ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

στις

Image

Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή και των επισκεπτών θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2ου  Φεστιβάλ «ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ», που θα ανοίξει τις πύλες του την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 6:00μμ, στον Πευκώνα της Ορεστιάδας. Στις εκδηλώσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας τα οποία θα ασχοληθούν με τα Ζυμώματα, μεγαλύτερα παιδιά τα οποία θα μαγειρέψουν υπό την καθοδήγηση του σεφ Νίκου Φωτιάδη, αλλά και άτομα κάθε ηλικίας, όπως οι γιαγιάδες, αλλά και οι παππούδες, οι οποίοι καλούνται να συμμετέχουν με τα εγγόνια τους στο διαγωνισμό «Τρεις γενιές θρακιώτικων γεύσεων».  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πολλά μουσικά και χορευτικά δρώμενα.

Το Φεστιβάλ διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Βιομηχάνων Βορείου Έβρου, η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορεστιάδας & Περιφέρειας, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, το Επιμελητήριο Έβρου και ο Δήμος Νέας Ορεστιάδας. Η λειτουργία της έκθεσης θα είναι την Παρασκευή 7/6 6μμ-10μμ και το Σαββατοκύριακο 10πμ-2μμ και 6μμ-10μμ.

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσίασαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αλεξανδρούπολη εκπρόσωποι των διοργανωτών: η αντιπεριφερειάρχης Έβρου κα Νικολάου Γεωργία, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Βορείου Έβρου κα Χρύσα Μανουηλίδου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κος Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορεστιάδας και Περιφέρειας και ο κος Αθανάσιος Μπέλλας πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου.

 Κρασιά, τυριά, μέλι, ζυμαρικά, τραχανάς, σπαράγγια, σκόρδα, αλλά και ξηροί καρποί και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα, θα προσφερθούν στους επισκέπτες από τις επιχειρήσεις του Βορείου Έβρου, οι οποίες θα εκθέσουν τα προϊόντα τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. 

Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, στους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των γειτονικών χωρών, με στόχο να αναδειχθεί η ταυτότητα της τοπικής κουζίνας, το διατροφικό πρότυπο και τα προϊόντα που αποτελούν τους πρεσβευτές της γαστρονομίας της Θράκης, γιατί αυτά συγκροτούν τον διατροφικό πολιτισμό του τόπου μας, ενός τόπου με αστείρευτο γαστρονομικό πλούτο. 

 Η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορεστιάδας & Περιφέρειας και ο Εμπορικός Σύλλογος Ορεστιάδας έχουν καλέσει τους επαγγελματίες να ανοίξουν τα καταστήματά τους το απόγευμα του Σαββάτου από τις 6μμ έως τις 9μμ και την Κυριακή από τις 11πμ μέχρι τις 4μμ.

 Χορηγοί του Φεστιβάλ είναι:

Δίκτυο Σουπερμάρκετ PROTON, Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Ακρίτας, Αγροτική Ασφαλιστική, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία Προβολής και Προώθησης Ελαιολάδου, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Χορηγοί Επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι:

Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας, Δίκτυο Έρα, ΕΡΤ, Μεθόριος, Ράδιο Έβρος, Δέλτα TV, Ράδιο Status, Εφημερίδα η Γνώμη

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

 

6:00μμ – 10:00μμ

Λειτουργία Έκθεσης, Πευκώνας Ορεστιάδας

7:00μμ8:00μμ

Εγκαίνια Έκθεσης: Παρουσίαση Αλέξης Κωστάλας

10:00μμ – 11:00μμ

Μουσικά Δρώμενα στους πεζόδρομους της πόλης από το Σύλλογο Μουσικών & Φίλων Μουσικής «Δημητρός Αραμπατζής»

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

 

10:00πμ – 2:00μμ

  &

6:00μμ – 10:00μμ

Λειτουργία Έκθεσης, Πευκώνας Ορεστιάδας

10:30πμ – 11:30μμ

Ζυμώματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, Πευκώνας Ορεστιάδας

11:30πμ – 12:30μμ     

Μαγειρέματα με φαντασία για παιδιά σχολικής ηλικίας, Πευκώνας Ορεστιάδας

12:30μμ – 1:30μμ

Επίδειξη ανοίγματος παραδοσιακού φύλλου από γυναίκες του Συνεταιρισμού ΓΑΙΑ – Σπηλαίου Τριγώνου Έβρου, Πευκώνας                  Ορεστιάδας

4:30μμ – 6:00μ

Εμπορικές συναντήσεις με επιχειρηματίες σε ειδικά  διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης

6:30μμ – 8:00μμ

Παρουσίαση Παραδοσιακής Κουζίνας με Σύγχρονο Τρόπο από τον Executive chef Νίκο Φωτιάδη, Πευκώνας Ορεστιάδας

8:00μμ – 9:30μμ                         

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια με συμμετοχή συγκροτημάτων  από Ορεστιάδα, Ανδριανούπολη και Lyubimets, Θεατράκι Πευκώνα

10:00μμ – 11:00μμ  

Μουσικά Δρώμενα στους πεζόδρομους της πόλης από το Σύλλογο Μουσικών & Φίλων Μουσικής «Δημητρός Αραμπατζής»

Κυριακή 9 Ιουνίου

 

10:00πμ – 2:00μμ

  &

6:00μμ – 10:00μμ

Λειτουργία Έκθεσης, Πευκώνας Ορεστιάδας

10:30πμ -2:00μμ

Εργαστήρι Χορού από τον Γιάννη Μαργαρώνη στον Πευκώνα                                             Ελεύθερη συμμετοχή για παιδιά και ενήλικες

11:30πμ – 1:30μμ       

Ημερίδα με θέμα «Η τοπική γαστρονομία ως εργαλείο προβολής και ανάπτυξης»

 

Διαγωνισμός μαγειρικής τέχνης «Τρεις γενιές θρακιώτικες γεύσεις»

 

Βραβεύσεις, Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας

6:30μμ – 7:30μμ:

Δραστηριότητες στον Πευκώνα:

      αναγνώριση βοτάνων και προϊόντων από παιδιά και εφήβους

      ζωγραφική παιδιών με θέμα «γαστρονομικές μνήμες»

      αναζήτηση & παρουσίαση ξεχασμένων παραδοσιακών σκευών μαγειρικής του Έβρου (καταγραφή – φωτογράφηση)

8:00μμ – 9:00μμ

Χορευτική Παράσταση στο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Ο Αλέξης Κωστάλας παρουσιάζει «Τα Πρώτα Βήματα του Χορού» με τη συμμετοχή επαγγελματιών  χορευτών

10:00μμ – 11:00μμ  

Μουσικά Δρώμενα στους πεζόδρομους της πόλης από το Σύλλογο Μουσικών & Φίλων Μουσικής «Δημητρός Αραμπατζής»

Πρόγραμμα Ημερίδας:

«ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ»

Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013

«Η Τοπική Γαστρονομία ως Εργαλείο Προβολής και Ανάπτυξης»

11:00 – 11:15

Προσέλευση

11:15 – 11:30         

Χαιρετισμοί Επισήμων

11:30 – 11:45         

Ανδρομάχη Οικονόμου, Κύρια Ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών

«Ο θρακιώτικος διατροφικός πολιτισμός: γεύση-μνήμη-ταυτότητα»

11:45 – 12:00         

Νίκος Φωτιάδης, Executive Chef Μεγάλου Χρηματοοικονομικού Οργανισμού.

«Η παραδοσιακή θρακιώτικη γαστρονομία στη σύγχρονη μορφή της»

12:00 – 12:15      

Γιώργος Κουράσης,  Γεν.Γραμματέας ΠΟΕΣΕ, Μέλος Προεδρείου ΓΣΕΒΕΕ

«Μαζική Εστίαση, Ασφάλεια και Υγιεινή»

12:15 – 12:30         

Σκεντερλής Γιώργος, Μέλος ΔΣ Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Παντοπωλών ΑΚΡΙΤΑΣ

«Ο ρόλος του λιανεμπορίου στην διακίνηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων»

12:30 – 12:45         

Γιώργος Οικονόμου, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΒΕΚ, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ

«Η σημασία της προβολής και προώθησης στην ανάδειξη   των αγροδιατροφικών προϊόντων»

12:45 – 13:15

Συζήτηση

13:15 – 14:00         

Απονομή βραβείων Διαγωνισμού

14:00 – 14:30

Γευσιγνωσία θρακιώτικων μεζέδων μαγειρευμένων με σύγχρονο τρόπο

Αίθουσα:

ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας

Κωνσταντινουπόλεως 59, Ορεστιάδα, 68200

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s