ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

στις

Αλλες εποχές

Τα «Αστέρια της Γλυφάδας» άρχισαν να λάμπουν πάλι

Θυμάστε τ’ Αστέρια της Γλυφάδας; Εγώ αμυδρά, και μόνο απέξω, τη φωτεινή ταμπέλα τους θαύμαζα πάντα από παιδί, γιατί μέσα είναι ζήτημα αν είχα πάει μια φορά όλη κι όλη στη ζωή μου. Όσο για τις θρυλικές καμπάνες του που είναι κλειστές εδώ και χρόνια μόνο ακουστά τις είχα. Τέλος πάντων διάβασα πρόσφατα στην Καθημερινή ότι στα Αστέρια, που καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 280 στρεμμάτων -το ακίνητο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας και έχει μισθωθεί σε εταιρεία του ομίλου Παπαθεοχάρη- πρόκειται να δημιουργηθεί το πρώτο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα της Αθήνας δυναμικότητας 400 κλινών, με πολυτελές ξενοδοχείο, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, βίλες, σπα και χώρο εστιατορίων, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και εκθεσιακό χώρο.

 

Όσο για τις θρυλικές καμπάνες του που είναι κλειστές εδώ και χρόνια μόνο ακουστά τις είχα. Τέλος πάντων διάβασα πρόσφατα στην Καθημερινή ότι στα Αστέρια, που καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 280 στρεμμάτων -το ακίνητο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας και έχει μισθωθεί σε εταιρεία του ομίλου Παπαθεοχάρη- πρόκειται να δημιουργηθεί το πρώτο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα της Αθήνας δυναμικότητας 400 κλινών, με πολυτελές ξενοδοχείο, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, βίλες, σπα και χώρο εστιατορίων, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και εκθεσιακό χώρο.

Το Ark είναι το πρώτο εστιατόριο και είναι έτοιμο να λειτουργήσει, τώρα που σας γράφω άρχισε ήδη να δέχεται πελάτες. Υπεύθυνος είναι ο Γιάννης Μπαξεβάνης, κορυφαίος έλληνας σεφ, πρέσβυς της κουζίνας μας σε όλο τον κόσμο που ταξιδεύει κάθε τόσο από τη Νέα Υόρκη στο Ντουμπάι με μια θεόρατη βαλίτσα γεμάτη άγρια χόρτα και μυρωδικά και τρελλαίνει τους συνδαιτημόνες με τα πιάτα του.
μπΑΞΕΒΑΝΗΣ

Πρόκειται για ένα mega-all day-cafe-restaurant κυριολεκτικά πάνω στο νερό που είχα την τύχη να επισκεφτώ και να γευτώ για άλλη μια φορά το, όπως πάντα, εξαιρετικό φαγητό που υπογράφει ο Μπαξεβάνης. Το μέγεθος του μαγαζιού με τρόμαξε (ήθελα πολύ να έχω μαζί μου ένα μέτρο να μετρήσω τον μονοκόμματο λευκό καναπέ που το μήκος του μου φάνηκε μεγαλύτερο και από την πρόσοψη του σπιτιού μου) αλλά ο Μπαξεβάνης δεν έχει πρόβλημα να κουμαντάρει εξίσου καλά μαγαζιά ανεξαρτήτως μεγέθους και είδους, από ταβερνάκια μέχρι τεράστια εστιατόρια.

Τη Γιορτή στο Χαϊδάρι, όπου μεγαλουργούσε με τα κρητικά του, τη θυμόσαστε; Αυτός, λοιπόν δεν την ξεχνάει, και τα Αστέρια έτσι τα βλέπει, μου είπε, σαν παραθαλάσσια Γιορτή. Όσο για τις τιμές θα είναι κι αυτές λογικές για να τις αντέχει και ο πολύς ο κόσμος. Θα ξαναπάω όταν ανοίξει επίσημα και θα σας πω.

Οταν πήγαμε προχθές το βράδυ υπήρχε οργασμός. Ο Απόλλων Παπαθεοχάρης, γιος του επιχειρηματία έχει αναλάβει τη διακόσμηση, η μαμά του η Νίκη Παπαθεοχάρη (τι έκπληξη! Φεύγοντας μου χάρηςε το βιβλίο Les Animaux et leurs Hommes – Τα ζώα και οι άνθρωποί τους / δίγλωσση ποιητική συλλογή του ντανταϊστή/σουρεαλιστή Πωλ Ελυάρ σε δική της μετάφραση που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Tegos) δούλευε μαζί του εντατικά, έχει κουβαλήσει η γυναίκα το μισό της σπίτι στο χώρο αυτό, μεταξύ άλλων έναν υπέροχο πολυέλαιο και δεκάδες πίνακες και γκραβούρες.

Η κουζίνα είναι ανοικτή -ένα μέρος της εννοείται- με τον τεράςτιο χτιστό φούρνο (χωρίς φούρνο ο Μπαξεβάνης δεν λειτουργεί) και δυο μεγάλα ξύλινα τραπέζια – πραγματικά έργα τέχνης (ολοκληροι κορμοί) μπροστά στον πάγκο, όπου όσοι κάθονται εκεί δεν παραγγέλνουν. Τρώνε ότι προτείνει ο σεφ.

Στο βάθος υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο μπαρ με φουλ προσωπικό και τέλεια κοκτέιλ (το νέο trend που δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο μαγαζί, είναι το μόνο πράγμα που έχει κάνει άνω κάτω τον Γιάννη – γοητεύτηκε από τα κοκτέιλ αλλά τρόμαξε από τον αριθμό των διαφορετικών ποτηριών που χρησιμοποιούν και τα οποία πρέπει να πλένονται στη δική του κουζίνα, για σκέψου το) και κάπου ανάμεσα βρίσκεται το coffee bar, είδαμε specialty καφέδες Taf και χαρήκαμε πολύ.

Από αριστερά, Gerome Serres, Alain Parodi με τη γυναίκα του και τα παιδιά του και Γιάννης Μπαξεβάνης
Από αριστερά, Gerome Serres, Alain Parodi με τη γυναίκα του και τα παιδιά του και Γιάννης Μπαξεβάνης

Η βραδιά ήταν συγκινητική γιατί ο Γιάννης Μπαξεβάνης είχε καλέσει στενούς φίλους να δοκιμάσουν τα πιάτα του στον καινούργιο αυτό χώρο. Μια ελληνογαλλική σύναξη αρχιμαγείρων, έγινε, με άλλα λόγια. Ηταν εκεί ο Gerome Serres που ήρθε αυτές τις μέρες από το Λίβανο και προκαλεί ρίγη συγκίνησης στα νέα παιδιά που είχαν κάποτε μαθητεύσει δίπλα του στη Σπονδή (είχαν κλάψει μανούλες τότε γιατί ο Ζερόμ παραείναι tough guy αλλά έτσι γίνανε σήμερα όλοι αυτοί αστέρια). Μετά πήγε στο Πιλ Πουλ θυμάστε; Τέλος πάντων τόσα ανέκδοτα για μάγειρο δεν έχω ξανακούσει, κάτι λέει αυτό, και μακάρι να το σκεφτεί και να ξανάρθει, γιατί ο Λίβανος μας πέφτει μακρυά, γίνεται και πόλεμος. Άσε καλύτερα.

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, Alain Parodi με τη γυναίκα του και τα παιδάκια του, που άφησε τις Κάννες για το EatatMilton’s στην Πλάκα και τώρα ετοιμάζει το δικό του Monarch στο Καλό Λιβάδι στη Μύκονο και βέβαια ο Jean Yves Karattoni (για να βλέπω χεράκια, ποιος θυμάται το Rose στην Κηφισιά;) που είναι εδώ και χρόνια ο επικεφαλής σεφ των καταστημάτων του ομίλου Παπαθεοχάρη.

Ζερόμ αριστερά μου, Χρονόπουλος δεξιά μου
Ανάμεσα στον Ζερόμ και τον Χρονόπουλο

Από τη σύναξη δεν έλειπε ο υπέρ-ζαχαροπλάστης Δημήτρης Χρονόπουλος, που δημιουργεί θαύματα με τη σοκολάτα Vahlrona και έχει κάνει την απόσταση Αθήνα – Ντουμπάι κάτι σαν Κολιάτσου – Παγκράτι.

Πώς φάγαμε; Απίθανα. Το δείπνο ξεκίνησε με την εμβληματική σουπίτσα του Γιάννη, ζεστή κακαβιά με κρύο αφρό χορταρικών και ένα κουταλάκι αχινό σαλάτα στο πλάι και συνεχίστηκε με μικρά θαύματα στο πιάτο. Με τα γνωστά απίθανα χόρτα, βιολογικά κρέατα κλπ δήλαδή ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά. Συγκινήθηκα.
Και του εύχομαι ολόψυχα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Γιατί το αξίζει

1 zaatar

ξύγαλο
ξύγαλο

1 psarakia2 sardeles1 xtapodi1 kotopoulo1 kreas1 fraoules

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s