ΚΡΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

στις

Κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει στον τουρισμό μας, αυτό παρατηρώ. Από τη μια το φεστιβάλ γαστρονομίας της Σάνης είχε για δεύτερη χρονιά φέτος θέμα την ελληνική γαστρονομία με υλικά που παράγονται στη στενή περιοχή, από την άλλη στην Κρήτη ένα μεγάλο τουριστικό θέρετρο προτείνει στους πελάτες του αμιγώς κρητικά πιάτα ενώ επίσης φιλοξενεί τις κουζίνες όλης της Μεσογείου.

Μόλις γύρισα από τη Χαλκιδική όπου πραγματοποιήθηκε το 7ο φεστιβάλ γαστρονομίας στα εστιατόρια του Saniresort στην Κασσάνδρα, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είχε θέμα και τίτλο «100 miles practice» , με άλλα λόγια υψηλή μαγειρική με υλικά της εκάστοτε περιοχής. Πέρα από τους τόσο ευφάνταστους παλιότερους και νεώτερους σεφ που παρουσίασαν εξαιρετικές δημιουργίες, δύο κορυφαίοι μάγειροι, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης και ο Δημήτρης Μαυρίκος από τη Σαντορίνη και τη Ρόδο αντίστοιχα, στένεψαν ακόμη περισσότερο την ακτίνα και μας έδειξαν τι μπορούν να κάνουν με τα (υπέροχα) προϊόντα και τις παραδοσιακές συνταγές των νησιών τους, δίνοντας έτσι μια εξαιρετικά δημιουργική ώθηση όχι μόνο στην τοπική τους κουζίνα αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική γαστρονομία.

Και μετά τη Σάνη, να και το μήνυμα του φίλου Αντώνη Παναγιωτόπουλου που τόσα χρόνια εργάζεται ακούραστα για την προώθηση της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας που συνδέεται με διατροφικό πολιτισμό χιλιάδων χρόνων.

Πρόσφατα ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος ανέλαβε τη σύνθεση των μενού στα εστιατόρια του Creta Maris Beach Resort, φαίνεται λοιπόν ότι και εκεί κάτι έχει αρχίσει να κινείται προς μια άλλη κατεύθυνση από εκείνη την ισοπεδωτική ως προς τη γεύση, τόσο ώστε δεν ήξερες αν βρισκόσουν σε ένα εστιατόριο ελβετικού, γερμανικού, εγγλέζικου ή μεσογειακού ξενοδοχείου.

Στις γαστρονομικές αρχές του ο Παναγιωτόπουλος διατήρησε τις αρχές περί καλής κουζίνας που διατύπωσε ο μέγας γκουρμέ Αρχέστρατος ο Γελώος, 350 χρόνια προ Χριστού:

 • Καλά υλικά
 • Καλός συνδυασμός καλών υλικών
 • Διακριτικά μυρωδικά και μπαχαρικά
 • Σάλτσες αραιές που να μην αλλοιώνουν την γευστική εμπειρία

Η Κρήτη δεν θα τον διαψεύσει καθώς παράγει προϊόντα εξαιρετικά.  Με τον διατροφικό της πολιτισμό θεωρείται εξάλλου πρωτοπόρος στην Ελλάδα. Αυτόν τον πολιτισμό αποφάσισε να σεβαστεί η διεύθυνση του κρητικού ξερνοδοχείου. Αποφάσισε για παράδειγμα να σεβαστεί την απουσία κατανάλωσης βοδινού κρέατος καθώς το βόδι όπως και το άλογο, ως  υποζύγια στα οποία στηρίζονταν η επιβίωση ήταν ζώα ιερά και για πολλούς αιώνες, απαγορευόταν να τα τρώς. Σημειωτέον ότι η κατανάλωση βοδινού στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου άρχισε μόλις πριν λίγες δεκαετίες. Αυτός εξάλλου είναι και ένας από τους λόγους της μακροζωίας των Κρητικών. «Είμαστε σίγουροι ότι σε κανέναν δεν θα λείψει» λέει ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος αφού το βοδινό κρέας αναπληρώνεται από «εξαιρετικής ποιότητας κρητικό αρνάκι και χοιρινό (δημοφιλές ήδη από την Μινωική εποχή που αποτελούσε το 40% των καταναλισκομένων κρεάτων και θαλασσινών) και τα άφθονα ψάρια και θαλασσινά, βασικό συστατικό της διατροφής μας.»

Γαστρονομικός Περίπλους

Ομως το διατροφικό πρόγραμμα που πρότεινε και εφαρμόζεται ήδη στο καλό ξενοδοχείο της Χερσονήσου δεν περιορίζεται στην τελετουργία του κρητικού τραπεζιού,  αλλά επεκτείνεται στα εδέσματα ολόκληρης της Μεσογείου. «Εναλλάσσουμε τις «ήσυχες» γεύσεις της κρητικής κουζίνας και άλλων «ασφαλών» περιοχών της Βόρειας Μεσογείου» τονίζει ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος, «με τις «προκλητικές» γεύσεις της βόρειας Αφρικής και της Ασίας σε μια πολύ ενδιαφέρουσα, γευστική, μορφωτική, προκλητική γαστρονομική Οδύσσεια». Και τις χαρακτηρίζει «ασφαλείς» γιατί όπως λέει και ο Χρήστος Ζουράρης «Το φαγητό αντανακλά την ασφάλεια που αισθάνονται οι λαοί»

Στο εστιατόριο του Creta Maris παρουσιάζονται η τοπική κουζίνα της Κρήτης αλλά και οι τοπικές κουζίνες από τον Άθω (Άγιον Όρος), τη Θράκη, τη Μακεδονία, την ΄Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, το Β. Αιγαίο, το Ν. Αιγαίο, το Ιόνιο, επίσης η Ποντιακή κουζίνα, η αστική κουζίνα της Ελλάδας, η κουζίνα της κλασικής Ελλάδας, όπως και η σύγχρονη δημιουργική κουζίνα. Επίσης φιλοξενούνται τοπικές κουζίνες της Ιταλίας, η κουζίνα της Σικελίας, τοπικές κουζίνες της Ισπανίας, κουζίνα της Καταλωνίας, τοπικές κουζίνες της Γαλλίας, της Κορσικής, τοπικές κουζίνες της Πορτογαλίας, τοπικές κουζίνες της Μάλτας, κουζίνες του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Παλαιστίνης, του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και βεβαίως της Κύπρου.

Τα εστιατόρια

Στα εστιατόρια «Εστία» και «Κόσμος» -είναι τα κεντρικά εστιατόρια του τουριστικού θέρετρου- το πρωϊνό είναι ιδαίτερα προσεγμένο. Πλούσιο και ποιοτικό, περιλαμβάνει ένα συνδυασμό από τα πιο εκλεκτά προϊόντα της Κρήτης αλλά και μερικά αγαπημένα πιάτα από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το μεσημέρι σερβίρονται πλούσια μεζεδάκια, μια συνήθεια κοινή σε όλη τη Μεσόγειο και γνωστή με τα ονόματα tapas, kemia, meze mezze. Είναι μικρά πιάτα, που οι μεσογειακοί λατρεύουν κυρίως το μεσημέρι για να συνοδεύουν το ούζο, την τσικουδιά ή το κρασί τους. Τα περισσότερα πιάτα είναι από την Κρητική κουζίνα, αλλά φιλοξενούνται γεύσεις και από άλλες Μεσογειακές περιοχές. Επίσης προσφέρεται ένας μπουφές ζυμαρικών που θυμίζει την γειτονική Ιταλία, ενώ, όσοι αγαπούν την υγιεινή κουζίνα, έχουν επιλογή από ψητά και ένα πλούσιο μπουφέ σαλάτας.

Τέλος, το βράδυ προσφέρεται μια ποικιλία από κρητικά πιάτα, πιάτα από μια φιλοξενούμενη τοπική κουζίνα της Ελλλάδας και πιάτα από μια άλλη περιοχή της Μεσογείου. Το καθημερινό γαστρονομικό ταξίδι συμπληρώνεται με κρέατα σχάρας, ψητά και πιάτα που παρασκευάζονται επί τόπου. Επιπλέον υπάρχει ένας πλούσιος κρύος μπουφές συμπληρώνεται από παραδοσιακές συνθέσεις σε καθρέπτες. Στον μπουφέ κάθε πιάτο μας συνοδεύεται από την ονομασία του και την πατρίδα του, ενώ σημειώνονται τα πιάτα χαμηλών θερμίδων και τα χορτοφαγικά πιάτα.

Επιπλέον, στον «Πίθο»  -κρητικό αλά καρτ εστιατόριο που λειτουργεί μόνο το βράδυ-  οι συνδαιτημόνες απολαμβάνουν την τελετουργία του κρητικού τραπεζιού σε ένα πλούσιο δείπνο. Το «Λιμοντσέλο» είναι αλά καρτ εστιατόριο που λειτουργεί μεσημέρι και βράδυ με ιταλική, την πιο δημοφιλής κουζίνα σε όλο τον κόσμο. Το μεσημέρι προσφέρεται μια επιλογή από πίτσες και μακαρονάδες και ένα πλούσιο μπουφέ αντιπάστι και επιδορπίων και το βράδυ, προσφέρεται επιπλέον και κυρίως πιάτο.  Η «Αλμύρα»  λειτουργεί μόνο το μεσημέρι με ένα πλούσιο κατάλογο κεμπάπ από την Ελλάδα και άλλες Μεσογειακές χώρες, που συνοδεύονται από μπουφέ σαλατών και επιδορπίων. Το «Στέκι» είναι ένα τυπικό κρητικό μεζεδοπωλείο που λειτουργεί μόνο το μεσημέρι.  Σερβίρει μια ποικιλία μικρών κρητικών πιάτων, διαφορετικών κάθε μέρα, που έρχονται διαδοχικά, το ένα μετά το άλλο καθώς ετοιμάζονται και συνοδεύουν το ούζο, ή την τσικουδιά σε ένα αργό τελετουργικό γεύμα, όπου όπως συνηθίζεται στο νησί, οι συνδαιτυμόνες απολαμβάνουν την παρέα ο ένας του άλλου και μετουσιώνονται σε συντρόφους. Ο «Κοχλίας» είναι το εστιατόριο που συνδυάζει τη διασκέδαση με ειδικά θεματικά γεύματα όπως:

 • Δημιουργική προσέγγιση Μινωικού εδεσματολογίου
 • Εδεσματολόγιο της κλασικής Ελλάδας
 • Βυζαντινό εδεσματολόγιο
 • Οι γεύσεις στον Καζαντζάκη
 • Κρητικό γαμήλιο εδεσματολόγιο Ανατολικής ή Δυτικής Κρήτης
 • Μπάρμπεκιου
 • Αντίστοιχα καλλιτεχνικά προγράμματα

Τέλος υπάρχουν και τα «Real Moments», δηλαδή μια σειρά από απροσδόκητες πινελιές γαστρονομικής περιπλάνησης. Κάπου προσφέρεται ένας φυσικός χυμός κρητικών πορτοκαλιών, κάπου αλλού μια κυρία ετοιμάζει λουκουμάδες και τους προσφέρει μαζί με μια τσικουδιά «στα όρθια», ένα φρούτο μέσα στην κάψα του μεσημεριού και ένα μαλλί της γριάς στα πιτσιρίκια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s