ΣΟΔΕΙΑ 2013

στις

ΚΑΛΟΙ ΟΙΝΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Πρώιμος τρύγος, εξαιρετική ποιότητα και ικανοποιητικές ποσότητες χαρακτηρίζουν  τη φετινή σοδιά των αμπελουργών στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας και η χρονιά από οινικής πλευράς προβλέπεται εξαιρετική.

Τι σημαίνει καλή χρονιά για το κρασί; Κατ’ αρχάς ποιοτικά σταφύλια σε ικανοποιητικές ποσότητες πράγμα που φαίνεται ότι φέτος ισχύει σε όλη την Ελλάδα από το ένα άκρο μέχρι το άλλο. Κάποιοι παραγωγοί είναι ενθουσιασμένοι άλλοι πάλι εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι αφού βρίσκονται μόλις στο μέσον του τρύγου. «Φαίνεται ότι το 2013 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά και μια από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων» λέει ο οινολόγος Στέλιος Κεχρής, πρόεδρος της εταιρίας «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» πράγμα που οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος «είχαμε ένα πολύ καλό βλαστικό κύκλο με ήπιο χειμώνα, κανονικές θερμοκρασίες, αρκετές βροχοπτώσεις και ζεστή άνοιξη με βροχές μεν, λίγες, όμως, κατά την περίοδο της ωρίμανσης ενώ δεν υπήρξαν καύσωνες που στρεσάρουν τα αμπέλια και μειώνουν σημαντικά τα αρώματα κυρίως των λευκών κρασιών.»

Το χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού είναι τα δροσερά βράδια σε συνδυασμό με το ελαφρύ αεράκι, που βοήθησαν την ομαλή πορεία ωρίμανσης σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες από ότι συνήθως. Ετσι δεν παρουσιάστηκαν αρρώστιες πράγμα βασικό για την επιτυχία ενός κρασιού.

KEXRHSΤα λευκά κρασιά της φετινής χρονιάς λοιπόν προβλέπεται να είναι πολύ αρωματικά και ευχάριστα με υψηλές οξύτητες και καλό αλκοολικό βαθμό. «Τα κόκκινα πάλι παρότι είναι νωρίς ακόμη φαίνεται να έχουν επίσης πολύ καλή φαινολική ωριμότητα. Προβλέπεται να είναι πλούσια στο στόμα με ωραία χρώματα και επιδεκτικά παλαίωσης. Τώρα μένει αυτό να επιβεβαιωθεί γιατί το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός είναι ένα στοίχημα για μας» λέει ο κύριος Κεχρής που επισημαίνει επίσης ότι «από πλευράς όγκου η συγκομιδή θα κυμανθεί περίπου στα περσινά επίπεδα»

Η Βόρεια Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Ηπειρο και τον Ολυμπο, είναι μια πολύ εκτεταμένη με ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και χώματα από περιοχή σε περιοχή. Σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται αύξηση σε ποσοστό 10%, αλλού πάλι για παράδειγμα στα κτήματα Porto Carras της Χαλκιδικής, όπως μας είπε η οινολόγος Διόνη Σαμαρά «οι φετινές αποδόσεις παρουσιάζουν μέχρι στιγμής μια πτώση 25-30%, τα λευκά σταφύλια (μαλαγουζιά, ασσύρτικο και αθήρι) όμως είναι πολύ καλά και αναμένονται εξαιρετικά κόκκινα».

Stelios_BoutarisΣυγκρατημένος ακούγεται και ο Στέλιος Μπουτάρης: «Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι μια πραγματικά καλή χρονιά γιατί αν βρέξει τον Σεπτέμβριο που θα τρυγούμε ακόμη θα χάσουμε ότι κερδίσαμε μέχρι τώρα».  Αν όμως ο καιρός συνεχιστεί όπως είναι τώρα η χρονιά θα είναι καλή τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Ανάλογα καλές χρονιές ήταν το 2011 και το 2007, σε αντίθεση με τις μέτριες 2008 και 2009 και το πολύ κακό 2010. Επισημαίνει επίσης την πρωϊμότητα του τρύγου: «Στην Κεφαλλονιά ο τρύγος ξεκίνησε τον Ιούλιο πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει και εδώ πάνω αρχίσαμε στις 14 Αυγούστου αντί για τις 28 όπως συνήθως. Ο Απρίλιος ήταν ζεστός, ο Μάιος πολύ δροσερός και ακολούθησε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι χωρίς καύσωνες. Το αεράκι μας ευνόησε αντίθετα με τις Κυκλάδες που ταλαιπωρήθηκαν πολύ.»

Πράγματι στις Κυκλάδες ο δυνατός αέρας φαίνεται ότι είχε ως αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή αν και η ποιότητα των σταφυλιών είναι και εκεί πολύ καλή.

κατσαροιΚατεβαίνοντας προς το νότο ο ενθουσιασμός μεγαλώνει. «Στην Κρανιά έχουμε μόνιμα δροσιά, πάντα λοιπόν υπάρχει περιθώριο για καλές χρονιές. Φέτος ειδικά ήταν περισσότερη και μας ευνόησε. Το μικροκλίμα μας βοηθάει πολύ. Το μέρος είναι ορεινό στα 700 μέτρα υψόμετρο με αύρες από τη θάλασσα και αέρηδες από το απέναντι βουνό που είναι δασωμένο, έτσι δεν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις. Θα πρέπει να συμβεί κάτι ασυνήθιστο π.χ. βροχοπτώσεις και λίβας για πολλές ημέρες» λέει ο Λαρισαίος γιατρός και οινοπαραγωγός Δημήτρης Κατσαρός που προσδοκά τα κρασιά  του 2013 να είναι εξαιρετικά, πολύ καλύτερα από του 2008 και του 2010 που ήταν επίσης καλά. Μέχρι στιγμής στην Κρανιά έχουν τρυγήσει τα 2/3 των λευκών σταφυλιών και μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες θα τρυγηθούν και τα υπόλοιπα ενώ την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει και ο τρύγος των ερυθρών καμπερνέ. «Τα σταφύλια μας είναι υιγέστατα, άρρωστη ρώγα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα». Στην Κρανιά εξάλλου δεν τίθεται θέμα ποσότητας. Ο Δημήτρης Κατσαρός και ο γιος του Ευριπίδης κάνουν πάντα πράσινο τρύγο, για ελεγχόμενη ποσότητα.

πανος ζουμπουληςΓια τον οινολόγο Πάνο Ζουμπούλη που δραστηριοποιείται εδώ και τριάντα πέντε χρόνια στην Αττική και  την Αργολίδα «το 2013 είναι μια πολύ παράξενη χρονιά. Τόσο πρώιμο τρύγο δεν έχω ξαναδεί. Στην Αττική τουλάχιστον δεν έχει συμβεί ποτέ. Τα λευκά σταφύλια, τόσο τα ξενόφερτα σοβινιόν μπλαν, σαρντονέ, βιονιέ και τα δικά μας όπως η μαλαγουζιά έχουν τρυγηθεί σχεδόν παντού σε όλη την Ελλάδα πριν από το Δεκαπενταύγουστο» λέει.

Πρώιμος ήταν ο τρύγος και στη Νεμέα. Ο οινοποιός Γιώργος Παλυβός δηλώνει ενθουσιασμένος: «H χρονιά ξεκίνησε πολύ όμορφα με άνοιξη ξηρή χωρίς υγρασίες και θερμοκρασίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο πολύ καλές. Εκπληξη ήταν ότι ο τρύγος άρχισε δέκα μέρες νωρίτερα και τα σταφύλια μας είναι δροσερά και αρωματικά. Οι φλοίδες των σταφυλιών δεν κάηκαν και όλες οι ρώγες είναι εξαιρετικά υγιείς. Για παράδειγμα η μαλαγουζιά που τρυγάμε αυτή τη στιγμή είναι μια πολύ ευαίσθητη ποικιλία γιατί η φλοίδα της είναι πολύ λεπτή, φέτος όμως είναι απίστευτα καλή.»

παλυβοςΣτη Νεμέα καλλιεργούν μαλαγουζιά, σαρντονέ και λίγο ροδίτη όπως και κάποιες ακόμη ξένες λευκές ποικιλίες σε πειραματικό στάδιο, η καρδιά και η ψυχή του αμπελώνα όμως είναι το Αγιωργίτικο που καλύπτει το 90% της παραγωγής. Ο τρύγος του αγιωργίτικου δεν έχει αρχίσει ακόμη αλλά τα προγνωστικά είναι εξαιρετικά. «Οι μετρήσεις μας αφήνουν πραγματικά άναυδους. Εχουν χρώμα, η φρεσκάδα τους φαίνεται, είναι αρωματικά με ισορροπημένη οξύτητα. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί και οι προβλέψεις του καιρού είναι με το μέρος μας. Σε όλη τη Νεμέα περιμένουμε καλή ποιότητα και ικανοποιητικές ποσότητες» λέει ο Γιώργος Παλυβός.

μηλιαράκηςΕξίσου καλά νέα έρχονται και από την Kρήτη. Oπως μας ενημερώνει ο Νίκος Μηλιαράκης, πρόεδρος των WinesofCrete, «Στη Σητεία όπως και στη μεριά των Δαφνών τόσο τα Λιάτικα όσο και οι ξένες ποικιλίες ωρίμασαν φέτος νωρίς τον Αύγουστο, το ίδιο και στην ευρύτερη περιοχή των Πεζών υπάρχει μια πρωϊμότητα 10-15 ημερών. Τα σταφύλια μας είναι εντελώς υγιή, μπαίνεις στο αμπέλι και τα βλέπεις να λάμπουν σαν διαμάντια.»

Οταν οι τέλειες ρώγες φθάνουν στα οινοποιεία πιάνουν δουλειά οι οινοποιοί. Από αυτούς εξαρτάται πλέον αν θα βγάλουν μεγάλα κρασιά. Το ζητούμενο τώρα είναι να συνεχιστεί ο καλός καιρός μέχρι το τέλος του τρύγου.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Η ποιότητα του κρασιού ξεκινάει από το αμπέλι, πράγμα που άρχισαν να συνειδητοποιούν πλέον οι έλληνες οινοποιοί οι οποίοι αφού έμαθαν να φτιάχνουν καλά κρασιά, άρχισαν πλέον να καλλιεργούν με περισσή φροντίδα τα κλήματά τους. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ποιότητα των κρασιών που θα υπάρχουν μετά από πέντε χρόνια» λέει με ενθουσιασμό ο Γιώργος Παλυβός και ο Στέλιος Κεχρής συμφωνεί  μαζί του και συμπληρώνει: «Μπορούμε να προσφέρουμε κρασιά και τύπους κρασιών πολύ διαφορετικούς χάρη στα διαφορετικά μικροκλίματα, τα εδάφη και τις ποικιλίες που διαθέτουμε. Επιπλέον στην Ελλάδα έχουν εγκλιματιστεί πολλές ξένες ποικιλίες που σε συνδυασμό με τις ελληνικές δίνουν εξαιρετικά κρασιά. Αυτός ο πλούτος είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Σημασία τώρα έχει να γνωρίσουμε σε βάθος το ελληνικό αμπέλι».

Εξάλλου οι λάτρεις του κρασιού διεθνώς δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για άγνωστες τοπικές ποικιλίες, το τάιμινγκ λοιπόν είναι πολύ καλό για τις εξαγωγές των ελληνικών κρασιών. «Η κρίση κατά κάποιο τρόπο μας έχει ευνοήσει, αφού αναγκαστήκαμε να στραφούμε στο εξωτερικό. Παράλληλα το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς την επικαιρότητα ωθεί του ξένους να ενδιαφερθούν για τα ελληνικά κρασιά ακόμη και σε απίθανες αγορές όπως της Ταϊλάνδης και της Ιρλανδίας» παραδέχεται ο Στέλιος Μπουτάρης.

Πέρα από το ασσύρτικο, το αγιωργίτικο και το ξινόμαυρο που είναι τα δυνατά χαρτιά μας οι έλληνες παραγωγοί δίνουν πάλι ζωή σε παλιές και παρεξηγημένες ποικιλίες. Το βιδιανό έχει γίνει η σημαία του κρητικού αμπελώνα όμως «σύντομα θα αρχίσουμε να ακούμε σπουδαία νέα από τη μαυροδάφνη στην Πάτρα, το μαυροτράγανο στη Σαντορίνη και την Τήνο, το σαββατιανό στην Αττική, τον αυγουστιάτη και το φωκιανό στην Ικαρία» τονίζει ο Πάνος Ζουμπούλης.  .

ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Σε όλο τον πλανήτη οι οινοπαραγωγοί χαιρετούν το 2013 σαν μια από τις «καλύτερες χρονιές στην ιστορία του τρύγου που θα μείνει αξέχαστη». Στην Νέα Ζηλανδία, π.χ.υ οι αγρότες υπέφεραν μεν από την μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 70 χρόνων, η χρονιά όμως ήταν καλή για τους αμπελουργούς. Η συγκομιδή που ολοκληρώθηκε το Μάιο έκανε ρεκόρ με σοδειές κατά 28% μεγαλύτερες από τις περσινές. Στο Μάρλμπορο η ποικιλία Σοβινιόν μπλαν παρουσίασε αύξηση 33% ενώ η σοδειά του Πινό Νουάρ ήταν 36% μεγαλύτερη από αυτή του 2012.

Στην Αυστραλία η σοδειά αυξήθηκε επίσης φέτος κατά 30%. Το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι προκάλεσε εντυπωσιακή ωρίμανση και πρώιμο τρύγο, ο οποίος ειδικά στην περιοχή της Τασμανίας που φημίζεται για τα αφρώδη κρασιά της ολοκληρώθηκε αρχές Μαρτίου, μια εβδομάδα νωρίτερα από ότι συνήθως.

Στην Νότιο Αφρική εκτιμούν ότι η φετινή παραγωγή κρασιού θα ανέλθει σε 884.300.000 από τα 870 εκατ που ήταν το 2012 ενώ επίσης στην Αργεντινή το 2013 είναι μια από τις καλύτερες χρονιές της δεκαετίας και οι οινοποιοί είναι ενθουσιασμένοι με την φετινή ποιότητα των ποικιλιών Malbec, CabernetSauvignonκαι Merlot. Αντίθετα οι περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Χιλής μαστίζονται από ασυνήθιστα κακές καιρικές συνθήκες.

Στην Καλιφόρνια είναι ι πιο ζεστή χρονιά από το 1997 και η πρώιμη συγκομιδή προκαλεί ανησυχία πράγμα που όμως αναμένεται να εξισορροπηθεί από τη μεγάλη παραγωγή.

Στην Ευρώπη τέλος τα πράγματα πάνε εξίσου καλά με εξαίρεση τις περιοχές του  Μπορντό, της Βουργουνδίας και του Λίγηρα που επλήγησαν άσχημα από χαλάζι.  Αντίθετα στην Αγγλία χαμογελάνε ενώ επίσης στην Ιταλία οι οινοπαραγωγοί είναι πολύ αισιόδοξοι.

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ του Υπουργείου Γεωργίας

ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2012

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΟΓΚΟΣ (HL)

ΟΙΝΟΙ ΕΡΥΘΡΟΙ & ΕΡΥΘΡΩΠΟΙ (HL)

ΟΙΝΟΙ ΛΕΥΚΟΙ (HL)

1. ΟΙΝΟΙ

2.660.050

911.850

1.748.200

·        ΠΟΠ *

   280.000

110.000

   170.000

·        ΠΓΕ *

   470.000

230.000

    240.000

·        ΧΩΡΙΣ ΠΟΠ/ΠΓΕ

1.716.000

571.750

1.144.200

·        ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

   194.050

        50

   194.000

            α) ΜΕ ΠΓΕ

     14.000

     14.000

            β) ΧΩΡΙΣ ΠΓΕ

   180.000

        50

   180.000

2. ΓΛΕΥΚΗ

     90.000

    8.000

     82.000

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

2.750.000

919.800

1.830.000

 ·        ΠΟΠ: Προστατευόμενη Ονομασία  Προέλευσης

·        ΠΓΕ: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s