ΟΜΠΑΜΑ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

στις

Αν πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα υπάρχει μια ισχυρή γυναίκα, πίσω από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχουν τρεις.

Η ΘΗΛΥΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΟΜΠΑΜΑ

Είναι η Σάσα, η Μάλια και βέβαια η Μισέλ. Οι τρεις γυναίκες της προεδρικής οικογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το ίδιο χαρισματικές με τον αρχηγό του λευκού Οίκου

Λίγο μετά την επανεκλογή του για μια δεύτερη ιστορική θητεία, ο πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανέβηκε στο βήμα έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του και τις δύο κόρες τους. Και αφού ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του, ο Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε στη σύζυγό του. «Μισέλ, δεν σε αγάπησα ποτέ τόσο πολύ όπως σε αγαπάω τώρα» της είπε, συμπληρώνοντας πως δεν θα ήταν αυτός που είναι σήμερα χωρίς τη γυναίκα που δέχτηκε να τον παντρευτεί πριν από 20 χρόνια.

Είχε προηγηθεί η νικητήρια ανάρτησή του με τη φωτογραφία που έσπασε κάθε ρεκόρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας  τα περισσότερα retweet από το ξεκίνημα του Twitter και ένα τσουνάμι  από likes και share στο Facebook και η οποία σημειολογικά τουλάχιστον έστειλε σε όλο τον πλανήτη ένα δυνατό μήνυμα για την ισότιμη σχέση του ζευγαριού. Η Μισέλ, η πιο παθιασμένη οπαδός  του Μπαράκ Ομπάμα, πέφτει στην αγκαλιά του συζύγου της κι εκείνος στη δική της πανηγυρίζοντας για την εκλογική νίκη την οποία πέτυχαν αναμφίβολα μαζί.

Οι αγκαλιές, άλλωστε  τις οποίες η Πρώτη Κύρια της Αμερικής έχει ανάγει σχεδόν σε επιστήμη, είναι το σήμα κατατεθέν της, και το πιο δυνατό επικοινωνιακό της ατού.  Σε αντίθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προτιμάει να σφίγγει χέρια, η  σχεδόν δίμετρη Μισέλ –πάνω από 1,80 χωρίς τακούνι- με το πλατύ χαμόγελο δεν φοβάται τη σωματική επαφή με αγνώστους.

Τυλίγει κυριολεκτικά τον στόχο της με  τα μακρυά της χέρια, αγκαλιάζει τις  πλάτες του και τον σφίγγει επάνω της με σιγουριά εκπέμποντας στον παραλήπτη ένα μήνυμα μητρικής φροντίδας και παπικής ευλογίας ταυτόχρονα.  Πολλές από τις εμφανίσεις της τελειώνουν με «μαραθώνιες συνεδρίες» αγκαλιάσματος, καθώς οι θαυμαστές της περιμένουν υπομονετικά στη σειρά για να χωθούν στη θερμή αγκαλιά της σαν παιδιά, όπως π.χ.έγινε με τους ιδρωμένους γίγαντες της Αμερικανικής ομάδας μπάσκετ που πήραν  μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.  Μετά τον αγώνα η Μισέλ ήταν εκεί για να τους αγκαλιάσει έναν ένα.  Δεν δίστασε μάλιστα, αγνοώντας το πρωτόκολο, να ήμι-αγκαλιάσει ακόμη και τη βασίλισσα της Αγγλίας σε μια δεξίωση που δόθηκε το 2009 στο Μπάκινχαμ στα πλαίσια της συνόδου των G20 στο Λονδίνο κάνοντας τους Εγγλέζους να παραληρούν.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα εξάλλου εκτός από τους παθιασμένους λόγους της αγκάλιασε με αφοσίωση όποιον βρέθηκε στο δρόμο της από τη μια άκρη της Αμερικής μέχρι την άλλη, εθελοντές, χορηγούς, προσωπικό, πιθανούς ψηφοφόρους.  Και τους κέρδισε όλους, αφού όπως λένε οι μετρήσεις η δημοτικότητά της είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή του Ομπάμα.

Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΗ ΜΙΣΕΛ

Ένα από τα πιο ισχυρά προεκλογικά όπλα του Μπαράκ Ομπάμα, η σύζυγός του Μισέλ έφερε την προηγούμενη τετραετία έναν αέρα πραγματικής αλλαγής στον Λευκό Οίκο.

Η Αμερική λατρεύει τη Μισέλ που αποδείχτηκε εξ ίσου χαρισματική με τον σύζυγό της. Ο Μπαράκ είναι ένας πολύ cool και εγκεφαλικός τύπος, η φλογερή σύζυγός  του όμως κατάφερε να τον κάνει πιο ανθρώπινο στα μάτια του κόσμου. Κατάφερε επίσης κάτι που φάνταζε σχεδόν απίθανο μέχρι που εμφανίστηκαν οι Ομπάμα στη σκηνή, δηλαδή να ομαλοποιήσει την οικογενειακή ζωή στον Λευκό Οίκο. Τέλος στα σκάνδαλα, η προσωπική ζωή του ζευγαριού δίνει πλέον τροφή στα μίντια μόνο με μερικές ρομαντικές εξόδους για φαγητό και –όπως είθισται- για θέατρο στο Μπροντγουέι. Τα εκατομμύρια των  ψηφοφόρων του Προέδρου θαύμασαν τη στάση και το νέο μοντέλο συζυγικής ζωής που προσφέρουν οι Ομπάμα και ένιωσαν επιτέλους ανακουφισμένοι και ευγνώμονες.

Γυναίκα υψηλής ευφυίας, όμορφη, αθλητική, δυναμική και επιτυχημένη επαγγελματικά, η Μισέλ Ομπάμα χάρη στις ευκαιρίες που δίνονται στα χαρισματικά παιδιά, σπούδασε νομικά σε δύο από τα καλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το Πρίνστον και το Χάρβαρντ. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη «θυμωμένη μαύρη γυναίκα», πράγμα που βέβαια δεν σημαίνει ότι ξεχνάει τι σημαίνει να είσαι μαύρος στην Αμερική.  Δεν ξεχνάει επίσης το δικό της ταπεινό ξεκίνημα. Η Μισέλ ΛαΒον κόρη του Φρέιζερ και της Μάριαν Ρόμπινσον γεννήθηκε το 1964 και μεγάλωσε στο South Side του Σικάγο. Στο διαμέρισμά τους υπήρχε μόνο ένα υπνοδωμάτιο, η Μισέλ και ο αδελφός της Κρεγκ κοιμόντουσαν στο σαλόνι.  Ο πατέρας της -έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και πέθανε το 1990- ήταν χειριστής αντλίας και η μητέρα της γραμματέας. «Δεν υπάρχει κάτι μαγικό στην καταγωγή μου» δήλωσε η ίδια στο περιοδικό Vogue το 2007, για να συμπληρώσει το 2009 στο Essence ότι οι γονείς της «της ήταν αφοσιωμένοι άνευ όρων».

Γνώρισε τον Μπαράκ Ομπάμα το 1989 σε ένα δικηγορικό γραφείο όπου εργαζόταν μετά τις σπουδές της και παντρεύτηκαν τρία χρόνια αργότερα. Για τον πρώτο τους χορό διάλεξαν το τραγούδι του Στίβι Γουόντερ «You and I». Ο Μπαράκ δεν της υποσχέθηκε πλούτη «αλλά μια ζωή ενδιαφέρουσα. Και κράτησε την υπόσχεσή του.» Η κόρη τους η Μάλια γεννήθηκε το 1998 και η Σάσα (Νατάσα) τρία χρόνια αργότερα. Τα δύο κορίτσια μεγάλωσαν χωρίς νταντάδες. Η γιαγιά Μαριάν φρόντιζε τις εγγονές της όταν η μαμά τους ήταν απασχολημένη. Η Μισέλ Ομπάμα έπαιξε σημαντικό ρόλο ήδη από την πρώτη προεκλογική εκστρατεία του 2008 και ως Πρώτη Κυρία δεν είχε καμιά διάθεση να περιοριστεί στον διακοσμητικό ρόλο που είχαν πολλές προκάτοχοί της. Προωθεί δυναμικά τις πολιτικές του συζύγου της για ίσες ευκαιρίες, καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία και έχει αναλάβει προσωπικά τα προγράμματα κατά της παιδικής παχυσαρκίας, για τα οποία μάλιστα έχει γράψει και βιβλίο.

Τα μίντια την αγαπούν γιατί δεν φοβάται να τσαλακώσει την εικόνα της. Η πρώτη κυρία κάνει χούλα χουπ, κυλιέται στο πάτωμα, παίζει μπάσκετ και κάνει πους απς για να δείξει στο κοινό πόσο σημαντική είναι η καλή φυσική κατάσταση. Και την προβάλλουν ακόμη περισσότερο για το ανεπανάληπτο στυλ της. Η Μισέλ Ομπάμα κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και τη φήμη της Τζάκι Κένεντι καθώς φοράει με την ίδια άνεση δημιουργίες της haute couture και του prêt a porter ενώ τα περιοδικά της μόδας της έχουν εκλέξει κατ΄επανάληψη την πιο καλοντυμένη γυναίκα. Για τις επίσημες εμφανίσεις της δείχνει σαφή προτίμηση στα ρούχα νέων και άγνωστων σχεδιαστών οι οποίοι βέβαια γίνονται πασίγνωστοι αμέσως μετά. Δεν διστάζει επίσης να αγοράσει ρούχα από αλυσίδες καταστημάτων ούτε να εμφανιστεί με τα ίδια σύνολα σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις. Ο Ντέιβιντ Γιέρμακ, καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Στερν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εντόπισε ότι από το Νοέμβριο του 2008 μέχρι τον Δεκέμβριο 2009 η Πρώτη κυρία φόρεσε 29 διαφορετικές μάρκες σε 189 επίσημες εμφανίσεις. Καλύτερη διαφημιστική εκστρατεία για τους νεαρούς σχεδιαστές δεν θα μπορούσε να γίνει. Ο παράγοντας Μισέλ Ομπάμα έφερε αύξηση τζίρου 2,7 εκατομμυρίων δολλαρίων για τις 29 εταιρείες που είδαν ξαφνικά τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται. Η εξήγηση σύμφωνα με τον καθηγητή είναι απλή: «Πέρα από το γεγονός ότι είναι μια ελκυστική γυναίκα δεν έχει καμιά σχέση με τα ανορεξικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η μόδα. Δείχνει κανονικός άνθρωπος»  και έχει απήχηση στις γυναίκες που δεν μπορούν να φορέσουν ότι φοράει η Κέιτ Μος και ταυτίζονται μαζί της είτε φοράει τα ταπεινά λευκά δερμάτινα γάντια της αλυσίδας J. Crew ή ένα μπουφάν Gap είτε ένα μοντέλο του Ναρσίσο Ροντρίγκεζ, του Αζεντίν Αλάια ή του Τομ Φορντ.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Στη ομιλία του μετά τη νίκη του ο Μπαράκ Ομπάμα δεν παρέλειψε βεβαίως να δηλώσει τον θαυμασμό του  και για τις κόρες του. «Σάσα και Μάλια, ωριμάζετε μπροστά στα μάτια μας και γινόσαστε δύο ισχυρές, έξυπνες και όμορφες νεαρές γυναίκες, ακριβώς όπως η μαμά σας. Και είμαι τόσο περήφανος για σας, παιδιά.»

Τα δύο κορίτσια έφτασαν εγκαίρως στο Σικάγο για τα επινίκια του πατέρα τους, την άλλη μέρα το πρωί όμως παρακολούθησαν κανονικά τα μαθήματά τους στην Ουάσινγκτον .  Φοιτούν στο Sidwell Friends School, ένα ιδιωτικό σχολείο Κουακέρων που ιδρύθηκε το 1883 από τον Τόμας Σιντγουελ  και μια φορά την εβδομάδα παρακολουθούν μαζί με τους συμμαθητές τους την κατήχηση της Θρησκευτικής Κοινωνίας των Φίλων, όπως ονομάζεται η Χριστιανική εκκλησία, μέλη της οποίας είναι οι Κουάκεροι, που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα στην Αγγλία από τον περιπλανώμενο ιεροκήρυκα Τζορτζ Φοξ.

Οι Ομπάμα πληρώνουν 68.536 δολάρια ετησίως για τα δίδακτρα του ιδιωτικού σχολείου, στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα  του οποίου εκτός από Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Ισπανικά περιλαμβάνονται επίσης μαθήματα για «διαχείρηση του στρες, δεξιότητες μελέτης,  μείωση των προκαταλήψεων, ενημέρωση για τα ναρκωτικά το αλκοόλ, το σεξ και τη σεξουαλικότητα, ψυχική υγεία, εικόνα του σώματος, πιέσεις από ισότιμους και λήψη αποφάσεων» όπως ανεφέρουν οι Τάιμς.

Οι κόρες του προέδρου των ΗΠΑ μπορεί βεβαίως να είναι  οι πιο διάσημες μαθήτριες του σχολείου — όμως δεν είναι οι μόνες αφού η φιλελεύθερη παιδεία που προσφέρει  το Σίντγουελ προσελκύει την αφρόκρεμα της Αμερικανικής νεολαίας.  Εδώ φοιτούν επίσης τα εγγόνια του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και η κόρη του Μπομπ Γουντγοόρντ, δημοσιογράφου της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ, ο οποίος -μαζί με τον Καρλ Μπερνστάιν- αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκειτ που  οδήγησε στην πτώση του Προέδρου Νίξον ενώ στο σύλλογο των αποφοίτων συμπεριλαμβάνονται ισχυρά ονόματα από τον χώρο των Δημοκρατικών όπως της Τσέλσι Κλίντον και του Αλμπερτ Γκορ, γιου του πρώην αντιπροέδρου Αλ Γκορ, αλλά και των Ρεπουμπλικάνων όπως της Τρίσια και της Τζούλι Νίξον -είναι κόρες του Προέδρου Νίξον.

Οταν εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2009, η Μάλια ήταν δέκα ετών και η Σάσα (Νατάσα) επτά και οι γονείς τους προσπάθησαν να συνεχίσουν την κανονική οικογενειακή ζωή τους δημιουργώντας ατμόσφαιρα συνηθισμένου σπιτικού. Οι φίλοι των παιδιών μπορούν να κοιμηθούν σε ειδικό χώρο που δημιουργήθηκε στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ έγινε βοηθός  προπονητή στην ομάδα μπάσκετ της  Σάσα και πέρσι το καλοκαίρι η Μισέλ έστειλε τις κόρες της σε  κατασκήνωση στο Νιου Χαμσάιρ.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα για τις δύο πιτσιρίκες αφού η ζωή τους υπόκειται σε περιορισμούς που δεν έχουν άλλες συνομήλικές τους. Η εκλογική νίκη του πατέρα τους σημαίνει  ότι θα περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια και μάλιστα τα εφηβικά τους που είναι τα πιο δύσκολα στη ζωή κάθε παιδιού κάτω από το αδυσώπητο και διαρκές βλέμμα του παγκόσμιου κοινού.

Η Πρώτη Κυρία προστατεύει τα παιδιά της σαν τίγρης. Μπορεί να τρώνε να βλέπουν τους φίλους τους και να κάνουν τα μαθήματά τους  όπως τα παιδιά όλου του κόσμου, όμως λογαριασμοί σε Facebook,  Twiiter κλπ -και γενικά η κοινωνική δικτύωση- απαγορεύονται, δεν μπορούν καν να συμμετέχουν σε κλειστά chatrooms συμμαθητών τους,   και είναι υποχρεωμένες να μετακινούνται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των μυστικών υπηρεσιών.

Το σίγουρο όμως είναι ότι η φωτογραφία από το πρώτο ραντεβού της Μάλια θα μεταδοθεί από τα κοινωνικά δίκτυα εξ ίσου αστραπιαία  με τη φωτογραφία των αγκαλιασμένων γονιών της.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s