Sani 2 – επί το «Έργον»

στις

«Ελάτε να δοκιμάσετε τα προϊόντα μας», μας είπε ο Δημήτρης Κοπαράνης κι εμείς αφήσαμε το ραχάτι στις πολυθρόνες του μπαρ Μπούσουλας πάνω από την πλαζ και ξεκινήσαμε για το «’Εργον», το ελληνικό μεζεδοπαντοπωλείο, στη μαρίνα του Sani Resort.

Εκεί ακριβώς το ένα δίπλα στο άλλο βρίσκονται όλα τα διάσημα εστιατόρια του καλού ξενοδοχείου, Tomata, Sea You Up, Byblos, Water και το Ouzeri.

Στο ισόγειο του «Εργον» υπάρχουν ένα σωρό καλούδια από μικρούς έλληνες παραγωγούς. Χάρηκα γιατί ανάμεσα στα τυριά τους ανακάλυψα και τα κατσικίσια «Ερίφι» του Ιναχου από την πατρίδα μου τη Ρούμελη, αλλά και ένα σωρό άλλα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα που απλά μας κάνουν υπερήφανους ειδικά σε μια εποχή που τα πράγματα είναι για όλους πολύ δύσκολα.  (Παρένθεση: Δεν θέλω να ξαναμιλήσω για την κρίση, όμως δεν μπορώ να μην το πω κι αυτό.  Η άσχημη κοινωνικοπολιτική κατάσταση μονοπωλούσε τις συζητήσεις όλων μας παντού.) Θα ξαναγυρίσω όμως στο θέμα μου.

Στο μάτι μας χτύπησαν κάτι βαζάκια με αλείμματα. Αλειμμα σολωμού είχε το ένα, και καπνιστού λευκού ταραμά το άλλο, φέτα με ντομάτα ένα τρίτο. Σβέλτος ο Δημήτρης άνοιξε δύο βαζάκια, έφερε και κουταλάκια για να δοκιμάσουμε. Τι ήταν αυτό! Μια πανδαισία, εκρήξεις χαράς στο στόμα.

Οπου τα βρείτε πάρτε τα, έμαθα ότι κυκλοφορούν και στην Αθήνα σε μερικά ντελικατέσεν. Μετά από αυτή την εισαγωγή μας έστειλε επάνω να πιάσουμε τραπέζι. Οπότε άρχισαν να έρχονται διάφορα εδέσματα για να συνοδεύσουμε τα τσίπουρα.

Κάναμε αρχή με αλλαντικά και τυριά από τη Θράκη -ξεχώρισα ένα καταπληκτικό ώριμο μανούρι- μετά ήρθαν οι μαγειρεμένοι μεζέδες. Να μην ξεχάσω να σας πω ότι την επιμέλεια των πιάτων του «Εργον» έχει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, τις συνταγές τις εκτελεί επί τόπου ο Δημήτρης Κοπαράνης. Τι δοκιμάσαμε εμείς;

Γαρίδες σαγανάκι με καλαθάκι Μυτιλήνης και κίτρο από τη Νάξο, ανοιχτή πίττα με κολοκύθι, ανθότυρο και μπόλικο δυόσμο με γλυκιά σαλτσούλα  ντομάτας από δίπλα, στριφτές μακαρούνες από την Κρήτη καμένες με κατσικίσιο βούτυρο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, βασιλικό, λιαστή ντομάτα πασπαλισμένες με χοντροτριμμένο ξηρό ανθότυρο, μπιφτέκι με πατάτες στο φούρνο με μια σάλτσα από λιωμένη γραβιέρα και στάκα.

Ναι στάκα, κρητική. Και στο τέλος για να πάρουμε δυνάμεις για το δρόμο μέχρι το ξενοδοχείο, cheese cake με βάση από τρίμμα μπισκότου, ανθότυρο Κρήτης και γλυκό βύσσινο.

Το δεύτερο γλυκό το βρήκα ακόμη πιο ενδιαφέρον. Είχε κρέμα ελληνικού καφέ πάνω σε τριμμένο μπισκότο (ο Δημήτρης μας είπε ότι γίνεται ακόμη καλύτερο με φρυγανισμένο τσουρέκι και μελωμένο στη συνέχεια) και από πάνω μπουκίτσες από λουκούμι τριαντάφυλλο.

Και όλα αυτά όταν το βράδυ είχαμε το κοκτέιλ πάρτι της Vodafone, χορηγού μεταξύ άλλων του φεστιβάλ, και στη συνέχεια να απολαύσουμε τη νέα Σαντορινιά κουζίνα του άρχοντα Γιώργου Χατζηγιαννάκη. Στο εστιατόριο Sea You Up σε λευκοστρωμένες ροτόντες με αναμμένα κεριά και μικρές ανθισμένες γαρδένιες στο κέντρο του τραπεζιού  να αρωματίζουν διακριτικά την ατμόσφαιρα.  Λίγο πριν θα έβρεχε και τα σύννεφα στον ουρανό θα μας επιφύλασσαν εκπληκτικές εικόνες πάνω από τη μαβιά θάλασσα.

Γεια σας από τη Σάνη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s