Μουτζαχήτ Ντουκιαντζή – «Τα γλυκά της αγάπης»

στις

Ο Μουτζαχήτ είναι από την Ξάνθη και έχει μπακλαβατζίδικο, το γλυκοπωλείο Τσάλα όπου παρασκευάζονται τα αγαπημένα μας γλυκά με αγνά υλικά πολύ καλής ποιότητας και τρόπο εντελώς παραδοσιακό σε ένα διάφανο περιβάλλον ορατό στο βλέμμα κάθε περαστικού.

 Θυμόσαστε τα «Σύνορα της αγάπης»; Ε, λοιπόν από κει εμπνεύστηκε ο Μουτζαχήτ το στήσιμο της επιχείρησής του στο Μπραχάμι. Κατάγεται από ένα χωριό κοντά στην Ξάνθη, σπούδασε Δημοσιογραφία και Κοινωνικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης και μετά άνοιξε ζαχαροπλαστείο. Πριν πάει για μάθημα, ένας φίλος του μπακλαβατζής κοντά στη σχολή τον κέρναγε τσάι και μπακλαβαδάκι για πρωϊνό. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα. Και όταν την κουβέντιασε με τα αδέλφια του στην Ξάνθη, το πήραν απόφαση να στήσουν στην πόλη τους τη δική τους επιχείρηση. Το είπαν στον φίλο τους από τη Σμύρνη κι εκείνος τους έστειλε έναν καλό μάστορα.

Το ζαχαροπλαστείο των αδελφών Ντουκιαντζή ονομάστηκε Τσάλα από το Τσάλε την πιο ψηλή βουνοκορφή της Θράκης. Και πριν από τρία χρόνια ο Μουτζαχήτ μαζί με τον ξάδερφό του και τη γυναίκα του άνοιξαν στην Αθήνα το γλυκοπωλείο Τσάλα.

 

Αιθέριες οι μυρωδιές αιθέριες και οι γεύσεις από τα μπακλαβαδάκια με φιστίκι, καρύδι ή κρέμα καρυδιού, τα κανταϊφάκια, τα σαραγλί, τα σεκέρ παρέ, το κιουνεφέ, το σάμαλι, και το καζαν ντιπί, ένα από τα καλύτερα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στην Ελλάδα. Γίνεται με τη σμυρνέϊκη συνταγή–δηλαδή μόνο με γάλα, ρυζάλευρο και νισεστέ χωρίς κοτόπουλο όπως συνηθίζεται στην Πολίτικη εκδοχή του. Εδώ και τρεις μήνες πρόσθεσαν στον κατάλογό τους και σμυρνέικο γαλακτομπούρεκο, το μεγάλο ατού του μαγαζιού εξακολουθούν να είναι τα σιροπιαστά γλυκά τα οποία σε λίγο καιρό θα είναι σε θέση να τα παραδίδουν και κατ’οίκον. Το εργαστήριο του «Τσάλα», που δουλεύει καθημερινά από το πρωί ως το βράδυ εκτός από την Τετάρτη που ο μάστορας και η βοηθός του έχουν ρεπό, έχει τοποθετηθεί ακριβώς πίσω από τη βιτρίνα. Έτσι, λοιπόν, όλη η διαδικασία από το άνοιγμα του φύλλου μέχρι το ψήσιμο στους ειδικούς παραδοσιακούς φούρνους των γλυκών είναι ορατή από τους περαστικούς.

 «Προσπαθούμε να φτιάχνουμε τα καλύτερα γλυκά στις καλύτερες τιμές, μου είπε ο συνάδελφος και πρόσθεσε: «Να ξέρετε ο καλός μπακλαβάς γίνεται με φιστίκι από το Αντέπ που το μαζεύουν όταν είναι ακόμα άγουρο και του δίνει αυτό το χαρακτηριστικό πράσινο χώμα και το ιδιαίτερο άρωμα». Ο Μουτζαχήτ καλεί τους πελάτες του να δουν και να δοκιμάσουν πριν αγοράσουν, αντιγράφοντας το μότο ενός καλού ζαχαροπλαστείου από την πόλη Αντέπ της Τουρκίας που λέει: «Το μάτι μπορεί να σε ξεγελάσει και το αυτί επίσης αλλά η γεύση ποτέ».

 Το φύλλο – η γιουφκά -, είναι το βασικό υλικό των γλυκών του, γίνεται μόνο από αλεύρι και νερό και είναι λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο. Πράγματι είναι τόσο διάφανο που μπορείς να διαβάσεις εφημερίδα ακόμα και αν βάλεις τρία τέτοια φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Η γιουφκά ανοίγεται επί τόπου από μια κοπέλα που χρησιμοποιεί πλάστες σε τρία διαφορετικά μεγέθη. Η πρώτη ύλη όμως για τα κανταϊφάκια –υπάρχουν δύο ειδών, τα στριφτά και τα πλακέ- έρχεται από την Ξάνθη. Μετά έρχεται η σειρά του μάστορα που στρώνει τα ταψιά, βουτυρώνει τα φύλλα, τα γεμίζει με τριμμένο καρύδι, φιστίκι ή κρέμα, ανάβει τη φωτιά στον ειδικό πέτρινο φούρνο του μπακλαβά και τα ψήνει για είκοσι περίπου λεπτά. Τα κανταϊφάκια ψήνονται σε δικό τους φούρνο ενώ τα ταψιά με τα στριφτά περιστρέφονται γύρω από τη φωτιά. Μετά είναι έτοιμα να σιροπιαστούν.

 Γλυκοπωλείο Τσάλα»,

Αγίου Δημητρίου 181, ΄Αγιος Δημήτριος, τηλ: 210-9769343

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s