ΚΙΝΑ, H AΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ

στις

Πεκίνο, Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ, Χσι Αν. Τρεις και µία µεγαλουπόλεις-κλειδιά ανοίγουν τις πύλες της σύγχρονης Κίνας στον κόσµο και καλούν τον ταξιδιώτη να γνωρίσει την απέραντη χώρα µε τις τεράστιες αντιθέσεις.

Γιγαντοοθόνη στην πλατεία Τιεν Αν Μεν με εορταστικά βίντεο κλιπ

H  επικοινωνία είναι ίσως η µεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιµετωπίσει ο επισκέπτης της Κίνας αφού οι Κινέζοι στην πλειονότητά τους δεν µιλάνε ξένες γλώσσες. Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν, αν πρόκειται να ταξιδέψετε στη µεγαλύτερη χώρα της Απω Ανατολής, είναι να έχετε εξασφαλίσει έναν κινέζο συνοδό, ο οποίος θα φροντίζει για όλες τις µικροαναποδιές που – είναι σίγουρο ότι – θα προκύψουν στη διάρκεια του ταξιδιού. Στη µαγική αυτή χώρα των µεγάλων αντιθέσεων, ιδανικό θα ήταν να ταξιδέψετε µαζί µε µια οµάδα φίλων, το ταξίδι µάλιστα γίνεται πιο εύκολο αν είναι από πριν καλά οργανωµένο.

Πεκίνο
Τα παλιά χουτόνγκ (τα περίκλειστα οικοδοµικά τετράγωνα µε τα στενά σοκάκια και τα χαµηλά σπίτια) έχουν δώσει τη θέση τους σε χιλιάδες ουρανοξύστες, οι οποίοι στεγάζουν τα δεκαπέντε εκατοµµύρια των κατοίκων της µεγαλούπολης.

Οι τεράστιες λεωφόροι της πόλης µε τις οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και οι ουρανοξύστες, ιδιαίτερα πολυτελείς στο οικονοµικό κέντρο της πόλης, κάνουν το Μανχάταν της Νέας Υόρκης να θυµίζει συνοικία και τη Σανς Ελιζέ, την πιο διάσηµη λεωφόρο του Παρισιού, να µοιάζει µε έναν συνηθισµένο δρόµο.
 

Είσοδος στην Απαγορευμένη Πόλη υπό το βλέμμα του Μάο

Οι βόλτες γύρω και µέσα στην Πλατεία Τιένανµεν, στην Απαγορευµένη Πόλη, ο φόρος τιµής στο µαυσωλείο του Μάο καθώς και η ανάβαση στο Σινικό Τείχος – τα νιόπαντρα ζευγάρια κρεµάνε στη σειρά ένα λουκέτο µε ένα κόκκινο φιογκάκι, τάµα που θα τους κρατήσει ενωµένους µια ζωή – ανήκουν στις απαραίτητες επισκέψεις του τουρίστα, όµως το Πεκίνο έχει πλέον να επιδείξει πολύ περισσότερα αξιοθέατα τα οποία συνθέτουν τη δυναµική σύγχρονη εικόνα του.

Η (υπέροχη) μοντέρνα όπερα του Πεκίνου από τιτάνιο και γυαλί απέναντι από τα βαρειά στρατιωτικά κτίριαΤο Παγάκι - η πισίνα των Ολυμπιακών Αγώνων
Η Φωλιά του Πουλιού, το Ολυμπιακό Στάδιο του ΠεκίνουΤο Παγάκι - η Ολυμπιακή Πισίνα του Πεκίνου

Ανάµεσα στα αρχιτεκτονικά θαύµατα τα οποία αξίζουν µια επίσκεψη είναι αυτά που δηµιουργήθηκαν µε την ευκαιρία των Ολυµπιακών Αγώνων του 2008, όπως το επιβλητικό καινούργιο αεροδρόµιο, η «Φωλιά του Πουλιού» – το στάδιο των Ολυµπιακών Αγώνων –,

Το Παγάκι, η Ολυμπιακή πισίνα του Πεκίνου

το ιριδίζον µπλε «Παγάκι» – η ολυµπιακή πισίνα –, το εκπληκτικό «Αυγό» – η όπερα του Πεκίνου –, το «Παντελόνι» – ο διπλός ουρανοξύστης που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της δηµόσιας τηλεόρασης της Κίνας (CCTV) – και το 74ώροφο China World Trade Center – ο ψηλότερος ουρανοξύστης του Πεκίνου.

Hot Pot, γαστρονομική εμπειρία

Το φαγητό είναι εµπειρία. Στο Πεκίνο υπάρχουν εστιατόρια µε όλες τις κουζίνες της χώρας. Μην παραλείψετε να δοκιµάσετε πάπια Πεκίνου και το κλασικό hot pot, µε τις ατοµικές κατσαρόλες και τον ζωµό που βράζει µπροστά από κάθε συνδαιτυµόνα, µέσα στο οποίο ρίχνει κατά βούληση λαχανικά, κρέας, ψάρι ή τόφου (ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του είδους είναι το «Dong Lai Shun Fan Zhuang» στην οδό Wangfujing).

Το (πολύ καλό) ελληνικό εστιατόριο Αργώ βρίσκεται σε ένα από τα (ελάχιστα) διατηρητέα χουτόνγκ του Πεκίνου

Αν πάλι έχετε νοσταλγήσει την κουζίνα της µαµάς, το Πεκίνο δεν θα σας απογοητεύσει, αφού εδώ υπάρχει ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια του κόσµου.

Ο Ελληνας μάγειρος και οι βοηθοί του

Το «Αργώ» του Βαγγέλη Γιαννάκαρου αξίζει µια επίσκεψη, γιατί επιπλέον βρίσκεται µέσα σε ένα από τα τελευταία παραδοσιακά χουτόνγκ της πόλης, στην περιοχή Chang Ping.

Ενας έρωτας (κατέληξε σε γάμο) κράτησε τον κύριο Γιαννάκαρο στην Κίνα μετά το τέλος των σπουδών του στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Τα ψώνια επίσης είναι πολύ ευχάριστα και οι τιµές εξαιρετικές. Οι κινέζοι πωλητές τετραπλασιάζουν τις τιµές µόλις δουν δυτικούς αγοραστές, οπότε το (σκληρό) παζάρι θεωρείται απαραίτητο. Ανάµεσα στις πιο γνωστές αγορές είναι η Panjiayuan για αντίκες, η Hongqiao, αγορά µαργαριταριών όπου θα βρείτε και ό,τι άλλο θέλετε, και η Xiushui, διάσηµη για τα µεταξωτά της.

Η Yashow market, μια από τις πιο συμφέρουσες αγορές του Πεκίνου

Πιο φθηνή θεωρείται η Yashow (58 Gongti Beilu), µια πενταώροφη αγορά όπου οι περισσότεροι πωλητές µιλάνε αγγλικά. Στη Yashow µπορείτε επίσης να ράψετε ρούχα σε εξαιρετικές τιµές που θα σας παραδοθούν την επόµενη ηµέρα στο ξενοδοχείο. Μη χάσετε την εµπειρία. Στο εµπορορραφείο της Alice (στον δεύτερο όροφο της αγοράς Yashow), µάλιστα, δίνουν τα µέτρα στον πελάτη, ώστε αν θέλει να παραγγείλει µέσω e-mail.

Χσι Αν
Ιστορική γοητεία
Χτισµένη στην αρχή του Δρόµου του Μεταξιού και αυτοκρατορική πρωτεύουσα έντεκα δυναστειών από το 1000 π.Χ. µέχρι και το 1000 µ.Χ., η Χσι Αν είναι ίσως η πιο πλούσια ιστορικά πόλη της Κίνας, η οποία έχει καταφέρει να ενσωµατώσει µε επιτυχία την αρχιτεκτονική της κληρονοµιά.

Τα τείχη της Χσι Αν

Το κέντρο της παλιάς πόλης περιβάλλεται από τα άριστα διατηρηµένα τείχη της δυναστείας των Μινγκ. Επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Beilin, καθώς και τη µουσουλµανική συνοικία µε έναν λαβύρινθο από σοκάκια γύρω από το Μεγάλο Τζαµί, όπου έχει διατηρηθεί µια διαφορετική πλευρά της παλιάς Κίνας αλλά και το (υπόγειο) µαυσωλείο του Κιν Σι Χουάνγκ Τι, του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, µε τους οκτώ χιλιάδες πήλινους στρατιώτες.

Στο μουσείο

Σαγκάη
Πόλος ανάπτυξης
Η µεγαλύτερη πόλη της Κίνας είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόµενα οικονοµικά σηµεία του πλανήτη µε ορίζοντα γεµάτο από ουρανοξύστες. Η ανοικοδόµησή της είναι πυρετώδης, δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το 60% των οικοδοµικών εργασιών παγκοσµίως πραγµατοποιείται στην Κίνα.

Η αποικιακή εικόνα της πόλης, The Bund

Οι µόνιµοι κάτοικοι της Σαγκάης ξεπερνάνε τα 21 εκατοµµύρια, ενώ υπάρχουν άλλα 4 εκατοµµύρια περιπλανώµενοι που αναζητούν δουλειά. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι νεόπλουτοι και τα εισοδήµατά τους τα υψηλότερα της χώρας. Στη διάθεσή τους έχουν αστραφτερά εµπορικά κέντρα, πολυτελή ξενοδοχεία, ακριβά εστιατόρια και µοντέρνες γκαλερί που ανοίγουν συνεχώς.

Γαμήλια λιμουζίνα στο κέντρο της πόλης

Η Σαγκάη ανταµείβει τους επισκέπτες της µε πολλά αξιοθέατα, κυρίως στη δυτική όχθη του ποταµού Χουάνγκ Που, στο Μπουντ, το οποίο αρχιτεκτονικά φέρει την υπογραφή της αποικιακής Σαγκάης του 19ου αιώνα. Στην άλλη όχθη βρίσκεται το Πουντόγκ µε τους χιλιάδες επιβλητικούς ουρανοξύστες. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε το θέαµα είναι µια βόλτα µε ποταµόπλοιο ή από τα παράθυρα του «Sky Bar» στον 85ο όροφο του ξενοδοχείου «Grand Hyatt».

Η Σανγκάη το απόγευμα

Απαραίτητη είναι η βόλτα στη Nanjing Lu, τον πιο πολυσύχναστο εµπορικό δρόµο της Κίνας, που περνάει µέσα από την καρδιά της Σαγκάης, καθώς και η επίσκεψη στο εξαιρετικό Μουσείο της Σαγκάης. Τα βασικά αξιοθέατα πάντως θα τα δείτε στην Παλιά Πόλη, όπου βρίσκεται και η παλιά αγορά Yu Yuan, ένας κλασικός κινεζικός κήπος µε λίµνη στην καρδιά της και µερικά καλά εστιατόρια.

Εστιατόριο μέσα στον κήπο της αγοράς Yu Yuan

Χονγκ Κονγκ 
Η πόλη του µέλλοντος

Είναι η πιο παράξενη και ενδιαφέρουσα πόλη της Ανατολικής Ασίας. Με έµφαση στην οικονοµία και τον καταναλωτισµό, το Χονγκ Κονγκ προσφέρει σήµερα τη µεγαλύτερη ποικιλία καταστηµάτων του κόσµου, σε συνδυασµό µε µια τεράστια ποικιλία εστιατορίων και εκπληκτική θέα στη θάλασσα και στα νησάκια, σε καταπράσινα βουνά και ένα φουτουριστικό αστικό τοπίο.

Οι κάτοικοι της πόλης – περίπου επτά εκατοµµύρια – είναι πολύ καλύτερα ενηµερωµένοι για το τι συµβαίνει στον κόσµο σε σχέση µε τους υπόλοιπους Κινέζους χάρη σε µια σχετική ελευθερία του Τύπου.

Το Χονγκ Κονγκ περιλαµβάνει τη χερσόνησο Κοουλούν και το δέλτα του ποταµού Περλ καθώς και µια σειρά από νησάκια. Το νότιο τµήµα της χερσονήσου και το Χονγκ Κονγκ, το κεντρικό νησί, είναι οι κύριες αστικές περιοχές της πόλης, η οποία είναι και πάλι υπό κινέζικο έλεγχο από τα µεσάνυχτα της 30ής Ιουνίου του 1997.

Στο κέντρο της πόλης, εκτός από τα ίχνη βρετανών αποίκων, υπάρχουν υπέροχα πανύψηλα σύγχρονα κτίρια, ενώ ολόκληρες περιοχές είναι αφιερωµένες στην πώληση παραδοσιακών κινέζικων φαρµάκων και βοτάνων. Το πλήθος των τουριστών καταλήγει στην Κοουλούν, όπου υπάρχουν αµέτρητα καταλύµατα και µαγαζιά – αντίθετα, τα νησάκια Lamma, Cheung Chau και Lantau είναι πολύ πιο ήρεµα και ευχάριστα.

Το Χονγκ Κονγκ είναι ένας παράδεισος για ψώνια, έχει το δικό του νόµισµα – το δολάριο του Χονγκ Κονγκ – και το yuan – το κινεζικό νόµισµα – δεν µπορεί να χρησιµοποιηθεί, επισήµως τουλάχιστον.

Δημοσιεύτηκε στον Ταχυδρόμο, Σάββατο, 26.06.2011 και

στα: http://www.tanea.gr/taxydromos/article/?aid=4637438

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s