένες τανίνες.

39. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, Αλεξάνδρα, 11,19€ 
Από 100% μαλαγουζιά. Χρώμα χρυσοκίτρινο. Εντονος αρωματικός χαρακτήρας από λευκόσαρκα και τροπικά φρούτα με νότες αγριολούλουδων. Στόμα ντελικάτο με ικανοποιητική οξύτητα, πιπεράτη επίγευση. Συνδυάζεται αρμονικά με  σαλάτα, ριζότο ή ζυμαρικά με θαλασσινά, τυριά και φρούτα. Ιδανικό για απεριτίφ.Ταιριάζει επίσης με ασιατική κουζίνα, ψητά ψάρια, κοτόπουλο και χοιρι. νό με άσπρες σάλτσες .

40. ΑΔOΛΗ ΓΗΣ ΡOΖΕ Αμπελώνες Αντωνόπουλου, 11,37€ 
Ημίξηρος οίνος από cabernet sauvignon. Λαμπερό ροζέ χρώμα με πορτοκαλιές και ιώδεις ανταύγειες και κυρίαρχα τα αρώματα φράουλας, μύρτιλου, βύσσινου και μπαχαρικών, που οδηγούν σε μεγάλη επίγευση, γλυκιά και εξαιρετικά αρωματική. Συνοδεύει σαλάτες, θαλασσινά και γλυκόξινα πιάτα. Πίνεται και μόνο του ως απεριτίφ.

41. ΜΥΛOΠOΤΑΜOΣ ΕΡΥΘΡOΣ OΙΝOΣ Αγίου Ορους , 11,50€ 
Βελούδινο κόκκινο κρασί της Μονής Μυλοποτάμου που παλαιώνεται επί 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Λαμπερό βαθυκόκκινο χρώμα, απαλό μπουκέτο, με αρώματα φρούτων του δάσους (ώριμα κεράσια και βατόμουρα). Μαλακή γεύση με καλή τανινική δομή που δίνει σώμα και γευστικό εύρος. Επίγευση πλούσια και ώριμη. Απολαύστε το στους 18-20°,
με κρεατικά σχάρας, κυνήγι, πουλερικά, παραδοσιακά πιάτα και ξηρά τυριά.

42. ΚOΡΥΦΗ ΑΓΓΕΛΩΝ ΕΡΥΘΡO, Τάτση, 11,56€ 
Σύνθετος οίνος που συνδυάζει τις τοπικές ποικιλίες ξινόμαυρο, νεγκόσκα και cinsaut με τις γαλλικές merlot και cabernet sauvignon. Εντονο ερυθρό χρώμα με ιώδεις ανταύγειες. Βοτανικός χαρακτήρας στη μύτη, πράσινη πιπεριά και λιαστή ντομάτα, γαρίφαλο, κανέλα και μαύρο πιπέρι. Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και μπαχαρικά συμπληρώνουν την αρωματική του παλέτα στο στόμα.

43. ΤΕΧΝΗ ΑΛΥΠΙΑΣ ΡOΖΕ, Κτήμα Τέχνη Οίνου, 11,50€ 
Oι ποικιλίες cabernet sauvignon, grenache rouge, syrah και merlot δίνουν ένα ροζέ με λαμπερό κερασί χρώμα, ζωηρά αρώματα από κόκκινα φρούτα, με πρωταγωνιστές το κεράσι, το ρόδι και τη φράουλα και σε δεύτερο πλάνο την καραμέλα βουτύρου. Στόμα με ωραία ισορροπία ανάμεσα στη γλύκα και την οξύτητα. Μεγάλη επίγευση. Συνοδεύει γλυκόξινα πιάτα. Πίνεται και ως απεριτίφ.

44. ΝΕΜΕΑ RESERVE ’06, Σεμέλη, 11,50€ 
Χαρακτηριστικό αγιωργίτικο βελούδινο κρασί παλαίωσης με ρουμπινί χρώμα μεγάλου βάθους. «Μύτη» ώριμων κόκκινων φρούτων. Πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και νότες βανίλιας που δηλώνουν διακριτικά το πέρασμα από καινούργιο βαρέλι. Στο στόμα είναι πυκνό, στρογγυλό, με πλούσιο αλκοόλ και τονισμένη οξύτητα που δίνει ισορροπία. Εντονη και μακριά επίγευση, με αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας, τοστ και κανέλας. Μπορεί να παλαιώσει για 8 έως 10 χρόνια από τον τρύγο. Σερβίρεται στους 15-17°C.

45. MOUTON CADET ROUGE, Baron Philippe de Rothschild,  11,90€ 
Μπορντολέζικο κόκκινο κρασί από χαρμάνι cabernet sauvignon και merlot με λαμπερό ρουμπινί χρώμα και αρώματα φραγκοστάφυλου, βατόμουρου και κερασιού. Στρογγυλό στόμα με βελούδινες τανίνες.

46. ΜΕΛΙΣΣOΠΕΤΡΑ Τσέλεπου  500 ml, 12€ 
Αρωματικό λευκό από 100% gewurztraminer, με έντονο και σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα που θυμίζει εξωτικά φρούτα, άνθη και μπαχαρικά. Η γεύση του είναι ισορροπημένη και πλούσια, με καθοριστικό της στοιχείο μια ευχάριστη, δροσιστική οξύτητα. Ταιριάζει με εξωτικά και έθνικ πιάτα, λαδερά πιάτα πλούσια σε μυρωδικά ή πίνεται σκέτο, ως απεριτίφ. Ακόμα συνοδεύει πλατό τυριών, ριζότο λαχανικών με φρέσκα μυρωδικά, ριζότο με θαλασσινά.

47. ΣΕ ΦOΝΤO ΡOΖΕ, Οινοποιείο Κεχρή, 12€ 
Μια νέα προσέγγιση στο κοκκινέλι από ξινόμαυρο περασμένο από βαρέλι με έντονο χρώμα και ιώδεις ανταύγειες, ζωηρά αρώματα στη μύτη με διάρκεια και διακριτικές τανίνες, δροσερό στόμα, ισορροπημένο, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων του δάσους, τις νότες μαστίχας και του καπνού. Ιδανικό για μεζέδες της ελληνικής κουζίνας, μανιτάρια στη σχάρα, θαλασσινά, καπνιστό σολομό, κόκκινα ψάρια, sushi.

48. ΠΑΡΑΓΚΑ, Κυρ-Γιάννη, 11€ 
Από τις ποικιλίες ξινόμαυρο, merlot και syrah που καλλιεργούνται σε επιλεγμένους αμπελώνες της Β. Ελλάδας, ένα πικάντικο κρασί με ανοιχτό κόκκινο χρώμα και πολύπλοκα αρώματα μαύρων μαύρων φρούτων με κυρίαρχο το βατόμουρο και νότες πράσινου πιπεριού. Γεύση ελαφριά και οξύτητα που εξασφαλίζει μακρυά επίγευση. Ταιριάζει με ζυμαρικά  λαδερά αλλά και ψητά κρέατα.

49. «NIKOLAS», Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, 12,30€
Από την ποικιλία merlot με καθαρό βαθύ ρουμπινί χρώμα. Αρώματα μπαχαρικών, κανέλας, καφέ και καπνού, φρούτων (δαμάσκηνο, κεράσι) και νύξεις βανίλιας. Στόμα πληθωρικό με μαλακές, βελούδινες τανίνες, διακριτική οξύτητα με ευχάριστο τελείωμα. Σερβίρεται στους 12-16°C με κρεατικά και πικάντικες ή γλυκόξινες σάλτες, κοκκινιστά της κατσαρόλας και μπάρμπεκιου.

50. ΚΤΗΜΑ ΕΡΥΘΡΟΣ 2005, Κτήμα Χατζημιχάλη 12,30€ 
Από τις ποικιλίες syrah, cabernet sauvignon και merlot με λαμπερό κόκκινο – βυσσινί χρώμα. Αρώματα βατόμουρων, βύσσινου και κασίς, ελαφριές νότες σοκολάτας και νύξεις φρέσκου καπνού. Αρώματα ζουμερών κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών κυριαρχούν στο στόμα. Απαλό με ζωηρές τανίνες και παρατεταμένο φρουτώδες τελείωμα. Πίνεται στους 16-18°C. Με μεγάλη ποικιλία ορεκτικών, κόκκινα κρέατα και αλλαντικά, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες. 

Δημοσιεύτηκε στον Ταχυδρόμο, τεύχος 564

 

Advertisements

2 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η popi/tasteadvisor λέει:

    Εξαιρετικές προτάσεις και σε πολύ καλές τιμές!
    Φιλιά γιορτινά!
    Πόπη

  2. Ο/Η despinarion λέει:

    Δοκιμασα το ΚΑΝΕΝΑΣ πριν λιγες μερες κατοπιν προτροπης της Ποπης. Μου αρεσε πολυ. Αυχαριστουμε Κικη για την εμπεριστατωμενη λιστα. Θα την στειλω στον Ερρικο που ειναι ο οινοχοος της οικογενειας. Φιλια!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s