Ρόδι – το φρούτο της χρονιάς

στις

Ανέκαθεν, σύμβολο καλής τύχης, πλούτου, γονιμότητας και ευημερίας, το ρόδι κερδίζει και πάλι τη θέση που του αξίζει  αφού εκτός από την εξαιρετική γεύση, το άρωμα και το χρώμα του, διαθέτει επιπλέον σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες οι οποίες, πολύ πριν αναγνωριστούν από σύγχρονους επιστήμονες και ερευνητές είχαν αναφερθεί από διάσημους της αρχαιότητας όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης.

Ρόδια του Γεωργίου Ιακωβίδη

Είναι καρπός ιερός και αναφέρεται σε όλες τις κυρίαρχες θρησκείες. Tο ρόδι συμβολίζει τις ευλογίες του Θεού και την ανάσταση για τους ορθόδοξους χριστιανούς, είναι ένα από τα τρία ευλογημένα φρούτα (μαζί το ροδάκινο και το κεδρόμηλο) του Βουδισμού ενώ ο Μωάμεθ σε ένα απόσπασμα από το Κοράνι προτρέπει τους πιστούς του λέγοντας «Φάτε ρόδια γιατί καθαρίζουν τον οργανισμό και την ψυχή από τη ζήλεια και το μίσος».

Το«μήλο της Καρχηδόνας» κατά τους Ρωμαίους ή Punica Granatum όπως είναι η βοτανική ονομασία του ροδιού είναι μάλιστα ένα από τα πρώτα φρούτα που καλλιεργήθηκαν συστηματικά στον κόσμο.

Ροδιά, του Γιάννη Κόττη

Κατάγεται μάλλον από την εύφορη Μεσοποταμία όπου άρχισε να καλλιεργείται τουλάχιστον από το 4000π.X. και από εκεί φαίνεται πώς έφυγε για τη Δύση.  Άραβες έμποροι το έφεραν στην Ισπανία -κατά μία εκδοχή η πόλη Γρανάδα ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της ροδιάς- και από εκεί οι Ισπανοί το διέδωσαν στην Αμερική.

Στην ελληνική μυθολογία συνδέεται στενά με τρεις θεές, τη Δήμητρα, την Αφροδίτη και την Ηρα. Στην πρώτη έφερε θλίψη, όταν η κόρη της Περσεφόνη έφαγε τους επτά σπόρους – έμβλημα των Ελευσινίων Μυστηρίων- που της πρόσφερε ο Αρης.

Η δεύτερη συνδέεται άμεσα με την καταγωγή του αφού σύμφωνα με τον μύθο, η θεά του έρωτα φύτεψε για πρώτη φορά το δέντρο στην Κύπρο ενώ η τρίτη, μητέρα των θεών και προστάτιδα του γάμου και της γέννησης κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο του μύθου. Ο Παυσανίας στα «Κορινθιακά» του περιγράφει το -χαμένο σήμερα- χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς στο ναό της που βρισκόταν στο χωριό Ηραίον κοντά στο Αργος, να κρατάει στο ένα χέρι της το σκήπτρο και στο άλλο ένα ρόδι.

ΕΝΑ ΡΟΔΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Οι λαοί της Μεσογείου ειδικά της Ανατολικής τιμούν στην κουζίνα τους το ρόδι, στην ελληνική γαστρονομία όμως είχε ελάχιστη χρήση. Οπως αναφέρει η Μυρσίνη Λαμπράκη στο βιβλίο της «Τα Χόρτα» (εκδόσεις Τροχαλία) το μοναδικό δείγμα χρήσης του ροδιού στην ελληνική μαγειρική -μέχρι πρότινος τουλάχιστον γιατί σήμερα τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν με τους μαγείρους μας να το τιμούν δεόντως– είναι μια πράσινη σαλάτα από ψιλοκομμένα πικρά χόρτα (αντίδια και ραδίκια) που σερβίρανε στην Κρήτη στα χωριά του νομού του Αγίου Νικολάου με φρέσκους σπόρους ή γλυκόξινο χυμό ροδιού.

Φαίνεται μάλιστα πώς αυτή η συνταγή είναι απομεινάρι της περιόδου που το νησί ήταν κατακτημένο από Αραβες ή Τούρκους αφού μια παρόμοια σαλάτα με φρέσκια θρούμπα, σκόρδο και πικρά χόρτα φτιάχνεται ακόμα και σήμερα στα παράλια της Τουρκίας.

Το ρόδι λοιπόν ταιριάζει θαυμάσια με τα πάντα από χορταρικά μέχρι κρέατα, και ψάρια,  ακόμη και με όσπρια ( δοκιμάστε φακές ή ρεβύθια σαλάτα με ξύδι ή πετιμέζι από ρόδι).

Μερικές πέρλες ροδιού, λίγες σταγόνες από χυμό ή άρτυμα ροδιού σε μια φρέσκια σαλάτα εποχής, (π.χ. με σταμναγκάθι, μαρούλι, ρόκα, φρέσκο κρεμμυδάκι) με φέτες από απάκι δίνουν με τα αρώματά τους μια άλλη αίσθηση δροσιάς στο πιάτο.

Κρέμα ροδιού σε φύλλα κρούστας με σος γρεναδίνης και λιωμένη σοκολάτα (http://www.dinanikolaou.gr/recipe/644)

Το ρόδι συνοδεύει εξαιρετικά όλα τα λευκά γλυκά και τις κρέμες και πίνεται ως ρόφημα ζεστό ή κρύο, σκέτος ο φρέσκος χυμός του, ή με τσάι. Μάλιστα, μόλις κυκλοφόρησε και αποξηραμένο μαζί με πράσινο τσάι (από τον οίκο τσαγιού Madras, στον Πειραιά, Νοταρά 21, τηλ: 210- 4118067, http://www.madras.gr) ώστε να ενισχύει με το άρωμά του και τις ιαματικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του, αυτές του πράσινου τσαγιού.

Fesenjoon με μπασμάτι και σαφράν

Σε άλλες χώρες, το ρόδι θεωρείται απαραίτητο συστατικό της μαγειρικής και εμφανίζεται σε δεκάδες διαφορετικά πιάτα, αλμυρά και γλυκά. Στη Γεωργία για παράδειγμα φτιάχνουν ένα πολύ νόστιμο φαγητό με ψάρι και μελιτζάνες που αποκτά ανάλαφρη γεύση χάρη στο ρόδι, στο Λίβανο μπάμιες γιαχνί με άφθονο βούτυρο και χυμό ροδιού, στην Αρμενία κοτοσαλάτα με καρύδια, καρότο, μανιτάρια και ρόδι -θα τη βρείτε στο «Ρόδι -Αγκόπ», το καλό ψητοπωλείο του Γκρικόρ και της Λαρίσα Ζατικιάν στον Κολωνό ( Κρέοντος και Ρόδου, κοντά στο σταθμό του μετρό «Σεπόλια», τηλ: 210- 5154376)- και στο Ιράν το Φεσαντζάν (βασιλικό περσικό πιάτο) που γίνεται με οποιοδήποτε κρέας, πουλερικό, ή κυνήγι, ακόμη και με κεφτεδάκια. Αυτή είναι μια πολύ ωραία εκδοχή που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στο εστιατόριο «Αναχίτα» στο Χαλάνδρι (Χρ. Σμύρνης 3, τηλ: 210-68.91.222) του ευγενικού κυρίου Μαγκίντ από το Ιράν.

ΣΕ ΠΙΝΩ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΜΟΥ

Το ρόδι έχει βεβαίως τη θέση του και στην ποτοποιία. Δοκιμάστε μια βότκα με παγάκια από χυμό ροδιού –προσωπικά αντί για βότκα το προτιμώ με ένα φίνο τσίπουρο, όπως το «Αβατον» του Τσάνταλη που παράγεται από τα εκλεκτά σταφύλια του αγιορείτκου αμπελώνα στο Μετόχι της Χρώμιτσας – και φτιάξτε τη δικιά σας γρεναδίνη, λικέρ –βάση για πολλά κοκτέιλ, με τη συνταγή που δίνει η Μαίρη Παναγάκου στο βιβλίο της «Τα μυστικά για τα βότανα» (εκδόσεις Καστανιώτη):

«Στύβουμε, αφού κόψουμε στη μέση, 20 ρόδια. Σουρώνουμε το χυμό. Αφήνουμε σε μπουκάλι για ένα βράδυ και την επομένη το βάζουμε σε κατσαρόλα προσθέτοντας 1,5 κιλό ζάχαρη για κάθε λίτρο χυμού. Βράζουμε για μισή ώρα σε σιγανή φωτιά. Το βάζουμε σε μπουκάλι, αφού κρυώσει, και το διατηρούμε σε σκιερό και στεγνό μέρος.»

Και τις μέρες της γιορτής σερβίρετε στους καλεσμένους σας το κοκτέιλ του Τζέιμι Ολιβερ, που φτιάχνει με χυμό ροδιού και σαμπάνια, αλλά γίνεται εξίσου ωραίο και με ένα καλό αφρώδες κρασί. Κόψτε τα ρόδια στη μέση και στύψτε τα με το χέρι ή στον στίφτη των πορτοκαλιών (όχι σε αποχυμωτή γιατί ο χυμός θα πικρίσει από την υπερβολική πίεση των σπόρων). Σουρώστε και ρίξτε σε κάθε ποτήρι ένα μέρος χυμού και τρία μέρη σαμπάνιας.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ

Εκτός από τους σπόρους και τον φυσικό χυμό του ροδιού που μπορούν να προστεθούν σε φαγητά, γλυκά και ποτά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες του πολύτιμου φρούτου. Στην αγορά εκτός από ροφήματα, κυκλοφορούν καλλυντικές κρέμες και λοσιόν για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και στο σπίτι ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες.

Φρέσκος χυμός: Για τόνωση της επιδερμίδας, βρέξτε ένα βαμβάκι, περάστε το στο πρόσωπο και ξεπλυθήτε με δροσερό νερό.

Σπόροι: Καταψύξτε τα ρόδια σε σακουλάκια, καθαρισμένα και χρησιμοποιήστε κάθε φορά την ποσότητα που θέλετε. Φτιάξτε ξύδι με σπόρους από δύο μεγάλα ρόδια, 3 φλ. τσαγιού ξύδι και ένα κλωνάρι δενδρολίβανο ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας σας. Αφήστε το σε βάζο ένα μήνα, σουρώστε και βάλτε το σε μπουκαλάκια. Για απολέπιση προσώπου και σώματος αναμείξτε ½ φλιτζάνι σπόρους ροδιού και ½ φλιτζάνι ζάχαρη και ανακατέψτε τα καλά με ένα κουτάλι πιέζοντας ταυτόχρονα μέχρι να διαλυθούν. Προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και ανακατέψτε. Για λάμψη κάντε μια μάσκα με μισό ρόδι, 2 κ.γλ. αμυγδαλέλαιο και ½ κ.σ. μέλι. Αφήστε τη για 15 λεπτά στο πρόσωπο και ξεπλύντε.

Φλούδες: Σε ένα λίτρο βραστό νερό, ρίχνετε ένα φλιτζάνι φλούδα ροδιού και τη βράζετε για τρία λεπτά. Αφήνετε το αφέψημα να κρυώσει και το σουρώνετε. Για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος μπορείτε να πίνετε ένα ποτηράκι του κρασιού, δέκα λεπτά πριν από το φαγητό, επί δύο εβδομάδες.

Φύλλα: Βράζετε ένα ποτήρι νερό με 8-10 φύλλα ροδιάς για δέκα λεπτά. Σουρώνετε και χρησιμοποιείτε το υγρό για πλύσεις και γαργάρες. Σε περίπτωση αιμοροϊδων π.χ. κάνετε πλύσεις τοπικά μετά από κάθε κένωση και για όσο διάστημα χρειαστεί. Για τον πονόλαιμο χρησιμοποιήστε το χλυαρό και κάντε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΡΟΔΙ

Φεσαντζάν (περσική συνταγή)

(Fesenjoon ή  Fesenjan)

Υλικά για 4 άτομα

½ κιλό κρέας ή κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια, ½ κιλό καρύδια (ψίχα), χυμός ενός λεμονιού, 2 κ.σ. πελτέ ροδιού ή 1 φλ. σιρόπι ροδιού, 4 κ.σ. σταφίδες, αλάτι

Χτυπάμε τα καρύδια στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, άλλο τόσο σε όγκο. Προσθέτουμε τον πελτέ ροδιού και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσουν για 5-10 λεπτά. Ρίχνουμε και το κρέας, αλατίζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα (τουλάχιστον μία) μέχρι να γίνει. Περίπου δέκα λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά ρίχνουμε και τις σταφίδες. Σερβίρεται με ρύζι στον ατμό, κατά προτίμηση μπασμάτι.

Σημείωση: Το πιάτο αυτό το δοκίμασα -σε διαφορετικές παραλλαγές- πριν από πολλά χρόνια σε σπίτι φίλων στην Τεχεράνη. Αντί για πελτέ ροδιού μπορείτε να βράσετε φρέσκο χυμό ροδιού σε ένα τηγανάκι μέχρι να μείνει το 1/3 και να δέσει, όπως προτείνει ο Γιάννης Μπαξεβάνης στο βιβλίο του «Τα καλύτερά μου» (εκδόσεις Καστανιώτη). Για 4 άτομα χρειάζονται 2 κιλά ρόδια.

Από το ίδιο βιβλίο είναι και η συνταγή για τα πουγκάκια με γέμιση από συκωτάκια πουλιών και εκχύλισμα ροδιού, τα οποία ο σπουδαίος έλληνας σεφ με τη διεθνή ακτινοβολία έχει εμπνευστεί από τα ποντιακά μαντί.  Αντί για συκωτάκια γίνονται εξ ίσου ωραία και με κιμά.

Μαντί (ποντιακό)                                                                                                                    με γέμιση από συκωτάκια πουλιών και εκχύλισμα ροδιού

Υλικά για 10 άτομα

4 ρόδια, 600 γραμμ. συκωτάκια πουλιών, 300 γραμμ. κρεμμύδι, 80 γραμμ. κονιάκ, λίγα ξυλάκια κανέλας, λίγο γαρίφαλο σκόνη, ένα ματσάκι μαϊντανό, 2 σκελίδες σκόρδο, αλεύρι για το φύλλο, λάδι, βούτυρο, αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

Με λίγο αλεύρι, νερό και αλάτι ετοιμάζουμε φύλλο για άνοιγμα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα. Ετοιμάζουμε τη γέμιση με ψιλοκομμένα συκωτάκια πουλιών, τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο και μπόλικο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα σβήνουμε με λίγο κονιάκ και προσθέτουμε λίγη κανέλα, λιγότερο γαρίφαλο, πιπέρι και αλάτι. Τα βγάζουμε από τη φωτιά μόλις πιουν όλα τα υγρά. Στύβουμε σε στίφτη τα ρόδια και παίρνουμε το χυμό τους/ Τον βάζουμε σε τηγανάκι στη φωτιά να βράσει μέχρι να μείνει ο μισός. Τον βγάζουμε από τη φωτιά και τον βάζουμε σε ένα μπολ στο ψυγείο. Ετοιμάζουμε τα πουγκάκια. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και κόβουμε έναν κύκλο ακτίνας περίπου 10 εκ.  Βάζουμε στη μέση γέμιση και κλείνουμε τα πουγκάκια με μια οδοντογλυφίδα.

Εκτέλεση

Βράζουμε τα πουγκάκια στον ατμό ή σε νερό για 3 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Λίγο πριν τα σερβίρουμε, τα περνάμε από τηγάνι με βούτυρο και προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό. Τα σερβίρουμε με εκχύλισμα ροδιού χωριστά για να τα βουτάμε όταν τα τρώμε.

Σπάσε το ρόδι

Εδώ και πολλούς αιώνες, στα ελληνικά σπίτια την ημέρα της Πρωτοχρονιάς η παράδοση θέλει να υποδεχόμαστε τον καινούργιο χρόνο σπάζοντας ένα ρόδι στο κατώφλι της πόρτας για καλή τύχη. Αρχετυπικό σύμβολο που υπάρχει στις παραδόσεις πολλών αρχαίων λαών, το ρόδι «σπάει» και στους γάμους για να φέρει καλή τύχη, γονιμότητα και ευημερία στο νέο ζευγάρι. Και όχι μόνον στην Ελλάδα. Αντίστοιχα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην Κίνα συνηθίζεται να δίνουν ως γαμήλιο δώρο ένα κεραμικό ρόδι ή μια εικόνα σπασμένου ροδιού και οι Βεδουίνοι σπάνε ρόδια και τα ρίχνουν μέσα στη σκηνή των νεόνυμφων, για να είναι γόνιμα φυσικά.

Το μέλλον, που βάφτηκε… Ρόδινο

(Το ρεπορτάζ είναι του  Γιώργου Φιντικάκη)

Χρήστος Γκόντιας

Όταν το 2009 ο Χρήστος Γκόντιας, μαζί με μια ομάδα δραμινών παραγωγών, αποφάσιζαν να φυτέψουν τα πρώτα στρέμματα με ροδιές σε χωράφια όπου μέχρι τότε καλλιεργούνταν βαμβάκι και σιτηρά, πολλοί τους αποκάλεσαν παράτολμους. Στον κάμπο της Δράμας, συνέχιζαν να κυριαρχούν οι παραδοσιακές καλλιέργειες, δηλαδή βαμβάκι ή σιτηρά, και τα δενδρύλια ροδιάς ήταν κάτι το άγνωστο για την πλειοψηφία των παραγωγών.

Δύο χρόνια μετά, τα πρώτα 1.700 στρέμματα έχουν γίνει 4.500, και η ομάδα παραγωγών Αγ. Αθανασίου Δράμας που αριθμεί πλέον 750 μέλη, διαθέτει τη πρώτη ελληνική καθετοποιημένη μονάδα επεξεργασίας ροδιού, με δικό της χυμοποιείο, παράγοντας τον πρώτο στην Ελλάδα φρεσκοστυμένο χυμό, που καταναλώνεται και εκτός συνόρων.

Φέτος «ταξίδεψαν» στην Αυστρία 200.000 φιάλες, που διατίθενται μόνο σε ράφια φαρμακείων, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του ροδιού (τριπλάσια ποσότητα σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι), και πωλούνται γύρω στα 15 ευρώ το μισόλιτρο!

Στην Ελλάδα, το μισόλιτρο πωλείται προς 5-6 ευρώ στη λιανική, ενώ ο συνεταιρισμός διακινεί και συσκευασία τριών λίτρων που απευθύνεται στους χώρους μαζικής εστίασης (π.χ. ξενοδοχεία, γυμναστήρια), και πωλείται προς 20 ευρώ.

Πρόσφατα μάλιστα οι δραμινοί παραγωγοί δέχθηκαν παραγγελίες αυτή τη φορά από το Βέλγιο, και για εξαγωγές νωπού φρούτου, σε ποσότητες 20-30 τόνων. Η περίπτωση του Χρ. Γκόντια και του συνεταιρισμού Αγ. Αθανασίου Δράμας, δεν είναι η μοναδική περίπτωση παραγωγών που στράφηκαν στο ρόδι.

Ποικιλία Wonderful

Τα τελευταία χρόνια, οι εκτάσεις με ροδιές στην Ελλάδα (κυρίως της ποικιλίας Wonderful που κατάγεται από τη Φλόριντα – κάνει μεγάλα κόκκινα ζουμερά ρόδια που ωριμάζουν τον Σεπτέμβριο) έχουν πολλαπλασιαστεί και από τα 3.000 στρέμματα του 2006 φτάνουν στα 8.000- 10.000 στρέμματα, με τους ειδικούς να θεωρούν πως είναι εφικτή η καλλιέργεια σε πάνω από 25.000 στρέμματα.

Οι δρόμοι του ροδιού

Σήμερα, ροδιές καλλιεργούνται κυρίως σε Δράμα, Κιλκίς, Αργολίδα (Ερμιόνη), Ηλεία, Λακωνία, Γιαννιτσά, Ξάνθη, Λάρισα και Φάρσαλα, ενώ με το αντικείμενο ασχολούνται συνολικά 3-4 ομάδες παραγωγών, με πιο γνωστές αυτές στον Αγ. Αθανάσιο Δράμας, και στη Τούμπα Κιλκίς (η οποία έχει συστήσει και την εταιρεία «Ροδώνας», http://www.rodonas.gr ).

Εκτός από νωπά φρούτα, ο καταναλωτής μπορεί να βρει σε εξειδικευμένα καταστήματα ποικιλία προϊόντων (χυμούς, ποτά, αναψυκτικά, γιαούρτια, παγωτά, μαρμελάδες), καθώς επίσης καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής.

Ένα στρέμμα, αρχίζει να αποδίδει στην ουσία μετά τον 4ο χρόνο, παράγοντας γύρω στα 500 κιλά, ενώ το σύνολο της μέχρι σήμερα παραγωγής ανέρχεται σε περίπου 5.000 τόνους.

Προς το παρόν πάντως, η παραγωγή δε φτάνει για να καλύψει τη ζήτηση, κι έτσι γίνονται μεγάλες εισαγωγές από Ισπανία, και χώρες της Ασίας. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι η Ινδία και το Ιράν, που και οι δύο μαζί παράγουν όσο όλη η Ευρώπη, ενώ τεράστιες εκτάσεις με ροδιές υπάρχουν και στο Ισραήλ.

Το κόστος της φυτείας

Όσο για το κόστος εγκατάστασης μιας φυτείας πριν από τέσσερα- πέντε χρόνια κυμαινόταν στα 13.00-1.400 ευρώ / στρέμμα, πλέον όμως έχει πέσει στα 700 ευρώ/ στρέμμα. Όπως σε κάθε αγροτικό προϊόν, έτσι και στο ρόδι, η ψαλίδα της τιμής ανάμεσα στη χονδρική και στη λιανική είναι μεγάλη.

Στη χονδρική, οι τιμές διάθεσης των ροδιών είναι 0,70- 1 ευρώ / κιλό στη χονδρική, αλλά στη λιανική αγγίζουν τα 3- 3,5 ευρώ/ κιλό. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), ένας καλός οπωρώνας ηλικίας 8-10 ετών, αποδίδει 1,8- 2,5 τόνους/ στρέμμα εμπορεύσιμα ρόδια, ενώ η απόδοσή του ελαττώνεται βαθμιαία μετά το 25ο- 30ο έτος.

Θεραπευτικές ιδιότητες

  •  Πλούσιο σε σάκχαρα, σε βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και σίδηρο, το ρόδι εμπεριέχει επίσης σε μεγάλες ποσότητες την αντιοξειδωτική ουσία σελήνιο. Επιπλέον,  είναι εξαιρετικά χαμηλό από πλευράς θερμίδων.
  • Συμβάλει στην αποτροπή ανάπτυξης καρκινικών όγκων, HIV-1, οξείδωσης της hLDl και αρτηριοσκλήρωσης
  • Βοηθά στη προστασία του καρδιοαγγειακού συστήματος
  • Διακρίνεται για την αντιδιαβητική του δράση (εκχύλισμα ανθέων)
  • Η κατανάλωσή του μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και απώλειας ωστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση
  •  Έχει επίσης αντιϊκή και αντιμυκητοκτόνο δράση
Advertisements

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s