ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΟΥΚΙΔΗΣ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ – 10 συχνές ερωτήσεις

στις

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ – Θεόδωρος Βουκύδης

Ο γνωστός πλαστικός χειρουργός απαντάει στις δέκα πιο συχνές ερωτήσεις που όλοι θέλουμε να του κάνουμε. Ο Θεόδωρος Βουκίδης, που είναι λάτρης των παλιών αυτοκινήτων, το 1997 είχε συμμετάσχει στο ράλι αντίκας Παρίσι – Πεκίνο. Η Σεβρολέτ του ήταν το μοναδικό ελληνικό αυτοκίνητο που πήρε μέρος σε εκείνο το ράλι.  Δέκα χρόνια αργότερα κέρδισε την 3η θέση στην ίδια διοργάνωση με μια σπάνια αντίκα της συλλογής του.

 1. Όλα τα χειρουργεία κρύβουν κινδύνους. Αξίζει, λοιπόν, το ρίσκο μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής;
Σίγουρα ναι γιατί η πλαστική χειρουργική δεν εμπερικλείει κανένα απολύτως κίνδυνο και δεν υπάρχει κανένα συμβάν θανατηφόρο ή μη που να έχει άμεση σχέση με αυτή καθ’αυτή την επέμβαση. Για τις λιποαναρροφήσεις π.χ. έχουν ακουστεί πολλά αρνητικά σχόλια, όταν όμως γίνονται λελογισμένα –δεν βγάζουμε δηλαδή περισσότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο λίπους- δεν περικλείουν κανένα κίνδυνο. Πολλοί, επίσης, είναι εναντίον των ενθεμάτων για να μεγαλώσει το στήθος. ΄Εχει αποδειχθεί, όμως, ότι τα ενθέματα δεν επηρεάζουν καθόλου στην εμφάνιση κακοήθειας, σε καμμιά φάση της ζώης μας. Αντίθετα, ορισμένες επεμβάσεις στο στήθος όπως η σμίκρυνσή του προστατεύουν από την εμφάνιση κάποιας κακοήθειας ή καλοηθείας.

2. Επέμβαση ή εναλλακτική μη χειρουργική λύση;
Οπωσδήποτε όλες οι σωστές εναλλακτικές μη χειρουργικές λύσεις που προσφέρονται αυτή τη στιγμή στην κοσμητική πλαστική χειρουργική δεν έχουν τα τέλεια και μακροχρόνια διατηρούμενα αποτελέσματα, που έχει η πλαστική χειρουργική. Δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεκινάμε μια μεγάλη εγχείρηση αν δεν έχουμε δοκιμάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν. Πολλές πάντως από τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται αυτή τη στιγμή στην πλαστική κοσμητική χειρουργική έχουν πολύ κακά αποτελέσματα, όταν γίνονται σε περιστατικά που δεν έχουν την ένδειξη για να γίνουν. Υπάρχουν επίσης μη χειρουργικές λύσεις, που δημιουργούν πληθώρα προβλημάτων όταν δεν γίνονται από πλαστικούς χειρουργούς που έχουν την άμεση γνώση της ανατομίας του σώματος.

3. Πόσο χρόνο χρειάζεται να λείψει κανείς από τη δουλειά του;
Μια μέχρι δύο το πολύ εβδομάδες είναι αρκετές για να ολοκληρωθεί μια χειρουργική κοσμητική επέμβαση. Υπάρχουν όμως και πολλές μικροεπεμβάσεις που δεν χρειάζονται περισσότερο από μια ημέρα. Μετά από μια λιποαναρρόφηση, π.χ. με τοπική αναισθησία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιστρέψει στο γραφείο του το ίδιο απόγευμα. Υπάρχουν όμως κάποιες επεμβάσεις στη μύτη, στα βλέφαρα ή σε κάποια άλλα σημεία του σώματος που κρατάνε ένα πρήξιμο ή μια μελανιά για ένα περίπου δεκαπενθήμερο.

4. Είναι επώδυνες οι πλαστικές επεμβάσεις;
Οι πιο πολλές δεν έχουν καθόλου πόνο. Η πιο επώδυνη είναι η λιποαναρρόφηση, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο πόνος είναι τόσο δυνατός που σε τρελλαίνει ή σε καθιστά ανίκανο να δουλέψεις. Ο παράγοντας, όμως, αυτός δεν μας απασχολεί καθόλου γιατί εμείς οι γιατροί διαθέτουμε ισχυρά παυσίπονα που βοηθάνε πολύ, ενώ ιδιαίτερα οι γυναίκες έχουν φοβερά μεγάλες εφεδρείες στο θέμα του πόνου.

5. Ποια είναι η σχέση του καπνίσματος με την πλαστική χειρουργική;
Το κάπνισμα είναι ο χειρώτερος εχθρός της πλαστικής χειρουργικής. Η νικοτίνη προκαλεί σπασμό σε όλα τα περιφερικά αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τους ιστούς μας. Όταν λοιπόν κυκλοφορεί στα αγγεία, αυτά στενεύουν αυτομάτως και η ποσότητα του αίματος το οποίο μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, πρωτείνες και κυρίως οξυγόνο στη θέση που έχει γίνει η πλαστική επέμβαση, μειώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να καθυστερεί πάρα πολύ να κλείσει η ουλή και η ποιότητα της είναι χειρότερη. Το χειρώτερο όμως είναι ότι δημιουργούνται πολύ συχνά επιμολύνσεις στο σημείο που έχει γίνει η επέμβαση γιατί δεν πηγαίνει οξυγόνο. Ενας μανιώδης καπνιστής, λοιπόν, θα πρέπει να σκεφθεί διπλά το αν θα κάνει μια πλαστική επέμβαση γιατί το ποσοστό των επιπλοκών που μπορούν να παρουσιαστούν αυξάνει ανάλογα με την ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζει. Όσοι πρόκειται να χειρουργηθούν πάντως θα πρέπει, να μετριάζουν το κάπνισμα δέκα ημέρες πριν από την επέμβαση και τουλάχιστον ένα μήνα μετά. Με πέντε -το πολύ- τσιγάρα ημερησίως, τα επίπεδα της νικοτίνης είναι πάρα πολύ χαμηλά και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.

6. Είναι ασφαλή τα υλικά που χρησιμοποιούνται;
Βεβαίως. Η πλαστική χειρουργική είναι ιατρική πράξη και χειρουργική ειδικότητα και όπως όλες οι ιατρικές πράξεις -και ιδιαίτερα οι χειρουργικές- περνάει από πολύ αυστηρό έλεγχο από τους οργανισμούς πρόληψης υγείας. Δεν επιτρέπεται η χρήση υλικών που μπορεί να περικλείουν κάποιο κίνδυνο και όλα τα υλικά των πλαστικών επεμβάσεων -από τα χειρουργικά ράματα μέχρι τα ενθέματα- είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται και σε οποιαδήποτε άλλη επέμβαση. Είναι δοκιμασμένα και έχουν την έγκριση των υπουργείων υγείας σε όλο τον κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να απευθύνεται κανείς μόνο σε πλαστικούς χειρουργούς και όχι σε μη γιατρούς οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιούν υλικά αγνώστου και αναμφιβόλου προέλευσης.

7. Υπάρχει όριο ηλικίας;
Η κάθε ηλικία έχει τις δικές της απαιτήσεις στην πλαστική χειρουργική. Τα πεταχτά αυτιά π.χ. σε ένα παιδάκι μπορούν να διορθωθούν στην πρώτη σχολική ηλικία υπάρχουν, όμως, και επεμβάσεις, όπως η λιποαναρρόφηση που είναι άχρηστη αν γίνει πριν τα 20 χρόνια, οπότε τα λιποκύτταρα εξακολουθουν να πολλαπλασιάζονται. Το ανώτατο χρονικό όριο πάλι δεν είναι σαφές, θα πρέπει όμως να λάβει κανείς υπ’ όψη του όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους υγείας και τελευταία την ομορφιά. Μια επέμβαση ρινοπλαστικής, π.χ., μπορεί να μην πετύχει σε μια γυναίκα 60-70 ετών γιατί σ’αυτές τις ηλικίες η επούλωση και η συνοστέωση του κατάγματος στα ρινικά οστά γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

8. Σε πόσο χρόνο μπορεί να εκτιμήσει κανείς αν μια επέμβαση θα έχει τα ποθητά αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα μιας επέμβασης κρίνονται πριν από το χειρουργείο. Στην πράξη όμως αρχίζουν να γίνονται ορατά 10-15 μέρες μετά την επέμβαση. Ο χειρουργός έχει την υποχρέωση να εξηγήσει εγκαίρως και με ακρίβεια στον ενδιαφερόμενο τι μπορεί να περιμένει από την επέμβαση που ζητάει. Η απόσταση πάντως μεταξύ του ποθητού και του πραγματικού αποτελέσματος πρέπει να είναι πολύ μικρή και μικραίνει οπωσδήποτε πριν από το χειρουργείο.

9. Χρησιμοποιείται προσομοίωση (simulation) του αποτελέσματος;
Η σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία χρησιμοποιείται πάρα πολύ σήμερα κατά 70% προς όφελος της πλαστικής χειρουργικής και 30% για την «καταστροφή» με τη βοήθεια ενός προγράμματος, δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα και κανείς σοβαρός γιατρός δεν βάζει την υπογραφή του κάτω από μια τέτοια εικόνα. Στην Αμερική μάλιστα έχει απαγορευθεί η προσομοίωση του αποτελέσματος μιας χειρουργικής επέμβασης από την Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών. Μπορεί να χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή για να παίρνουμε διαστάσεις προσώπου και να κάνουμε εύκολα και γρήγορα ορισμένες δύσκολες μαθηματικές πράξεις αλλά αυτό είναι προς όφελος και χρήση του πλαστικού χειρουργού και όχι για τον ενδιαφερόμενο. Εξάλλου αν φιαχτεί μια εικόνα κατά την επιθυμία του, ο χειρουργός δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα την πραγματοποιήσει με ακρίβεια.

10. Σας έχουν ζητήσει κάτι τρελλό;
Οτιδήποτε και αν μας ζητήσει κανείς δεν έχουμε το δικαίωμα να το θεωρήσουμε τρελλό, παράξενο ή οτιδήποτε άλλο γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει την έγνοια του και το πρόβλημά του και στην κυριολεξία εξομολογείται σε μας κάτι που μπορεί να μην το έχει πει ούτε καν στον πιο δικό του άνθρωπο. Πέραν τούτου, όμως, υπάρχουν και ορισμένες ακραίες περιπτώσεις που προκαλούν το γέλιο. Δεν θα ξεχάσω ένα γέρο άνθρωπο 80 χρονών που είχε χαλάρωση από την κορυφή ως τα νύχια, είχε «κρεμάσει» ολόκληρος, όμως αυτό που τον ένοιαζε ήταν μια ζάρα που είχε στο γόνατο όταν λύγιζε το πόδι.

10 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η dil okulu λέει:

    ξέρετε οποιεσδήποτε πληροφορίες για αυτό το θέμα σε άλλες γλώσσες;

  2. Ο/Η Κική Τριανταφύλλη λέει:

    Οχι δεν ξέρω, αλλά αν βάλετε στο Google τις λέξεις που σας ενδιαφέρουν θα βρείτε πάρα πολλές πληροφορίες, κικιΤΡι

  3. Ο/Η Νίκη λέει:

    Εχω κάνει λιποαναρρόφηση και δεν ένοιωσα καθόλου πόνο παρα μόνο μια μικρή ενόχληση.
    Αυτο ομως που εχω να πώ ειναι οτι μια φιλη μου που εκανε ανορθωση γλουτων (με μονιμο πλέγμα )υπεφερε!!!Ημουν διπλα της συνέχως και ειναι σαν να το εζησα και εγω.Οι πόνοι ηταν ΑΝΥΠΟΦΟΡΟΙ!!!!ΣΚΕΤΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ.Για 3 μέρες δεν ειχε κοιμηθει καθόλου αφού σπάραζε απο τον πόνο.Βγηκε απο την κλινική μετά απο 5 μέρες και με μεγαλη δυσκολία περπατουσε.μετα απο 30 μέρες επανήλθε σχεδον πλήρως.σε αυτο το διαστημα πονουσε κυριως οταν κάθοταν .Οτι και να πω αυτο που περασε ηταν τραγικό και δυσκολα περιγραφετε.Δεν ξερώ αν αυτο έτυχε στη φιλη μου ή αν ετσι συμβαινει σε όλους ή ποιοι παραγοντες συντελεσαν ωστε να υποφερει ΤΟΣΟΠΟΛΥ.Αυτο που ξερω σιγουρα ειναι οτι ευχετε(οπως και εγώ)να μην βιωσει κανεις ανθρωπος τέτοιο ΕΦΙΑΛΤΗ .Και να φανταστειτε πως δεν υπηρχε λογος να το κάνει ,(ειχε απο τη φυση της αρκετα καλοσχηματισμένους γλουτους)ήθελε να τελειωποιησει ομως την συγκεκριμενη περιοχη,πραγμα που δεν εγινε διοτι δεν πραγματοποιηθηκε καμια αλλαγη παρα μονο μια μεγαλη μεσογλουτιαια ουλη ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΗ συν δυο βαθουλοματα στους γοφους.Οτι αναφέρω δεν εχουν να κάνουν σε τιποτα με τον κυριο Βουκύδη εντελως τυχαια αναφέρω εδω την εμπειρια μου .

    1. Ο/Η Σπυριδούλα λέει:

      Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την λιποαναρώφηση.Είμαι 28 χρονών δεν έχω κάνει παιδιά θέλω όμως να διορθώσω την εμφάνιση μου γιατί δεν νιώθω ωραία.Είμαι 1.71 και 78 κιλά.Έχω δοκιμάσει διαίτες έχω πάει σε γνωστά κέντρα αδυνατίσματος αλλά το μόνο που μου έχουν προσφέρει είναι να μου χαλάσουν την επιφάνεια του δέρματος μου δηλαδή να μην είναι λέιο.Θα ήθελα να με βοηθήσετε και να μου πείτε αν μπορώ να εμπιστευτώ μια τέτοια επέμβαση και πόσο θα μου κοστίσει.

  4. Ο/Η maraki λέει:

    Τον άλλο μήνα θα κάνω αυξητική στήθους.
    Είμαι 28 χρονών και έχω 2 παιδάκια (2 ετών και 3 μηνών)
    Το πρόβλημα που έχω είναι υποπλασία ή σχεδόν απλασία.
    Αυτό που με προβληματίζει είναι σε πόσες μέρες θα μπορώ και πάλι να φροντίζω τα παιδιά μου… Μπορείτε να με κατατοπίσετε?

  5. Ο/Η kikitri λέει:

    Αναρωτιέμαι, τον γιατρό σας τον ρωτήσατε; Δεν σας ενημέρωσε σχετικά;

  6. Ο/Η floria λέει:

    Το να θες να φαίνεσαι νεώτερος κάνοντας αλεπάλληλες πλαστικές, δεν μπορώ να το δικαιολογήσω… κάποια στιγμή πρέπει να αποδεχτούμε την ηλικία μας!!!
    Αν θες όμως να διορθώσεις μια δυσμορφία, ή ασυμμετρία, τότε ακόμα και η μεγέθυνση στήθους με βρίσκει σύμφωνη…

  7. Παρουσιάζω έντονη αλλεργία στο μακιγιάζ ματιών στα βλέφαρα. Δηλαδή τα μολύβια ματιών μου προκαλούν έγκαυμα στο βλέφαρο. ΄Εχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Εσείς μπορείτε να με βοηθήσετε;

  8. Ο/Η giorgos mamalakis λέει:

    uparxei 9erapeia falakras me blastokutara?

  9. Ο/Η Στέλλα Κατσά λέει:

    Εχω τρείς σπίλους (κρεατοελιές) στο πρόσωπο από παιδί, οι οποίοι με τα χρόνια έχουν κατάτι μεγενθυνθεί.Είμαι 65 ετών και σκέπτομαι να τις αφαιρέσω Θέλω να ρωτήσω πόσο χρόνο διαρκεί η επέμβαση, και σε πόσο το χρονικό διάστημα θα μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου. Εσείς μπορείτε να με βοηθήσετε?
    Στέλλα Κ.

Σχολιάστε